Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΙΑΣ


  TΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΥΛΑΚΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  367,866,18 Ευρώ

Το αυλάκι της Βαλύρας, έργο Ρωμαϊκής εποχής, κατά τον αείμνηστο καθηγητή γεωλογίας και ακαδημαϊκό  Πανάγο Αθανάσιο, με ενέργειες του δήμου Μεσσήνης και αποδέκτη το γενικό γραμματέα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013».
Η σκοπιμότητα του έργου συνοψίζεται στα εξής:
Στη σωστή λειτουργία του αρδευτικού αύλακα.
Στην ανάδειξη στοιχείων της υπαίθρου.
Στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής.
Στην άρδευση περίπου 400 στρεμμάτων, κυρίως οπωροκηπευτικών.
Στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τέλος
Εξυπηρέτηση των καλλιεργειών της περιοχής σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων.
Τα τεχνικά στοιχεία , για την κατασκευή του έργου είναι;
Διανοίξεις τάφρων, φορτοεκφορτώσεις προϊόντων εκσκαφής, ξυλότυποι, σκυροδέματα, και οπλισμοί.
Το αυλάκι της Βαλύρας μέχρι το 1975, με τα παρακλάδια του είχε μήκος περίπου 60 χιλιόμετρα, τροφοδοτούσε με νερό τους 2 νερόμυλους, το χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό, πότιζε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και ειδικά την ορυζοκαλλιέργεια του κάμπου, καθώς και 2 παλιούς νερόμυλους που είχαν καταστραφεί πολύ παλιά. Τώρα το αυλάκι έχει καταπατηθεί, οι καμάρες και τα αρχαία γεφύρια βρίσκονται  σε άθλια κατάσταση, καθώς και οι νερόμυλοι.
Η ανάδειξη του αύλακα θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανάδειξη των αρχαίων μονοπατιών και του ΣΧΟΑΠ ΙΘΩΜΗΣ, οι μελέτες των οποίων έχουν γίνει από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και ήδη βρίσκονται στα χέρια του νέου Kαλλικρατικού  δήμου Μεσσήνης. Eπίσης να συνδυαστεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, τα γύρω κάστρα, τον ποταμό Πάμμισο, τα διατηρητέα μνημεία της φύσης, τα βυζαντινά μνημεία, τους θολωτούς τάφους, τα ρωμαϊκά λουτρά κ.λ.π.
Επειδή στις 2 αυτές μελέτες (ΣΧΟΑΠ  του τέως δήμου Ιθώμης και Μονοπάτια του  τέως δήμου Ιθώμης) έχουμε  συνεργαστεί για την υλοποιησή τους, θα παρακολουθούμε  το θέμα από κοντά και ευχόμαστε στην άμεση και γρήγορη υλοποιησή τους.