Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

3ος Ανδάνειος Δρόμος στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας 26-27 Αυγούστου 2011

Ο βιολόγος εκπαιδευτικός Γιάννης Δ. Λύρας,  με καταγωγή από τη Βαλύρα Μεσσηνίας  και με την ιδιότητα του  ερευνητή-συγγραφέα –εκδότη τα έτη 2007 και 2010 κυκλοφόρησε τα  αντίστοιχα πονηματά του  που το ένα σχετίζεται με τα Μυστήρια της Ανδανίας και το άλλο με τη Βυζαντινή κληρονομιά Της Μεσσηνίας.
Το πρώτο παρουσιάστηκε σε συνέδρια στην Αλεξανδρούπολη  το 2004 (πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο) και Αθήνα το  2008, και το δεύτερο  παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα, στο 4ο συνέδριο Μεσσηνιακών σπουδών, το 2010.Τον Αύγουστο  του 2011, στις 26\8 και ώρα 8,30μ.μ. στο θεατράκι Διαβολιτσίου «Σταθία Κωνσταντακοπούλου»  σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο της  Ανδανίας  και πρόεδρο του ορειβατικού  συλλόγου Καλαμάτας Ευθύμιο Αλεξόπουλο και το νέο Καλλικρατικό δήμο Οιχαλίας, με δήμαρχο τον κύριο Μπάμη Φίλιππο, ο βιολόγος εκπαιδευτικός Γιάννης Δ. Λύρας ,θα παρουσιάσει  «το καταστατικό-τελετουργικό-ιστορικό των Μυστηρίων της Ανδανίας», και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση, με στόχο την επόμενη χρονιά να γίνει η αναβίωση ολόκληρου του τελετουργικού, σύμφωνα  με τα  27 άρθρα που αναγράφονται στις 2 εντοιχισμένες  στήλες που υπάρχουν στην είσοδο του ιερού ναού του αγίου Κωνσταντίνου, στους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας.
Στη διάρκεια του  διημέρου θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας, στην πλατεία του Διαβολιτσίου  με ελεύθερη είσοδο , και θα τελεστεί , για 3η συνεχή χρονιά,  η διαδρομή Ανδανία-Αρχαία Μεσσήνη,  του τελετουργικού των μυστηρίων της Ανδανίας , στις 27\8 και ώρα 9 μ.μ.