Κάθε καλοκαίρι στο χωριό, μετά την γιορτή του Άη Λια, όποιο δρόμο
και να πάρεις, της Μαραθιάς, του Αγιώργη, της Ψηλής Ράχης, στο Πρόχωμα
και στις Κοκκαλίτσες, θα συναντήσεις ψηλές φραγκοσυκιές με πλάντρες
γεμάτες με ώριμα φραγκόσυκα. Τότε είναι που το μυαλό σε πάει στην
παιδική ηλικία που το κιτρινοκκόκινο γλυκό φραγκόσυκο ήταν το καθημερινό
μας καλοκαιρινό αγνό φρούτο, υπερτροφή της γενιάς μας.
Ποιος
δεν θυμάται τις μανάδες αγρότισσες στους κήπους να καψαλίζουν τα
τρυφερά φύλλα της φραγκοσυκιάς να φύγουνε τα αγκάθια τους, μετά να τα
τεμαχίζουν και να ταϊζουν τα ζώα τους. Οι μανάδες πάντα είχαν κοντά τους
το τσιγκλί και το κοφίνι που μισογέμιζαν με ώριμα φραγκόσυκα για να τα
φάνε τα παιδιά μετά το φαγητό και να χορτάσουν με τα μοναδικά μας
φρούτα. Κάποτε τα παιδιά στα χωριά της Μεσσηνίας τα έτρωγαν σαν
γλυκίσματα μετά το φαγητό. Τώρα οι γονείς φοβούνται μη φάνε πολλά και
στουμποκολιάσουν και τρέχουμε στους γιατρούς για κλύσματα, αφού όπως
είναι γνωστό τα φραγκόσυκα έχουν πολλά σπόρια και είναι λίγο δυσκοίλια.
Τα σύγχρονα παιδιά τρώνε μπανάνες και ανανάδες από μέρη εξωτικά, ενώ τα
πιο πολλά φραγκόσυκα μένουν αμάζευτα στις φραγκοσυκιές και σαπίζουν το
χειμώνα, αφού δεν τα τρώνε ούτε οι καρακάξες.
Λίγοι αγρότες τα πουλάνε στις λαϊκές.
Πέρυσι θυμάμαι όταν αγόραζα δέκα φραγκόσυκα στη λαϊκή στην Αθήνα, οι
διπλανοί μου πρωτευουσιάνοι με κοίταζαν περίεργα, λες και είχα έρθει από
το Μεξικό, την πατρίδα του κάκτου.