4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΚαταναλωτισμός
και περιβάλλον

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σταυλιώτη Γεωργία

Σακκά Βασιλική

Σπηλιωτοπούλου Αλεξάνδρα

Τζουμερκιώτης Ειρηναίος

Σταματοπούλου Μαρία

Νικολοπούλου Αριάνδη

Ντεκαβέλη Αννίτα

Λούτα Ασπασία

Κουτροπούλου Νικολίτσα

Φωτιά Γι.ώτα

Κέστου ΜαρίαΒ ΤΑΞΗ

Λάτα Μαρία

Ζούδιαρη Κρυσταλλένια

Ζορμπάς Θεόδωρος

Γιαγκλή Μαρία

Γαλιατσάτου Μαργαρίτα

Δεσπότη Χριστίνα

Γεωργακοπούλου Χριστίνα

Αποστόλου Χρήστος

Σακελλαρόπουλος Αλέξανδρος

ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η προστασία του περιβάλλοντος έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Πολλά άλση για παράδειγμα ήταν ιερά, καθώς πολλά από αυτά ήταν αφιερωμένα σε θεούς. Είχαν μάλιστα θεσπιστεί νόμοι που προστάτευαν την κοπή δένδρων, καθώς αυτό αποτελούσε ύβρη τόσο για τον θεό στον οποίο ήταν αφιερωμένο το άλσος, όσο και για τις Νύμφες Δρυάδες που κατοικούσαν στους Δρυμώνες, και για τις νύμφες Αμαδρυάδες που ζούσαν στα δένδρα. Οι νύμφες δεν ήταν αθάνατες καθώς η ζωή τους συνδεόταν με το δένδρο στο οποίο κατοικούσαν, και πέθαιναν μαζί με αυτό, για αυτό και κάθε δένδρο θεωρείτο ιερό και προστατευόταν, ενώ επιβαλλόταν η συστηματική αντικατάσταση των νεκρών δέντρων.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑ

Χαρακτηριστικός είναι ο μύθος του Ερυσίχθονα, ο οποίος ήταν βασιλιάς στην Θεσσαλία και είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη, όχι για τα ηρωικά του κατορθώματα, ούτε για την καλοσύνη του, αλλά για την σκληρότητα του, τον οξύθυμο χαρακτήρα του, και την πλεονεξία του. Θέλοντας να χτίσει ένα μεγαλόπρεπο παλάτι αποφάσισε να κόψει ξύλα από ένα δάσος κοντά στο παλάτι του. Έτσι ο Ερυσίχθονας άρχισε να κόβει αλόγιστα τα δέντρα του δάσους. Οι υπήκοοι του έχοντας διαπιστώσει την κατάχρηση που έκανε εξαιτίας της πλεονεξίας του, προσπάθησαν να τον μεταπείσουν για την άσκοπη κοπή τόσων δένδρων, και του εξέφρασαν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο να ξεσπούσε επάνω του η οργή της Δήμητρας.

Ο Ερυσίχθονας όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν του τις προειδοποιήσεις των ανδρών του, αλλά εκστόμισε σκληρά λόγια τόσο για τα δέντρα, τις νύμφες Αμαδρυάδες αλλά και για την θεά της γεωργίας. Όταν ο Ερυσίχθονας έκοψε το γηραιότερο δένδρο, η νύμφη που κατοικούσε εντός του τον προειδοποίησε πως θα τιμωρηθεί για την άσχημη συμπεριφορά του. Πράγματι η Δήμητρα εξοργίστηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να τον τιμωρήσει παραδειγματικά. Πρόσταξε την θεά Πείνα να τον επισκεφτεί. Η Πείνα υπάκουσε αμέσως κάνοντας τον βασιλιά της Θεσσαλίας να πεινάει συνεχώς.

Ο Ερυσίχθονας άρχισε να υποφέρει καθώς έβλεπε ότι η πείνα του δε μπορούσε να κορεστεί με κανένα τρόπο, όσο και αν έτρωγε. Σύντομα άρχισε να χάνει όλο του την περιουσία, για να μπορεί να έχει χρήματα ώστε να αγοράζει φαγητό. Στο τέλος αναγκάστηκε να πουλήσει το παλάτι του, τους δούλους του και την όμορφη μοναχοκόρη του.Τελικά ο Ερυσίχθονας, λιμοκτονώντας έφαγε τις ίδιες του τις σάρκες.

Ο μύθος είναι σαφής. Υποδεικνύει τον σεβασμό που οφείλει να δείχνει ο άνθρωπος έναντι της φύσης, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελεί, και την ύβρη που διαπράττει καταστρέφοντας την .Ο θεσμός των προστατευόμενων περιοχών

Από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία πληροφορούμαστε ότι θεοί και θεές, όπως η Γαία, ο Παν, ο Απόλλων και η Άρτεμις, ασκούσαν προστατευτική επίδραση σε δένδρα, ζώα, φυτά - στα γνωστά μας δηλ. σήμερα δασικά οικοσυστήματα - που βέβαια η προστατευτική αυτή επίδραση περιορίζονταν στα. Ιερά Άλση ή Τεμένη και μόνο

Ωστόσο η πρώτη προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο κηρύχθηκε μόλις το 1872 με πράξη του Κογκρέσου των Η.Π.Α. Χαρακτηρίσθηκε σαν χώρος που θα χρησιμοποιείται από το Λαό για την ευχαρίστησή του, όπου το κοινό θα μπορεί ν' απολαμβάνει και να ωφελείται από τη φύση. Αυτό ήταν το σκεπτικό τότε. Η ευχαρίστηση δηλ. του Λαού.

Με το πέρασμα στο μεταξύ των δεκαετιών και τον κίνδυνο να εξαφανισθούν πλέον πολλά φυτικά και ζωικά είδη ή τοπία εξαιρετικού κάλλους οδηγείται ο άνθρωπος, με σκεπτικό - διαφο¬ροποιημένο τώρα - την προστασία φυσικών περιοχών της γης με μεγάλη οικολογική αξία και Εθνικό ή Διεθνές ενδιαφέρον, ανακηρύσσοντάς τες ως προστατευτέες.

Η Ελληνική Πολιτεία θέσπισε με την δασική Νομοθεσία (Ν.Δ. 86/69) τρεις τύπους προστατευόμενων φυσικών περιοχών ήτοι τους Εθνικούς Δρυμούς, τα Αισθητικά Δάση και τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης , ενώ πολύ μεταγενέστερα με τον Νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος καθιέρωσε πέντε τύπους προστατευόμενων περιοχών ήτοι: α) Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης β) Περιοχές Προστασίας της Φύσης γ) Εθνικά Πάρκα δ) Προστατευό¬μενοι φυσικοί Σχηματισμοί, Προστατευόμενα Τοπία και Στοιχεία του Τοπίου και ε)Περιοχές Οικοανάπτυξης.

Το σκεπτικό των προστατευόμενων περιοχών και στις δύο περιπτώσεις στηρίζεται στην ανάγκη προστασίας και διατήρησής τους λόγω Οικολογικής, Γεωμορφολογικής, Βιολογικής, Επιστημονικής και Αισθητικής σημασίας τους.ΤΟ ΔΑΣΟΣ …1. Παράγει το απαραίτητο για τη ζωή οξυγόνο και δημιουργεί υγιεινές και ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης .2. Καθαρίζει τον αέρα από μικρόβια , απορροφά τους θορύβους και μειώνει τις επιβλαβείς ουσίες και ακτινοβολίες .3. Συγκρατεί το έδαφος , εμποδίζει τη διάβρωση και αποτρέπει τη δημιουργία των καταστρεπτικών χειμάρρων και πλημμύρων .4. Αυξάνει τις βροχές , συγκρατεί τα νερά τους και ενισχύει τα υπόγεια νερά και τις πολύτιμες πηγές και ποταμούς5. Επιδρά ευεργετικά στο περιβάλλον , δημιουργεί ευχάριστο κλίμα και συμβάλλει στη διατήρηση ισορροπίας στη φύση .6. Εξασφαλίζει τροφή , στέγη και προστασία στα ζώα και αποτελεί το μεγάλο τροφοδότη της κτηνοτροφίας .7. Προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για αναψυχή , άθληση και απασχόληση .8. Παράγει πολλά μοναδικά και πολύτιμα δασικά προϊόντα , όπως ξύλο , ρετσίνι , καρπούς κ.α9. Προσφέρει εργασία και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.• Αποτελεί προϋπόθεση για πρόοδο , πολιτισμό και γενικά για καλύτερες συνθήκες ζωήςΤο δάσος είναι η ζωή μας .Αγαπώ το δάσος σημαίνει αγαπώ τη ζωή .ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ*ΔΕΝΤΡΟ.ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΤΕΙΝΩ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΝΤΩΝΩ, ΑΠΛΩΝΩ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΝΤΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΩΝΕΙ ΚΛΩΝΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.*ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ: ΒΛΑΣΤΗΣΑΤΩ Η ΓΗ ΒΟΤΑΝΗ ΧΟΡΤΟΥ ΣΠΕΙΡΟΝ ΣΠΕΡΜΑ ΚΑΤΑ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΚΑΡΠΙΜΟΝ ΠΟΙΟΥΝ ΚΑΡΠΟ ΟΥ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΑΥΤΩ ΚΑΤΑ ΓΕΝΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.*ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ: ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ*ΔΑΣΟΣ: ΠΥΚΝΟΦΥΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΔΕΝΔΡΑ. ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΔΑΣΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟΠΟΣ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΣ.*ΠΡΑΣΙΝΟ: ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΟ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ.

*ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΜΙΚΕ ΜΑΡΙΑ – ΜΕΣΣΑΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΤΡΚΑΓΙΑ

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ: Βρισκόμαστε μέσα στο δάσος που βρίσκονται σε αρμονία και ισορροπία η χλωρίδα, η πανίδα και οι άνθρωποι.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: ΛΟΥΚΙΑ. Τι ωραία μέρα! Ο ουρανός είναι γαλάζιος, η γη είναι καταπράσινη και είναι μια τέλεια μέρα για φωτοσύνθεση.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ: ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ. Σωστά, κυπαρίσσι! Ο καιρός είναι θαυμάσιος….. ας ερωτευθούμε τις ακτίνες του ήλιου , να κάνουμε τη φωτοσύνθεση, για να συνεχιστεί η ζωή μας και να συντηρήσουμε, τη πανίδα του πλανήτη γη, έχοντας κατά νου την αειφορία και αειφόρο ανάπτυξη.

ΑΦΑΝΑ: ΚΟΘΡΗ. Ουαου….., ήρθε η άνοιξη και όλα τα λουλούδια θα ανθίσουν. Όμως….τι είναι ακριβώς η <<φωτοσύνθεση>>?

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ. Αυτό άστο σ΄εμένα! Λοιπόν ,η φωτοσύνθεση είναι η διαδικασία με την οποία το φυτό παίρνει από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα …..

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ-ΛΟΥΚΙΑ…..Δηλαδή, εσύ θα μπείς μέσα μου?

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ.Εεεε…..όχι ακριβώς! Εσύ παίρνεις από τη γη νερό με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός που παίρνει η χλωροφύλλη.

ΟΞΥΓΟΝΟ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ. Απελευθερώνεται οξυγόνο στο περιβάλλον, τρέφεται το φυτό , τρέφονται από αυτό τα ζώα και ο άνθρωπος, με τη διαδικασία της τροφικής αλυσίδας και του τροφικού πλέγματος.Τότε περνά ένας άνθρωπος και πετάει το τσιγάρο του τραγουδώντας

(το τσιγάρο του Κότσιρα)

ΣΤΙΧΟΙ: ΜΑΡΙΑ ΜΙΚΕΣτο τσιγάρο που κρατώ

Στο δάσος που περπατώ

Θα πετάξω το τσιγάρο αυτό

Εδώ να που παίζουν τα παιδιά

Κοιμούνται τα πουλιά………

Όμως εμένα δε με νοιάζουν αυτάΘΑΜΝΟΣ: ΦΩΤΕΙΝΗ. Ωχοχοχ, κοιτάξτε αυτόν τον άνθρωπο που πέταξε το τσιγάρο του…..θα πιάσουμε καμιά φωτιά και μετά θα μας κλαίνε.

ΦΙΔΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ. Τσσσσσσσσσσσσσσς…τρέμω για τη ζωή μου. Τώρα πλέον δε θα μπορώ να είμαι ο κακός του δάσους.

ΧΕΛΩΝΑ-ΑΓΓΕΛΙΝΑ. Ωχ! Φοβάμαι τόσο πολύ ,νομίζω πως θα κλειστώ στο καβούκι μου.

ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ- ΜΑΡΙΑ:Ο! Ας μαζέψω όσο μέλι μπορώ πριν έρθει η φωτιά, η κοιλίτσα μου έχει αρχίσει να γουργουρίζει!

ΦΩΤΙΑ: ΖΗΝΑ. Άκου το σχέδιό μου ….θα καταστρέψουμε το δάσος και θα κυριαρχήσουμε παντού.

ΦΩΤΙΑ: ΕΛΕΝΗ. Μπράβο….τέλειο….σατανικό …θα κάψουμε όλο το δάσος! Εγώ θα πάω από δεξιά και συ από αριστερά.

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ. Τελικά το δάσος καίγεται, όλα γίνονται μαύρα. Όμως μετά από κάποια χρόνια, όλα γίνονται πάλι τέλεια και καταπράσινα.

ΔΕΝΤΡΟ: ΛΟΥΚΙΑ. Τι ωραία, έγιναν όλα πάλι όμορφα και ελπίζω να μην ξανάρθει πάλι αυτή η σατανική Φωτιά.

ΔΕΝΤΡΟ: ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ. Αχ, ναι και εγώ το ελπίζω και είμαι πολύ χαρούμενο δέντρο που είμαι πράσινο και φιλοξενώ τα φίδια, τις χελώνες, τα πουλιά, τα έντομα, περιορίζω τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, καταπολεμώ το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ξαναγεμίζω τους υδροφόρους ορίζοντες με νερό και προστατεύω το έδαφος από τη διάβρωση και ερημοποίηση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Αγαπώ το δάσος, αγαπώ τη ζωή.ΕΚΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

2 ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

1. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ = ΜΙΚΕ ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – ΜΙΚΕ ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ – ΛΙΟΥΡΔΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ - ΓΚΟΒΑ ΜΗΧΑΗΛΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ – ΚΟΥΤΣΑΛΑΡΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟ – ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ – ΠΑΠΑΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑ – ΤΙΛ ΕΛΙΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΚΑΠΕΡΩΝΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – ΣΚΕΥΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΝΙΟΣ –ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΟΝΙΟΣ – ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΠΕΛΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥ – ΔΕΡΒΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ – ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΝΙΚΗ + ΝΑΤΑΛΙΑ ΒΑΣΣΟΥ + ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΠΑΛΟΥΜΠΗ ΒΑΣΙΑ + ΜΙΡΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ + ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ + ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ + ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΣΟΦΙΑ +ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ +ΚΟΦΡΙΤΣΑ ΒΙΚΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ – ΜΙΚΕ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ + ΤΣΑΜΑΝΤΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑ + ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΗA ΣΚΗΝΗΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Κυρίες και Κύριοι, γεια σας! Καλώς ήρθατε και σήμερα σε ένα ακόμη<Ό,τι τρώμε είμαστε…?>. Το σημερινό θέμα της εκπομπής μας είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς μαστίζει τη σημερινή κοινωνία:η διατροφή. Η διατροφή, η δική μας και των παιδιών μας. Αυτό το πρόβλημα λοιπόν θα μας βοηθήσει να το λύσουμε σήμερα ο διατροφολόγος Ανδρέας Διαιτολογάκης…

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Καλησπέρα σας!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Η κυρία Ελένη Υγιεινίδου, γιατρός στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

ΓΙΑΤΡΟΣ -Γεια σας!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Καθώς και οι ψυχολόγοι-ψυχίατροι Κατερίνα Ψυχούλα και Ευαγγελία Ψυχιατρίδου.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 -Γεια σας! ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 – Καλησπέρα !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή την εκπομπή, τους δημοσιογράφους που αποτελούν αυτό το πάνελ…Ευγενία Ρεπορτάκη. . .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 -Γεια σας, τι κάνετε?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Μια χαρά! Εσύ? Ο Κώστας Δημοσιογράφου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Καλησπέρα….

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Ο Θανάσης Reporter…καθώς επίσης η Ναταλία Παρουσιαστράκη, συνάδελφος στο επάγγελμα και πολύ καλή-προσωπική - μου φίλη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Καλησπέγα! Τι μου κάνετε? Χαίγομαι πολύ που βγίσκομαι για άλλη μια φογά στην εκπομπή σου..

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Πίστεψέ με και εμείς χαιρόμαστε! Λοιπόν, κύριε Διαιτολογάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με εσάς. Θα προτιμούσα πριν έρθουν οι καλεσμένοι μαςα μας πείτε μερικά πράγματα για την διατροφή μας … καταλαβαίνετε. Τι πρέπει να τρώμε και αν…θυμάμαι καλά στο παρελθόν είχατε συμμετάσχει και σε μία έρευνα σχετικά με αυτό. Σωστά?

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Σωστά! Πολύ σωστά. Δυστυχώς τα νέα για μας δεν είναι καλά. Σαν χώρα κατέχουμε μία από τις πρώτες θέσεις στη παχύσαρκους κατοίκους , πράγμα που σημαίνει ότι δεν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας, οι οποίοι ήταν λιτοδίαιτοι και εφάρμοζαν το <Νόμο> της μεσογειακής διατροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Οι αγχαίοι Έλληνες, για παγάδειγμα έτγωγαν πολλά φγούτα και λαχανικά, δημιτγιακά και κατανάλωναν αγκετή ποσότητα λαδιού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 -Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής, δηλαδή .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι βασίζουν την διατροφή τους σε τρία είδη μεγάλης κατεργασίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -…το ψωμί, το λάδι και το κρασί!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Ναι, ναι! Μπράβο, κυρία Παρουσιαστράκη…σωστά, πολύ σωστά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -Δεσποινίς, παρακαλώ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -(βήχας)..Παρακαλώ..συνεχίστε!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Αυτή η διατροφή τους έκανε άλλωστε γνωστούς σε όλη τη Μεσόγειο. και αποτέλεσε στοιχείο της πολιτισμικής τους κληρονομιάς.

ΓΙΑΤΡΟΣ -Ναι, όμως όλα αυτά δεν σημαίνει ότι έκαναν καλό στην υγεία τους. Όπως λέω σε όλους τους ασθενείς στο νοσοκομείο, για μια γρήγορη ανάρρωση, χρειάζεται μεν ξεκούραση, αλλά από την άλλη-μια καλή και ισορροπημένη διατροφή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Ακριβώς για αυτό θα μιλήσουμε σήμερα. Για αυτή, την καλή και ισορροπημένη διατροφή. Κύριε Διαιτολογάκη, τελικά τι πρέπει να τρώμε?

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Τι πρέπει να τρώμε…Πρέπει να τρώμε τα πάντα! Φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι ...τα πάντα. Όμως προσοχή! Όλα με μέτρο.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 -<Παν μέτρον άριστον>, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 -Ή <μηδέν άγαν>.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 -Ακριβώς. Εξάλλου και οι βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής είναι:α) η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και β) η κατά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -…η κατανάλωση τροφίμων με σύνεση και μέτρο!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Ε,ε,ε! Τώρα..τι είναι αυτά? Γιατί πετάγεστε? Βλέπετε πως μιλάει η συνάδελφος σας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -Δεν είναι συνάδελφος μου! Εγώ είμαι μια παρουσιάστρια Ά κλάσης….αυτή τι είναι? Μια απλή δημοσιογράφος..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 -Σας παρακαλώ, δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλεται έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Ηγεμία, κυγίες μου, ηγεμία !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Κυρία Παρουσιαστράκη, θα αναγκαστώ να σας πω να αποχωρίσετε…και δεν το θέλω. Τέλος πάντων, ας συνεχίσουμε. Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε, δηλαδή οι περισσότεροι από μας, είναι το πρόβλημα της άσκησης. Λόγω της καθημερινότητας, της ρουτίνας δεν βρίσκουμε χρόνο να αθλούμαστε. Κατά πόσο επηρεάζει αυτό την υγεία μας, κυρία Υγιεινίδου?

ΓΙΑΤΡΟΣ - Αν την επηρεάζει λέει ?! Και πολύ μάλιστα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κρούσματα παχυσαρκίας εμφανίζονται σε άτομα τα οποία ακολουθούν ένα καθιστικό τρόπο ζωής. Το ν’ασκούμαστε δεν αποτελεί μόνο θέμα γοήτρου ,ν’αποκτήσουμε ένα ωραίο σώμα . . .είναι θέμα υγείας !

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ –Φυσικά ! Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ισοζύγιο ενέργειας .

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 - Σας παρακαλώ κύριε Διαιτολογάκη, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι αυτό ? ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ- Βεβαίως . Φανταστείτε το σαν ένα ζυγό που από τη μια πλευρά έχει τη πρόσληψη ενέργειας ,και από την άλλη την δαπάνη ενέργειας . ΓΙΑΤΡΟΣ - Έτσι ,αν η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη δαπάνη ενέργειας , το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του σωματικού βάρους .

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1- Α,α,α! Γι’αυτό είπατε πριν ότι τα περισσότερα κρούσματα παχυσαρκίας εμφανίζονται σε άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής ,σωστά?ΓΙΑΤΡΟΣ-Σωστά. Εξάλλου ένας οργανισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ανθρώπινος , προσλαμβάνει ενέργεια για να εκτελεί τις απαραίτητες φυσιολογικές λειτουργίες του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Όπως για παγάδειγμα η λειτουγγεία της καγδιάς ή η αναπνοή.ΓΙΑΤΡΟΣ -Ή για την συντήρηση και την ανάπτυξη του ή και για τις διάφορες φυσικές του δραστηριότητες.

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-Έτσι, για την σωστή διάπλαση του σώματος και την υγεία, θα πρέπει η πρόσληψη ενέργειας με την διατροφή να εξισορροπείται από την ημερήσια δαπάνη ενέργειας, δηλαδή ο ζυγός να βρίσκεται σε ισορροπία .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 -Δηλαδή, αν η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη της δαπάνης, αδυνατίζω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -Kάτι σαν εμένα δηλαδή! Χα, χα, χα…ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Ναι….πεγίπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Ε,ε,ε…και αν η πρόσληψη είναι μεγαλύτερη της δαπάνης, παχαίνω…

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2-Αν η πρόσληψη ενέργειας είναι ίση με την δαπάνη, έχουμε ένα φυσιολογικό βάρος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Μάλιστα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, θα ήθελα να καλώς ορίσουμε στη κουβέντα μας την Σοφία Μοντελάκη, νικήτρια του διαγωνισμού <Μεσόγειος 2008>. Παρακαλώ…

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Καλησπέρα. Γεια σας. Τι κάνετε?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Καθίστε..

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Ευχαριστώ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Λοιπόν, κυρία Μοντελάκη..

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ - …στον ενικό παρακαλώ, εξάλλου δεν έχουμε και τεράστια διαφοράς ηλικίας, έτσι? ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Μην το λέτε , μην το λέτε . . .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Έτσι. Σοφία λοιπόν, διαγωνίστηκες σε ένα πολύ δύσκολο διαγωνισμό. Θες να μας πεις μερικά πράγματα για αυτό?

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Ναι, βέβαια. Ο διαγωνισμός ήταν ανάμεσα σε κοπέλες από όλη τη Μεσόγειο, και όπως καταλαβαίνετε, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Να όμως που τελικά τα κατάφερα !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Ελληνίδα είσαι αγάπη μου, αλίμονο αν δεν κέρδιζες!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -Ε, ε ,ε.. καλά. Και εγώ να πήγαινα, θα κέρδιζα. Δεν ήταν και ο πιο δύσκολος διαγωνισμός..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 -Αυτό αφήστε να το κρίνει η Σοφία!

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Το <θέμα> του διαγωνισμού ήταν η επιλογή μιας κοπέλας η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο του μεσογειακού προτύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Με τέτοιες αναλογίες ? Θα ήταν λίγο παράξενο να μην κέρδιζες .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Ναι, ναι..90, 60, 90! Σουπέγ!

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Ε, ε, ε . . . με αυτές τις αναλογίες-όπως είπατε και εσείς-και με την ελληνική τσαχπινιά, κέρδισα τις άλλες υποψήφιες.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Για σήκω, για σήκω να σε δούμε. Πω, πω, πω! Φτου σου κοπέλα μου , κούκλα!

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Σας ευχαριστώ πολύ….Επίσης!

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 -Κυρία Μοντελάκη, πως αισθανθήκατε όταν ανεβήκατε πάνω στην πασαρέλα και σας ανακοινώσανε ότι είστε η νικήτρια?

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ένιωσα λίγο αμήχανα…όμως μετά όλο αυτό το άγχος έφυγε και…είχα και όλο αυτό τον κόσμο να με χειροκροτεί…και να φωνάζει το όνομα μου και...

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 -Η φυσιολογική αντίδραση δηλαδή, ενός ατόμου σε παρόμοια κατάσταση. Έτσι συνάδελφε?

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 -Ακριβώς!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Λοιπόν, Σοφία τι σκοπεύεις να κάνεις από εδώ και πέρα? Έχεις κάποια σχέδια, κάποια πρόταση?

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-Εγώ πάντως είμαι σίγουρος πως έχει…

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Η αλήθεια είναι ότι μου έχει γίνει μια πρόταση για μια διαφήμιση εσωρούχων γνωστής εταιρείας του εξωτερικού, αλλά θα δούμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 -Μην το σκέφτεσαι καθόλου. Ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση και το είδος του επαγγέλματος σου, εσείς τα μοντέλα θα κυνηγάτε τις δουλειές σαν τις μύγες, που έλεγε και η γιαγιά μου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Και η οικογένεια σου τι λέει για αυτό?

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Εντάξει, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Με εμπιστεύονται. Εξάλλου, δεν είμαι σαν κάποιες συναδέλφους μου που τα βγάζουν όλα-ονόματα δεν λέμε, πρόσωπα δεν θίγουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -Σιγά κοπέλα μου, ένα διαγωνισμό κέρδισες και νομίζεις ότι έγινες Σταρ Ελλάς!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Σας παρακαλώ κυρία Παρουσιαστράκη…σας παρακαλώ!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -Ε, ε, ε! Δεν μιλάω, δεν μιλάω, αλλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 -Πω, πω! Είστε αγενέστατη, ντγοπή σας!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -….Ας επανέλθουμε στο θέμα μας. Καλά η οικογένεια σου, ο φίλος σου τι λέει? Ζηλεύει ή δεν έχει και αυτός κάποιο πρόβλημα?

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Εντάξει…. ζηλεύει λίγο, όμως τι να κάνουμε? Εξάλλου εκείνος ήθελε κοπέλα μοντέλο. Εγώ φταίω?

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Όχι, βέβαια! Μη μου στεναχωριέσαι κούκλα μου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -Ωραία, πολύ ωραία! Σοφία σε ευχαριστούμε πολύ που ήρθες στην εκπομπή μας.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ -Εγώ σας ευχαριστώ, που μου δώσατε την ευκαιρία να με γνωρίσει λίγο περισσότερο ο κόσμος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 -…Ναι, ενώ πριν σε ήξερε! Χα, χα, χα…

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ –Δεν θα σας ανεχτώ άλλο! Ως εδώ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ -<βήχας>. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους τηλεθεατές μας ότι στο τέλος της εκπομπή μας τα -μετά από κλήρωση που θα γίνει στο τέλος της εκπομπής-σας χαρίζουν ένα όργανο γυμναστικής, της επιλογής σας παρακαλώ!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ Έτσι είμαστε εμείς! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Στείλτε λοιπόν τώρα μήνυμα στο <ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ> [κενό] , το όνομα σας και το στέλνετε στο 4822 ή καλείται στο 90 11 600 7793 . Γιατί όπως προείπαμε ,πέρα από μία καλή διατροφή χρειάζεται και άσκηση. Διαφημίσεις . . .

Ά ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΛΕΝΗ – Γεια σου Μαρίκα ! ΜΑΡΙΚΑ – Γεια σας κορίτσια . . . ΒΙΒΗ – Τι έχεις Μαρίκα ? Συμβαίνει κάτι ? ΜΑΡΙΚΑ – Άκου Βιβίτσα μου . . . βρίσκομαι σε δίλημμα . Εδώ και λίγο καιρό δεν ξέρω τι σαπούνι να χρησιμοποιήσω . ΕΛΕΝΗ – Και γι’αυτό σκας ? Έχουμε εμείς την λύση . ΜΑΡΙΚΑ – Αλήθεια ? ΒΙΒΗ – Βεβαίως ! Το σαπούνι που χρησιμοποιούμε εμείς . ΕΛΕΝΗ – Κι όχι μόνο . . . όλος ο κόσμος το χρησιμοποιεί ! ΜΑΡΙΚΑ – Και τι σαπούνι είναι αυτό βρε παιδιά ? Καλό ? Την αλήθεια τώρα ! ΒΙΒΗ – Τα καλύτερο ! Μεταξύ μας ! ΕΛΕΝΗ – Είναι και οικολογικό ! ΜΑΡΙΚΑ – Για πες , για πες . . . ΒΙΒΗ – Είναι οικονομικό , αλλά μόνο στην τσέπη . . . ΕΛΕΝΗ – Όχι στην ποιότητα ! ΒΙΒΗ – Καθαρίζει τα πάντα και είναι για όλες τις χρήσεις . ΕΛΕΝΗ – Είναι φοβερό σου λέμε ! ΜΑΡΙΚΑ – Και πως το λένε ρε παιδιά ? ΒΙΒΗ – ΛΥΡΑΚΙ . . . σαπούνι ΛΥΡΑΚΙ . ΜΑΡΙΚΑ – Ευχαριστώ κορίτσια .Τρέχω να το πάρω !

ΕΛΕΝΗ – Στάσου . . . μύγδαλα !Β ΣΚΗΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ - Επιστρέψαμε και από τις διαφημίσεις και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε να λύνουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία 20 χρόνια , το πρόβλημα της παχυσαρκίας . Ιδιαίτερα μετά την αμερικανική επανάσταση με τα chips και τα hamburgers . Λοιπόν κύριε Διαιτολογάκη , θα θέλατε να ξεκινήσετε πρώτος ? ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Μεγάλη μου τιμή . . . Πρώτα απ’ όλα όμως θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο τι ονομάζουμε ακριβώς παχυσαρκία . Σωστά ? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2– Σωστά . ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Παχυσαρκία ,λοιπόν , ονομάζουμε κάθε αύξηση του βάρους του σώματος που υπερβαίνει το 15% - περίπου – του θεωρητικού βάρους . Η παχυσαρκία εμφανίζεται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση σε ένα λεμφοειδές όργανο , μετά από αλλαγή τροφής , από κάποιο ψυχογενή παράγοντα , καθώς και μετά από κάποια εγκυμοσύνη . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Είπατε ψυχογενή . Σ’αυτό το σημείο θα ήθελα ν’ απευθύνουμε το λόγο στην ψυχολόγο μας ,Ευαγγελία Ψυχιατρίδου . . . Κυρία Ψυχιατρίδου με βάση την επιστήμη της ψυχολογίας που οφείλετε η παχυσαρκία ? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1– Τα άτομα που τρώνε πολύ ή τρώνε ακατάλληλες τροφές και γίνονται παχύσαρκα το κάνουν είτε για λόγους – εν μέρει – ιδιοσυγκρασιακούς , όπως ο φαινότυπος τους και η βιολογική τους τάση . Εκφράζουν όμως και μέσα από τη σχέση τους με το φαγητό τη συναισθηματική τους κατάσταση . Εκτονώνουν πιθανές εντάσεις και συμβολοποιούν τη δυναμική της σχέσης τους με τους άλλους και με τον εαυτό τους . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Εσείς κυρία Ψυχούλα , τι έχετε να πείτε για όλα αυτά ? Συμφωνείτε ? ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4–Τι να πει μωρέ ? Δεν την βλέπεις πως είναι ? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2– Γιατί τι έχω? ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3– [ βήχας ] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Λοιπόν ? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2– Φυσικά και συμφωνώ . Όπως για άλλους η λήψη αλκοόλ ή άλλων ουσιών προσφέρει καταφύγιο από τα προβλήματα τους , έτσι και το φαγητό λειτουργεί σαν μία ουσία που μπορεί ν’αναλωθεί καταχρηστικά για να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση . Το φαγητό είναι ένα αντικείμενο – που σε αντίθεση με τον άνθρωπο – δεν έχει βούληση , δεν ασκεί επιρροές , δεν θέτει όρους . . . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1– Άρα δεν προβληματίζει το παχύσαρκο άτομο , το οποίο αισθάνεται , τουλάχιστον, επιφανειακά ασφαλές στη σχέση του με το φαγητό . ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1– Επίσης η δημιουργία αυτής της σχέσης με το φαγητό λειτουργεί σαν . . .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2– Υποκατάστατο..? Καταφύγιο…?

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1– Ακριβώς! Σαν καταφύγιο από σχέσεις με άλλους ανθρώπους που φαντάζουν δύσκολες ή αξεπέραστα προβληματικές.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Μάλιστα. Και τι μπορεί να κάνει κάποιο άτομο αν θέλει να ξεφύγει από όλη αυτή τη κατάσταση?

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 – Η εύκολη λύση για τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτές τις εσωτερικές συγκρούσεις, είναι να καταφύγει το παχύσαρκο άτομο στη μία και μοναδική σχέση που φαίνεται να μην το προδίδει ποτέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 –Δηλαδή όσοι τρώνε πολύ έχουν ψυχολογικά προβλήματα?

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ –Δεν θα το έλεγα. Έχουν έρθει στο γραφείο μου περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ήθελαν να τρώνε συνέχεια. Δεν είχαν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, απλώς τους άρεσε πολύ το φαγητό, οι γεύσεις, οι μυρωδιές… ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 – Μα κι αυτό ένα ψυχολογικό πγόβλημά δεν είναι ? ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Ακριβώς !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Ναι, όμως όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές, για την υγεία μας, συνέπειες της πολυφαγίας ή αλλιώς της παχυσαρκίας που επέρχεται -εννοείται-από την πολυφαγία. Για αυτό το θέμα θα μας μιλήσει η γιατρός Ελένη Υγιεινίδου, η οποία δουλεύει στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και λίγο –πολύ θα έχει δει τέτοιες καταστάσεις.

ΓΙΑΤΡΟΣ –Έτσι ακριβώς είναι! Αυτή η πολυφαγία , όπως προείπατε , έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Πρώτα –πρώτα μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να ακολουθήσουν είναι:η υπέρταση, οι μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης και λιπιδίων στο αίμα, καθώς και αρτηριοσκλήρυνση. Μετά μπορεί να ακολουθήσουν καρδιοπάθειες ή ακόμη και διαβήτης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Πολύ ωραία…Μαζί μας είναι επίσης και η κυρία Άννα Εστιατορίδου, η οποία διατηρεί αλυσίδα εστιατορίων και θα μας μιλήσει για τις προτιμήσεις των πελατών της. Παρακαλώ…

ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ – Καλησπέρα, τι κάνετε?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1– Μια χαρά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2– Πολύ καλά. Εσείς?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Λοιπόν, κυρία Εστιτορίδου όλοι ξέρουν ότι τα μαγαζιά με έτοιμο φαγητό, έχουν γίνει λίγο πολύ, δεύτερα σπίτια μας. Σωστά?

ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ – Εγώ, όμως δεν πουλάω έτοιμο φαγητό! Έχω τους καλύτερους σεφ, τα καλύτερα προϊόντα , από τις καλύτερες χώρες του εξωτερικού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ4 – Κυρία Εστιατορόδου, δεν ήρθατε εδώ για να κάνετε διαφήμιση των εστιατορίων σας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Η κυρία Παρουσιαστράκη έχει δίκιο .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – ... Στον ενικό καλέ ,τόσα χρόνια φίλες . . . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – <βήχας>Η Ναταλία λέω , έχει δίκιο. Τέλος πάντων, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω…

ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ – Ναι, ναι καταλαβαίνω. Έχετε απόλυτο δίκιο…Εντάξει πρέπει να το παραδεχτώ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι όσοι κάνουμε αυτή τη δουλειά το μόνο που προσφέρουμε στους ανθρώπους είναι ..ο θάνατος!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4–Ο θάνατος?!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3–Ω, θεέ μου!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ –Ναι, ναι! Όταν τρως κάτι που έχει τόσα λιπαρά, τόσα συντηρητικά…τι θα πάθεις στο τέλος?

ΓΙΑΤΡΟΣ –Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που κάποια άτομα τρώνε αποκλειστικά σε μαγαζιά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1–Οι λεγόμενοι<μόνιμοι πελάτες>.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2–Ναι, ναι συνάδελφε, έχετε απόλυτο δίκιο!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Εντάξει, είναι θέμα ψυχολογίας. Τα άτομα που ζουν μόνα τους…

ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ - . . . Οι εργένηδες ,για παράδειγμά . . .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –…τα οποία δεν θέλουν να τρώνε μόνα τους, αισθάνονται μοναξιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2–Όπως, όλοι μας, άλλωστε!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ –Λοιπόν κυρία Εστιατορίδου, τελικά τι τρώνε οι πελάτες σας, τι προτιμούν. . . ελληνική ή ξένη κουζίνα?

ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ –Συνήθως, προτιμούν ελληνική κουζίνα, μόνο οι πολλοί <κλασσάτοι> τρώνε ξένη . Οι <κοκέτες>, από την άλλη δεν τρώνε πολύ, καταλαβαίνετε, για να μην χαλάσουν τη σιλουέτα τους. Το πολύ –πολύ να φάνε κάποιο φιλέτο, κάποια σαλάτα..Οι καλοφαγάδες από την άλλη, τρώνε είτε μακαρονάδες, είτε μουσακάδες, ξέρετε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1–Τρώνε τη γνωστή θερμιδογόνα ελληνική κουζίνα!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να έρθει μέσα ο κύριος Διονύσης Κολοκυθάς, ο οποίος πάσχει από το πρόβλημα της παχυσαρκίας και θα μας μιλήσει για αυτό. Κύριε Κολοκυθά…

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Γεια σας…τι μου κάνετε?

ΓΙΑΤΡΟΣ –Γεια σας! Πώς είστε?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Παρακαλώ, κύριε Κολοκυθά, καθίστε..

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Σας ευχαριστώ πολύ! Σας ευχαριστώ!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Ω, ω, ω…Θεέ μου!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Κύριε Κολοκυθά θα ήθελα να μας πείτε πόσα κιλά είστε τώρα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι λίγο δύσκολο ,ίσως και επώδυνο, όμως θα βοηθήσει πολύ τους γιατρούς και γενικότερα τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ σήμερα για να σε βοηθήσουν.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Λοιπόν, είμαι…είμαι…185kg

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 –Πόσο?!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 –Κυγία Παγουσιαστγάκη, σας παρακαλώ!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Κύριε Κολοκυθά, συνεχίστε…

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Έλεγα, λοιπόν, ότι είμαι 185kg. Ξεκίνησα να τρώω τόσο πολύ από τότε που ήμουν πολύ μικρός. Σαν μοναχοπαίδι, η μαμά μου συνήθιζε να μου δίνει τα πάντα. Κυριολεκτικά τα πάντα!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ –Δεν φαίνεται καθόλου…

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Δούλευε ξέρετε και….πιστεύοντας πως έτσι θα αναπλήρωνε το κενό, μου έδινε φαγητό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 – Αχ , αγάπη μου!

ΓΙΑΤΡΟΣ – Ξέρετε , ιδιαίτερα η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ φυσικό φαινόμενο. Κυρίως στην Ελλάδα ! ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Αυτό συμβαίνει επειδή οι Έλληνες δεν εκτιμούν τη θρεπτική αξία των τροφίμων ,η οποία έχει σχέση με τη σύσταση και την ποιότητα τους . Αλλά με το ποιος τα παρουσιάζει , πως είναι η συσκευασία , πόσο στοιχίζουν . . . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 – Όσο πιο φτηνό , τόσο το καλύτερο ! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2– Ναι , πιστεύουν ότι το πιο φτηνό είναι εξίσου νόστιμο . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3– Λάθος !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – [Βήχας]…Νομίζω ότι ξεφύγαμε λίγο από το θέμα… ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ -… να συνεχίσω? ΓΙΑΤΡΟΣ- Βεβαίως. ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ-Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ. Έτσι δίνοντας μου συνέχεια φαγητό, έφτασα στο σημείο να ζυγίζω 53 kg στα 10 μου χρόνια! [ κλάμα ] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Αν δεν νιώθεις καλά μπορούμε να σταματήσουμε … εντάξει? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2–Ναι, ναι, έχει δίκιο. Αισθάνεσαι καλά? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 – Ορίστε…νιώθεις καλύτερα? ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ – Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ πολύ! Απλώς… καταλαβαίνετε, μια ζωή με φώναζαν χοντρομπαλά, χοντροκέφαλο… φούσκα! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3– [κλάμα] Σταμάτα! Σταμάτα! ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ - Ντροπή τους! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4– Πω, πω! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1- Έτσι όμως είναι… ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1– Αν αυτό σε παρηγορεί , τα περισσότερα παιδιά των δικών σου κιλών έχουν την ίδια αντιμετώπιση. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει ! Γι’αυτό είναι κοντά μας η κυρία Ιωάννα Πλαστικοπούλου , πλαστικός χειρουργός πολλών celebrities . Και πρέπει να σου πω ότι ήρθε αποκλειστικά για εσένα , για να σε βοηθήσει ! ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ – Πω , πω . . . τι μου λέτε τώρα ? Θα γίνω αδύνατος ? Πω ,πω . . . τι να πω ? Σας ευχαριστώ πολύ . Σας ευχαριστώ . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κυρία Πλαστικοπούλου . . . ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Καλησπέρα σε όλους! Πώς είστε?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ3 –Μια χαρά!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Και πώς να μην είμαστε άλλωστε όταν μας κατακλύζουν τόσο όμορφες παρουσίες?

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Με κολακεύεται!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Την αλήθεια λέω…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Λοιπόν, κυρία Πλαστικοπούλου, ας περάσουμε κατευθείαν στο <ψητό>…

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Αχ, μην λέτε τέτοια, πεινάω!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Τι λύσεις υπάρχουν στην περίπτωση του κυρίου Κολοκυθά?

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Υπάρχουν πολλές λύσεις. Όμως εγώ θα πρότεινα μία λιπογλυπτική σώματος. Είναι η πιο σίγουρη και αποτελεσματική μέθοδος τα τελευταία 10 χρόνια.

ΓΙΑΤΡΟΣ- Σωστά. Και με αυτή μπορούν να καλυτερέψουν την σιλουέτα τους άντρες και γυναίκες.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Δηλαδή είναι και για μένα?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2–Βασικά για σένα!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 –Κυρία Πλαστικοπούλου, τι ακριβώς είναι η λιπογλυπτική?

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Η λιπογλυπτική είναι η λύση για τις ατέλειες τις σιλουέτας, για τις οποίες ευθύνεται η κακή διατροφή και οι συνήθειες του σύγχρονου life style. Αλλά και τα γονίδια και το φύλο. Για παράδειγμα, στις γυναίκες υπάρχει μία τάση συγκέντρωσης του λίπους στο κάτω μέρος της κοιλιάς, τους γλουτούς και τους μηρούς. Ενώ στους άνδρες γύρω από την μέση και κάτω από τον μαστό.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Α, ναι, ναι! Και εγώ εκεί πήρα τα κιλά. Έτρωγα, έτρωγα….και να το σωσίβιο!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ - Από ό,τι έχω διαβάσει, .όμως, υπάρχουν 4 τεχνικές λιπογλυπτικής: η υγρή τεχνική, η τεχνική με υπέρηχους, η τεχνική με ηλεκτρική υποβοήθηση και η τεχνική μεταφοράς λίπους. Σωστά?

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Ναι. Η πρώτη τεχνική-η υγρή τεχνική –είναι και η πιο εύκολη. Διευκολύνει τη διάσπαση και την αφαίρεση λίπους, ενώ περιορίζονται οι μώλωπες και ο πόνος μετά το χειρουργείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4–Την ίδια τεχνική χρησιμοποίησε και η θεία μου και είχε πολύ καλά αποτελέσματα!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3–Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή..

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –…έχει δίκιο! Παρακαλώ, συνεχίστε!

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Ευχαριστώ. Δυστυχώς για μας οι άλλες τεχνικές δεν έχουν έρθει, ακόμα, στην Ελλάδα. Όμως, και όσες έχουν έρθει είναι πολύ ακριβές….

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ –Εξάλλου, δεν έχουμε τους κατάλληλους γιατρούς.

ΓΙΑΤΡΟΣ-Αυτές οι εγχειρήσεις χρειάζονται μεγάλη εμπειρία και τεχνική από τους γιατρούς, οι οποίοι θα χειρουργήσουν τον ασθενή.

ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ –Ακριβώς!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Λοιπόν τι λες? Θα το κάνεις?

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Ε, ε, ε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3–Άντε, μπράβο!

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –…..Θα το κάνω!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Έτσι. Και μετά από τη εγχείρηση θα δεις ότι όλα θα αλλάξουν. Θα ερωτευτείς, θα βρεις κοπέλα..

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Έχω κοπέλα!

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ -Α, α, α…

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2–Και καλά κάνεις! Δεν κατάλαβα γιατί να μην έχεις?

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Ναι, ναι. Και μιας μου δίνετε η ευκαιρία θα ήθελα να της πω πόσο πολύ την αγαπώ…..Σε αγαπώ κεφτεδάκι μου, σε αγαπώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2–Διονύση, πως την λένε την κοπέλα σου?

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Υακύνθη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 – Πώς?!

ΓΙΑΤΡΟΣ –Καταλάβατε πως θα είναι.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Όμως, σε αυτή την εκπομπή οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ –Τι εννοείτε?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Η Υακύνθη είναι εδώ.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ – Πώς?!

ΚΟΠΕΛΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥ –Γεια σου μωρουλίνι μου….τι κάνετε?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Υακύνθη, πώς νιώθεις που ο Διονύσης θα αδυνατίσει?

ΚΟΠΕΛΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥ –Τέλεια! Είμαι χαρούμενη και ιδιαίτερα για αυτόν.

ΓΙΑΤΡΟΣ –Αχ, τι ρομαντικά! ΚΟΠΕΛΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥ – Περίμενε τόσα χρόνια γι’αυτή την στιγμή . . .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε, και εσάς κυρία Πλαστικοπούλου. Εμείς τηλεθεατές μου θα πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και θα επιστρέψουμε σε λίγο. Όμως μην ξεχνάτε ότι στο τέλος της εκπομπής ένα όργανο γυμναστικής θα γίνει δικό σας. Για αυτό στείλτε μήνυμα στο <Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ> (κενό), το όνομα σας και το στέλνετε στο 4822 ή καλείται στο 90116007793.

Διαφημίσεις.. Β ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΛΕΝΗ – Καλώς την . ΜΑΡΙΚΑ – Συγγνώμη που άργησα . ΒΙΒΗ – Σιγά το πράγμα καλέ . . . κι εμείς πριν λίγο ήρθαμε . ΕΛΕΝΗ – Θες να σου παραγγείλουμε κάτι ? ΜΑΡΙΚΑ – Ξέρω εγώ μωρέ κορίτσια . . . με όλα αυτά που ακούμε . . . . ΒΙΒΗ – Τι ακούμε δηλαδή ? ΜΑΡΙΚΑ – Καλά που ζεις εσύ ? ΒΙΒΗ – Που ζω δηλαδή ? ΕΛΕΝΗ – Α, α ,α τώρα κατάλαβα . Μιλάς για τα συντηρητικά που βάζουν μέσα στα διάφορα προϊόντα . ΜΑΡΙΚΑ – Ακριβώς . Βλέπεις ? Αυτή ξέρει ! ΒΙΒΗ – Ε καλά και που είναι το πρόβλημά ? Θα πιεις ότι πίνουμε κι εμείς . ΜΑΡΙΚΑ – Τι πίνετε δηλαδή ? ΕΛΕΝΗ – Πίνουμε Panta.Με το χυμό ενός ολόκληρου πορτοκαλιού ! ΜΑΡΙΚΑ – Και δεν έχει συντηρητικά ? BIBH – Τίποτα σου λέμε. Θες να δοκιμάσεις ? ΜΑΡΙΚΑ – Άντε να το δοκιμάσω ! ΕΛΕΝΗ – Ορίστε . . . ΒΙΒΗ – Λοιπόν . . .? ΜΑΡΙΚΑ – Τέλειό κορίτσια . . .ξεδίψασα , χωρίς να φουσκώσω !

ΕΛΕΝΗ – Γι ’ αυτό από ’ δω και πέρα Panta … μόνο Panta !. ΄Γ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Εδώ είμαστε και πάλι ! Και είναι καιρός να γυμναστούμε λίγο . . . δεν συμφωνείτε ? ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Βεβαίως ! ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 – Καιρός ήταν . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Πάμε λοιπόν . Μαζί μας η Ελένη Γυμναστικάκη , γυμνάστρια και ιδιοκτήτρια των γυμναστηρίων <> , τα οποία όπως είπαμε , στο τέλος της εκπομπής σας χαρίζουν ένα όργανο γυμναστικής της επιλογής σας .Ελένη . . . ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Γεια σας , γεια σας . Καλησπέρα σε όλους . ΓΙΑΤΡΟΣ – Καλώς ήρθατε ! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Τι μου κάνεις ? Κυρίες και κύριοι η Ελένη έχει ξανά έρθει στην εκπομπή και έχει γίνει πλέον μέλος της τηλεοπτικής μας οικογένειας . ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Έτσι είναι . Πραγματικά χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ . Ειλικρινά νιώθω πολύ οικεία ,κάθε φορά που βρίσκομαι στην εκπομπή σου . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Χαίρομαι . . . χαίρομαι . . . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4-Ας μην χασομεράμε . Πάμε , πάμε ,να κάνουμε πους απς . . . άντε ακόμα ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ναι , εντάξει κυρία Παρουσιαστράκη . . . είμαι σίγουρη ότι και οι τηλεθεατές μας ανυπομονούν . . .

ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Ωραία , σήμερα θα δείξουμε μερικές ασκήσεις γενικού τύπου , που μπορεί να κάνει ο καθένας . Μουσική . . . Ένα – δύο , πάμε !<Να κάνουμε πους απς , να κάνουμε πους απς. . . να δεις τι πάει να πει γυμναστική> !

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – Έτσι μπράβο ! Όλοι μαζί ! ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Έεεετσι ! Ποδαράκια . . . χεράκια . . . πάμε να φύγει η κοιλίτσα ! ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Νομίζω πως η δικιά μου έφυγε . . . καλύτερα να κάτσω . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Εντάξει . . . εντάξει . Μην κουράζεσαι άλλο . Πιστεύω πως οι τηλεθεατές μας κατάλαβαν τι ακριβώς ήθελες να τους δείξεις . ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Όχι μωρέ . Για τους τηλεθεατές μας τα πάντα . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ας ηρεμήσουμε λίγο ,γιατί έχουμε και σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε . Σωστά ? ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1- Σωστά ! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ελένη άμα θέλεις μπορείς να κάτσεις . . . εδώ είμαστε εμείς . ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Ναι , ναι θα καθίσω . Εξάλλου έχετε ένα θέμα που μ’ενδιαφέρει πολύ . Άκουσα κάτι σχετικά με την νευρική ανορεξία . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ακριβώς ! Λοιπόν κύριε Διαιτολογάκη αναλύσαμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας , εξηγήσαμε τι είναι . . . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 – Τι πρέπει να τρώμε . . . ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 – Πως μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιο άτομο να ξεφύγει απ’όλη αυτή την κατάσταση . . . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Έτσι ! Λοιπόν κυρία Υγιεινίδου θα ξεκινήσετε ? ΓΙΑΤΡΟΣ – Ναι. Ξέρετε πολλοί πιστεύουν ή καλύτερα συνδέουν το αν κάποιος είναι πολύ αδύνατος με το αν τρώει . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2- Κάτι όμως που είναι εντελώς λάθος ! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Σας παρακαλώ , μην διακόπτετέ . ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Ε, καλέ δεν μπορούμε να πούμε και την γνώμη μας ?

ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Σταματήστε να ακούσουμε .

ΓΙΑΤΡΟΣ – Ευχαριστώ . Νευρική ανορεξία , λοιπόν , είναι η συγκινησιακή ή ψυχολογική αποστροφή προς τις τροφές και το φαγητό , που οδηγεί σε υπερβολική απίσχνανση του σώματος .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Δηλαδή?

ΓΙΑΤΡΟΣ – Δηλαδή εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης το βάρος του σώματος μπορεί να πέσει στο μισό του φυσιολογικού .

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Και ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας ?

ΓΙΑΤΡΟΣ – Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι συνήθως διάφορες πεπτικές διαταραχές με εμετό , που μπορεί να είναι αυτόματος ή προκλητός – δηλαδή να τον προξενήσει το ίδιο το άτομο . Επίσης η αμηνόρροια – δηλαδή η έλλειψη περιόδου – είναι ένα από τα συμπτώματα .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 – Και ποια είναι η θεγαπεία της νευγικής ανογεξίας ?

ΓΙΑΤΡΟΣ – Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας σπάνια είναι άμεση και απαιτεί πλήρη συνεργασία μεταξύ ασθενούς , θεράποντος ιατρού καθώς κι ενός ψυχιάτρου .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ψυχιάτρου ?

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 – Φυσικά . Η συγκεκριμένη ασθένεια καθορίζεται από την ψυχολογία ενός ατόμου , εν τέλει απ ’ τον τρόπο συμπεριφοράς του .

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι μερικές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία . Μάλιστα μερικές έχουν καταλήξει μέχρι και σε θάνατο !

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2- Εμείς όμως δεν είμαστε εδώ για ν’αποθαρρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους , αλλά για να τους δώσουμε ελπίδα .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – Σαν τους πολιτικούς ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κάπως έτσι . . . μόνο που εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας .Γι’αυτό είναι σήμερα μαζί μας η Μαρία Νευρίδου . Για να της δώσουμε λύση στο πρόβλημα της . Μαρία , έλα μέσα . . . ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Γεια σας . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Γεια σου Μαρία , κάθισε . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – Ναι , κάθισε . Μην σε πάρει και ο αέρας έτσι όπως είσαι . . . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 – Είσαι αγενέστατη ! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – Α΄ι΄ μωρή . . . μιλάνε όλοι μιλάνε και οι . . . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1- Το επίπεδο σας κυρία Παρουσιαστράκη ! Μην ρίχνετε το επίπεδο σας ! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Γιατί έχει επίπεδο ? ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ξεφύγαμε λίγο απ’το θέμα . . . αγαπημένοι μου τηλεθεατές , η Μαρία πάσχει από νευρική ανορεξία εδώ και 15 χρόνια . Έτσι Μαράκι ? ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Έτσι . Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 14 χρονών . Ένα αγόρι στο σχολείο με είπε χοντρή – ενώ δεν ήμουν – κι εγώ από τότε άρχισά να μην τρώω .

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1- Τι εννοείς να μην τρως ?

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Να . . . ξεκίνησα δίαιτα , πολύ αυστηρή δίαιτα . . . 1 μήλο και το πολύ 1 ποτήρι γάλα !

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Τι ?! Αυτό είναι τρομερό .

ΓΙΑΤΡΟΣ – Έγκλημά !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Μην διακόπτετε . Συνέχισε . . .

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Στα πρώτα 5 κιλά όλοι μου έλεγαν ότι είμαι πολύ ωραία τώρα που αδυνάτισα . Έτσι υπέθεσα ότι άμα συνεχίσω έτσι στο τέλος θα άρεσα σε εκείνο το παιδί .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Δηλαδή όλα αυτά έγιναν για ένα αγόρι ?

ΓΙΑΤΡΟΣ – Εμείς δεν μπορούμε να διακόψουμε για να πούμε την γνώμη μας ,ενώ εσείς μπορείτε! ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 - . . . Και ? Μην σταματάς πάνω στο καλύτερο !

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Έτσι όταν έφτασα 20 χρονών ζύγιζα 45 κιλά ! Την συνέχεια την ξέρετε . . . Όσο αδυνάτιζα , τόσο μου άρεσε ο εαυτός μου !

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 – Έτσι δρα αυτή η ασθένεια . Η αδυναμία φαντάζει κάλλος , ομορφιά . . .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κυρία Υγιεινίδου τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση της Μαρίας ?

ΓΙΑΤΡΟΣ – Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι μια εισαγωγή στο νοσοκομείο . Έχω κάτι γνωστούς στο νοσοκομείο και θα σε περιποιηθούν καταλλήλως .

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Και σχετικά με την τροφή της ? Θα της χορηγηθεί με ορό , φαντάζομαι .

ΓΙΑΤΡΟΣ – Έτσι ακριβώς !

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Αχ, όχι σύριγγές . . . τις φοβάμαι !

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ – Ναι , όμως είναι η μόνη λύση . . . μην φοβάσαι .Σε λίγο καιρό όλα θα τελειώσουν .

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Μακάρι !

ΒΛΑΧΑ – Τι λες μωρή ξεμυαλισμένη ? !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Α, α, α ! Τι’ ναι τούτο ?!

ΒΛΑΧΑ – Τι βγαίνεις και λες στον κόσμο ? Η πόλη σας κατάντησε έτσι . Εμείς στο χωριό . . . βλέπεις ? Γουρουνόπουλα , κοτόπουλα , τυριά . . . βλέπεις ? Είδες να πάθουμε τίποτα ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ποια είστε ,τι θέλετε ?

ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Πω , πω . . . πολύ μ ’ αρέσει !

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Α ,α , α καλά ! Τώρα ξύπνησε αυτή ?

ΒΛΑΧΑ – Έλα εδώ μωρή . . . το φα΄ι΄ σ’ έκανε έτσι ? Το τρελοκέφαλο σου σε έκανε έτσι !

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Βοήθεια ! Βοήθεια!

ΒΛΑΧΑ – Φώναζε όσο θες !

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Καλέ αυτή η μουρλέγκο απειλεί τη σωματική ακεραιότητα της κοπέλας

ΒΛΑΧΑ – Ποιον είπες μουρλέγκο , ρε ? Τώρα θα δεις !

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1- Βοήθεια!

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 – Άρε Μαρία φωτιές μας άναψες . . . φωτιές !

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Εγώ φταίω τώρα ? [ κλάμα ]

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Security ! Security! Αυτοί θα μου καταστρέψουν την εκπομπή .

ΒΛΑΧΑ – Ποια εκπομπή μωρέ ? Ζήλεψες και θες και ’ συ λίγο ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Α ,α, α! Ας με σώσει κάποιος . . .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Θα σας σώσω εγώ , ωραία μου δεσποινίς !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Να μου λείπει !

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Εγώ θα σας σώσω !

ΒΛΑΧΑ – Τρέξε όσο μπορείς . Πρώτα βάζεις ότι βλακεία έχεις στην εκπομπή σου και μετά κάνεις την πάπια . . . Αέρααααα !

ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ – Άρε Κακαουνάκη , άρε Κακαουνάκη !

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 – Α καλά !

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ2 – Στον κόσμο της !

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Αμάν επιτέλους ! Εγώ μια φορά φεύγω . Ήρθα για μαλλί και βγήκα κουρεμένη . . .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Security ! Security! Πάμε σε διαφημίσεις , παρακαλώ , πάμε σε διαφημίσεις . .. Αυτοί θα μου καταστρέψουν την εκπομπή. Βοήθεια!΄Γ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΒΙΒΗ – Κορίτσια . . . πεινάω! ΕΛΕΝΗ – Έλα μωρέ μην γκρινιάζεις ! Πάμε στο περίπτερο να πάρεις κάτι . ΒΙΒΗ – Στο περίπτερο ? ΜΑΡΙΚΑ – Γιατί τι έχει το περίπτερο ? ΒΙΒΗ – Ρε κορίτσια εγώ είπα ότι πεινάω . Όχι ότι θέλω να αυτοκτονήσω ! ΕΛΕΝΗ – Σιγά καημένη .. . ΒΙΒΗ – Όχι σιγά όχι σιγά . Τα περίπτερα το μόνο που πουλάνε είναι θερμιδογόνα σνακ . ΕΛΕΝΗ – Ε κι εσύ τι θες τώρα ? Κάτι γρήγορο και νόστιμό δεν θες ? ΒΙΒΗ – Ναι αλλά όχι κι έτσι ! ΜΑΡΙΚΑ- Έυρικα ! Έχω την λύση . ΕΛΕΝΗ – Ποια λύση δηλαδή ? ΜΑΡΙΚΑ – Να η αδελφή μου , μου έλεγε για κάτι πολύ νόστιμα σνακ μου δεν είχαν καθόλου θερμίδες . ΕΛΕΝΗ – Είσαι σίγουρη ? ΜΑΡΙΚΑ – Απολύτως . Κοίτα να δεις όμως πως τα έλεγαν . . . Pays . . . Mays . . . ΒΙΒΗ - . . . Kays ! ΜΑΡΙΚΑ – Ακριβώς ! . Kays ! ΒΙΒΗ – Ναι μωρέ , πως δεν το σκέφτηκα νωρίτερα ? Μου τα είχαν συστήσει και στο παρελθόν αλλά συνεχώς τα απέρριπτα .

ΕΛΕΝΗ – Να λοιπόν η ευκαιρία σου ! ΜΑΡΙΚΑ - Και η δική μας , γιατί αν νομίζεις ότι θα φας μόνο εσύ είσαι γελασμένη . . .

ΜΑΡΙΚΑ – ΒΙΒΗ – ΕΛΕΝΗ – ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΟΟΟΟ!!!΄Δ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Πω , πω. .. τι ήταν κι αυτό ? Τηλεθεατές μου συγγνώμη ! Αυτό που παρακολουθήσατε δεν ήταν προσχεδιασμένο και εξάλλου δεν θα επέτρεπα στην εκπομπή μου ν’ακουστούν κουβέντες σαν κι αυτές που μόλις ακούσατε . Ας συνεχίσουμε όμως την ροή της εκπομπής μιας και δυστυχώς τα κρούσματα της νευρικής ανορεξίας δεν τελειώνουν εδώ . Μαζί μας είναι επίσης η Ζωή Ανορεξίδου , μαζί με τους γονείς τις μιας και είναι ανήλικη ακόμα . Παρακαλώ . . . ΓΟΝΙΟΣ 1 – Καλησπέρα . . . ΓΟΝΙΟΣ 2 – Γεια σας . ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Δεν πιστεύω να πάθω ότι έπαθε κι άλλη κοπέλα ? ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ- Ελπίζουμε πως όχι . ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Mακάρι , γιατί άμα είναι έτσι να προλάβω να φύγω . ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2- Που πάτε καλέ ? ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Τελοσπάντων , Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους τηλεθεατές για τη σεξουαλική ιδιαιτερότητα των γονιών σου , αφού όπως μας είπες αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεσαι τώρα σ’ αυτή την κατάσταση . ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Έτσι ! Όπως όλοι θα καταλάβατε οι γονείς μου είναι λεσβίες . ΓΟΝΙΟΣ 2 – Ζωή , τι έχουμε πει ? ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 – Χα , χα , χα !

ΓΟΝΙΟΣ 1- Μην μου στενοχωρείς την μάνα σου . .. μεγάλη γυναίκα είναι ! ΓΟΝΙΟΣ 2- Μεγάλος είσαι και φαίνεσαι ! ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ - Είναι λεσβίες , λέω , και όταν γνωρίστηκαν ήταν και οι δύο χοντρούλες , όπως ήμουν εγώ στην ηλικία τους . Έτσι σκέφτηκά πως αν ήμουν αδύνατη δεν θα πάθαινα ότι έπαθε και η μητέρα μου . ΓΟΝΙΟΣ 1 – Σιγά παιδί μου . Κάνεις λες και έχουμε καμία ασθένεια ! ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 1 – Όπως καταλαβαίνετε γίνεται καθαρά για ψυχολογικούς λόγους .

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ / ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ 2 – Δύσκολη περίπτωση . . .

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Τι να κάνω τώρα ?

ΓΟΝΙΟΣ 2 – Σκάσε να ακούσουμε τι έχει να πει ο όμορφος κύριος . . . παντρεμένος ?

ΓΟΝΙΟΣ 1 – Γυναίκα . . .

ΓΟΝΙΟΣ 2 – Ναι άντρα μου .. .

ΓΟΝΙΟΣ 1 – Όταν μιλάνε οι άντρες μόκο ! Αντερστουν ?

ΓΟΝΙΟΣ 2 – Ναι πασά μου ... ναι κολώνα του σπιτιού μου

ΓΙΑΤΡΟΣ – Πολύ γερές κολώνες έχετε !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Λοιπόν ?

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Αρχικά θα εμπλουτίσουμέ την διατροφή σου με περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά . Έπειτά θα δούμε . . .

ΓΟΝΙΟΣ 1- Δηλαδή υπάρχει ελπίδα για την κόρη μας ?

ΓΟΝΙΟΣ 2- Δεν άκουσες τι σου είπε ?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Όρε τι ’ ναι τούτοι ?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – Σκέτη αφασία είναι !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Όπως διαπιστώσατε οι άνθρωποί της εκπομπής έχουν για όλα λύση ! Θέλετε να προσθέσετε κάτι ?

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσω των γονιών μου . . . σας ευχαριστώ πολύ .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Δεν κάνει τίποτα ! Και ότι χρειαστείτε εμείς εδώ είμαστε .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 – Ναι , ναι .Μην ανησυχείτε . . . εμείς . .. εδώ .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κοντά μας είναι επίσης η Ειρήνη Μοντελάρα . . .

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Όνομα και πράγμα !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ειρήνη . .. .

ΜΟΝΤΕΛΟ – Καλησπέρα , καλησπέρα . . .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Πω , πω τι καλλονή είναι αυτή ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κάθισε , κοπέλα μου .

ΜΟΝΤΕΛΟ – Ευχαριστώ !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κυρίες και κύριοι η Ειρήνη είναι μοντέλο στο επάγγελμά και όπως μας εξομολογήθηκε η ίδια έχει περάσει απ’ την ‘ διαδικασία ’ της νευρικής ανορεξίας . Όμως ευτυχώς το ξεπέρασε . . . έτσι ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Κάπως έτσι .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 1 – Ειρήνη θα μας πεις μερικά πράγματά γι ’ αυτό ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Φυσικά εξάλλου γι’ αυτό είμαι εδώ ! Όταν ήμουν 16 χρονών – και στην αρχή της καριέρας μου – μου ζητήθηκε να κάνω μια διαφήμιση στην οποία όμως έπρεπε να ήμουν 7 κιλά κάτω απ ’ το φυσιολογικό μου βάρος . Εγώ προκειμένου να πάρω την δουλειά έκανα ότι μου ζητήσανε .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 3 – Καλά τελείως ηλίθιοι ήταν ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Αυτό να το πείτε σε αυτούς .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΡΤΡΙΑ – Ειρήνη τι έχεις να συμβουλέψεις αυτά τα άτομα τα οποία βρίσκονται , δυστυχώς , σε παρόμοια θέση ? Το έχεις περάσει κι εσύ αυτό και ξέρεις . Ότι και να πούμε εμείς την καλύτερη λύση θα την δώσεις εσύ !

ΜΟΝΤΕΛΟ – Κοίτα αυτό που έχω να πω εγώ σε αυτά τα άτομα είναι πρώτων κουράγιο ! Αυτό που πρόκειται να περάσουν θα είναι σίγουρά σκληρό και επώδυνο . Όμως ας μην απελπίζονται , αυτά θα είναι μόνο στην αρχή ,μετά όλα θα αλλάξουν .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ειρήνη μου επειδή περιμένει και η μαγείρισσα μας ας πάμε να την βρούμε και συνεχίζουμε μετά .Εντάξει ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Εντάξει , πάμε . . . ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Καλώς ’ τες ! ΜΟΝΤΕΛΟ – Τι κάνεις ? ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Καλά είμαι , κούκλα ! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ –Λοιπόν τι θα κάνουμε σήμερα ? ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Σήμερα θα κάνουμε κάτι διαφορετικό . . . Επειδή πολλοί με πήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν κάτι διαφορετικό είπα να τους κάνουμε την χάρη , έτσι δεν είναι ? ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – Δηλαδή ?

ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Να αν συμφωνείτε κι εσείς . .. θα ήθελα να δείξουμε μερικές συνταγές για ροφήματα με διάφορα βότανα .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Πολύ ωραία αν το ζήτησαν και οι τηλεθεατές . . .

ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Λοιπόν θα ξεκινήσουμε με ένα ρόφημα με χαμομήλι , λουΐζα και μολόχα . Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι 1 κουταλάκι αποξεραμένο χαμομήλι , 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουΐζα , 1 κουταλάκι ξερή μολόχα και 3 κούπες βραστό νερό . Παίρνουμε μια τσαγιέρα με καυτό νερό και προσθέτουμε τα βότανα , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 5 λεπτά . Φιλτράρουμε και σερβίρουμε σε φλιτζάνια με ζάχαρη ή μέλι .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ειρήνη θες να δοκιμάσεις πρώτη ?. . . Λοιπόν ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ καλό ! Πραγματικά σε ανακουφίζει . . . .

ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Να συνεχίσουμε ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Βεβαίως !

ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ – Λοιπόν θα φτιάξουμε τώρα ένα ρόφημα με ροδοπέταλα . Πραγματικά όταν το φτιάξετε θα μοσχομυρίζει όλο το σπίτι ! Χρειαζόμαστε 1 κούπα βραστό νερό , 1/3 της κούπας ροδοπέταλα , μέλι ή και ζάχαρη . . . αναλόγως με τις ορέξεις σας . Λοιπόν ξεκινάμε . . . Ρίχνουμε τα υλικά . . . 5 λεπτά . . . έτοιμο !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Ας ρωτήσουνε όμως και το κοινό μας αν του αρέσει . . . Λοιπόν ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Αν μου επιτρέπεται έχω κι εγώ να προσθέσω κάτι .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Και το ρωτάς ?

ΜΟΝΤΕΛΟ – Είναι λίγο άσχετο όμως πολύ σημαντικό . Θα σας πω την συνταγή του σαπουνιού . Για να κατασκευάσει κάποιος ένα σαπούνι χρειάζεται 6 κιλά λάδι , 3 κιλά νερό , 1 κιλό καυστική ποτάσα και φύλλα λεμονιάς ή δάφνης για άρωμα . ΓΙΑΤΡΟΣ – Το φυσικό σαπούνι λειτουργεί όπως μία ενυδατική κρέμα για το σώμα .

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Μαζί μας είναι επίσης ένα νέο συγκρότημα , το οποίο αποτελείται από 3 κοπέλες , 3 πανέμορφες κοπέλες η Αφροδίτη , η Νάγια και η Μία καθώς και ένα εκ θαμπωτικό αγόρι , ο Νίκος . . .

ΑΓΟΡΙ – Καλησπέρα !

ΚΟΠΕΛΑ 1 – Γεια σας . . . Πως είστε ?

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Είστε ένα καινούργιο συγκρότημα και θα ήθελα για να σας γνωρίσει καλύτερα και ο κόσμος να μας πείτε ένα τραγούδι . . . Έτοιμοι ?

ΑΓΟΡΙ – Κορίτσια πάμε . .. ?

ΚΟΠΕΛΑ 2 – Έτοιμες !

[ τραγούδι ]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 4 – Παιδιά είστε καταπληκτικοί !

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2 – Αν θέλει κάποιος να σας δει που μπορεί να πάει ?

ΚΟΠΕΛΑ 3 – Προς το παρόν δεν εμφανιζόμαστε κάπου .

ΚΟΠΕΛΑ 2 – Εξάλλου είναι πολύ νωρίς ακόμα . . . ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Παιδιά πόσα χρόνια ήσαστε γκρουπ ? ΚΟΠΕΛΑ 1 – Κοιτάξτε κάναμε παρέα από παιδιά . . . ΚΟΠΕΛΑ 2 – Πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο . . . ΚΟΠΕΛΑ 3 – Μετά προέκυψε το τραγούδι ! ΜΟΝΤΕΛΟ – Αυτός που δεν έχει μιλήσει καθόλου όμως είναι ο Νίκος . ΑΓΟΡΙ – Δεν ξέρεις τώρα πως γίνεται ? Όταν μιλάνε οι γυναίκες , οι άντρες σωπαίνουν !

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ – Κάπου εδώ η εκπομπή μας έφτασε στο τέλος της . . . θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ σήμερα ! Ελπίζω όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή μας να πήραν κάτι . Η ευχή μου για σήμερα είναι όλος ο κόσμος να μάθει να τρώει σωστά .. ..Εμείς θα τα πούμε πάλι αύριο . . .αντίο ![ τραγούδι ]

2. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ:

ΜΕΣΣΑΛΑ ΜΑΡΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ(Αφήγηση κ παράλληλα μικρά θεατρικά)

Θα μιλήσουμε για την διατροφή των ελλήνων στα Αρχαία χρόνια .Οι Έλληνες είμαστε καλοφαγάδες .Ο Ηρόδοτος όμως λέει <<οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γι παντοτινό τους σύντροφο την φτώχεια>> .Άραγε φαντάζεστε την ζωή σας χωρίς πατάτες ή μακαρόνια; Κι όμως οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν στερηθεί πολλά από τα καλούδια που εμείς απολαμβάνουμε καθημερινά .Για φαντάσου!! αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν φάει ποτέ κακάο ,καφέ , ντομάτα ,σουβλάκια !!!!!! Δεν ξέρω αν θα αντέχατε χωρίς αυτά! Ο Πλάτωνας δεν είχε φάει ποτέ στην ζωή του πορτοκάλια .Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο πριν προλάβει να δοκιμάσει ποτέ ζάχαρη .Για φαντάσου να ζούσαν στην σημερινή εποχή!

MINI-ΘΕΑΤΡΙΚΟ 1

(Σωκράτης –Πλάτωνας)

-Πού είσαι βρε Σώκο ;Έτσι είπαμε ;Χαθήκαμε βρε !!!

-Αααααα ρε Πλάτωνα μας έφαγαν οι δουλειές !!!Είσαι μετά να πάμε να τσακίσουμε κανένα σουβλάκι ,καμιά πίτα;

-Κοίτα αν και προτιμώ τα σάντουιτς είμαι μέσα !!!Οι Αρχαίοι Έλληνες τα ‘τσουζαν από νωρίς το πρωί .Όλη μέρα έπιναν κρασί .Έτρωγαν βραστούς βολβούς κ ραπάνια για να φύγει το μεθύσι .πέρα από αυτό έριχναν νερό στο κρασί τους.

Για τους πιο κυριλάτους της εποχής υπήρχαν τα επίσημα δείπνα .Στα επίσημα δείπνα προσφέρονταν ένα ασημένιο ποτήρι .Για τα κρασιά !Καταλαβαίνεται ;Έπειτα ακολουθούσε μια παρέλαση από ασημένιους κ χάλκινους δίσκους με κοτόπουλα ,πάπιες ,ψητές χήνες ,κατσικάκια ,λαγοί ,περιστέρια ,σουβλάκια ,πίτσες !Σας άνοιξα την όρεξη εεε ;Αυτό ήταν !Το 1ο μέρος του δείπνου τελικά !Στο 2ο μέρος άρχιζε το ξεφάντωμα !!!Τότε γινόταν τρελό κέφι !Ήταν ένα μουσικό διάλειμμα με καλεσμένους μουσικούς ,τον Πετρέλη ,την Κοκκίνου ,την Βανδή(αστειεύομαι φυσικά)με μουσικούς κ αυλητρίδες(δηλαδή κοπέλες που έπαιζαν αυλούς).

Στο 3ο μέρος ξαναέτρωγαν .Πάλι σέρβιραν με ασημένιους δίσκους με γουρουνόπουλα γεμιστά ,τσίχλες κ συκοφάγους κ θαλασσινά.

ΜΙΝΙ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2

(δείπνο πλουσίων ,οι πλούσιοι που τρων ξαπλωτοί κ ο μουσικός παίζει ψίθυροι ,σερβιτόρες)

ΣΕΡΒ. η πιο καλή γκαρσόνα είμαι εγώ……

ΜΟΥΣ. Πάψε βρε ατάλαντη μου χαλάς το show.

ΣΕΡΒ. Σιγά βρε παλιοατάλαντε!

ΜΟΥΣ. Πώς μου μιλάς έτσι δούλα ;μην σου φέρω το γουρουνόπουλο καπέλο!

ΑΦΕΝΤ. Μα γιατί διακόψατε την μουσική;

Αγησίλαε συνέχισε !παίξε κάτι πιο εύθυμο .

ΜΟΥΣ. Τραγουδάει (Κοκκίνου ,στο υπόσχομαι αυτό το καλοκαίρι να ‘ναι ένα απ’ τα πιο ωραία…..)6Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 6 ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΩΡΑ 9-13 Π.Μ.ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΤΑΒΛΑ ΑΡΓΥΡΩ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

1.ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΣΑΜΑΝΤΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

2.ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

3.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΠΑΠΑΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

4. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

5. ΠΟΙΗΜΑ ΜΕΣΣΑΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

6. ΠΟΙΗΜΑ ΜΙΚΕ ΜΑΡΙΑ

7. ΠΟΙΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

8.ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

ΣΕΝΑΡΙΟ -ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ -ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ ΜΕΣΣΑΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΑΤΩΝΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΙΝΟΧΟΟΣ

ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΗ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΣΟΚΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ <ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2010 ΚΑΙ ΩΡΑ 8,30-1400, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 1.ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΤΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ α.ΣΚΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΚΑΙ β.ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΦΑΗΛ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΜΟΝΙΟ - ΠΛΗΚΤΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΑΡΜΟΝΙΟ - ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΙΘΑΡΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΘΑΡΑ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΘΑΡΑ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 2. ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ 4 ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΛΙΤΑ ΜΠΑΛΑΣΚΕΡΗ - ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑ Α. ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΖΕΡΒΑ ΣΟΦΙΑ-ΜΠΑΛΑΣΚΕΡΗ ΕΛΙΤΑ Β.ΡΑΔΙΟ ΜΠΑΛΑΣΚΕΡΗ ΕΛΙΤΑ Γ.ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑ Δ.ΧΤΥΠΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΔΑΛΙΔΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΕΡΒΑ ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΑ ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ ΑΛΙΚΗ ΚΟΡΩΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΑΛΑΣΚΕΡΗ ΕΛΙΤΑ 3.ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 1 ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΜΑ. ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 4.ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΕΡΒΑ ΣΟΦΙΑ - ΜΠΑΛΑΣΚΕΡΗ ΣΟΦΙΑ ΘΕΜΑ. ΒΑΤΑΧΟΜΥΟΜΑΧΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ, ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ, ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΒΙΟΜΑΖΑ Θεοδωροπούλου Εύη 1. ΗΛΙΑΚΗ Η ηλιακή ακτινοβολία πού δέχεται η γη, η σχέση της με το γεωγραφικό πλάτος και την εποχή, η σχέση με την ώρα της ημέρας και η σχέση της με τη νέφωση και τη ρύπανση. Ηλιακοί συλλέκτες (θερμοσίφωνες ανοικτού-κλειστού τύπου), φωτοβολταικά, βιοκλιματική αρχιτεκτονική και θερμοκήπια. 2. ΑΙΟΛΙΚΗ Η ενέργεια και η ταχύτητα του ανέμου, για την κίνηση ιστιοφόρων, ανεμόμυλων, ανεμογεννητριών (αιολικών πάρκων). 3. ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Η γεωθερμική ενέργεια από τους θερμοπίδακες. 4. ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Η χρήση της υδροδυναμικής ενέργειας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό (φράγμα, ταμιευτήρας, αγωγός υπερχείλισης, αγωγός απορροής), ενέργεια κυμάτων και παλιρροική ενέργεια. 5. ΒΙΟΜΑΖΑ Ενέργεια από αστικά, αγροτικά και δασικά υπολλείματα (βιοαέριο), ενεργειακές καλλιέργειες (φωτοσύνθεση), καύση κλαδιών και ξύλων. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΕΥΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Απολογισμός Περιβαλλοντικής 2009-10 1. ΑΠΕ-ΒΑΤΡΑΧΟΜΥΟΜΑΧΙΑ 2. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. Λύρας Γιαννης ΠΕ04,Ρόμπολας Χρίστος ΠΕ17 Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2009-10 και στα πλαίσια της υλοποίησης των 2 προγραμμάτων Π.Ε., έγιναν συνολικά 27 συναντήσεις της παιδαγωγικής ομάδας και των συμμετεχόντων μαθητών. Αρχικά έγιναν παιχνίδια γνωριμίας, καταιγισμός ιδεών, ενημέρωση και πληροφόρηση για την ενέργεια στη ζωή μας, τις μορφές-πηγές-αλληλομετατροπές ενέργειας, η χρήση των ΑΠΕ, οι γνώσεις που προσφέρουν τα σχολικά βιβλία βιολογίας, γεωγραφίας, φυσικής, χημείας για τη φωτοσύνθεση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται απο την κακή χρήση και διαχείριση της ενέργειας. Μελέτησαν τα τρια έντυπα του σχολείου που είχαν σχέση με την ένέργεια, αναζήτησαν πληροφορίες απο το διαδίκτυο, και άρχισαν να συνθέτουν τραγούδια, θεατρικά, χορογραφίες και κείμενα για την ενέργεια και τη βατραχομυομαχία. Επισκεφθήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων και το μουσείο της Ακρόπολης, το μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το ΚΠΕ Αμφισας και τη σχολή ΣΕΦ στο Γαλαξείδι, την Ιχθυοσκάλα και το λιμάνι της Πάτρας,πλοηγηθήκαμε στο διαδίκτυο και συγκεντρώθηκε αρκετό υλικό. Δημιούργησαν τα τραγούδια Σκόνη στον Άνεμο και την Ένέργεια, τις χορογραφίες Ομπρέλλες, Ράδιο, Χτύπα τον Συναγερμό και Ρωσσική Ρουλέτα,τα Θεατρικά Μετατροπές των μορφών ενέργειας και τη βατραχομυομαχία και αφίσες της βατραχομυομαχίας και ενέργειας. Παρασκευάσαμε σαπούνι-λαμπάδες και διάφορα χρηστικά υλικά, κάναμε παζάρι και τα χρήματα που εισπράχτηκαν, οι μαθητές τα παρέδωσαν σε ίδρυμα της πόλης. Συμμετείχαμε με εισήγηση και χορευτικό στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,στις 17-21\3\2010, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο 11ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας στον ίδιο χώρο με υπεύθυνο στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή καθηγητή Ιωάννη Ματσούκα και από τους εισηγητές ήταν ο Νομπελίστας Andew V Scall,Nόμπελ Ιατρικής 1977 και ο χημικός-συνθέτης Μίμης Πλέσσας με τους οποίους φωτογραφήθηκαν οι μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν στο συνέδριο, νιώθοντας ευχάριστα συναισθήματα και εμπειρίες. Τέλος συμμετείχαμε ανελλιπώς και στο 7ο Μαθητικό συνέδριο με θέμα την Ενέργεια-ΑΠΕ καιΤοπικές Κοινωνίες, που διοργάνωσε το γραφείο περιβαλλοντικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις 12 Μαίου στον Πολυχώρο Πολιτεία ,παρουσιάσαμε τα προγραμματά μας στο χώρο του σχολείου στις 13-4\5\2010και επισκεφθήκαμε το χώρο του ΕΣΠΕΡΟΥ,γιορτάζοντας τα 20 χρόνια περιβαλλοντικής στην Αχαία,τιμώντας έτσι την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, που συνδιοργανώθηκε από τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αχαίας.
Γ ΤΑΞΗ