Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο» 23 έως 26 Απριλίου 2014.Οργάνωση: Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας
Με μια γρήγορη ματιά
τρεις ολόκληρες ημέρες στο βουνό με 30+1  βιωματικά εργαστήρια με 50 συντονιστές - εθελοντές και πολλές πολλές δράσεις
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
"Τα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα στον  Ταΰγετο"
"Εαρινή πεζοπορία"
"Στο   βορειοανατολικό μπαλκόνι του Ταϋγέτου"

Τελικά, τι είναι η πατρίδα μας; ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ

Ως επιστήμονας που έζησα ορισμένα καθοριστικά χρόνια στο εξωτερικό, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες επιστήμονες, αναρωτιόμουνα συχνά-πυκνά όταν ήμουν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, γιατί άραγε μερικοί επιστήμονες φεύγουν και γυρίζουν πίσω στην πατρίδα, ενώ άλλοι μένουν και κάνουν καριέρα έξω.
Photo: Α. Παναγιώτου @fosphotos.comΈχοντας δώσει την απάντηση στον εαυτό μου επέστρεψα στην Ελλάδα και προσπάθησα να βοηθήσω στο να αποδειχθούν ορισμένα αυτονόητα στην πατρίδα μου - που είχαν σχέση με τη δουλειά μου, βέβαια. Είναι αλήθεια ότι εμείς οι πανεπιστημιακοί έχουμε την πεποίθηση ότι αν λείπαμε από τη χώρα, η Ελλάδα θα ήταν ορφανή. Παρόλο που θεωρούμαι πετυχημένος στη δουλειά μου, και θα έπρεπε να το πιστεύω αυτό, ζορίζομαι πάρα πολύ να το ενστερνιστώ το παραπάνω. Αντίθετα, θα έλεγα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του σιναφιού μου δεν με πείθει ότι πράγματι δικαιολογούμε αυτό που θεωρεί ο πολύς κόσμος ότι είμαστε: μπροστάρηδες. Ίσως πριν από χρόνια, όταν οι πανεπιστημιακοί ήταν κριτές της εξουσίας, να μου φαινόταν κάπως λογικό.