Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ομηρική Αλετρίς. Της Αστραίας Λεωνίδου

υ Οδυσσείας
φήμην δ' ἐξ οἴκοιο γυνὴ προέηκεν ἀλετρὶς
πλησίον, ἔνθ' ἄρα οἱ μύλαι εἵατο ποιμένι λαῶν.
τῇσιν δώδεκα πᾶσαι ἐπεῤῥώοντο γυναῖκες
ἄλφιτα τεύχουσαι καὶ ἀλείατα, μυελὸν ἀνδρῶν·
αἱ μὲν ἄρ' ἄλλαι εὗδον, ἐπεὶ κατὰ πυρὸν ἄλεσσαν,
ἡ δὲ μί' οὔ πω παύετ', ἀφαυροτάτη δὲ τέτυκτο·        110
ἥ ῥα μύλην στήσασα ἔπος φάτο, σῆμα ἄνακτι·
 Η ΑΡΧΗ
Ο άνθρωπος επινόησε την κίνηση μιας στρογγυλής πέτρας πάνω σε μια άλλη επίπεδη και χοντρόκοβε τα δημητριακά για να κάνει χυλό, γαλέτα, ζυμαρικά, ψωμί, αλλάζοντας έτσι ριζικά τις διατροφικές του συνήθειες.  Αργότερα χρησιμοποίησε τους χειρόμυλους , ιγδία (χαβάνια ή γουδιά) και τρίφτες.
Ο Όμηρος γράφει, στη ραψωδία Η, για το παλάτι του Αλκίνοου:
«Πενήντα μες τους πύργους του
Γυναίκες είχε αλέστρες
Όλες τους στο χειρόμυλο

Νευρικό σύστημα: Το βαρόμετρο του σώματος

Ή οι τηλεπικοινωνίες του σώματος. Σήματα από την περιφέρεια (όργανα, συστήματα, δέρμα) μεταφέρονται στον εγκέφαλο, αναγνωρίζονται, αξιολογούνται και μετά οι αποκρίσεις (εντολές δράσεων) μεταφέρονται πάλι στην περιφέρεια.
Το νευρικό σύστημα είναι το βαρόμετρο του σώματος. Η κατάστασή του είναι καθοριστική του «τι μέλει γενέσθαι» στα όργανα. Ένα υγιές νευρικό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει υγεία στα όργανα, αφού τα κύτταρά τους δεν καταπονούνται από εγκλωβισμένη ενέργεια και υπερδραστηριότητα.
Πώς διατηρείται το νευρικό σύστημα υγιές; Με τη μέθοδο του νηπίου: Όταν πεινάμε τρώμε, όταν διψάμε πίνουμε, όταν νυστάζουμε κοιμόμαστε κ.ο.κ. Τα περισσότερα προβλήματα από το νευρικό σύστημα, δημιουργούνται όταν εξαναγκαζόμαστε να κάνουμε άλλα πράγματα από αυτά που θέλουμε ή που μπορούμε τη δεδομένη στιγμή. Π.χ. Αντί να φάμε καπνίζουμε ένα τσιγάρο γιατί εκείνη την ώρα δεν βολεύει ή δεν είναι κομψό να βάλουμε τροφή στο στόμα μας, όταν διψάμε δεν πίνουμε νερό αλλά κόκα κόλα, αναψυκτικά ή άλλα μη φυσικά ποτά, όταν νυστάζουμε δεν κοιμόμαστε γιατ

Πείτε «όχι» σε 15 πράγματα για να είστε ευτυχισμένοι!


Μια λίστα που θα σας βοηθήσει να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

Πείτε «όχι» σε 15 πράγματα για να είστε ευτυχισμένοι!Βασιζόμαστε στη ζωή μας σε τόσα πράγματα που τελικά μας προκαλούν πόνο, άγχος και ανησυχίες κι αντί να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε, καταλήγουμε να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτά, κάνοντας τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι είναι. Παρακάτω διαβάστε μια λίστα με 15 πράγματα στα οποία πρέπει να πείτε «όχι», κάνοντας έτσι τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη. Αρχίζοντας από σήμερα κιόλας, μπορείτε να αλλάξετε οτιδήποτε δεν σας αρέσει και να το κάνετε καλύτερα.

Το μυστικό για να υλοποιηθεί μια επιθυμίας μας

Θα έχετε παρατηρήσει πώς όταν κάτι επιθυμείτε και κάνετε μια φευγαλέα σκέψη με την επιθυμία σας αλλά μετά την ξεχνάτε και...
συνεχίζετε να απασχολήστε και εσείς και το μυαλό σας με άλλα πράγματα , προς έκπληξή σας βλέπετε να πραγματοποιείται η επιθυμία σας. Μάλιστα συχνά θα έχετε πεί την φράση «Αχ! Αυτό πού ήθελα» ‘η « Α! αυτό επιθυμούσα και μού ήρθε», ή κάτι παρόμοιο.
Λοιπόν αυτό που έχει συμβεί στο ενδιάμεσο είναι πώς χωρίς να γνωρίζετε τον μηχανισμό η επιθυμία σας υλοποιήθηκε. Ο λόγος και ο τρόπος είναι ότι απλά την «ξεχάσατε».
Το μυστικό είναι να μάθουμε να ξεχνάμε.

Πώς να καταλαβαίνεις το χαρακτήρα από το πρόσωπό του

Υπάρχει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος σε οτιδήποτε. Στο πρόσωπο αποτυπώνονται οι πληροφορίες για το τι κείτεται μέσα μας.
Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των μορφολογικών και... των ψυχολογικών χαρακτηριστικών μας. Η μορφή και η λειτουργικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες.
Εξελικτικά είμαστε κατασκευασμένοι ώστε σε υποσυνείδητο επίπεδο να μπορούμε να αποκρυπτογραφούμε με μια ματιά τις διαθέσεις των ατόμων απέναντι μας, για λόγους αυτοσυντήρησης αλλά και αναπαραγωγής. Γι αυτό και η πρώτη εντύπωση συνήθως είναι και η πιο ακριβής.
Στις σύγχρονες κοινωνίες οι περισσότεροι έχουμε εκπαιδευτεί με ορισμένους κανόνες και έχουν ατροφήσει αυτές οι ικανότητες.
Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας είναι ορατά, εμφανή. Το αν εμείς είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε το τι μεταδίδουν και υποδηλώνουν εξαρτάται από την αισθητήρια οξυδέρκεια μας, την αντιληπτική παρατηρητικότητα, συνδυασμένη με γνώσεις.
Ποιά είναι τα πιο δυνατά σημεία ενός προσώπου από τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε το χαρακτήρα;