Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. ΤΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ Β.Γ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Φέτος το καλοκαίρι φωτογραφίζοντας την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Βαλύρας ο βαλυραίος  Β.Γ. με έβαλε στο σπίτι του, το οποίο έχει κάνει λαογραφικό μουσείο.
Από μικρό παιδί μάζευε και μαζεύει όπου βρεί λαογραφικά αντικείμενα τα οποία έχει διαφυλάξει στο κατώι του σπιτιού του και τα καμαρώνει.Έχει στην κατοχή του πάνω από 1000 αντικείμενα, τα οποία κάποτε θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να ταξινομηθούν ανά θεματική ενότητα, από κάποιον υπεύθυνο πανεπιστημιακό, μαζί με φοιτητές του τμήματος της λαογραφίας.

Τα superfoods των Αρχαίων Ελλήνων


Τα superfoods των Αρχαίων ΕλλήνωνΜια νέα έρευνα βασισμένη στην μελέτη των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων γιατρών υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή εφευρέθηκε ως μέσο θεραπείας από τους αρχαίους Eλληνες θεραπευτές.

Ο Τζον Γουίλκινς, ειδικευμένος στο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και επικεφαλής της έρευνας τονίζει:«Ο Γαληνός και άλλοι γιατροί πίστευαν ότι η γεύση είναι μέτρο της διατροφικής ισχύς και η κατανάλωση τροφίμων που βοηθούν την εύκολη κυκλοφορία των υγρών του σώματος ενισχύει τον οργανισμό. Θεωρούσε ότι η διατροφή αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά της ιατρικής επιστήμης, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή και την χειρουργική επέμβαση».

Δείτε το πρώτο αερωθούμενο σε ελληνικό ουρανό το 425π.Χ

 Η πετομηχανή του Αρχύτα

arhitas
Η εξέλιξη της αεριοπροώθησης οφείλεται κατά το μεγαλύτερο βαθμό στη κατάκτηση των αιθέρων. Εάν θελήσουμε να βρούμε τις ρίζες της κίνησης διά αντιδράσεως κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν , ασφαλώς μια πρώτη μας στάση θα είναι στην εποχή της ανακαλύψεως της πυρίτιδας που έδωσε τεράστια ώθηση στις μηχανές διά αντιδράσεως από τον 18ο αιώνα.