Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τα πέτρινα γεφύρια της Άνω Μεσσηνίας



Του Γιάννη Δ. Λύρα Εκπαιδευτικού

Με το Θεόδωρο Χαμάκο, υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Πελοποννήσου,  κάνουμε επιτόπια έρευνα, μελέτη, καταγραφή, φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση, ,διαστάσεις γεφυριού, διαστάσεις καμάρας, σχεδιασμό, και ιστορικές αναφορές όπου υπάρχουν, στα πέτρινα γεφύρια. Έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 45 γεφύρια και όποτε υπάρχει ελεύθερος  χρόνος  θα κάνουμε  την καταγραφή όλων των πέτρινων γεφυριών της Μεσσηνίας.Το πέτρινο γεφύρι στην Τσακώνα  (σύνορα των νομών Μεσσηνίας-Αρκαδίας, που πριν γίνει η νέα εθνική οδό, περίμενες να φας το μεσσηνιακό έδεσμα, τη γουρνοπούλα, με τις ώρες, και τώρα είναι η περιοχή έρημη, και έσφιζε πριν  από κόσμο)έχει δύο στοές και προς τρη μία του πλευρά (νότια), έχει γινει διαπλατυνση, και φυσικα από πάνω έχει επίστρωση από πίσσα.
Στις 3 διαδρομές
*Τσάκωνα-Δερβένι –Παραδείσια

*Αρχαία Μεσσήνη-Αρσινόη- Τρίκορφο και

*Σκάλα-Βαλύρα-Λάμπαινα-Εύα,
που έγινε πρόσφατα η καταγραφή, 20-7-2013, υπάρχουν πολλά πέτρινα μονότοξα  γεφύρια, για τα οποία διαπιστώσαμε πολλά αρνητικά. Ήταν σχεδόν όλα  καλλυμένα από άσφαλτο, σε τέσσερα βρήκαμε ψόφια ζώα, ήταν αόρατα λόγο  των βάτων, καλαμιών, λυγαριών, κ.λ.π.  Αν γίνει μεγάλη νεροποντή, θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και θα πνιγούν άτομα, όπως έγινε και το 1947 ,στις 26 Οκτωβρίου. Οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να μεριμνήσουν άμεσα τον καθαρισμό τους, πριν έλθει ο χειμώνας.
Ευχαριστούμε τους Δημήτρη Οικονομόπουλο και Σταυρόπουλο Νίκο για τις πληροφορίες των πέτρινων γεφυριών ,στις διαδρομές Αρχαία Μεσσήνη-Αρσινόη και Τσακώνα Παραδείσια , αντίστοιχα
Στο Φαναίτικο γεφύρι, κοντά στο Χωριό Παραδείσια-Χράνοι, βρήκαμε μοσχάρι ψόφιο μέσα στο ποτάμι, στο 51 χιλιόμετρο στο Δερβένι ψόφια πρόβατα, στην περιοχή Κουβέλια στη Λάμπαινα ψόφια πρόβατα, καθώς και στο γεφύρι του Μάμμη προς Τρίκορφο ψόφια πρόβατα και υλικά. οικοδομής.