Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Μελέτη για τους ελληνικούς κίονες με έμφαση στα ιωνικά κιονόκρανα.

 

 ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΦΟΝΩΦ  

Ένας αρχιτέκτονας ή ιστορικός τέχνης θα είχε γράψει καλύτερα αυτό το άρθρο.
Η στήλη είναι το σύμβολο ολόκληρου του σύμπαντος. Το κιονόκρανο είναι το ανώτερο τμήμα της στήλης. Το ελληνικό στυλ των κιονόκρανων - δωρικά (1), ιωνικά (2) και κορινθιακά (3) κιονόκρανα - είναι ευρέως διαδεδομένο. Ας εξετάσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό το αρχιτεκτονικό στοιχείο. Ας στραφούμε στην πνευματική γεωγραφία της Ελλάδας.
 ==== ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΌΣ ΡΥΘΜΌΣ
Η Κόρινθος βρίσκεται στον ισθμό που συνδέει τη χερσόνησο της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Πελοπόννησος μοιάζει με ένα τσαμπί σταφύλια που κρέμονται από ένα αμπέλι και με το σχήμα της υποδηλώνει την οργανική αρχή που διέπει την ανάπτυξη των φυτών. Το κορινθιακό κιονόκρανο εκφράζει μια φυτική δύναμη. Το σύμπαν μεγαλώνει. Αν το σύμπαν δεν μεγαλώσει, θα καταρρεύσει. Αν ο άνθρωπος δεν αναπτυχθεί πνευματικά, αν δεν πάει στο πνεύμα, θα υποβαθμιστεί. Ένα τέτοιο συναίσθημα δημιουργείται όταν κοιτάζει κανείς το κορινθιακό κιονόκρανο, το οποίο φαίνεται το πιο πλούσιο μεταξύ των άλλων κιονόκρανων. Ας τονίσουμε τώρα μια ιδιαιτερότητά του. Ο κορινθιακός τίτλος τονίζει τη διαδικασία της ανάπτυξης. Προκαλεί μια αίσθηση κίνησης παρόμοια με την κίνηση ενός ποδηλάτη ή την πτήση ενός αεροπλάνου: είτε κινείσαι είτε πέφτεις. Φαίνεται ότι το κορινθιακό κιονόκρανο εκφράζει την αρχή της Manipura. Χρειάζεται μια εις βάθος μελέτη για να περιγραφούν τα υπεραισθητικά πρότυπα με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΙΩΝΙΚΉ ΚΟΛΌΝΑ - αισθανθείτε την μέσα στο σώμα σας.

 

 Βαλεντίνος Τριφόνωφ - 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο άρχισα να εξετάζω την ιωνική στήλη.
Η στήλη είναι ένα σύμβολο ολόκληρου του σύμπαντος, και το κιονόκρανο της στήλης εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος σχετίζεται με τον Θεό. Ο Λουκάς, μαθητής του Παύλου, τοποθέτησε την αρχή της ιωνικής στήλης στο Ευαγγέλιο του Λουκά. Η πρωτεύουσα της ιωνικής στήλης αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της. Τα κέρατα του ιωνικού κιονόκρανου εμφανίστηκαν ως η Αμερική και η Ευρασία και ο χώρος ανάμεσά τους ως ο Ατλαντικός, κάτω από τα νερά του οποίου είχε βυθιστεί η Ατλαντίδα. Η Ελλάδα, της οποίας το υποσυνείδητο τρέφεται και συνεχίζει να τρέφεται από την υγιή κληρονομιά της Ατλαντίδας, καθώς και το Αιγαίο Πέλαγος και η Μικρά Ασία, σε μειωμένη μορφή μας παρουσιάζουν το ίδιο με τα αντίστοιχα μεγεθυμένα - τις εν λόγω ηπείρους της Γης και τον ωκεανό ανάμεσά τους. Όσο περισσότερο βυθίζομαι στην έρευνα, τόσο πιο εκπληκτικά είναι τα ευρήματα. Ειδικότερα, το ιωνικό κιονόκρανο, του οποίου τα κέρατα καταλήγουν το ένα στο άλλο, υποδήλωνε τα ανθρώπινα μάτια. Αυτό το μυστήριο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Στον αρχιτεκτονικό κανόνα, πώς να σχεδιάσεις ένα ιωνικό κιονόκρανο, ένα τέτοιο μυστήριο έχει συστηματοποιηθεί με τη μορφή κανόνων. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να υλοποιηθούν. Οι κανόνες σχεδίασης ενός ιωνικού κιονόκρανου παρουσιάζονται σε αυτή τη σύντομη ταινία (στα αγγλικά).
Επιτρέψτε μου, αγαπητέ στοχαστή αναγνώστη, να μοιραστώ την πηγή στην οποία βασίζονται τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στα άρθρα για την Ιωνική Στήλη. Θα βρείτε αυτή την πηγή στις απλές κινήσεις και τη μουσική της Πανευρυθμίας. Ακολουθεί ένας σύνδεσμος για την άσκηση "Square". Αν μπήκατε στον κόπο να παρακολουθήσετε την ταινία για το πώς να σχεδιάσετε ένα ιωνικό κιονόκρανο σύμφωνα με τους κανονικούς κανόνες, θα καταλάβετε εύκολα το τετράγωνο που εκφράζεται στην Πανευρυθμία.

=========================================================================================
Валентиин Трифонов - Живое существо Антропософии

Ионическая колонна - почувствовать ее посредством своего тела

В недавно опубликованной статье я начал рассматривать ионическую колонну. Колонна это символ всего мироздания, а капитель колонны выражает, как человек связан с Богом. Лука, ученик Павла, вложил принцип ионической колонны в Евангелие от Луки.
Капитель ионической колонны приоткрыла некоторые из своих тайн. Рога ионической капители предстали как Америка и Евразия, а пространство между ними - как Атлантика, под воды которой ушла Атлантида. Греция, подсознание которой питалось и продолжает питаться здоровым наследием Атлантиды, а также Эгейской море и Малая Азия в уменьшенной форме являют нам то же самое, что и их укрупненные аналоги – упомянутые континенты Земли и океан между ними.
Чем больше я погружаюсь в исследование, тем удивительнее находки. В частности, ионическая капитель, рога которой перетекают друг в друга, указала на человеческие глаза. Эту тайну знали с древних времен. В архитектурном каноне, как нарисовать ионическую капитель, такая тайна была систематизирована в виде правил. Эти правила должны быть осознаны. Правила рисования ионической капители показаны в этом коротком фильме (in English): https://www.youtube.com/watch?v=HBh04ZtnLDM....
Позвольте, дорогой вдумчивый читатель, поделиться источником, на основе которого сделаны выводы, опубликованные в статьях об ионической колонне. Вы найдете этот источник в простых движениях и музыке паневритмии. Ниже - ссылка на упражнение «Квадрат». Если вы удосужились посмотреть фильм, как рисовать ионическую капитель по каноническим правилам, то вы легко поймете, какой квадрат выражен в паневритмии.
https://www.youtube.com/watch?v=-hZ0WPTydrc.

Ψυχοσάββατο στη Βαλύρα

       Όλοι μας έχουμε παιδικές αναμνήσεις  από  το Ψυχοσάββατο στο χωριό μας. Και ποιος δεν θυμάται τη γιαγιά ή τη μητέρα του και τις γειτόνισσες, που ετοίμαζαν το σπερνό, όπως το έλεγαν.

Καθώς  προετοίμαζα τη διακόσμηση του δίσκου και έβραζα τα κόλλυβα για να τα πάω στην εκκλησία στον Εσπερινό της Παρασκευής, στις 18 Ιουνίου, θυμήθηκα ένα πολύ ωραίο ποίημα για το Ψυχοσάββατο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη . Ένας πατέρας ψάχνει την όμορφη κόρη του που την πήρε άδικα, μέσα από την αγκαλιά του ο  Χάρος και θρηνεί. Ρωτάει απεγνωσμένα που  μπορεί να τη συναντήσει και   του απαντούν: