Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Επιπτώσεις της κατάστασης που δημιουργήθηκε στην έρευνα στα ΑΕΙ


Τα πρωτεύοντα κριτήρια στα οποία πρέπει να βασίζεται η ερευνητική στρατηγική ενός ΑΕΙ είναι η δόμηση κατάλληλου μίγματος πολιτικών, σχεδίων και διαδικασιών για τη δημιουργία ή απόκτηση νέας γνώσης, το μετασχηματισμό της σε ικανότητες, και την εκμετάλλευση της γνώσης και των ικανοτήτων με τρόπο που υπηρετεί την ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική του Ιδρύματος. Σε αυτήν την στρατηγική ανήκουν και οι σχέσεις των πανεπιστημιακών εργαστηρίων με τον επιχειρηματικό κόσμο, σε μια σχέση που να φέρνει έσοδα στο ίδρυμα αλλα και θέσεις εργασίας.
Η βιβλιογραφική ανασκόπηση , προτείνει  κριτήρια ανάλυσης και σχεδιασμού σεναρίων για την ερευνητική στρατηγική (Calvert and Patel, 2000; Graham and Diamond, 1997; Lechevalier et al, 2007). Στην κατεύθυνση αυτή κορυφαία προτεραιότητα εχει η εξής ερώτηση:Ποιά κομμάτια της ερευνητικής στρατηγικής (υποδομές, εξοπλισμός, ανθρώπινοι πόροι) έχουν σημαντικές πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν εξω-ιδρυματικά με ποσά που μπορούν να οδηγήσουν στη βιωσιμότητα; Αυτό πλέον σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου , μα σε όλα , οδηγεί σε νέες δομές , εργαστήρια, τμήματα, σχολές.

Ναόμι Κλάιν: Μην δειλιάσεις Ελλάδα!

naomiklein001Η κορυφαία Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του αποκαλούμενου κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην μικρή Ελλάδα και αντιδρά άμεσα και καίρια, προωθώντας μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter το παρακάτω άρθρο για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και τα δεινά των διαπραγματεύσεων και του ελληνικού λαού

H EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ 5 ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Στις κάλπες αν προσφύγουμε θα καταξοδευτούμε,
χωρίς καλά να ξέρουμε, τι ακριβώς, ζητούμε…
                                                                                         Του Γρηγόρη Κριμπά

Συχνά, ο Τσίπρας μας μιλά για όργανα και μουσικές,
παίζει νταούλια, ρυθμικά, καθώς και λύρες κρητικές.
Δήλωνε, προεκλογικά, με ύφος λάβρο και αψύ,
πως όταν βγει, τους δανειστές θα τους…χορέψει στο ταψί!