Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η ΓΗ ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

''ΓΗ''
Τι όμορφη που είσαι, γη, και τι εξαίσια.Τι τέλεια η υπακοή σου στο φως, και τι ευγενική υποταγή σου στον ήλιο!Πόσο μοναχική είσαι, όταν τυλίγεσαι με τους ίσκιους και πόση χάρη
έχει η όψη σου όταν σκεπάζεται με το σκοτάδι!Πόση ηρεμία φέρνει το τραγούδι της αυγής σου και πόση ταραχή.Ο παιάνας του βραδιού σου Πόσο τέλεια είσαι, γη, και πόσο μεγαλόπρεπη!Περπάτησα στους κάμπους σου, σκαρφάλωσα στα πέτρινα βουνά σου Κατέβηκα στις κοιλάδες σου και χώθηκα στις σπηλιές σου Στους κάμπους, βρήκα το όνειρό σου, στα βουνά βρήκα την περηφάνια σου, στις κοιλάδες συνάντησα την ησυχία σου, στους βράχους την απόφασή σου, στις σπηλιές τη μυστικότητά σου.Η άνοιξή σου με ξύπνησε και μ’ οδήγησε στα χωράφια σου,Όπου η ευωδιαστή ανάσα σου αναδίδεται σα θυμίαμα.Είδα τα φρούτα, τους καρπούς του καλοκαιρινού σου μόχθου.

ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΓΙΟΥΝΑΜΙ ΤΙΜΠ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

Στον πλανήτη γη παρουσιάζονται διαρκώς πολλά και διάφορα φαινόμενα. Με τη μελέτη και εξήγηση των φαινομένων αυτών ασχολούνται οι διάφορες επιστήμες. Η επιστημονική μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση, στο πείραμα, στη μεταβλητή, στην απόδειξη και τέλος στους νόμους της επιστήμης.Η μελέτη της ζωής σχετίζεται με την χημεία της. Χωρίς χημικές αντιδράσεις θα ήταν αδύνατη ( εκτός από τα σπόρια και σπέρματα και κάτω από ειδικές συνθήκες). Ο μεταβολισμός, μια από τις ιδιότητες των εμβίων όντων που διακρίνεται σε αναβολισμό (σύνθεση ουσιών) και καταβολισμό (διάσπαση ουσιών) παράγει ενέργεια για την ανάπτυξη, κίνηση, επούλωση βλαβών και επικοινωνία με το περιβάλλον τους. Οι σπουδαιότερες μεταβολικές διαδικασίες είναι της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής που εξασφαλίζουν αφενός την ομαλή ανακύκλωση ύλης και ενέργειας και αφετέρου την ομαλή ανακύκλωση οξυγόνου-διοξειδίου του άνθρακα, στοιχεία απαραίτητα , για όλους τους οργανισμούς αυτότροφους και ετερότροφους.