Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Αλιεύοντας χέλια στα δύο ποτάμια της Βαλύρας, Πάμμισο και Μαυροζούμενα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ2724071016
Το κυνήγι του χελιού στα δυο ποτάμια γίνεται με καμάκι, καλαμωτή, καβούλα, κατσαφάνα  και κοφίνες. Ανήκει στην οικογένεια των εγχελίδων και έχει σώμα φιδιού, στρογγυλωπό και πολύ μακρύ, και είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές, όπως και αν τον μαγειρέψεις.
Η καλαμωτή φτιάχνεται από καλάμια και στο κλείσιμό της βάζουν κατσαφάνα ή δίκτυ. Την  τοποθετούν στο ποτάμι, εκεί που υπάρχει κλίση του ποταμού, για να μην μπορούν να φεύγουν τα χέλια και ψάρια όταν πέσουν μέσα. Φράζουν το ποτάμι δεξιά και αριστερά της καλαμωτής με πέτρες, χόρτα και καλάμια, για να μην μπορούν να φεύγουν και να μπαίνουν μέσα στην καλαμωτή. Η καλαμωτή στήνεται την άνοιξη, όταν πέφτουν τα νερά και πρίν τα πρωτοβρόχια.
Η καβούλα είναι ένα καλάμι  στο οποίο έχουμε δέσει σκληρό σχοινί ή  νάιλον, το οποίο καταλήγει σε μολύβι, στο οποίο έχουμε δέσει το δόλωμα. Το δόλωμα είναι γλίστρες τις οποίες έχουμε περάσει σε σχοινί από κουβαρίστρα και μετά το διπλώνουμε πολλές φορές. Το δένουμε σφιχτά στο σχοινί ή νάιλον μετά το μολύβι. Το κυνήγι του χελιού με καβούλα χρειάζεται δεξιοτεχνία και προεργασία.