Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η παλιά Καλαμάτα μέσα από 95 φωτογραφίες.ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΙΤΣΑΝΗ

Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
 Σπάνιο φωτογραφικό υλικό της Καλαμάτας.
 Οι φωτογραφίες και ο σχολιασμός τους είναι από το προφίλ του Ηλία Μπιτσάνη στο facebook
Θερμά συγχαρητήρια στον Ηλία, που συγκέντρωσε το σπάνιο  αυτό φωτογραφικό υλικό και μας θυμίζει την Καλαμάτα τις εποχές τις εξέλιξης του πολεοδομικού της ιστού,  τις παλιές βιομηχανίες που τα προιόντα τους  ταξίδευαν στο εξωτερικό, απο το λιμάνι της Καλαμάτας, τις πλημμύρες του ποταμού Νέδοντα,το τραμ κ.λ.π.
Δυστυχώς η ανθρώπινη αυθαιρεσία αφενός, αφετέρου  και ο σεισμός του Σεπτεμβρίου, το 1986, εξαφάνισαν νεοκλασικά-βιομηχανκά κτίρια, που στόλιζαν την όμορφη Καλαμάτα μας.Υπάρχουν ακόμη κελύφη κτιρίων που κάποτε έσφυζαν από κίνηση και  ζωή, για να μας θυμίζουν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της.
Γιάννης Δ. Λύρας, εκπαιδευτικός
Η παλιά Καλαμάτα μέσα από 95 φωτογραφίες

ΜΕΣΣΗΝΙΑ-Τι μυστικά κρύβει ο βυθός της Μεθώνης;

Η υποθαλάσσια άβυσσος, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, λόγω των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων
Λίγα μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, απέναντι από την Μεθώνη, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (στα 5.121 μ.), το Φρέαρ των Οινουσσών.
«Νέστωρ» και Φρέαρ των Οινουσσών
Από εκεί λαμβάνουν χώρα οι έρευνες του πειράματος «Νέστωρ». 

Ουσιαστικά το όνομα του πρωτοποριακού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, είναι το ακρωνύμιο NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research).