Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πελοπόννησος: Συσπειρώνονται οι καλλιεργητές φραγκόσυκου


Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Πελοπόννησος: Συσπειρώνονται οι καλλιεργητές φραγκόσυκου

Δεκάδες είναι τα προϊόντα με βάση το φραγκόσυκο που κυκλοφορούν στις ξένες αγορές. Κολόνιες, τσάι, μαρμελάδες, αλεύρι, κρέμες, καλλυντικά και προϊόντα αδυνατίσματος, είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που περιλαμβάνουν φραγκόσυκο και κάνουν θραύση στο εξωτερικό. Έτσι, αρκετοί παραγωγοί από την περιοχή της Πελοποννήσου αποφάσισαν να δουν πιο ζεστά το θέμα.



Θέση στο τραπέζι, αλλά και ανάμεσα στα.. καλλυντικά ετοιμάζεται να διεκδικήσει το φραγκόσυκο. Από τις άκρες των δρόμων και τις αυλές, όπου το συναντούμε στην Πελοπόννησο, επιδιώκει την αναβάθμισή του, καθώς οι παραγωγοί αντιλαμβάνονται τις προοπτικές του και στήνουν Συνεταιρισμό για τη συστηματική καλλιέργειά του.
Ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, συνταξιούχος οικονομολόγος, τον περασμένο Οκτώβριο περίπου, μπήκε στη διαδικασία να μάθει περισσότερα για το ταπεινό αυτό φρούτο. Ο ξάδερφός του, καλλιεργητής από την Πελοπόννησο, είχε μια μικρή παραγωγή από φραγκόσυκα και ξεκίνησε τα πρώτα... πειράματα για τη μεταποίησή του. Τότε, πήγε στον βιοχημικό και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Λάρισας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, για να μελετήσει το φραγκόσυκο και τις ιδιότητές του. Στο πανεπιστήμιο γίνονται έρευνες για τις ιδιότητες των φυτικών μορίων και με βάση τα πρώτα στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και όχι μόνο του φραγκόσυκου και των φύλλων του, υπερτερούν κατά πολύ σε σχέση με άλλα φρούτα, όπως το πορτοκάλι.
«Βάλε κόσμο να καλλιεργήσει, μου είπε ο κ. Κουρέτας και έτσι ξεκίνησα», δηλώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Θωμόπουλος. Δημιούργησε σελίδα στο facebook και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους, μέσω αυτής, να γνωριστούν, την περασμένη άνοιξη. Το ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και μέχρι τώρα οι υποψήφιοι παραγωγοί, αλλά και ήδη υπάρχοντες καλλιεργητές έχουν φτάσει τους 120. Τώρα βρίσκονται στο στάδιο της ίδρυσης μιας οργανωμένης ομάδας.

Τα χρήματα είναι στη μεταποίηση
Στόχος τους είναι μέσα από την Ομάδα Παραγωγών ή τον Συνεταιρισμό που θα στήσουν, να έχουν αρκετή παραγωγή και να διεκδικήσουν επιδότηση για να μπουν και στη μεταποίηση. «Τα χρήματα το φραγκόσυκο τα έχει στη μεταποίηση», τονίζει ο κ. Θωμόπουλος και αναφέρει ως παραδείγματα κολόνιες, τσάι από τα άνθη του φυτού, κρέμες και καλλυντικά, αλλά και έπιπλα, που πωλούνται στο διαδίκτυο και στο εξωτερικό. «Ακόμα και προϊόντα αδυνατίσματος, που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν ως βάση το φύλλο φραγκοσυκιάς και παρασκευάζονται στο εξωτερικό», υπογραμμίζει ο ίδιος.
«Ο χυμός και η μαρμελάδα φραγκόσυκου έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, από τους διαβητικούς», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, από τα κουκούτσια της φραγκοσυκιάς παράγεται ένα αλεύρι, όπου στην Τυνησία και την Αλγερία το πουλάνε. Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, έχει πρωτεΐνες σε ποσοστό 22%, όταν στο κρέας περιέχονται 20%.

Στην ιατρική
Πέρα από το αδυνάτισμα, το φραγκόσυκο έχει αρκετές εφαρμογές και στην ιατρική. Έχουν διαπιστωθεί αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, ενώ μπορεί συμβάλλει και στην καταπολέμηση του διαβήτη. Ο κ. Θωμόπουλος επισημαίνει πως υπάρχουν μελέτες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σχετικά με τις ιδιότητες του φραγκόσυκου και τον διαβήτη και είναι σε επαφή με ιατρική σχολή για να λάβει μια τεκμηριωμένη απάντηση σχετικά με το θέμα.

Πρόβλημα οι ποσότητες
Το μεγάλο… αγκάθι του φραγκόσυκου αυτή τη στιγμή είναι οι μικρές ποσότητες. Τόσο για τη διάθεση καρπού στην αγορά όσο και για τη μεταποίηση, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες, που ακόμα δεν είναι διαθέσιμες. Ακόμα και για ένα σαπούνι που παρασκεύασαν στη Λακωνία, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που διαθέτουν, για να μπορούν να «χτυπήσουν πόρτες».
Ακόμα και ο νωπός καρπός είναι δύσκολο να διατεθεί οργανωμένα στην αγορά. Όταν αναζήτησαν έμπορο για να του διαθέσουν το προϊόν, πέρα από τις μεγάλες ποσότητες που ζητήθηκαν, έπρεπε να είναι σε θέση να το καθαρίσουν από τα αγκάθια και να το συσκευάσουν, όπως ακριβώς γίνεται με αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό, από την Ιταλία. «Λείπει η τεχνογνωσία από την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος.

Έχει προοπτική το προϊόν
Σημαντικές προοπτικές, ιδιαιτέρως στη μεταποίηση και τη χυμοποίηση, διαπιστώνει για το προϊόν ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Λάρισας και βιοχημικός, κ. Δημήτρης Κουρέτας. «Στο πανεπιστήμιο κάνουμε διάφορες δοκιμές και μεταξύ αυτών, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φυτικών μορίων. Με βάση τα αποτελέσματα, ο χυμός και άλλα μέρη του φραγκόσυκου έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το προϊόν έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και οι καλλιεργητές θα πρέπει να οργανωθούν για να έχουν στη διάθεσή τους μεγάλες ποσότητες, πιστοποιημένες για να μπορέσουν να βγουν στις αγορές.
«Αξίζει τον κόπο. Το φραγκόσυκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά, κρέμες, απολυμαντικά χεριών κα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Φραγκόσυκο - Χρησιμοποιείται μέχρι και για την παρασκευή τεκίλας
Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό χάρη στους ισπανούς θαλασσοπόρους. Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της και χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, ποτών (από τη γνωστή τεκίλα στο Μεξικό έως το λικέρ ficodi στη Σικελία), την παραγωγή ζωοτροφών, ακόμα και χρωστικών ουσιών για τρόφιμα. Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και στο αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες που είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Πλεονεκτήματα
Το φραγκόσυκο έρχεται σε πλήρη παραγωγή μετά το έβδομο έτος, οπότε φτάνει σε στρεμματική απόδοση τους 2-3 τόνους και σε αρδευόμενη καλλιέργεια ακόμα και τους 4 τόνους. Οι τιμές στη διεθνή αγορά διαμορφώνονται σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση και κυμαίνονται για τους καρπούς σε 2-5 ευρώ το κιλό. Η ανάγκη του για νερό είναι ελάχιστη και αυτό διαμορφώνει το κόστος καλλιέργειας πολύ χαμηλά.
Μειονεκτήματα
Φύεται μόνο σε ξηρά εδάφη και ευνοείται από κλίμα υποτροπικό με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ετσι στη χώρα μας η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς περιορίζεται κυρίως στην Κρήτη και γενικά στις νότιες περιοχές.



ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ Η ΣΟΥΠΕΡΤΡΟΦΗ
Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs) , και αυξάνει τη σωματική αντοχή , (μηλικό οξύ).

Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ “ταυρίνη”, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα:
στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο . Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6 , μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του
καρκίνου).

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στη β -καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στα φραγκόσυκα , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα φραγκόσυκα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο
έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.

Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασινη , θειαμινη και φυτικές
ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές
αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι πλούσια σε
ασβέστιο, και βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης των
συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνουν το σώμα και αποτρέπουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την πείνα και κατ’ επέκταση την παχυσαρκία.

Τόσο οι καρποί της φραγκοσυκιάς όσο και τα άνθη της έχουν
θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου
οργανισμού.
Η κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).


Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμουν τα φραγκόσυκα είναι :1.Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.
2.Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
3.Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.
4.Κατά της υπερτροφίας του προστάτου
5.Κατά της χοληστερόλης
6.Κατά της φλεβίτιδας
7.Κατά πνευμονικών παθήσεων
8.Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου
(στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των
φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν
9.Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως :

1.Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς για καταπολέμηση της άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος!
2.Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα.
3.Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και
λαχανικά για τον άνθρωπο.
4.Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.
5.Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη. Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το φραγκόσυκο αποτελεί παράγοντα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
Nutrient Value per 100 grams
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0.73 g
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60 g
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0.51 g
ΝΕΡΟ 87.55 g
Carbohydrate 9.57 g
Minerals
Sodium, Na 5.00 mg
Magnesium, Mg 85.00 mg
Copper, Cu 0.08 mg
Potassium, K 220.00 mg
Zinc, Zn 0.12 mg
Iron, Fe 0.30 mg
Phosphorus, P 24.00 mg
Calcium, Ca 56.00 mg
Selenium, Se 0.60 ΅g
Vitamins
Carotene, beta 25.00 ΅g
Vitamin C, total ascorbic acid 14.00 mg
Vitamin A, RAE 2.00 ΅g_
Thiamin 0.01 mg
Cryptoxanthin, beta 3.00 ΅g
Vitamin B-6 0.06 mg
Niacin 0.46 mg
Folate, total 6.00 ΅g
Riboflavin 0.06 mg
Vitamin A, 43.00 IU
Lipids
Fatty acids, total monounsaturated 0.07 g
18:1 undifferentiated 0.07 g
Fatty acids, total polyunsaturated 0.21 g
18:3 undifferentiated 0.02 g
18:2 undifferentiated 0.19 g
Cholesterol 0.00 mg 

"Οικοανάπτυξη και τοπική οικονομία" στον τομέα των τροφίμων

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Δημήτρη Κουρέτα 
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα διαφορετικό ρόλο της επιστήμης. Η επιστήμη πλέον δεν είναι τόσο μια εκδοχή της αλήθειας, όσο μια υπόθεση που διαμορφώνεται σαν επιλογή μέσα από την πίεση διαφόρων κοινωνικών επιταγών. Έτσι αναδύεται ένας νέος ρόλος του επιστήμονα της εποχής μας, όπου είναι σημαντική η παρουσία του στον τομέα της κοινωνικής διαβούλευσης σε θέματα όπως είναι η ανάπτυξη, η καινοτομία, με ταυτόχρονο συνδυασμό την ανάδειξη και διατήρηση του τοπικού περιβαλλοντικού πλούτου.

Προτείνεται η ανάπτυξη ενός δικτύου με επιστήμονες και παραγωγούς σε όλη τη χώρα, με σκοπό την ανάδειξη και ταυτόχρονη ενημέρωση σε τομείς, όπου η σύγχρονη τεχνολογία των τροφίμων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικοποίησης (σε αντιδιαστολή με την παγκοσμιοποίηση). Με αφορμή το ρόλο της σύγχρονης βιοτεχνολογίας των τροφίμων, θα γίνει ανάπτυξη του σκεπτικού ( concept ), πώς οι νέες τεχνολογίες  (μοριακή γενετική και βιοτεχνολογία, μοριακή γαστρονομία, βιολειτουργικά τρόφιμα), μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία σε τοπικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης τοπικών οικονομιών. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπικό δίκτυο επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πεισθούν πως υπάρχει ενδιαφέρον να στηρίξουν την τάση της διαφοροποίησης της τοπικής παραγωγής. Έτσι θα αναπτυχθούν μέσα σε μια διετία , τοπικά δίκτυα με τη συμμετοχή νέων αγροτών, νέων γεωπόνων και άλλων επιστημόνων και πρωτοπόρων επιχειρηματιών, με σκοπό την οργάνωση τοπικών πόλων καινοτομικών δράσεων, στον τομέα των καινοτόμων τροφίμων.

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει τάση ανάπτυξης, ειδικά στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας (Πέλλα,Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Θράκη), με το άνοιγμα των συνόρων στις νέες χώρες.

Ταυτόχρονα η υιοθέτηση της νέας αυτής τεχνικής, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πρωτοβουλίας για ανάπτυξη σε άλλες χώρες της γύρω περιοχής. Δηλαδή εξαγωγή τεχνογνωσίας  με κέντρο ένα πυρήνα από την Ελλάδα και επιμόρφωση για να προχωρήσει η ιδέα της εμπλοκής των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Η πρωτοβουλία αυτή θα παρουσιαστεί από την ερευνητική ομάδα πρωτοβουλίας, μέσα στον Σεπτέμβρη. Από την ομάδα έχουν ήδη δημιουργηθεί εκχυλίσματα πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά (καρδιοπροστατευτικά, αντιοξειδωτικά, κ.λ.π.), από μοναδικά τοπικά αγροτικά προϊόντα (φασόλια Ν.Σερρών, σταφύλι Τυρνάβου, ελιά διαφόρων τοπικών ποικιλιών, κεράσια Εδέσσης κ.λ.π.), με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων τροφίμων  και την προώθηση της ιδέας της τοπικοποίησης της οικονομίας, αφού η τάση αυτή αναδεικνύει τη μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων, η οποία δεν μπορεί να αντιγραφεί κι έτσι η προστιθέμενη αξία μένει στις τοπικές οικονομίες.

* O κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας



Πηγή:www.capital.gr


«Gea Creta»: Η μεγαλύτερη δύναμη στην καλλιέργεια φραγκόσυκου

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 / 10:00

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑΣτόχοι εταιρίας, μορφή προϊόντων και τυποποιητήριο στο Ρέθυμνο
Η εταιρία «Gea Creta» είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην καλλιέργεια φραγκόσυκου αυτή τη στιγμή πανελλαδικά με 450 στρέμματα για την καλλιέργεια του φρούτου και 150 καλλιεργητές. Η καλλιέργεια γίνεται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και το 85-90% περίπου αυτής είναι στο νομό Ρεθύμνης. Στόχος της εταιρίας είναι να καλλιεργήσει, να κάνει τη μεταποίηση του προϊόντος σε δικό της τυποποιητήριο και να προωθήσει τα προϊόντα του φραγκόσυκου στην ελληνική αγορά αλλά και το εξωτερικό. Αν και στην Κρήτη οι συνθήκες είναι οι καταλληλότερες για την καλλιέργεια φραγκόσυκου, ωστόσο η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
 Γενικές Πληροφορίες
Ο Πρόεδρος της εταιρίας «Gea Creta» Γιώργος Φραγκούλης μίλησε στο «Ρ» για την εταιρία, την καλλιέργεια, το κόστος, τα προϊόντα και την προώθησή τους στο εξωτερικό. Όσον αφορά στους καλλιεργητές ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 130 καλλιεργητές, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι το έχουν αποφασίσει και καλλιεργούν φραγκόσυκα.
Το ζήτημα, ωστόσο, που απασχολεί πολλούς νέους αγρότες οι οποίοι θα ήθελαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του φρούτου, είναι το πόσο θα τους κοστίσει η συγκεκριμένη καλλιέργεια και τι αποδόσεις θα έχει. Πάνω σε αυτό ο κ. Φραγκούληςσημείωσε: «Με βάση έρευνες που έχουμε κάνει αλλά και βλέποντας τα φυτά που κυκλοφορούσαν παλαιότερα, διαπιστώσαμε ότι η φραγκοσυκιά έχει πάρα πολύ μεγάλες αποδόσεις στο κλίμα και τα εδάφη της Κρήτης. Η Κρήτη μας προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και γι’ αυτό επισπεύσαμε την καλλιέργεια του φρούτου. Είναι εφικτή η καλλιέργειά του, γιατί εδώ δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα με την έννοια ότι δεν είμαστε Βόρεια Ευρώπη έτσι ώστε να έχουμε παρατεταμένα χιόνια, τα οποία θα προκαλέσουν ζημιές. Όσον αφορά στο εργατικό κόστος, τη συντήρηση των φυτών, τη συντήρηση του χωραφιού, τη συγκομιδή, δηλαδή όλο το πακέτο το εργατικό, και κάποιες παρεμβάσεις για λίπανση και φυτοπροστασία, έχουμε υπολογίσει ότι το κόστος θα είναι 200-300 ευρώ/στρέμμα. Αυτό επηρεάζεται καθαρά και μόνο από το πόση θα είναι η καλλιέργεια, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε χαμηλότερο κόστος σε ένα κτήμα που είναι δέκα στρέμματα παρά σε ένα που είναι δύο. Αυτό, πάντως, είναι περίπου το κόστος της συντήρησης, καλλιέργειας, συγκομιδής, λίπανσης και φυτοπροστασίας -αν χρειαστεί- του φρούτου ανά στρέμμα το χρόνο».
Μορφή προϊόντων και Τιμή
«Το πρώτο προϊόν που θα βγάλουμε θα είναι το νωπό, το φρέσκο φραγκόσυκο. Από εκεί και πέρα, το πρώτο μεταποιημένο προϊόν θα είναι η μαρμελάδα. Στόχος μας είναι, λοιπόν, νωπό προϊόν και μεταποιημένη μαρμελάδα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα τα οποία έχουμε κατά νου, για τα οποία όμως είμαστε σε δοκιμές για να βρούμε την κατάλληλη συνταγή. Έχουμε καταλήξει στη συνταγή της μαρμελάδας, η οποία είναι απίστευτα νόστιμη και υγιεινή. Να σημειώσουμε ότι στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη η μαρμελάδα από φραγκόσυκο. Έχουμε, μάλιστα, επισκεφθεί κάποιες χώρες και έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις, καθώς έχουμε βρει υποψήφιους πελάτες για να προωθήσουμε το προϊόν.
Επιπλέον, ο κόσμος στην Ευρώπη καταναλώνει το φρούτο αυτό και επομένως υπάρχει ζήτηση και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει. Απλά επειδή υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες εξάγουν στην Κεντρική Ευρώπη, εμείς για να καταφέρουμε να μπούμε σε αυτές τις αγορές θα πρέπει να έχουμε ένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν και στην ίδια τιμή, αν όχι σε καλύτερη. Άλλωστε, στόχος μας είναι οι εξαγωγές και από εκεί και πέρα θα διαθέσουμε και προϊόν στην τοπική αγορά, Κρήτη και Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουμε καταναλωτική συνήθεια την κατανάλωση του φραγκόσυκου και ο κόσμος θα πρέπει να το γνωρίσει, να το δοκιμάσει, να δει τις χρησιμότητες που έχει όσον αφορά στην υγεία του αλλά και να διαπιστώσει τη γεύση του φρούτου.
Η τιμή του φραγκόσυκου που κυκλοφόρησε φέτος τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο στην τοπική αγορά ήταν 2-4 ευρώ το κιλό. Είναι μία πολύ καλή τιμή, και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή. Τα 3,5-4 ευρώ τα είδαμε σε τυποποιημένο προϊόν, δηλαδή σε ένα κεσεδάκι τυποποιημένο επώνυμο το προϊόν με ζελατίνη και αναγραφόμενο τον παραγωγό, ενώ το χύμα φρέσκο φραγκόσυκο στα σούπερ μάρκετ είχε τιμή 2-2,90 ευρώ», τόνισε ο κ.Φραγκούλης.
Τυποποιητήριο στο Ρέθυμνο
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρίας «Gea Creta» το τυποποιητήριο είναι ένας αναπόφευκτος στόχος της εταιρίας, είναι δηλαδή κάτι που θα γίνει, αν και ακόμα δεν έχουν καταλήξει στις κτιριακές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα ο κ. Φραγκούλης δήλωσε: «Έχουμε βρει τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ξέρουμε τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το κτίριο και οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, απλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο πού θα στεγαστεί το κτίριο αυτό. Έχουμε πάρα πολλές προτάσεις και τώρα τις αξιολογούμε για να βρούμε την καταλληλότερη λύση για εμάς».
Μαρία Ιερωνυμάκη


Φραγκόσυκο κάκτος Seed Αλεύρι


Φραγκόσυκο αλεύρι;

Αυτό είναι σωστό - μπορείτε να φάτε σε κάθε μέρος του φυτού αυτού, με εξαίρεση τις ρίζες (Opuntia spp.)! Εκτός από τα νόστιμα nopales , ένα υπέροχο λαχανικών στα φύλλα, και νόστιμα φρούτα φραγκοσυκιές αχλάδι (που ονομάζεται επίσης ινδική ή Βαρβαρίας σύκο, και γνωστή στα ισπανικά, όπως ο τόνος, το οποίο είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο μούρο), το φραγκόσυκο είναι ευεργετική ως τροφίμων με άλλο τρόπο - μπορείτε να αλέθουν τους σπόρους αυτού του κάκτου να κάνουν χωρίς γλουτένη αλεύρι με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες. Αν και είναι απίθανο ότι ο μέσος ιδιοκτήτης σπιτιού θα παράγει αρκετό σπόρους για να εξετάσει το σπίτι-που καλλιεργούνται φραγκοσυκιές αλεύρι αχλάδι ως ένα σημαντικό πόρο, μέσω της διατήρησης και ξήρανση αυτούς τους σπόρους από τα φρούτα κάκτων, τελικά θα είναι αρκετό για να κάνει ένα φλιτζάνι ή έτσι από νόστιμα αλεύρι , και λόγω των ιδιοτήτων που συνδέονται με φραγκοσυκιές σπόρους αχλάδι, αλεύρι, που φτιάχνεται από αυτούς τους σπόρους κάκτων λειτουργεί πολύ καλά τόσο για το ψήσιμο και το μαγείρεμα.
Prickly pear cactus
Από φραγκόσυκο

Πώς να κάνει και χρήση Φραγκόσυκο Αλεύρι

Κλείστε τους σπόρους του φραγκόσυκο φρούτο και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Ρωγμή με τον πλάστη, στη συνέχεια θα τοποθετούνται σε ένα μύλο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μύλο του καφέ για αυτό). Μόλις έχετε σπόροι αλέθονται, τα αλέθουν πρόστιμο, στη συνέχεια, για την κανονική ψήσιμο, γιατί δεν έχει γλουτένη, στις συνταγές σας, μπορείτε να συνδυάσετε μέχρι και το μισό αλεύρι φραγκοσυκιές αχλάδι με κανονικό αλεύρι για το συνολικό ποσό των αλεύρι που χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε το τραχύ αχλάδι αλεύρι από μόνη της για το μαγείρεμα, όπως για την κακοποίηση των τροφίμων για να τηγανίσετε, ή για πάχυνση σούπες, μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες και τους ζωμούς. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τα ζυμαρικά, flatbread, και τηγανίτες, ή υποκατάστατο του κανονικού αλεύρι σίτου σε οποιεσδήποτε συνταγές που δεν χρειάζονται γλουτένη.
Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο ο μέσος ιδιοκτήτης σπιτιού θα μαζέψουν αρκετό φραγκοσυκιές σπόρους αχλάδι για να κάνει μια μεγάλη ποσότητα από το αλεύρι, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιούν τους σπόρους, και τη συγκομιδή μερικά φλιτζάνια αλεύρι από ένα χρόνο, δεν είναι μια παράλογη ποσό που περιμένετε, αν τρώτε τα φρούτα φραγκοσυκιές αχλάδι.

Γιατί Φραγκόσυκο αλεύρι;

Φραγκόσυκα αλεύρι αχλάδι είναι πολύ υψηλή σε πρωτεΐνες, και έχει καλή αφρού και γαλακτωματοποιητές σημεία. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι αυτό το αλεύρι δεν είναι μόνο καλό για σας, και παρέχει καλή διατροφή, αλλά ότι τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν ιδανικό όχι μόνο για το ψήσιμο, αλλά και για το μαγείρεμα και άλλες χρήσεις. Έχει ένα σημείο πρόσδεσης υψηλές τιμές πετρελαίου (που κολλά πράγματα μαζί καλά), καθιστώντας το ιδανικό για κρέατα, αλλαντικά, ψωμιά και κέικ, ενώ οι πρωτεΐνες σε φραγκοσυκιές αλεύρι αχλάδι, με υψηλή γαλακτωματοποιητικά τους και αφρού χωρητικότητας, είναι καλό για σάλτσα σαλάτας, λουκάνικο , σούπες, γλυκά, κατεψυγμένα επιδόρπια και γλυκά. Φραγκόσυκα αλεύρι αχλάδι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολλών απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα.
Με προσπαθεί να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το φραγκόσυκο εργοστάσιο φραγκόσυκο, αντί απλώς να πετάμε τους σπόρους, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αντισυμβατική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι ένα πρόβλημα για τους χορτοφάγους και vegans, καθώς και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σας, και να γίνει πιο σε αρμονία με τη φύση. Εμείς δεν πρέπει να χάνουμε τα τρόφιμα, και φραγκοσυκιές αλεύρι αχλάδι είναι ένα καλό, θρεπτικό φαγητό.

Περισσότερα προϊόντα από Favourite Cactus μας!

Ακανθώδης Σιρόπι Αχλάδι - 23 ουγκιές - Giant Size - Κατασκευασμένο από φυσικό φραγκόσυκο Juice - Κάκτος - ΝΔ
Ακανθώδης Σιρόπι Αχλάδι - 23 ουγκιές - Giant Size - Κατασκευασμένο από φυσικό φραγκόσυκο Juice - Κάκτος - ΝΔ
Αυτό το σιρόπι είναι μεγάλη για την προσθήκη ότι η γεύση κάκτος με καφέ, τσάι, ψημένα αγαθά, παγωτό, και πολλά, πολλά άλλα! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και στη θέση της σταφίδας μαρμελάδα να κάνουν σάλτσα Cumberland.
  Αγορά
Cactus (Nopal) 650 mg 180 Caps
Cactus (Nopal) 650 mg 180 Caps
Εάν δεν μπορεί να σταθεί η γεύση του nopal, μπορείτε ακόμα να πάρετε κάποια από τα θρεπτικά οφέλη από τη λήψη αυτών των καψουλών.
  Αγορά
Cheri του Φραγκόσυκο κάκτος Jelly - 8 ουγκιών - κάκτοι Jam - Southwest Desert επάλειψη Νοτιοδυτική Γεύση
Cheri του Φραγκόσυκο κάκτος Jelly - 8 ουγκιών - κάκτοι Jam - Southwest Desert επάλειψη Νοτιοδυτική Γεύση
Αυτό είναι μια μεγάλη γεύση ζελέ από τα φρούτα κάκτων.Τέλεια με πρωινό τοστ ή μπισκότα για την πραγματική γεύση Νοτιοδυτική!
  Αγορά
Φραγκόσυκο πουρές
Φραγκόσυκο πουρές
Σε περίπτωση που το προϊόν αυτό λάμπει πραγματικά είναι στην παραγωγή μαργαρίτες. Προσθέστε μια εντελώς διαφορετική νότα στο διασκεδαστικό σας προσθέτοντας μια κουταλιά ή δύο από αυτό το πουρέ στο μπλέντερ σας.Olé!
  Αγορά
Λειτουργία: Urban Detox Citrus φραγκοσυκιά ποτό, 16.9 ουγγιά μπουκάλι (πακέτο των 12)
Λειτουργία: Urban Detox Citrus φραγκοσυκιά ποτό, 16.9 ουγγιά μπουκάλι (πακέτο των 12)
Αν έχετε ποτέ δεν είχε φρέσκα φρούτα κάκτος, αυτό είναι μια πραγματική απόλαυση. Φανταστείτε μια διασταύρωση μεταξύ καρπούζι, σύκα, και τα καλύτερα μούρα που είχατε ποτέ. Απίστευτα γλυκιά και δροσερή, και μια μεγάλη αλλαγή από τις συνήθεις φρούτα που διατίθενται στην τοπική αγορά σας.
  Αγορά
Μελίσα Fresh Cactus Αχλάδια, Σετ των 10
Μελίσα Fresh Cactus Αχλάδια, Σετ των 10
Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας φυτά από σπόρους, αυτή η κάκτος είναι απίστευτα εύκολο να αυξηθούν. Απλά βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το χειριστείτε με προσοχή!
  Αγορά
Φραγκόσυκο κάκτος 15 Σπόροι-Opuntia ficus
Φραγκόσυκο κάκτος 15 Σπόροι-Opuntia ficus
  Αγορά
Φραγκόσυκα Τσάι Αχλάδι Cactus
Φραγκόσυκα Τσάι Αχλάδι Cactus
Αν αγαπάτε τη γεύση της Ινδίας (Barbary) σύκο, να το δοκιμάσετε σε παγωμένο τσάι για ένα γευστικό εξωτικό διακοπές για τον ουρανίσκο σας!
  Αγορά
Η φραγκοσυκιά Cookbook
Η φραγκοσυκιά Cookbook
Ένα μικρό διαμάντι από ένα βιβλίο για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα φρούτα (που ονομάζεται επίσης ινδική σύκο, Βαρβαρίας σύκο, και τον τόνο) και τα μαξιλάρια (φύλλα) (ονομάζεται επίσης nopal) του φραγκόσυκο να κάνουν εξήντα νόστιμα πιάτα. Δεν υπάρχουν συνταγές αλεύρι, αλλά ακόμα, σίγουρα αξίζει την τιμή, αν το ναυπηγείο σας είναι γεμάτη φυτά κάκτος.
  Αγορά
Φραγκόσυκο κάκτος - Opuntia - Μεγάλη Φυτό εσωτερικού χώρου - Εύκολο
Φραγκόσυκο κάκτος - Opuntia - Μεγάλη Φυτό εσωτερικού χώρου - Εύκολο
Αναπτύξτε τη δική σας φυτά, και να προσθέσετε τη διασκέδαση, την ποικιλία και τη διατροφή στο τραπέζι το δείπνο σας!
  Αγορά
Τελευταία ενημέρωση στις 10 Οκτώβρη, 2011

Σχόλια 4 σχόλια

thevoice profile image
Φωνή πριν από 4 χρόνια από carthage άρρωστος
μεγάλη γαστρονομική εγγραφής διαβάστε χάρη
Ricardo Torres Πριν από 3 χρόνια
μου encantan las τόνου y ahora las amo !!!
RTalloni profile image
RTalloni Πριν από 3 χρόνια από το σύντομο ταξίδιΕπίπεδο 7 σχολιαστή
Πολύ ενδιαφέρουσα - ευχαριστώ!

Cathi Sutton profile image
Cathi Sutton πριν 9 μήνες
Ακούγεται σαν ένα πολύ χρήσιμο φυσικό αλεύρι! Φραγκοσυκιές μεγαλώνουν άγρια, και σε αφθονία στο λαιμό μου από το δάσος, γι 'αυτό θα μπορούσε ίσως να μαζέψουν από την άκρη του δρόμου, κλπ, για να κάνουν αλεύρι.
Thnaks για ένα μεγάλο Hub!
     26-8-2014, στην πλατεία της Βαλύρας συναντήθηκα με τον Παναγιώτη Θωμόπουλο και συζητήσαμε για το φραγκόσυκο και τη φραγκοσυκιά.Το φυτό αυτό έχει μεγάλη σημασία στην υγεία, οικολογία και οικονομία, γιατί είναι μια νέα δυναμική  καλλιέργεια και  χωρίς μεγάλες απαιτήσεις. Συναποφασίσαμε να γίνει στην πλατεία της  Βαλύρας  η πρώτη πανελλήνια γιορτή γευσιγνωσίας από χυμό φραγκόσυκου, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα συμμετέχει ο βιοχημικός Δημήτρης Κουρέτας και πολλοί άλλοι επιστήμονες. Θα γίνει ανακοίνωση πότε ακριβώς με δελτίο τύπου, συμμετέχοντες oμιλητές, χρόνος κ.λ.π. Στόχος -σκοπός της γιορτής  είναι να μπεί το φραγκόσυκο στη διατροφή του Έλληνα που του διασφαλίζει υγεία , οικονομία,διατροφή σε ζώα,  και προστασία του περιβάλλοντος.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: