Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΛΑΓΚΑΔΙΝΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Είναι απαραίτητο να αγκαλιάσουμε τις παραδόσεις μας με τους τοπικούς μας θρύλους που στερεώνουν μέσα μας τις ιερές αλυσίδες του αίματος που μας δένουν με τους προγόνους και γεννούν το όραμα και την προοπτική , για ένα καλλίτερο μέλλον. 
Με τον πανεπιστημιακό γιατρό Γιάννη Τσιαούση κλείσαμε ραντεβού όταν συναντηθήκαμε στην Αθήνα για καταγραφή των έργων των λαγκαδινών στα χωριά της Τριφιλίας Σελλά, Βαρυμπόπη, Αετό, Κοπανάκι, Σουλιμά, Ψάρι, στις 9-10-2015.

Το σώμα είναι Ναός της Ψυχής

Το σώμα είναι Ναός της Ψυχής, συνεπώς τα ανεξίτηλα τατουάζ, οι αντιαισθητικές μόνιμες εγγραφές στο δέρμα που είναι και επώδυνες, φαντάζουν αναλογικά, με ανίερα τοιχογραφήματα στο εξωτερικό μέρος των Ιερών Ναών. Πέραν όμως της διαπίστωσης μιας Θεολογικής άποψης, το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί από πολλές ατραπούς και να ειδωθεί από πολλές γωνίες:
1. Δικαίωμα στην αλλαγή: Όλοι στην ζωή μας αλλάζουμε συνεχώς. Αλλάζουμε και αισθητική. Αλλάζουμε απόψεις. αλλάζουμε μουσικές προτιμήσεις. Αλλάζουμε έως και διατροφικές συνήθειες. το «άρχι θανάτου» ανεξίτηλο γιατί;
2. Έχει δει κάποιος αισθητικώς ωραίο τατουάζ; Όλα ίδια μοιάζουν, πολυδαίδαλα σχέδια σαν βρομιές στα χέρια και στο σώμα, μη συγκεκριμένα.