Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

 Αφιερωμένο σε αυτούς που υπερασπίζονται τα ιερά και όσια στον τόπο τους

       Ο μικρός  ναός της Παναϊτσας της Βαλύρας, κτισμένος κατά τον   11ο  αιώνα, έφερε   ένα άκρως μυστηριακό τέμπλο,   το οποίο

    αφαιρέθηκε και μέρος αυτού πετάχτηκε στα σκουπίδια      κατά την  δεκαετία του 1980.    Ένα μέρος από το αριστερό επάνω μέρος   του   τέμπλου συλλέχτηκε στον περίβολο του ναού από τον καθ. Ιωάννη Λύρα, ο οποίος το  εντόπισε στα σκουπίδια , όταν πέρασε τυχαία από τη Παναϊτσα για να πάει στο κτήμα του ,που βρίσκεται κοντά στη περιοχή. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μελετώντας το   μοναδικό κομμάτι από το άγιο τέμπλο, είναι ότι  λείπει η πρώτη κολόνα από τις επτά και αντίστοιχα το πρώτο αμπελόφυλλο στο κάτω μέρος, που  αποτελούσε  βασικό μέρος  του  συνόλου   ξυλογλυπτικά. Δυστυχώς δεν  τα   βρήκε ο καθ. Λύρας  στα σκουπίδια. Δεν γνωρίζουμε  τίνος στόχος ήταν η καταστροφή του τέμπλου και γιατί, αν κίνητρο ήταν η κλοπή του   καθεαυτό και /ή των παλιών εικόνων πίσω από  αυτό, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή αφαιρέθηκαν 15 ξύλινες   εικόνες από  τον  Άγιο Ιωάννη Ριγανά και τον Άγιο Νικόλαο της Βαλύρας αντίστοιχα. Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι    αντικαταστήθηκε  το κατεστραμμένο τέμπλο με ένα σιδερένιο από την εκκλησία τη δεκαετία του 1980.    Μετά από τόσα χρόνια σιωπής, το άγιο  τέμπλο ήρθε στο φως και μας αποκάλυψε “ψάλλοντας”  τα θεία μυστικά του.


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Πολλοί από εμάς φοβόμαστε να κοιτάξουμε το βιβλίο της ζωής μας , να το ξεφυλλίσουμε !!
Κατά ένα περίεργο λόγο εμένα μου αρέσει διότι έτσι κάνω ένα λογαριασμό τι κέρδισα τι έχασα ....τι έμαθα και τι αγνόησα.....!!
Ανεκτίμητη αξία τα μαθήματα ζωής !!

 Η ζωή μας να σημαίνει το κυνήγι των ανώτερων πολιτιστικών-πολιτισμικών αξιών, πλήρη κατανόηση των μυστηρίων της φύσης και κατάκτηση της έσχατης αλήθειας, ελεύθερα να ασκήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού μας, για τον πλούτο της μιας και  μοναδικής μας ζωής.