Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Φραγκοσυκιά Ένας κάκτος πολλαπλών επιλογών !

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Τη φραγκοσυκιά όλοι την γνωρίζουμε. Είναι ένας εντυπωσιακός, επιβλητικός κάκτος που με τα ωραία αγκάθια του οριοθετεί τους χώρους, περισσότερο τα χτήματα και λιγότερο τις αυλές και δεν αστειεύεται! Αυτά τ’ αγκάθια εύκολα τρυπώνουν και δύσκολα σε αποχωρίζονται…. Εκτός όμως από τα αγκάθια, η φραγκοσυκιά, το καλοκαίρι που ανθίζει, μας χαρίζει τα υπέροχα άνθη της… κι εκεί προς το Σεπτέμβριο τα ωραία άνθη μετασχηματίζονται σε εύγευστους καρπούς.  Αλλά, πάλι μας βάζει δυσκολίες… Αν ξεπεράσουμε τα αγκάθια της, έχει και τα κουκούτσια που είναι κάπως μεγάλα… τέλος πάντων, όλο δυσκολίες μας βάζει… όμως, έτσι είναι οι κάκτοι…

«Έξω ξεφτίλες»


Την φράσην αυτήν ακούσαμεν  από τον χώρον του Κοινοβουλίου και από εκλεγμένον Αντιπρόσωπον του Ελληνικού Λαού. Τι εννοούσε όμως με αυτήν την προσηγορίαν; Είχε επίγνωσην της Ελληνικής Γλώσσης ή εξεφράσθη με πρόθεσην να υβρίσει; Το ρήμα ξεφτιλίζω, «Τον λύχνον προμύττω», όπως έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, σημαίνει καθαρίζω την καμένην  άκρη του φυτιλιού του λύχνου για να φωτίζει καλλίτερα.  Άρα δίδω αξίαν με την πράξην αυτήν. Βελτιώ κάτι. Αν ήθελεν να τους  χαρακτηρίσει ως μιαρούς και ανεπιθυμήτους υπήρχεν πάλιν η Ελληνική φράση «Εκάς οι βέβηλοι».  Φυσικά στην σημερινήν κοινωνίαν με σχετικήν και αυξητικήν τάσην αγνοίας της Ελληνικής Γλώσσης, όμοιες εκφράσεις είναι άγνωστες!!

ΔΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟΝ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ


 Η Αγία ημών Εκκλησία ψάλλει την Μεγάλη Παρασκευή, «Διά τον φόβον των Ιουδαίων».............
Σύμφωνα με τις γραφές, οι μαθητές του Ιησού εκρύβησαν, διά τον φόβον των Ιουδαίων, μετά την Σταύρωσην του Ναζωραίου.
Οι σύγχρονοι Ιουδαίοι της παγκόσμιας Σιωνιστικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, σχεδίασαν να γίνουν οι επίδοξοι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και έκαψαν την Αθήνα, και τα δάση της Ελλάδος.