Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Στη Ζάκυνθο πλέκουν σταυρούς, "βαγιοφόρες", ήλιους, αλογάκια κ.α. και στολίζουν τις εκκλησίες.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χρώμα, καθώς διατηρεί ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και έχει δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια.
Το Μεγαλοβδόμαδο αρχίζει ουσιαστικά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το "βαγί" σ' όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού μας. Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ' αυτά πλέκουν σταυρούς, "βαγιοφόρες", ήλιους, αλογάκια κ.α. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή.

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ» ΣΤΟ… ΤΙΠΟΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μέσα σε 2,5 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ

μας γύρισε οικονομικά στο 2011 και πολιτικά στο 2008!

Γράφει ο Θανάσης Κουκοβίστας

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ του κράτους είναι άδεια, κατά τις πιο αποκαλυπτικές δηλώσεις υπουργών. Μόλις προχθές, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ομολόγησε ότι γι’ αυτό τον μήνα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Κάποιος πρέπει να πει στον υπουργό ότι θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις και στους υπόλοιπους μήνες, για τους οποίους κράτησε αιδήμονα σιωπή. Σιωπή, όμως, κράτησε και στο αν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις του Απριλίου.