Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ SOS. ΔΕΝΔΡΑ - ΦΥΤΑ ΚΑΙ..... ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΝΕΙ,ΠΡΙΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στα παιδικά μας χρόνια  ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τα πολλά φρούτα, από τις πολλές ποικιλίες δένδρων που υπήρχαν, και  οι καρποί τους δεν ωρίμαζαν, γιατί με τα γιουρούσια που κάναμε, τα τρώγαμε σχεδόν άγουρα. Δυστυχώς πολλές ποικιλίες δένδρων και φυτών έχουν εξαφανιστεί και όσα έχουν απομείνει θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, για να συνεχίζεται η διαιωνισή τους.
Μηλιές, αχλαδιές, ροδιές, φυρικιές,  χαμομηλιές, μπουρνελιές, κυδωνιές, αμυγδαλιές,μουσμουλιές πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, δαμασκηνιές, συκιές,το σταφύλι φιλέρι, και πολλές άλλες ποικιλίες φυτών, έχουν εξαφανιστεί.
Από τα φυτά το καπετούρι, που είναι ένα από τα είδη βαλσαμόχορτου, έχει περιοριστεί αρκετά. Βγαίνει το καλύτερο βαλσαμόλαδο, και έχει το καλύτερο χρώμα, σε σύγκριση με τα άλλα δύο που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Το θρούμπι, το θυμάρι, η ρίγανη, ο αγριόδυοσμος,το αγριοσέλινο, ο μόσχος, το καρυοφίλι, η χοντροκατσαρή ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια , υπάρχουν σε λίγες γιαγιάδες που κρατάνε το σπόρο σε σακουλάκια με την ετικέτα τους.