Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΤΟ 1996

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

    Σήμερα κηδεύεται κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης τον οποίο αυτές τις ημέρες όλα τα διεθνή ΜΜΕ  και τοπικά μέσα στην Ελλάδα  παρουσίασαν και αφιέρωσαν πολλές ώρες την πλούσια εργογραφία του ,τα διάφορα είδη μουσικής του, τη μουσική του σε κινηματογραφικές ταινίες, την αντιστασιακή του  και  αντιδικτατορική του δράση στη διάρκεια της χούντας,, τις συναυλίες του εντός και εκτός Ελλάδος, και τον άνθρωπο Θεοδωράκη. 

Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκε ο αγώνας μιας Ελλάδας ενάντια στη βαρβαρότητα, με δυνατά της όπλα τη μουσική, την ποίηση και την πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Θα παρουσιάσω μια εμπειρία μου από την συναντησή μας  στην Πάτρα , γνωρίζοντας και συζητώντας τον άνθρωπο Θεοδωράκη, το 1996,  στη μελοποίηση των ποιημάτων του συναδέλφου, φίλου και γείτονα, ποιητή  Διονύση Καρατζά από το Μίκη Θεοδωράκη ,ο οποίος ήταν μαθητής στο Τρίτο Γυμνάσιο Πατρών.

Η εκδήλωση έγινε   στον κήπου του Πολύεδρου της Πάτρας στην οδό Καραισκάκη και συζήτησα με τον άνθρωπο Θεοδωράκη  που με την πολλαπλή εργογραφία του γαλούχησε παγκοσμίως τρεις γενιές και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Δεν θα αναφερθώ στην εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη  ,γιατί χρειάζονται χιλιάδες σελίδες, αλλά σε περίληψη το βιογραφικό και μελοποίηση των ποιημάτων του Διονύση Καρατζά.