Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΑ ΚΑΙ Η ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΛΟΒΟΥΝΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Στις 26 Aυγούστου 2017 το πρωί ο Ανδρέας Τσέκος και Παναγιώτης Μαρούλης  με τους οποίους  συνεργαζόμαστε για την τοπική ιστορία της περιοχής μας  κάναμε  βινεοσκόπηση- περιήγηση-φωτογράφιση-ξενάγηση-συνέντευξη, στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, για το νερόμυλο στη θέση Τρύφα μεταξύ των χωριών Φίλια - Δεσσύλα, τις αιωνόβιες ελιές στο Αγριλόβουνο που μια έχει περίμετρο 14-15 μέτρα.

Αργότερα θα βιντεοσκοπήσουμε τις εντοιχισμένες πλάκες των μυστηρίων της Ανδανίας στον άγιο Κωνσταντίνο στους Κωνσταντίνους, και στο παλιό πέτρινο  λιοτρίβι, στον ερειπωμένο ναό άγιο Αθανάσιο, στη διαδρομή Καλλιρόη- στο Αλειτούργι, και άλλα μνημεία της περιοχής στην Άνω Μεσσηνία.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ 1829-1998,ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Σε συνεργασία με τον αγαπητό μου  φίλο ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ, από Μερόπη Μεσσηνίας  ο οποίος δημιούργησε σε ηλεκτρονική μορφή σto πρόγραμμα εξέλ, το μητρώο αρρένων Βαλύρας,  θα αναρτούμε κάθε φορά από 100 ονόματα.
Ο Γιάννης Ρήγας υλοποιεί   στο  παραπάνω πρόγραμμα τα ελληνικά σχολεία Βαλύρας-Αρχαίας Μεσσήνης, και τα 3 δημοτικά Βαλύρας (αρρένων, θηλέων, νυκτερινό). Αργότερα θα ψηφιοποιήσει τους εκλογικούς καταλόγους των παλιών δήμων Αριστομένη και Παμίσου.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

TA AΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ ,ΣΤΟ ΣΕΛΙΚΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Στα πλαίσια της διδακτορικής του έρευνας  ο Αβραάμ Ζεληλίδης ,καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εργάστηκε στη λεκάνη της Καλαμάτας το 1984-88 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Τα ιζήματα στην περιοχή της Βαλύρας αποτέθηκαν στη διάρκεια του Ανωτέρου Πλειοκαίνου 3.500.000 χρόνια πριν.

Η λεκάνη αυτή δημιουργήθηκε εξ αιτίας της δράσης ενός κύριου κανονικού ρήγματος με Β.Β.Δ. διεύθυνση στον άξονα Καλαμάτας-Πηδήματος- Αγίου Φλώρου. Η τεκτονική δραστηριότητα στα δυτικά περιθώρια της λεκάνης ήταν ασθενής.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ 1829-1998. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Σε συνεργασία με τον αγαπητό μου  φίλο ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ, από Μερόπη Μεσσηνίας  ο οποίος δημιούργησε σε ηλεκτρονική μορφή σε πρόγραμμα εξέλ, το μητρώο αρρένων Βαλύρας,  θα αναρτούμε κάθε φορά από 100 ονόματα.
Ο Γιάννης Ρήγας υλοποιεί   στο  παραπάνω πρόγραμμα τα ελληνικά σχολεία Βαλύρας-Αρχαίας Μεσσήνης, και τα 3 δημοτικά Βαλύρας (αρρένων, θηλέων, νυκτερινό). Αργότερα θα ψηφιοποιήσει τους εκλογικούς καταλόγους των παλιών δήμων Αριστομένη και Παμίσου.

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Το προφίλ του Ευτυχισμένου Ανθρώπου

Η ευτυχία αποτελεί, φαινομενικά τουλάχιστον,  κοινή επιδίωξη όλων των ανθρώπων.

Κανείς δεν θέλει να είναι άρρωστος, σκυθρωπός και λυπημένος ή μήπως όχι; Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους που είναι μόνιμα ευτυχισμένοι, ακόμη και εν μέσω αγωνιώδους δοκιμασίας στη ζωή τους, ακόμη και κοντά στον θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε νιώθουν πόνο, θλίψη ή λύπη – απλά, δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να κατακλύσουν και να ελέγξουν την ζωή τους.
Πώς το καταφέρνουν; Έρευνες αποκαλύπτουν τα κυρίαρχα γνωρίσματα των ευτυχισμένων ανθρώπων, μπορείτε να αναλάβετε την Ευθύνη της Ευτυχίας σας και να ακολουθήσετε αυτόν τον μικρό οδηγό υγιούς κι ευτυχισμένης ζωής.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Tα φοβερά μυστικά που είπαν οι Αιγύπτιοι ιερείς στον Σόλωνα για την Ελλάδα και την Ατλαντίδα!

Από τον "Τίμαιο" του Πλάτωνα 22-25 
“...Εκεί λοιπόν (στην Αίγυπτο) όταν επήγαν ο Σόλων, καθώς είπεν ετιμήθη με εξαιρετικάς τιμάς από τους κατοίκους και ζητών πληροφορίας διά την παλαιάν ιστορίαν της χώρας από τους ιερείς εκείνους που την εγνώριζον πολύ καλά, ανεκάλυψεν ότι ούτε αυτός ο ίδιος ούτε άλλος κανείς Έλλην εγνώριζε τίποτε σχεδόν διά τα παλαιά.  
Και όταν κάποτε ηθέλησε να τους παρασύρη εις συζήτησιν διά τα παλαιά ήρχισε να τους λέγη διά τα αρχαιοτάτας παραδόσεις των Αθηνών, διά τον Φορωνέα, ο οποίος εθεωρήθη ως ο πρώτος άνθρωπος, και διά την Νιόβην, διηγήθη επίσης διά τον Δευκαλίωνα και την Πύρραν πως διεβίωσαν μετά τον κατακλυσμόν και διά τους απογόνους των και προσεπάθησε να καθορίση πόσα έτη παρήλθον από όσα έλεγε και να χρονολογήσει. 

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ANAΠΤΥΞΗ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΑΝΕΙΚΑ*

Επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης πάμε πάλι ..........
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών απέδειξε ότι το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας που στηριζόταν σε αύξηση του δανεισμού και της κατανάλωσης εις βάρος της αποταμίευσης και των επενδύσεων αλλά και της παραγωγής, δεν ήταν βιώσιμο γιατί δεν στηριζόταν στην λεγόμενη πραγματική οικονομία, δηλαδή σε αύξηση παραγωγής, αλλά σε αύξηση κατανάλωσης η οποία πάλι είχε έρεισμα μόνο σε χρήση δανεικού και τεχνητά φθηνού χρήματος.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Το σπαθόλαδο στο μικροσκόπιο της ιατρικής.Συντάκτης: Σάννα Νάνου


Το σπαθόλαδο ή αλλιώς βαλσαμόχορτο ή βαλσαμέλαιο
 (St. John's Wort/ το βότανο του Αγίου Ιωάννη) πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Λένε ότι κόκκινες κηλίδες εμφανίζονται στα φύλλα του φυτού στο βόρειο ημισφαίριο στις 29 Αυγούστου, επέτειος του θανάτου του Ιωάννη του Βαπτιστή αντιπροσωπεύοντας το αίμα που χύθηκε όταν αποκεφαλίστηκε. Μερικοί λένε ότι το βότανο είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των τραυματιών στις σταυροφορίες από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ 1890-1898

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Δημοσιοποιούμε απολυτήρια -αποδεικτικά 1890-1898, τα οποία μας παραχώρησε πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Βασιλόπουλος.

    ΟΙ ...   ΠΙΟ  ΠΑΛΙΟΙ  ΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ TOY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ


Πλήρες  Δημοτικόν  Σχολείον  Αρρένων   εν  Τζεφερεμίνη  του  Δήμου  Οιχαλίας .

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΚΑΛΟΚΥΘΙ ΣΤΟ ΜΠΑΞΕ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΑΤΑΛΙΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο παιδικός αγαπητός μου φίλος ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ έχει πενταπλή ιδιότητα:
Είναι κατασκευαστής εργολάβος οικοδομών, δεινός κυνηγός , δεινός ψαράς, δεινός τραγουδιστής που για λόγους οικογενειακούς δεν ακαλούθησε το επάγγελμα του τραγουδιστή, και τέλος δεινός καλλιεργητής, από τα παιδικά του  χρόνια
Σήμερα 20 του μηνός Αυγούστου, 2017 πήγα στον μπαξέ του Αχιλλέα Μπατάλια να φωτογραφίσω ένα γιγάντιο κολοκύθι με βάρος πάνω από 35 κιλά, το οποίο ακόμη είναι πράσινο, και θα πάρει ακόμη βάρος , μέχρι να κιτρινίσει.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
 Έργα θεάρεστα, έργα οικεία που τα βλέπεις μνημονεμένα, οιωνισμένα, σταματημένα, ανίκητα και ακίνητα, μέσα από το γεγονός της φωτογραφίας. Όλες οι φωτογραφίες είναι από το χωριό μας  Βαλύρα. Θα έλεγα η προσπάθεια αυτή να συμπληρωθεί διδακτικά πολύ γόνιμα, αν παρακινήσουμε τους μαθητές μας, να μελετήσουν την ιστορία των φωτογραφιών, να ονειρευτούν και να στοχαστούν ,πάνω σε αυτές.
Πάνω σε γελαστές μορφές που δεν γελούν πια.
Πάνω σε πόζες των ανθρώπων που δεν ποζάρουν πια.

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Για την υγείαν σας τρώτε φραγκόσυκα

Αυτήν την περίοδον ευρίσκονται στο ζενίθ της ωριμάνσεώς τους. Ευκαιρία να μη τα αμελείτε κάθε ημέραν,  να απολαμβάνετε ένα σπάνιον σε γεύση και δροσιστικόν φρούτον αλλά ταυτοχρόνως να προστατεύετε την υγείαν σας, αφού καταπολεμά πολλές  ασθένειες ή  προλαμβάνει δεκάδες άλλες. Δώστε του την ευκαιρίαν να δράσει.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ*

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ*
Η ζωή μας διασφαλίζεται και συνεχίζεται με τη σωστή διατροφή μας, την οποία εξασφαλίζουμε από τα προϊόντα της  πρωτογενούς παραγωγής. Η γεωργία-κτηνοτροφία είναι το σύνολο των αλληλοεπιδράσεων με το περιβάλλον ,την κοινωνία, και τον πολιτισμό. Οι αλληλεπιδράσεις είναι θετικές (διατροφή ανθρώπου, παροχή τροφής σε είδη άγριας πανίδας) και αρνητικές (μόλυνση, ρύπανση, δηλητηρίαση περιβάλλοντος, περιορισμός βιοποικιλότητας, εξαφάνιση ειδών,υποβάθμιση περιβάλλοντος).

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ποδοπέδη στους πανελλήνιους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου!!

Ολόκληρη η Ελλάδα κάθε χρόνον πανηγυρίζει την μεγάλην Ημέραν της Χριστιανοσύνης, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Και  οι πλείστοι προσπαθούν τις ετήσιες διακοπές τους, να τις πραγματοποιήσουν αυτήν την ημέραν. Να εκκλησιαστούν και ακολούθως να διασκεδάσουν ξεχνώντας δι’ ολίγον τα δεινά που τους μαστίζουν καθημερινώς.
Δυστυχώς εφέτος σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδος η μεγάλη αυτή ημέρα χαράς δεν θα είναι δυνατόν να απολαυσθεί σε όλον της το μεγαλείον. Υπάρχει θρήνος και οδυρμός από τις ατελείωτες πυρκαγιές οι οποίες έπληξαν και πλήττουν βαρύτατα τις περιοχές τους.

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ γιά τίς Ἃγιες ἡμέρες πού εἶναι "ἐπί θύραις".

Εχομαι "πό καρδις" σέ λους/ες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ γιά τίς γιες μέρες πού εναι "πί θύραις".
Πρέπει, ΟΛΟΙ μας, νά συμμετάσχωμε ένεργς ες τά για Μυστήρια καί νά πιστέψωμε βαθύτατα, πώς μία ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ καί ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΙΣ μετά πό ατήν, θά μς δώση τήν δυνατότητα νά πικοινωνήσωμε νεργς μ Τόν Κύριό μας καί θά μς στηρίξη σο δέν μπορομε νά φανταστομε, στε νά ντιμετωπίσωμε τίς δυσκολίες πού μες ο διοι δημιουργομε στόν αυτό μας.
   Δέν ναλογιζόμεθα ο φρονες,πώς λα ατά πού συμβαίνουν γύρω μας (σεισμοί, νεροποντές, ψωτιές κ.λπ.) εναι ποτέλεσμα τς ποκοπς μας πό τήν ρθοδοξία καί ποτελον σημάδια σχατολογικά, προειδοποιήσεις γιά σκληρή τιμωρία πειδή ΞΕΧΑΣΑΜΕ Τόν Θεό καί Τήν Πίστη μας.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΤΗΡΙΑ ΣΥΚΙΚΗΣ. ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΕΥΑ, ΑΝΔΡΟΥΣΑ, ΦΙΛΙΑ, ΛΟΥΤΡΟ.ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
31-10 -2016 πήγα και φωτογράφισα τα 3 αποστειρωτήρια σύκων στα γειτονικά χωριά ΛΑΜΠΑΙΝΑ, ΕΥΑ και ΑΝΔΡΟΥΣΑ, και στις 3-11-2016 πήγα και φωτογράφισα τα αποστειρωτήρια σε ΛΟΥΤΡΟ και ΦΙΛΙΑ.  Στα παιδικά-μαθητικά μου χρόνια, αυτές τις ημέρες είχαν μεγάλη κίνηση, για να θυμηθούμε πως τα διάφορα αγροτικά μας προϊόντα, τα εξαφάνισαν με τις κακές πολιτικές, και από εξαγωγείς γίναμε εισαγωγείς,και  σε πολλά άλλα αγροτικά και κτηνοτροφικά είδη.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΤΑ 107 ONOMATA TOY MHTΡΩΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ 1829-1998

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Ο καλός φίλος και συνεργάτης Γιάννης Ρήγας από τη Μερόπη Μεσσηνίας έχει ήδη ψηφιοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό μαθητολογίων της περιοχής μεταξύ των ετών 1889 και 1950 που περιλαμβάνουν περίπου 56.000 μαθητές και τα οποία παρουσιάστηκαν πέρυσι στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά.

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

2 ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΚΕΦΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΤΟ 1939.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ-ΙΩΝΑ ΚΕΦΑΛΑ 1875-1957 ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Νομικός ,δικηγόρος (πρωτοδίκης), ιστορικός, δημοσιογράφος, ποιητής και προσωπικός φίλος του ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1904 όταν πέθανε η μάννα του την οποία είδε στον ύπνο του και πήγε να την βρεί. Πήγε στο προξενείο του Παναμά και βρήκε ένα γράμμα που έγραφε: «Σε χαιρετώ μάδερ». Πήγε στη διεύθυνση,αλλα δεν βρήκε κανέναν, παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1912. Συμμετείχε εθελοντής λοχαγός με τους ερυθροχιτώνες του Αλέξη Ρώμα στον ηπειρωτικό αγώνα, στη μάχη του Δρίσκου (26-28\11-1912), όπου και διακρίθηκε. Εκεί σκοτώθηκε ο τότε βουλευτής ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ.
Ακολούθησε το δικαστικό κλάδο και όταν υπηρετούσε στην Χαλκίδα , σε μια δίκη οι δικηγόροι του έκλεψαν τη δικογραφία και του έβαλαν πλαστή.

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣTΗ .7 ΓΕΝΙΕΣ. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Από τους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Οιχαλίας ο Αναγνώστης Γεωργόπουλος 1797, είχε γιο το Γεώργιο 1830,  και στη συνέχεια ο Γεώργιος απόκτησε 2  γιους:
 Τον Ιωάννη 1865 ο οποίος στη συνέχεια απόκτησε τους 3 γιούς Πέτρο1894 , Γιώργο 1898 και Σταύρο 1904, και 
Τον Αθανάσιο 1870, ο οποίος απόκτησε το γιο Δημήτρη 1910  και μια κόρη την Φωτούλα ή Φωτεινή που μετανάστευσε  στην Αμερική, στην ηλικία των 20 ετών.

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΣΤΟ ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Το καταχάρηκα χτες από την επισκεψή μας στο Ανδρομονάστηρο, γιατί παραμονή της γιορτής ήταν 7 πούλμαν και εκατοντάδες αυτοκίνητα με χιλιάδες πιστούς. Μετά τα έργα της ανάπλασης που έγιναν και  τα οποία φωτογράφισα το 2015, μπορεί ο κάθε επισκέπτης να συγκρίνει το πρίν και το μετά. Επιβάλλεται άμεσα ο διάνοιξη του δρόμου .για να είναι προσπελάσιμος, σημάνσεις με πινακίδες και διάνοιξη στα Τσουκαλέίκα απο την εθνική οδό προς την Αρχαία Μεσσήνη ώστε ο θρησκευτικός τουρισμός σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο Μεσσήνης, γέφυρα Μαυροζούμενας, να είναι πόλος έλξης  για όλα τα βαλάντια και για όλον το κόσμο εντός και εκτός Ελλάδος.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ .7 ΓΕΝΙΕΣ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
O βαλυραίος Βασίλης Γεωργόπουλος , ένας από τους απογόνους του Αναγνώστη Γεωργόπουλου, με κάλεσε στο σπίτι του στις 17-7-2017, να φωτογραφίσω ένα μακρόστενο κολοκύθι. Αφού το φωτογράφισα μου έφερε και το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας, το οποίο και μου παρέδωσε. Το σκανάρισα, γιατί το βρήκα ενδιαφέρον και ειδικά σε μικρή φωτογραφία υπάρχει η φωτογραφία του παππού του Ιωάννη, ο οποίος γεννήθηκε το 1865. Από το προσωπικό μου αρχείο και το φωτογραφικό αρχείο του Βασίλη υπάρχουν οι 4 φωτογραφίες του πατέρα Ιωάννη και των 3 παιδιών Πέτρου, Γιώργου και Σταύρου.Γνωρίζουμε ακόμη από το μητρώο αρρένων Βαλύρας ο Ιωάννης είχε τον αδελφό Αθανάσιο που γεννήθηκε το 1870 ο οποίος είχε το γιο Δημήτρη και υπάρχουν σε φωτογραφία τα 2 εξαδέλφια Γιώργος και Δημήτρης.Θα εξετάσουμε και μελετήσουμε αν υπάρχουν κι άλλα αδέλφια ή αδελφές . Με τα στοιχεία που έχω στην κατοχή μου από τα:

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Η βιοποικιλότητα πρέπει να προστατευθεί, γιατί έχουν προσαρμοστεί τα φυτά στο περιβάλλον τους. Πρέπει να πολλαπλασιαστούν, για να μην χαθούν οι παλιές ανθεκτικές ποικιλίθες, και  για να υπάρξει η αειφορία και αειφόρος ανάπτυξη. Μερικά  από αυτά τα φωτογραφίσαμε και θα κρατήσουμε σπόρους, για να τους φυτέψουμε, για να υπάρχει γενετικό απόθεμα των ποικιλιών αυτών.

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

EΠΩΝΥΜΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ 1829-1998

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Εύχομαι καλό μήνα  στους απανταχού βαλυραίους και αναγνώστες των ιστοσελίδων μας λέγοντας :
Αυγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν 3 φορές το χρόνο.
Ο καλός φίλος και συνεργάτης Γιάννης Ρήγας από τη Μερόπη Μεσσηνίας έχει ήδη ψηφιοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό μαθητολογίων της περιοχής μεταξύ των ετών 1889 και 1950 που περιλαμβάνουν περίπου 56.000 μαθητές και τα οποία παρουσιάστηκαν πέρυσι στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά.