Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
 Από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τον Απρίλη του 1941,για περίπου έξι μήνες, πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ο ελληνικός στρατός ταπείνωνε τις ιταλικές στρατιές. Η αδύναμη Ελλάδα αντιστεκόταν και νικούσε. Τον Απρίλη, οι Γερμανοί ανέλαβαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τους συμμάχους τους. Περνώντας την ελληνική μεθόριο από τα βουλγαρικά σύνορα στις 6 Απριλίου 1941 και εφαρμόζοντας την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου προήλασαν ταχύτατα προς την Αθήνα.
Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα χωρίστηκε σε ζώνες κατοχής υπό την ευθύνη του γερμανικού, του ιταλικού και του βουλγαρικού στρατού .
Οι Γερμανοί κράτησαν ως νικητές τις πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικά περιοχές: Αθήνα, Θεσ/νίκη, Έβρο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Μήλο, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.
Οι Βούλγαροι για τις διευκολύνσεις που προσέφεραν πήραν τη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία αποκτώντας την πολυπόθητη έξοδο στο Αιγαίο και αποκαθιστώντας εν μέρει τα σύνορα του 1912.
Οι Ιταλοί πήραν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 70% του ελληνικού εδάφους.
Στρατηγοί, απάτριδες, πολιτικάντηδες, τυχοδιώκτες με την πρόφαση να περισώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες, φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους. Εδέχθησαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη της προδοσίας, να υποβοηθάνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σε όλα τα κακουργήματα των κατακτητών. Για τ’ όνομα του Θεού, δεν σας στείλαμε εκεί για να δουλέψετε για την ευημερία των λαών που σας εμπιστευτήκαμε, αλλά για να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε ώστε να μπορέσει να ζήσει ο γερμανικός λαός.

Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας από τους Γερμανούς, Ιταλούς και
Βουλγάρους, εκτός από το Στρατό Μέσης Ανατολής, δεν υπήρχε καμία άλλη
οργανωμένη δύναμη ελληνικού Τακτικού Στρατού. Συγκροτήθηκαν όμως, με
πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων, ένοπλα ανταρτικά τμήματα, τα οποία με την
πάροδο του χρόνου ισχυροποιήθηκαν σημαντικά, συνέχισαν τον πόλεμο κατά των
κατακτητών και τους προκάλεσαν μεγάλες απώλειες κι υλικές φθορές.
Τα δύο μεγαλύτερα από τα ανταρτικά αυτά τμήματα ήταν ο «Ελληνικός Λαϊκός
Απελευθερωτικός Στρατός» (Ε.Λ.Α.Σ.) της Οργανώσεως «Εθνικό Απελευθερωτικό
Μέτωπο» (Ε.Α.Μ.) που έλεγχε το «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος» (Κ.Κ.Ε.) και οι
«Ένοπλες Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών» (Ε.Ο.Ε.Α.) της Οργανώσεως «Εθνικός
Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός» (Ε.Δ.Ε.Σ.).
O βαλυραίος Παντελής Θεοδωρακόπουλος με τα αδέλφια του και πολλούς άλλους βαλυραίους, εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και πολέμησαν τους κατακτητές και στη συνέχεια βγήκαν στο αντάρτικο. Με τη λήξη του εμφυλίου το 1949, άρχισαν να κυνηγούν, εξορίζουν και εκτελούν τους αριστερούς. Του Παντελή είχαν χαθεί τα ίχνη και πριν μερικά χρόνια είχαν έλθει στη Βαλύρα η γυναίκα του και 2 από τα 6 παιδιά του. Ζει η οικογενειά του στην Ονδούρα , που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική,και θα πρέπει τα εδώ ξαδέλφια του να ανοίξουν διόδους επικοινωνίας και συνεργασίας, για να γνωρίσουν τα παιδιά του τις ρίζες των προγόνων του πατέρα τους, τους συγγενείς τους και το όμορφο χωριό με την ιστορία, πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά της Βαλύρας.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΒΑΛΥΡΑΣ 1935*
1η σειρά: Ντίνος Φερμάνης, Αριστόδημος Μπουζαλάς, Γιώργος Μπουζαλάς, Αριστόδημος Τσαγκάρης, Ρεμπάκος (ο μεγάλος), Κώστας Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Φωτεινός, Τάσης Μακρής, Στέφανος Μπάκας, Λεωνίδας Νιφόρος, Χαράλαμπος Μπάκας, Παιδί Σταθμάρχη,, Νίκος Νανόπουλος, Παντελής Θεοδωρακόπουλος, Παναγιώτης Λιοντήρης (αδελφός Μιχάλη), Δημόπουλος, Νίκος Μπόβης, Βασίλης Μπουρολιάς.
2η σειρά: Στέφανος Μπουζαλάς, Χρύσανθος Σταυριανόπουλος,, Λεωνίδας και Σταύρος Παπαδόπουλος, Πέτρος Ρεμπάκος, Λεωνίδας Φειδάς (πέθανε τυφλός), Γιάννης Ξυδόπουλος, Γρηγόρης Φιλίππου, Παναγιώτης Κοντοπανάγος, Θύμιος Γκομέσης, Μιχάλης Πουλόπουλος, Παιδί κλειδούχου, Νίκος Γεωργακόπουλος (γιος του γιατρού),Γρηγόρης Τζαλαβράς (σκοτώθηκε στο καμίνι), Παναγιώτης Φειδάς, Γιάννης Τσέκος, Δημήτρης Κομποτέας, Γιώρης Μπαρακάρης, Νίκος Σαρλάς, Σπύρος Μπάκας (παιδονόμος).
3η σειρά: Αστρη Μαρινοπούλου, Παναγιώτα Κοντοπανάγου, Σωτηρία Φειδά, Φωτούλα Νανοπούλου, Ευριδίκη Μπόβη, Μαρία Μερμηγκα (σύσυγος Παναγιώτη Λιοντήρη), Βάσω Τσαγκάρη, Δάσκαλοι Καρτερολιώτης και κόρη του Κατίνα,, Νιφόρος Νίκος και Χρυσούλα Καρύδη, Μαρία Γεωργακοπούλου (σύζυγος Σινάπη), Ευσταθία Μπάμπαλη, Δέσποινα Τσώνη, Αδελφή κλειδούχου, Σοφία Ρεμπάκου, Νίκη Λιοντήρη (σύσυγος Γιάννη Λύρα), Γιαννούλα Γκομέση, Σμαραγδή Σαρλά, Μαρία Κομποτέα, Αδελφές Σπηλιώτη, Μαρία Γαλανοπούλου ,αγνωστη.
4η σειρά: Γιάννης Μπάκας, Στάθης Μπουρολιάς, Φώτης Κοντοπανάγος, Μήτσος Φωτεινός, Στασινός Μπόβης, Σταθμάρχη παιδί και παιδιά δάσκαλου Νιφόρου, αδελφές Χαραλαμπουπούλου (Νίνα, Τούλα, Φωφώ), Ντίνα Ξυδοπούλου, Μαρίκα Γεωργακοπούλου (κόρη γιατρού), αδελφές Νανοπουλου, αδελφή Θάνου Μπουρολιά, Παπαδοπούλου (σύζυγος Μιχάλη Λάγιου), άγνωστη.
* Είχαμε δημιουργήσει 4 εκθέσεις ασπρόμαυρης φωτογραφίας: Το 1995 με θέμα : «Η Βαλύρα στο Χρόνο, το Χώρο και τη Ζωή» , το 1996 «Μαθητική Ζωή 60 Χρόνων, 1907-1967», στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος, το 2010 με θέμα» Το Πανηγύρι της Βαλύρας στην εποχή της Αθοώτητας» και στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας το 2011, έκθεση με τίτλο: «Η συμμετοχή της Βαλύρας στην επανάσταση του 1821».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
1. ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟI,ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΘΩΜΑΣ, ΦΛΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ 1909 (24 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ) 1910 (28 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ), 1914 (14ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ) ΚΑΙ 1922 (21 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ).
2.ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΒΑΛΥΡΑΣ 1935 ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
3. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
4. Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕ 2 ΑΛΛΟΥΣ. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΙΣΩ ΕΓΡΑΦΕ. ΑΕΤΟ, 9-5-49, 11Ο ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΣΑΪ
5. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ
6. ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ 4 ΑΔΕΛΦΩΝ
7. ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΘΟΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΥΦΤΟΚΑΜΙΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
8.ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
9.ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
10. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1940. ΕΡΓΟ ΑΝΡΕΑ ΤΣΩΝΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια: