Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Τα αρχοντικά του Παναγιώτη Ψάλτη στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)



Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης 
 
Συνεχίζει ο φωτογραφικός μας φακός την ξενάγηση στην παλιά Καλαμάτα, δείχνοντας τα παλιά αρχοντικά σπίτια των οικογενειών που πέρασαν απ’ την πόλη και άφησαν πίσω τους τη σφραγίδα των έργων τους. 
Άλλα απ’ αυτά τα κτήρια εξαφανίστηκαν με το πέρασμα του χρόνου κι άλλα υπάρχουν και ορθώνουν το ανάστημά τους, θυμίζοντας στους νεότερους ότι εκεί έζησαν εκλεκτές οικογένειες που προσέφεραν στην ανόρθωση του τόπου μας. 
Ο φακός σήμερα έχει σταθεί, μεταξύ άλλων, στα αρχοντικά σπίτια που άφησε πίσω του ο πλούσιος Παναγιώτης Ψάλτης.  
Ο Ψάλτης υπήρξε μεγαλέμπορος στην πόλη μας, με μεγάλο εξαγωγικό γραφείο, κυρίως μετάξης. 
Στους πιο πολλούς Καλαματιανούς είναι γνωστά τα δύο μεγάλα κτήρια – μέγαρα που άφησε πίσω του. Το ένα είναι το σημερινό δημαρχείο μας και το άλλο είναι στην οδό Αριστοδήμου. 

Η νότια πλευρά του κτηρίου, με την οδό Χρ. Κουμάντου,  πριν πεζοδρομηθεί  (Αρχείο Β. Μανιάτη)

Η νότια πλευρά του κτηρίου, με την οδό Χρ. Κουμάντου,  
πριν πεζοδρομηθεί                  (Αρχείο Β. Μανιάτη) 
 

Η βορινή άποψη του κτηρίου (Αρχείο Β. Μανιάτη). Αυτό είναι το σημερινό μας Δημαρχείο, που έκτισε ο Παν. Ψάλτης το 1890. Όπως έχει ξαναδημοσιευθεί από το γράφοντα, το μέγαρο υπήρξε πάντα ένα από τα πιο εντυπωσιακά του κέντρου της πόλης. Γνώρισε μεγάλες δόξες. Εγκαινιάστηκε από το Βασιλιά Γεώργιο τον Α΄, ο οποίος φιλοξενήθηκε εκεί και οι Καλαματιανοί προς τιμήν του έριξαν σαΐτες μέσα στο ποτάμι του Νέδοντα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το «Δημοτικό Αναψυκτήριο». Αργότερα φιλοξενήθηκαν εκεί ο Βασιλιάς Παύλος ο Α΄ με τη Βασίλισσα Φρειδερίκη. 
Εν συνεχεία το κτήριο περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα μέχρι το 1954. Στη συνέχεια και μετά τη συγχώνευση Τραπεζών Εθνικής και Αθηνών στεγάστηκαν στο γνωστό κτήριο της Αριστομένους. Μετέπειτα στεγάστηκαν οι κρατικές υπηρεσίες: στον επάνω όροφο η Εφορία και κάτω στο ισόγειο το Δημόσιο Ταμείο, μέχρι το 1966. 




Η κατοπινή πορεία του κτηρίου είναι γνωστή στους Καλαματιανούς. Επί δημαρχίας Κώστα Κουτουμάνου η Καλαμάτα απέκτησε δικό της Δημαρχείο, στο καλύτερο και κεντρικότερο κτήριο. 
Αυτή είναι η ιστορία του εικονιζόμενου κτηρίου που έκτισε ο πλούσιος εξαγωγέας Παν. Ψάλτης, ο οποίος υπήρξε και προσωπικότητα για την Καλαμάτα. 
Δημοτικός σύμβουλος το 1857, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και πρόεδρος του Συλλόγου Εξαγωγέων. 







Οδός Αριστοδήμου – οικία Π. Ψάλτη 
Δύο ιστορικές φωτογραφίες της πρώτης κατοικίας του Παν. Ψάλτη, που κτίστηκε το 1840. Μετέπειτα Χειρουργική Κλινική Αναστασιάδη. Σήμερα στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής (Αρχείο Β. Μανιάτη) 





Αυτή ήταν η θερινή κατοικία του Παν. Ψάλτη. Κτίστηκε το 1910 και βρίσκεται στην Παραλία, πλησίον της Ανάληψης, στην οδό Θερμοπυλών 6. Αγοράστηκε από τον επίσης εισαγωγέα – εξαγωγέα, Ηλία Λυμπερόπουλο, και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειάς του μέχρι σήμερα.
Είναι κτίσμα υπέροχης αρχιτεκτονικής γραμμής, πολύ καλά διατηρημένο, και αποτελεί για την πόλη ένα εκλεκτό ιστορικό κομμάτι ηλικίας ενός αιώνα (Αρχείο Β. Μανιάτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: