Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΜΟΝΟΤΟΞΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΣΚΑΛΑ-ΒΑΛΥΡΑ-ΕΥΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Με το Θόδωρο Χαμάκο έχουμε κάνει τη βιντεοσκόπηση-φωτογράφιση-μέτρηση-ιστορία  των γεφυριών, στη διαδρομή του επαρχιακού  δρόμου Σκάλα-Βαλύρα-Εύα. Εκτός από αυτά έχουμε και το ΦΕΚ, κατασκευής του δρόμου,όταν ο Παπατσώνης προσκάλεσε το βασιλιά Όθωνα να επισκεφθεί την περιοχή και το μοναστήρι του Βουλκάνου. Ο Παπατσώνης είχε βαπτίσει το γιό
του και του είχε δώσει το όνομα  Όθωνα.
Υπάρχουν  ακόμη τα 2 αρχαία γεφύρια μέσα στη ροή του ποταμού της Μαυροζούμενας  , ενα στο χειμωνιάτικο  Μύλο και ένα πάνω από τη Δέση, καθώς και το γεφύρι που περνά το Μυλαύλακο, στην περιοχή Ποτιστικά.
Το γεφύρι στον ενοριακό ναό του αγίου Αθανασίου Βαλύρας και το γεφύρι δίπλα στο σπίτι του Λινάρδου, έχουν σκεπαστεί και δεν φαίνονται. Ο δήμος και οι τοπικοί εκλεγμένοι άρχοντες ,πρέπει να καθαρίσουν τα ρέματα για να προβληθεί η πολιτιστική-πολιτισμική κληρονομιά των μονότοξων πέτρινων γεφυριών  της Βαλύρας, και όλης της περιοχής μας.

Η σχεδίαση αυτή έχει γίνει από το Θοδωρο Χαμάκο και θα συμληρωθεί και με τις άλλες διαδρομές που έχει γίνει η καταγραφή των πετρινων γεφυριών.
Αυτήν την Παρασκευή θα παμε για την καταγραφή γεφυριών στην περιοχή της Αλαγωνίας και θα επισκεφτούμε τα χωριά Νέδουσα, Λαδά, Αρτεμισία, Αλαγωνία, Πηγές και ότι άλλο προλάβουμε,στην περιοχή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: