Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

TO ΞΕΛΑΓΑΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ*.ΛΆΟΓΡΑΦΙΑ

 TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Χθές στις 23-8-2015 επισκέφθηκα στη Λάμπαινα το βαλυραίο Μίμη Λινάρδο. Συζητήσαμε διάφορα και μεταξύ αυτών το ξελαγάνισμα της σταφίδας.
Μετά την αποξήρανση της σταφίδας στο αλώνι, με το γριάβαλο μεταλλικό ή ξύλινο αποχωρίζονταν οι αποξηραμένες ρόγες σταφίδας από τσαμπιά. Αφού μαζεύαμε τα τσαμπιά έμενε η σταφίδα στο αλώνι. Οι μεγαλύτερες ρόγες σταφίδας ήθελαν  μερικές ημέρες ακόμη στον ήλιο για να αφυδατωθούν και έπρεπε να αφαιρεθούν από τις μικρές ρόγες που είχαν αφυδατωθεί. Αυτή η διαδικασία λεγόταν ξελαγάνισμα. Μετά η σταφίδα φορτωνόταν στα σακιά καθαριζόταν από τη μάκηνα και έπαιρνε το δρόμο του εμπορίου, της τυποποίησης και εξαγωγής στο εξωτερικό.

Λαγάνα ήταν το σάρωμα το οποίο αφθονούσε τότε σε όλα τα κτήματα. Το σάρωμα το έφτιαχναν από ένα είδος βαλσαμόχορτου το λεγόμενο καπετούρι, από το οποίο παρασκευάζεται το καλύτερο είδος βαλσαμόλαδου και ανθίζει Ιούλιο-Αύγουστο. Το σάρωμα αυτό, είχε το πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα άλλα που φτιάχναμε από κατσαφάνα, να μην τρυπά τις ρόγες και τις καταστρέφει. Έτσι ξεχώριζαν οι χοντρές ρόγες και σχεδόν όλες αυτές τις κρατούσαν το χειμώνα για φαγητό τις οποίες έτρωγαν σκέτες ή στο χυλό με πετμέζι, σταφίδες, σύκα, αμύγδαλα, και καρύδια.
Ευχαριστώ το Μίμη Λινάρδο που μου έμαθε τη τι σημαίνει η  λέξη ξελαγάνισμα της σταφίδας.

TA ΔΥΟ ΓΡΙΑΒΑΛΑ. ΞΥΛΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΕΣ. ΤΟ ΣΑΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΠΗΡΟΥΝΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑΜΕ ΤΑ ΚΟΤΣΑΛΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΩΝΙ.ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΩΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΙΣΚΗΡΑ.


ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΠΕΤΟΥΡΙ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ (ΣΑΡΩΜΑ), ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΛΑΓΑΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ.
 Η ΜΑΚΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
 Η ΜΑΚΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

 Η ΜΑΚΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Η ΜΑΚΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΙΜΕΝΗ
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΕΦΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΦΩΤΟ  19-8-2012
*Έχουμε 2 αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας με θέμα τη σταφίδα και τα εργαλεία για την καλλιεργειά  της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: