Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΝΕΡΟ,ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Κάνοντας αποδελτίωση από το μοναδικό αρχείο της εφημερίδας Βαλύρας, για το νερό, διαπιστώνουμε , δράσεις, γεγονότα, καταστάσεις , τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν, και θα υπάρχουν, στο χωριό μας Βαλύρα. Η θεματική ενότητα με το νερό θα ολοκληρωθεί στη συνέχεια με 3 ακόμη αναρτήσεις.

Κάνω έκκληση να γίνει η ψηφιοποίησει της εφημερίδας Βαλύρας, αρκεί να μαζευτούμε τουλάχιστον 20 άτομα να καλύψουμε το κόστος, για να μην χαθεί και λησμονηθεί το είναι και τι γίγνεσθαι των 20 χρόνων του χωριού μας ΒΑΛΥΡΑ, εκτός και βρεθούν χορηγοί ή χορηγός.

Ευχαριστώ και καλή μας συνέχεια.

Φύλλο 17

-         Εκείνος ο υπόνομος έγινε .Πολύ ωραία .Ο δρόμος ο ταλαίπωρος τι χρωστάει  και έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος .Κοντεύει εξάμηνο και ακόμη να τακτοποιηθεί .Δίκαιολογίες βρίσκουμε πολλές αλλά η ουσία μένει.
-         Εκείνος ο δρόμος του Μπαλάνη έγινε . Αλλά τα τεχνικά περιμένουν . Ναι αλλά το  ρέμα τιμωρά την προχειρότητα.
-         Η Βαλτοκλησιά είναι δεμένη με τη Βαλύρα . Η Βαλτοκλησιά καταστρέφεται  και  τα δέντρα ξεραίνονται από το προβατοφούσκι . Μπορεί να γίνεται για να σωθεί  ο χώρος αυτός. Ε αυτό είναι άγνωστο.
         Φύλλο 18. Αυστραλία . Το πατρίς και οι νύφες.
Φύλλο 21-22  Πνίγηκε στον Πάμμισο.
Βρέθηκε πνιγμένος στις 23-6 –1983 κοντά στη θέση βαλτοκλησια ο 80χρονος Σγάντζος  από τον άγιο Φλώρο .Τα αίτια του πνιγμού παραμένουν άγνωστα .διενεργούνται  ανακρίσεις από τις τοπικές  αστυνομικές αρχές

 Φύλλο 23-24. Αρδευτική.

Αξιοποίηση της περιοχής από ποτιστικά …Το  θέμα της άρδευσης είχαμε πει ότι είναι  τεχνικό ζήτημα. Το κοινοτικό συμβούλιο είναι έτοιμο να ξαναζωντανέψει τους ιδιοκτήτες  για άλλη μια προσπάθεια προκείμενου να αξιοποιηθεί η περιοχή.
Σωλήνες. Κάποιοι που καλλιεργούν είχαν πάρει σωλήνες και τώρα για τον αλφαβήτα λόγο δεν  καλλιεργούν και μάζεψαν  τους σωλήνες στο σπίτι τους .έτσι είναι αρδευτικά .λείπουν  από τις βάνες τάπες στο μετά…Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος του Γ.Ο.Ε.Β. Ας ρίξει  μια μάτια πριν είναι αργα .έτσι δεν είναι;


SΟS Ακατάλληλο το νερό που πίνουμε!!!

 Μέσα από την εφημερίδα μας θέλω να θίξω ένα πρόβλημα του χωριού μας. Στη Βαλύρα υπάρχει ένα αποχετευτικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την αποχέτευση των  νερών της βροχής. Στην πράξη χρησιμοποιείται η αποχέτευση νερών κουζίνας, τουαλέτας και πλυντηρίων. Και ρωτάω τέλος πάντων. Τι εξυπηρετεί το δίκτυο;  Αποχέτευση ομβρίων υδάτων ή νερά σπιτιών;     Η κατάσταση των φρεατίων είναι εξοργιστική. Πέρα από το ότι βρωμάνε από  τα νερά που ρίχνουν μέσα ορισμένοι παρατηρείται φρεάτιο σκεπασμένο με τσιμέντο  και από επάνω μάντρα οπότε τα νερά της βροχής λιμνάζουν στους δρόμους. Ρωτάω τους αρμόδιους. Το πρόβλημα το γνωρίζουν ή το καλύπτουν; Ζητάω μια απάντηση μέσα από την εφημερίδα.
 Εκτέλεση κοινοτικών έργων.
Ρέμα Αγίου Αθανασίου τσιμεντόστρωση.
ΤΕΙ Καλαμάτας
         Φύλλο 25-26. Γέφυρα και δυστυχήματα.

Φύλλο 31-32. Διατηρητέο μνημείο της φύσης ο Πλάτανος του Αγίου Φλώρου που συνδέεται  και με τα  ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας.
 Φύλλο 34-35. Ομάδες Πυρασφάλειας με συντονιστή τον Αθ. Αλ. Μπάκα. Απαράδεκτη  ενέργεια ελαιοτριβείων.
  Φύλλο 36. Δεκαπενταύγουστος Παιδικές Αναμνήσεις.
Δειλινό Αυγουστιάτικο, ψάρεμα στα μούλκια και ξαφνικά ο ήχος της καμπάνας του  μοναστηριού που σήμαινε τον εσπερινό στα αυτιά μας.
   Τα σύνεργα του ψαρέματος απόχη, κόφες, λαμαρίνες αφήνονται, ένα κοτρόνι γίνεται  κάθισμα και τα φτερά της φαντασίας γυρίζουν χρόνια πίσω.
   Η γιορτή της Παναγίας και το ανέβασμα στο Βουλκάνο είχε ξεχωριστή ομορφιά.  Τότε ο δρόμος ήταν Καλντερίμι και μικροί αγωγιάτες . Με  άλογα , μουλάρια και γαϊδούρια φορτωμένα προσκυνητές. Το ξεκίνημα γινόταν απ’ το  σταθμό του τρένο με τιμές 10-15 δρχ. Όταν ο προσκυνητής ήταν δύστροπος ο αγωγιάτης τον κατέβαζε στου Τζούμη τη βρύση και ο μικρός αγωγιάτης επέστρεφε στο σταθμό για νέο αγώγι. Πλησίαζε το Μελιγαλέϊκο πανηγύρι και χρειαζόταν παπούτσια, ρούχα, εργαλεία για το χειμώνα.
   Πριν του Τζούμη τη βρύση είχε μια παράγκα ο Μπάρμπα-Βαγγέλης πουλώντας παστέλι, αναψυκτικά, με μια χάρτινη φούντα έδιωχνε τις σφήκες. Τι ευτυχία όταν μας αγόραζαν  παστέλια, καμιά σφυρίχτρα. Η επιστροφή το ίδιο γραφική, εύκολη και ξεκούραστη  κάνοντας το μπάνιο μας στο μύλο ονειρευόμενοι και ευτυχισμένοι.
    Ανδρομονάστηρο.
Με τον παραδοσιακό τρόπο  γιορτάστηκε   φέτος  στο Ανδρομονάστηρο   στις 6 Αυγούστου  . Προσκυνητές  του γύρω χωριού  κατέφθασαν με κάθε μέσο .Αφού δροσίστηκαν  στη  βρύση του μοναστηριού  και παρακολούθησαν  τη θεια λειτουργία  και έστρωσαν κάτω κουρελούδες  κατά από τα πλατάνια πάνω στις πέτρες  του διπλανού   ποταμιού   και  πάνω στη γέφυρα είναι το πατροπαράδοτο   φαγητό   βακαλάο με ντομάτα . Είναι ένα παλιό έθιμο  από τα λίγα που έχουν μείνει   ανόθευτα  και συνεχίζονται  πολλά χρόνια.

 Φύλλο 37 – Το πρόβλημα του νερού – Άρθρο Γιάννη Λύρα.
  Φύλλο 38-39 – Παραπονούμενοι είναι οι Χελάδες μια και οι βροχοπτώσεις φέτος  δεν στάθηκαν αρκετές για να ευνοηθεί το κυνήγι του χελιού.
Φύλλο 40-41 – Κοινοτικό ρεύμα Αγίου Δημητρίου. Πρώτη δόση 3.000.000 δρχ.
Φύλλο 42 – 43. Ξεροπήγαδο ,Αναστάσιος Καρύδης, Καριδαίοι – Μπουζαλαίοι – Ραμαίοι – Μανιαταίοι –Καποταίοι .
Μεσσηνιακός Καλαμάς , πυρήναιλουργείο Κουτέλα στο Ζευγολατιό.
   Λευκή συμφορά. Μεγάλες καταστροφές στην Μεσσηνία απ’ τη  χιονοστιβάδα κυρίως  στα κηπευτικά, σταφίδες, ελιές, αμπέλια, ξινά και πολλά  αποκλεισμένα χωριά και προπάντων πρόβατα θερμοκήπια, 110 αγρότες Βαλυραίοι  δήλωσαν ζημιές.
   Λαογραφικά. Πώς δημιουργήθηκε το ξεροπήγαδο? Αναστάσιος Καρύδης.
   Φύλλο 46-47 – Το πρόβλημα της ύδρευσης το καλοκαίρι. Οι 12 κοινότητες του
 συνδέσμου Άγιος Φλώρος το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα  ύδρευσης.
 Η Βαλύρα με 1.000 κατοίκους είχε 42.000 μέτρα κυβικά, το δεύτερο εξάμηνο του 1986,  ενώ στην Εύα με πληθυσμό 500 κατοίκους είχε 32.000 μέτρα κυβικά που αποδεικνύεται ότι μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιείται για άρδευση.
Τροχαία στη γέφυρα Βαλύρας: 2 νεκροί, 500 τραυματίες και εκατομμύρια υλικές ζημιές.                 
Φύλλο 48-49. Απάντηση του προέδρου Αθ. Δημόπουλου στο Θωμά Στρατή για το  θέμα του νερού στο φύλλο 46-47.
Φύλλο 52-53.    Τραγωδία  στη Βαλύρα. Παραμονή των Φώτων πνίγηκε στις ημιτελείς εγκαταστάσεις  της χοιροτροφικής μονάδας στη θέση Δανηλέικα ο Παναγιώτης 6 χρονών, γιος του Δημήτρη Παναγιώτου Μπουρίκα, στο λάκκο με νερό που προοριζόταν να γίνει βόθρος.














Δεν υπάρχουν σχόλια: