Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΟΥ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
Τα ένζυμα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της υγείας και της μακροζωίας, του ανθρώπινου οργανισμού
Όταν η διατροφή    στον οργανισμό μας γίνεται με κατεργασμένες τροφές , και περιέχουν διάφορα συντηρητικά αυτόματα γίνονται νεκρές, δεν χωνεύονται από τον οργανισμό, και έτσι σκοτώνουμε αργά και σταθερά τον οργανισμό μας  τα κύτταρα,  τους ιστούς και τα οργανά μας. Είναι τα δηλητήρια που προκαλούν την τοξικότητα του αίματος και αυτό με τη σειρά του προκαλεί διαταραχή της ομοιόστασης, η οποία στη συνέχεια προκαλεί την ασθένεια, χρησιμοποιώντας τους όρους της βιολογίας, την οποία σπούδασα, υπηρέτησα και δίδαξα στην εκπαιδευτική μου καριέρα. Η Επιστήμη της Ζωής που λέγεται Βιολογία μου έχει σώσει τη ζωή τρεις φορές, ανατρέποντας τις γνωματεύσεις των γιατρών.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 70% νερό. Ο ρόλος του νερού είναι: Μεταφορικός, Θερμορυθμιστικός και Διαλυτικός. Πίνοντας το πρωί, πριν φάμε το πρωινό μας, όσο νερό μπορούμε, αυτό λόγο των δεσμών υδρογόνου, δεσμεύει τις τοξίνες , τις οποίες αποβάλλει, και ο οργανισμός προστατεύεται από τη δηλητηρίαση των τοξινών. Οποιοδήποτε ιδιαίτερο όργανο υποκύψει πρώτο,   λέμε ότι κάποιος πέθανε από  καρδιά, νεφρά ,συκώτι, πάγκρεας,  στομάχι, κ.λπ.
Πολλά από τα  τρόφιμα που περιλαμβάνει η διατροφή μας είναι δηλητήρια από τα οποία άλλα  εμποδίζουν τη ροή του αίματος, άλλα μειώνουν  το ποσό οξυγόνου στους ιστού, άλλα  παρεμποδίζουν  ένα ή περισσότερα σημαντικά οργανικά συστήματα του σώματος, άλλα προκαλούν εθισμό στο ίδιο το δηλητήριο (αλκοόλ, κάπνισμα, κ.λ.π.) Το  πολύ αλκοόλ διαταράσσει την οξεοβασική ισορροπία, με συνέπεια την κίρρωση του συκωτιού, ενώ το τσιγάρο  παράγει το μονοξείδιο του άνθρακα, την πίσσα και την νικοτίνη. Το μονοξείδιο του άνθρακα επειδή έχει μικρότερο μοριακό βάρος από το οξυγόνο, προσλαμβάνεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα κύτταρα τω ιστών και οργάνων αντί για οξυγόνο .δέχονται μονοξείδιο, οπότε επέρχεται κούραση, μεγαλοκαρδία, αύξηση πίεσης, και αύξηση της συχνότητας των αναπνευστικών κινήσεων της καρδιάς. Είναι γνωστό ότι  το χειμώνα προκαλούνται θάνατοι σε κλειστούς χώρους, από αναμμένο τζάκι, μαγκάλι, η γκάζι. Η πίσσα φράσει τις κυψελίδες των πνευμόνων και προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα με το μονοξείδιο. Τέλος η νικοτίνη επηρεάζει τη νευρική ώση.
Τα ένζυμα είναι  πρωτεΐνες με καταλυτικές ιδιότητες, που με το ενεργό τους κέντρο, είναι ενεργά σε κάθε κύτταρο του σώματος σας σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας.
Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες, με συγκεκριμένη στερεοδιάταξη στο χώρο, η οποία αν τροποποιηθεί, χάνουν  την ενζυμική της δράση Είναι σαν να προσπαθήσουμε με διαφορετικό κλειδί να ανοίξουμε διαφορετική κλειδαριά.
Τα ένζυμα καταστρέφονται με: θέρμανση πάνω από 48 βαθμούς Κελσίου (μαγείρεμα) ,φάρμακα, οινόπνευμα,  
ελεύθερες ρίζες (ανιόντα, κατιόντα),επεξεργασία τροφίμων 
κονσερβοποίηση, ακτινοβολία, γενετική εφαρμοσμένη μηχανική, κ. λ.π.
Στη Βιοχημεία που διδάσκεται στα πανεπιστήμια και είναι το πιο δύσκολο μάθημα, περιγράφονται τα μεταβολικά   και    τα πεπτικά ένζυμα. Όσο περισσότερα χρησιμοποιήσει ο οργανισμός   για την πέψη, τόσο λιγότερα αφήνονται για χιλιάδες άλλες εργασίες, που τα μεταβολικά ένζυμα πρέπει να εκτελέσουν στον οργανισμό  μας, όπως η σκέψη, η αναπνοή, το περπάτημα, η όραση, η ζωή των κυττάρων, κ. λ. π. που  όλα εξαρτώνται από τα ένζυμα.
 Τα Μεταβολικά Ένζυμα είναι υπεύθυνα για την λειτουργία των συστημάτων του σώματος, τη ζωή  των κυττάρων, τη  μετάδοση σημάτων μέσω των νεύρων , τη διανομή ορμονών , την ανταλλαγή του οξυγόνου, τη λειτουργία συκωτιού, την οξεοβασική  ισορροπία κ.λ.π.. Τα μεταβολικά ένζυμα είναι αυτά που χρησιμοποιούν τις θρεπτικές ουσίες που έχουν διασπαστεί από τα πεπτικά ένζυμα, με  τον όρο  η πέψη που έχει ολοκληρωθεί να είναι κανονική .
Τα Πεπτικά Ένζυμα στο στόμα, στομάχι,  πάγκρεας,  συκώτι, και το έντερο είναι να διαχωρίσουν τα οποιαδήποτε τρόφιμα τρώμε σε χρησιμοποιήσιμα συστατικά. Ανεξάρτητα από το πόσο δυσκολοχώνευτη είναι μια τροφή, το σώμα σας θα δοκιμάσει να την διασπάσει με τη βοήθεια των ενζύμων.
Μερικά από τα τρόφιμα είναι πολύ εύκολα στο σώμα γιατί περιέχουν μέσα σε τους όλα τα απαραίτητα ένζυμα για την πλήρη πέψη τους, όπως είναι τα ωμά φρούτα και λαχανικά.
Αυτά τα τρόφιμα δεν απαιτούν από το σώμα να σπαταλήσει ενέργεια προκειμένου να τα μετατρέψει σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Η σημερινή τυποποιημένη πλέον  διατροφή μας δεν μπορεί να αφομοιωθεί, γιατί το πεπτικό σύστημα μας δεν μπορεί  να διασπάσει αυτά τα συνθετικά  χημικά. Έτσι όλα αυτά δεν αφομοιώνονται, σαπίζουν, και δηλητηριάζουν το ανθρώπινο κορμί.            Η μη φυσική  διατροφή σημαίνει και μη φυσική   πέψη. Αντίθετα η φυσική διατροφή (στην οποία    τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν μέσα τους τα απαραίτητα ένζυμα για την πλήρη διάσπαση) δεν αφήνει πίσω της  κανένα τοξικό υπόλειμμα από την πεπτική και αφομοιωτική δραστηριότητα.       Αυτή είναι η κανονική πέψη, η οποία διακρίνεται σε μηχανική και χημική. Η Μηχανική πέψη γίνεται με τις κινήσεις του στόματος, γλώσσας, στομαχιού και εντέρου, ενώ η Χημική πέψη γίνεται με τα ένζυμα. Κάθε κακή πέψη προκαλεί τοξικοναιμία  που σημαίνει  δηλητηρίαση του αίματος, και κάθε αποκαλούμενη ασθένεια είναι μια κρίση  της τοξιναιμίας, που σημαίνει ότι η τοξίνη ή οι τοξίνες  έχουν  συσσωρευτεί στο αίμα, πάνω από το ανεκτό όριο.
Ο λόγος που η τροφή παραμένει άπεπτη είναι  η έλλειψη ενζύμων, όταν τρώμε τρόφιμα που δεν μπορούμε να πέψουμε, γιατί είναι τροποποιημένα. Παραμένουν τα εισαγόμενα τροποποιημένα τρόφιμα στα έντερα μας,  σε μορφή σήψης  με συνέπεια η προστατευτική εντερική επένδυση αποδυναμώνεται και επιτρέπει σε ένα μέρος σάπιας, άπεπτης τροφής να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν βρεθούν στο αίμα, αυτά τα τοξικά υπολείμματα εγκαθίστανται οπουδήποτε, εκεί που θα μεταφερθούν. Μετά αρχίζει η φλεγμονώδη αντίδραση στην θέση του ιστού,  του οργάνου ή των οργάνων που καταλήγουν.
Η βιαστική διάγνωση είναι, ότι έχουμε ένα πρόβλημα επιτόπιας φλεγμονής  σε  αρθρώσεις, μύες, συκώτι, νεφρά, έντερα, στομάχι, οτιδήποτε, με συνέπεια να προκαλούνται και τα αυτοάνοσα νοσήματα στον οργανισμό μας. Κατόπιν μας δίνονται φάρμακα για να καλύψουμε τα συμπτώματα. Οι γιατροί προσποιούνται ότι μπορούν να θεραπεύσουν το "προβληματικό" μέρος, σε απομόνωση από το υπόλοιπο σώμα. Το γνωστό βαλσαμόλαδο είναι φυσικό θεραπευτικό για 52 ασθένειες ,που μπορεί να τις μελετήσει στο διαδίκτυο, και τώρα που είναι η ανθοφορία του, μπορεί ο καθένας να το παρασκευάσει και χρησιμοποιήσει.
Η επεξεργασία των τροφίμων υπάρχει τα τελευταία 90 χρόνια γιατί, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με την καταστροφή των ενζύμων από τα τρόφιμα, αυτά μεταφέρονταν καλύτερα και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μετά τον πόλεμο, οι ίδιες τεχνικές εφαρμόστηκαν στις επιχειρήσεις, σουπερμάρκετ , και ανακάλυψαν ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να αυξηθούν πολύ, εάν τα τρόφιμα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο χωρίς να χαλάσουν.
Ένα από τα πρώτα όργανα που συντρίβονται από κακή διατροφή με τοξίνες είναι το πάγκρεας και το   συκώτι. το  συκώτι θεωρείται το πιο σημαντικό όργανο του σώματος, μετά την καρδιά. Εάν το συκώτι ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στον καθαρισμό του αίματος απ’ όλα τα άπεπτα τρόφιμα, θα ζούσαμε για πολλά ακόμη χρόνια. Προτού μπουν στη γενική κυκλοφορία, τα  τρόφιμα των οποίων έχει γίνει η πέψη, από το λεπτό έντερο περνούν πρώτα από το συκώτι μέσω της Πυλέας Φλέβας. Το συκώτι έπειτα επιλέγει τι θα κάνει τα αφομοιώσιμα τρόφιμα και   δημιουργεί τους νέους ιστούς του σώματος, αποθηκεύει  τη γλυκόζη την οποία μετατρέπει σε γλυκογόνο, απελευθερώνει ενέργεια, και τέλος  αποθηκεύει  θρεπτικές ουσίες για μελλοντική χρήση 
Δυστυχώς σε μια διατροφή χωρίς ένζυμα το συκώτι έχει μετά βίας το χρόνο να ασχοληθεί με αυτές τις λειτουργίες ζωής. Αντ' αυτού σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και της δύναμής του ακριβώς προσπαθώντας να επεξεργαστεί βοθρολύμματα με συνέπεια τα κύτταρα του συκωτιού  να πεθαίνουν, και να  επέρχεται η Κίρρωσή του.
  Οι λαοί  που τρέφονται με φυσικές ακατέργαστες τροφές χωρίς συντηρητικά, έχει αποδειχτεί ότι έχουν υγιή δόντια, ισχυρά κόκκαλα, ισχυρό οργανισμό και η ζωή τους   είναι απαλλαγμένη από αυτοάνοσα νοσήματα και εκφυλιστικές ασθένειες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει, επαρκής φυσική τροφή και φυσικό νερό, χωρίς χλώριο και φθόριο, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όταν όμως απονεκρωμένα τρόφιμα του εμπορίου διατέθηκαν σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους, μέσα σε μερικά χρόνια, όλα τα παραπάνω ανατράπηκαν.
 Τα προϊόντα  της οποιασδήποτε επεξεργασμένης  πρωτεΐνης προκαλούν την τοξικοναιμία στο αίμα, με συνέπεια το phνα γίνεται όξινο. Αυτό έχει σαν συνέπεια να θέτει σε κίνηση ολόκληρο το πρόγραμμα αποθήκευσης ασβεστίου, χάρις στον οποίο το pH του αίματος επανέρχεται με  την αφαίρεση ασβεστίου από τα κόκκαλα και τα δόντια. Η επόμενη προσπάθεια του σώματος είναι η λειτουργία των νεφρών και των επινεφριδίων που προσπαθούν να ρυθμίσουν το pH  του αίματος.  Η κακή πρωτεΐνη στη διατροφή  μας καταστρέφει  όλη την πεπτική οδό, και προκαλεί πλήθος εντερικών διαταραχών.
Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούν να χωνευθούν. Τα άπεπτα τρόφιμα πηγαίνουν σε όλο το σώμα και προκαλούν τη χρόνια φλεγμονή και αλλεργία!
Το γάλα είναι ένα πολύ κοινό παράδειγμα τεχνητής, κατασκευασμένης από τον άνθρωπο τροφής για την οποία ένας αιώνας διαφήμισης έχει δημιουργήσει την αυταπάτη ότι πρόκειται για ένα υγιές βασικό προϊόν . Τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά δηλαδή που έχουν απονεκρωθεί από τη βιομηχανία τροφίμων με την καταστροφή όλων των ενζύμων. Το πρόβλημα είναι ότι μόνο τα ένζυμα τα έκαναν να είναι μια ζωντανή οντότητα. Αυτά είναι τα καλύτερα δηλητήρια που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Όχι μόνο περιέχουν ελάχιστη ή καμία περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ακόμα κι αν περιείχαν δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να τα πάρουμε επειδή αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν κανένα ένζυμο μέσα τους. Όλα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Επομένως ολόκληρο το φορτίο της πέψης τοποθετείται στα ένζυμα του σώματός μας. Τα κατεργασμένα τρόφιμα διασπώνται μόνο μερικώς, ή καθόλου, από τα πεπτικά μας ένζυμα, επειδή πολλά τρόφιμα είναι τόσο ξένα, τόσο επεξεργασμένα, και έχουν τόσα πολλά χημικά και συντηρητικά, και είναι τόσο νέα στο ανθρώπινο είδος, ώστε επιβαρύνουν δραματικά τη δυνατότητα του σώματος μας να τα μεταβολίσει. Τι συμβαίνει λοιπόν με όλη αυτή την άπεπτη τροφή; Πού πηγαίνει; Μένουν άπεπτα, σαπίζουν, δεν μένουν μόνο στο έντερο, αλλά μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, και να εναποτεθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Αυτή η τροφή είναι ξένη και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε οποιαδήποτε περιοχή εναποτεθεί.
Η αντίδραση στα άπεπτα τρόφιμα έχει ενοχοποιηθεί ως η αιτία για πάνω από το 90% των αλλεργιών.
Η διατροφή  καθορίζει  την υγεία σας. Τα άπεπτα τρόφιμα φράζουν την πεπτική οδό ,σαπίζουν εκεί, και δημιουργούν τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα, προκαλώντας την πρόωρη γήρανση των ιστών.
Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στη μεμβράνη των κυττάρων αναγκάζοντας τα να συρρικνωθούν και να αφυδατωθούν, και μεταλλάσουν το   DNA  από τις ξωτερικές δυνάμεις, που λέγεται κακή διατροφή.
Τα μεγάλα άπεπτα μόρια διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος από το έντερο, κάνοντας το αίμα κολλώδες (παχύρευστο), και εμποδίζοντας την κανονική διανομή οξυγόνου στο σώμα. Τα κύτταρα αναγκάζονται να πεινάσουν, και έτσι προκαλείται ο πρόωρος θάνατος τους. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που, στο φυσικό περιβάλλον τους, ζουν την ζωή τους με ασθένεια και είναι καταγεγραμμένες πάνω από 25000.
Τα άπεπτα λίπη και η πρωτεΐνη στη διατροφή προκαλούν συνήθως μια πάθηση γνωστή με τον όρο συνάθροιση ερυθροκυττάρων, η οποία είναι μια συμπαγής μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό προκαλεί προβλήματα κυκλοφορίας και μπορεί να είναι η αρχική αιτία της χρόνιας κόπωσης.
Είναι λογικό εάν τα κύτταρα του αίματος είναι όλα κολλημένα μαζί, δεν μπορούν να κυλήσουν πολύ εύκολα μέσα στα αγγεία του αίματος. Η κυκλοφορία είναι ο μόνος τρόπος για να λάβουν τα κύτταρα του σώματος οξυγόνο, το οποίο χρειάζονται κάθε δευτερόλεπτο. Η συνάθροιση των κόκκινων κυττάρων μειώνει γραφικά το ποσό οξυγόνου που μεταφέρεται στους ιστούς. Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί εκφυλισμό των ιστών ,πρόωρη γήρανση, και πρόωρο θάνατο.
Η έλλειψη διαθέσιμου οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει τον εκφυλισμό και τη δυσλειτουργία οποιουδήποτε οργάνου ή συστήματος ολόκληρου του σώματος: αρτηρίες, καρδιά, πνεύμονες, δέρμα, νεφρά, πέψη, κ.λ.π.
Οι κρύσταλλοι χοληστερόλης που περιφέρονται ως στερεά κατάλοιπα στο αίμα λόγω των επικίνδυνα υψηλών επιπέδων χοληστερόλης αίματος - φωλιάζουν στις αρθρώσεις και τους μύες, και προκαλούν χολόλιθους, ουρική αρθρίτιδα(ποδάγρα), ινομύωμα, και αρθρίτιδα.
Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα άρχισαν με μια διατροφή που της έλειπαν τα ένζυμα μια απονεκρωμένη, επεξεργασμένη διατροφή που παρέμεινε αμετάβλητη για χρόνια. Πόσοι από μας στα 40 μας τρώμε ακόμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν είμαστε έφηβοι; Είναι ο δρόμος στην καταστροφή.
Αυτή προκύπτει από τα χρόνια κατανάλωσης μιας διατροφής ανεπαρκούς σε ένζυμα, βιταμίνες, και μέταλλα. Όλα εκείνα τα πρόχειρα και γρήγορα φαγητά και γαλακτοκομικά απλά δεν μπορούν να χωνευτούν. Το σώμα λιμοκτονεί από την έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Οι ολιστικοί γιατροί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο υποσιτισμό των εύπορων. Σημασία δεν έχει τι τρώμε. Σημασία έχει τι μπορούμε να χωνέψουμε
Αλλά το τι υπάρχει μέσα στα τρόφιμα έχει πολύ λιγότερη σημασία. Σημασία έχει ποιό πόσο θρεπτικών ουσιών καταλήγει τελικά στα κύτταρα σας.  Εάν η τροφή δεν διασπάστηκε ποτέ στην πεπτική οδό, τότε απλά πέρασε από μέσα σας. Ή χειρότερα, είναι ακόμα εκεί. Ακόμη περισσότερο από την ποιότητα των τροφίμων, είναι η ποσότητα  που κάνει χοντρούς τους ανθρώπους. Σκεφτείτε: για την κανονική διατροφή, οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 25 γραμμάρια  πρωτεΐνης την ημέρα. Η μέση κατανάλωση μας είναι 125 γραμμάρια! Όσον αφορά την άσπρη ζάχαρη, Πόση χρειαζόμαστε; Μηδέν! Η άσπρη ζάχαρη δεν έχει καμία διατροφική αξία. Το σώμα για βέλτιστη υγεία απαιτεί μόνο τα φυσικά λίπη, παρθένο αθέρμιγο ελαιόλαδο, ωμά καρύδια, τον λιναρόσπορο, ξηρούς ακατέργαστους καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά κλπ. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν το ένζυμο για τα λίπη που ονομάζεται λιπάση   και ο ρόλος του είναι να διασπά τα λίπη. Αλλά τέτοιες τροφές δεν τρώμε. Τα λίπη που φορτώνουμε τον οργανισμό μας είναι τεχνητά, λίπη φτιαγμένα από τον άνθρωπο όπως αυτά που υπάρχουν στα τσιπς, στα τηγανητά, και στην μαργαρίνη. Αυτά τα τεχνητά λίπη είναι τρόφιμα, άπεπτα , και προκαλούν κυτταρίτιδα και απόφραξη αρτηριών και φλεβών. Όταν εισέλθουν  στο σώμα γίνονται ξινά τρανς-λιπαρά οξέα. Τα ξινά τρανς-λιπαρά οξέα είναι ο κυριότερος παραγωγός ελεύθερων ριζών, και αυτό σημαίνει γήρανση, βλάβη κυττάρων, και μεταλλαγή DNA.
Ένας άνθρωπος δεν είναι μια στατική μάζα κυττάρων, αλλά μια ζωντανή διαδικασία. Κάθε ημέρα έχουμε μια πιθανότητα ή να βελτιώσουμε τη γενική υγεία μας, ή απλά να επιζήσουμε για άλλες 24 ώρες. Κάθε ημέρα, κάθε γεύμα, είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή, η υγεία μας είναι απλά το αποτέλεσμα όλων αυτών των προηγούμενων επιλογών. 
Κάθε επιλογή τροφής θέτει δύο ερωτήματα: Αυτή θα θρέψει το σώμα ή θα φράξει το σώμα; Ας επιλέξουμε τα τρόφιμα που αποτοξινώνουν το σώμα, ενισχύουν την ανοσία μας, αποθρομβοποιούν το αίμα μας, και βελτιστοποιούν την  ποιότητα της ζωής μας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι νεκρά δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα «Τρόφιμα του Εμπορίου» γίνονται για να πουληθούν και για να διαρκέσουν στο ράφι πολύ καιρό. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη διατροφή. Μόνο τα φυσικά και ωμά τρόφιμα περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες, όπως τις βιταμίνες, τα μέταλλα, και τα ένζυμα.
Το καλύτερο σχέδιο δράσης θα ήταν να τρώμε μια διατροφή που αποτελείται από ωμή, πλούσια σε ένζυμα τροφή περισσότερο από 80%.
Βάλτε  στο σώμα σας τα ένζυμα που μπορούν να αποτοξινώσουν (detox ) το αίμα και τους ιστούς.    Θέλετε να αποτοξινώσετε το σύστημα; Είναι επιλογή σας: Πλήρεις, φυσικές τροφές, σε καλλιεργούμενο έδαφος χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και το νερό που ποτίζονται να μην είναι χλωριωμένο φθοριοσμένο, και να μην έχει υποστεί μόλυνση, ρύπανση και δηλητηρίαση. 
Η ψυχή μπορεί ν' αναστηθεί κάθε μέρα. Ένα χαμόγελο, μια συζήτηση, μια όμορφη στιγμή είναι ικανά ν' αλλάξουν την ψυχοσύνθεσή μας. Μα ακόμη κι αν αυτά χάνονται μέσα στην πιεστική καθημερινότητά μας, ας έχουμε οδηγό την ελπίδα. Ποιος ξέρει; Ίσως το αύριο σταθεί γενναιόδωρο σ' εμάς και τους γύρω μας. Χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, ευτυχία και χαμόγελο.
Με την επιστήμη ο άνθρωπος επιδιώκει την τέλεια γνώση για να γνωρίσει τη φύση, τις δυνάμεις της και το άπειρο του χρονοχώρου της. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι το κέντρο της ψυχής  με το οποίο κατευθύνονται όλες οι πνευματικές λειτουργίες που είναι η αντίληψη, προσοχή, μνήμη, παράσταση, βούληση, συνειρμός, σκέψη κ.λ.π.
 Ας δώσουμε λοιπόν μεγάλη βαρύτητα στη διατροφή μας, που είναι το άλφα και το ωμέγα στην υγεία μας που έχει τεράστιες επιδράσεις στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
To Συμπόσιο του Πλάτωνα περί Έρωτος και οι Δειπνοσοφιστές μας οδηγούν στα μυστικά ζωής... και στα μυστικά γεύσεων, τα οποία μπορεί να βρεί και μελετήσει στο διαδίκτυο.
ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑ ΜΠΙΘΕΛΗ, ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, 1998


Δεν υπάρχουν σχόλια: