Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ, 1882-1885

Του Γιάννη Δ. Λύρα Εκπαιδευτικού
Βαλύρα Ιθώμης Μεσσηνίας ΤΚ 24002
Τηλ.2724071016
ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ  ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΥΑ,1882-1885
Στα ΓΑΚ Καλαμάτας , που στεγάζονται απέναντι από την Υπαπαντή, υπάρχουν τα συμβολαιογραφικά αρχεία με διάφορα ονόματα συμβολαιογράφων, ,καθώς και το χωριό προελευσής τους. Από την Εύα υπάρχει ο συμβολαιογράφος Νικολόπουλος. Από το αρχείο του αποδελτιώσαμε 45 συμβολαιογραφικές πράξεις, τα έτη 1882-1885. Η  πράξη 10169 περιγράφει το προικοσύμφωνο, μεταξύ του πεθερού Αθανασίου Λύρα και του υποψηφίου γαμπρού Νικολάου Μπόβη, για να παντρευτεί την κόρη του  Καλλιρόη.
Στα 45 συμβόλαια που έχουμε καταγράψει, για όποιον ενδιαφέρεται, και θέλει να ερευνήσει και μελετήσει το περιεχομενό τους, έχουμε τον αριθμό πράξης του συμβολαίου και τα ονοματεπώνυμα, από τις δύο πλευρές.
Καλή μελέτη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να βρουν τις ρίζες τους και ανακαλύπτοντας τη μαγεία των αρχείων, θα νιώσουν ευτυχείς γνωρίζοντας το παρελθόν των προγόνων τους. Εύχομαι καλή προσπάθεια και καλά αποτελέσματα σε όσους αποπειραθούν να κάνουν έρευνα-μελέτη-καταγραφή με μπούσουλα τη δική μας μελέτη, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκολίας, στην ανακάλυψη του παρελθόντος.

Η Καλιρρόη Λύρα μια από τις 4 αδελφές (στην οικογένεια ήταν συνολικά τα 7 αδέλφια (4 κορίτσια και 3 αγόρια) παντρεύτηκε το Νίκο Μπόβη του Ιωάννη και απόκτησαν τα 4 παιδιά Λύσσανδρο, Σταύρο, Μήτσο, και Κώστα.
Ο Μήτσος (σκοτώθηκε το 1913 στη Μανωλιάσα) είχε  μοναχοκόρη την Κατίνα (Αικατερίνη) . Η  κόρη του Αικατερίνη ,γεννήθηκε στις 4-11-1911, και  έμεινε ορφανή  από τους δυο γονείς, σε ηλικία ενός έτους.  Αργότερα έγινε  πεθερά του Νίκου Γεωργόπουλου που ήταν γραμματέας της κοινοτητάς μας, γιατί  παντρεύτηκε την κόρη της Καλλιόπη ή Πόπη. 
 Η Αικατερίνη μοναχοκόρη του Δημητρίου Μπόβη γεννήθηκε στις 4-11-1911,  παντρεύτηκε το 1938, το Βίγκο  Μιχαήλ  15-2-1902 και απόκτησαν τα 4 παιδιά: ΓΕΩΡΓΙΑ 5-10-1940, ΚΑΛΛΙΟΠΗ 4-3-1943 ,ΔΗΜΗΤΡΗ 12-1-1947, ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 7-11-1949.
Στη μελέτη του γενεαλογικού δέντρου της οικογενείας μου, όταν ολοκληρωθεί και ταυτοποιηθεί, θα υπάρξουν αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.  Θα αναρτήσουμε στο άμεσο μέλλον μέρος του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Λιοντήρη, με αφορμή την αφιέρωση  που αναρτήσαμε για τους παλιούς δασκάλους της Βαλύρας και μεταξύ αυτών, στο δάσκαλο Αλέξιο Λιοντήρη.
  Η αγάπη μας,  για τη γενέθλια  πρέπει να μεγαλώνει  και να την μεταλαμπαδεύουμε  στους απογόνους μας, για να αγαπούν και αυτοί την πατρώα γη. Να μην ξεχαστούν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα που έχουν σχέση με την υπαρξή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε.
Η πορεία της εξέλιξης του καθενός μας , ακολουθεί το  δρόμο της,  και ωφέλησε  τους καλούς που είχαν αξίες, οράματα και ιδανικά  και έβλαψε αυτούς  που είχαν στο μυαλό τους, στις σκέψεις, ιδέες  και πράξεις τους την καταστροφή και αδικία.
Το παρελθόν ενός τόπου έχει μεγάλη  ιστορική σημασία για το παρόν και το μέλλον του. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, του χωριού του, της οικογενείας  του, που διακόπτει  τη συνέχεια  με το χθες είναι καταδικασμένος. Είναι λυπηρό που ο τόπος μας έχει ιστορία, κληρονομιά, πλούτο,  δόξα, ομορφιά, δύναμη που   να μην έχει καταλογογραφηθεί τον 21ο αιώνα,  όλο αυτό το υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή   από τους ειδικούς επιστήμονες, για να μπορεί ο καθένας μας να έχει άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση-πληροφόρηση-γνώση-έρευνα.
Είναι ντροπή να λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και να τους  αγνοούμε παντελώς. Θα πρέπει το υπουργείο παιδείας, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να δώσουν κίνητρα σε φοιτητές-μελετητές-ερευνητές, να καταγράψουν την τοπική ιστορία κάθε περιοχής, από τα διάφορα αρχεία, για το καλό της Πατρίδας μας και του Ελληνικού  Έθνους και να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Τέλος η σύνδεση της τοπικής με τη γενική ιστορία,  το τρίπτυχο χώρος- χρόνος-φαινόμενα, τα κείμενα, οι περιγραφές, το φωτογραφικό υλικό, οι χάρτες, θα δώσουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει, κατανοήσει, αγαπήσει, και σεβαστεί τον πλούτο της περιοχής μας.
 Η ερευνητική εργασία πρωτογενούς υλικού  συνιστά αντικείμενο έρευνας από  ειδικούς και με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και εκδηλώσεων, με στόχο τη βιωματική μάθηση-γνώση και ενσωμάτωση της μνημειακής-πολιτιστικής-πολιτισμικής κληρονομιάς, στην καθημερινή μας ζωή.
Οι αδελφές Λύρα, περιστοιχιζόμενες απο τη νύφη Μάρθα Μπόβη και πολλά εγγόνια.Ηφωτογραφία αυτή είναι τυπωμένη σε χαρτί από βαμβάκι και είναι πολύ ευαίσθητη
 

Τα αδέλφια Σταύρος (χρημάτισε και πρόεδρος στην κοινότητα Βαλύρα)και Αγγελος Μπόβης ,στη σιδερένια γέφυρα της Βαλύρας,με τις οικογενειές τους,πριν την ανατιναξή της
 Πρώτη η Αικατερίνη Μπόβη κόρη του Μήτσου που σκοτώθηκε το 1913, ο Σταύρος Μπόβης, η γυναίκα του Μάρθα τελευταία, οι 4 άλλες άγνωστες, καθώς και η μικρή κοπελλιά
Η υπέρ της πατρίδος Βαλυραίοι πεσόντες . Πρώτος ο συνωνόματος ανηψιός του πατέρα μου Δημητρίου Λύρα, Δημήτριος Νικολάου Μπόβης
Το προικοσύμφωνο της Καλλιρόης Λύρα πριν παντρευτεί τον Νικόλαο Μπόβη
Το προικοσύμφωνο της Καλλιρόης Λύρα πριν παντρευτεί τον Νικόλαο Μπόβη

Το προικοσύμφωνο της Καλλιρόης Λύρα πριν παντρευτεί τον Νικόλαο Μπόβη
44  συμβόλαια Βαλυραίων και ένα των Βλαχάκη-Κεφάλα, κάτοικων Δυρραχίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: