Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΠΑΚΑ ή ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ



Ο Αλέξης (1888,193,4) παντρεύτηκε τη Γιαννοπούλου Αντωνία, από Μερόπη και απόκτησαν      τα      παιδιά Κωνσταντίνο, Αθανάσιο, Νίτσα και Χρυσούλα. Έχασαν το πρωτότοκο παιδί Ιωάννη σε ηλικία 12 ετών ,από πολιομυελίτιδα.
Ο γιος του Αθανάσιος παντρεύτηκε την Μαρία Κωτσάκη, από Σκάλα Μεσσηνίας, και απόκτησαν τα παιδιά Αντωνία, Μαγδαληνή και Αλέξη.
Η Αντωνία παντρεύτηκε τον Σταυριανό Ιωάννη, από Θουρία,  και απόκτησαν τα παιδιά Μαρία ,Σταύρο και Αθανασία.
Η Μαγδαληνή παντρεύτηκε το Δημήτρη Αργυρόπουλο, από Βαλύρα και απόκτησαν τα παιδιά Γλυκερία και Παναγιώτη. Τέλος ο Αλέξης παντρεύτηκε τη Μαρία Φάβα, από Αριστοδήμειο και απόκτησαν τα παιδιά Μαριλένα και Αθανάσιο.
Ο Παναγιώτης (1892,195,10) παντρεύτηκε την  Μαρία Γεωργακοπούλου από Βαλύρα και απόκτησαν τα         παιδιά Γιώρη και Αθανασία .
Ο Νικόλαος (Νικολής 1889,191,8),παντρεύτηκε την Ευσταθία Καλογεροπούλου, από Λάμπαινα, και απόκτησαν τα παιδιά Ευγενία, Γιάννη,  Στέφανο και Αγαθοκλή.
Ο Λεωνίδας (1889,192,6 ), παντρεύτηκε στη Σταυρούλα Καλογεροπούλου, από Λάμπαινα και απόκτησαν τα παιδιά Λιλή, Λουίζα και Γιάννη.
Τα επτά αυτά αδέλφια ήταν παιδιά του Ιωάννη Μπάκα ή Μπακόπουλου. Με το επίθετο αυτό υπάρχουν πολλές ακόμη οικογένειες στη Βαλύρα και ο καθένας  με το επίθετο αυτό μπορεί να ψάξει και να μελετήσει το γενεαλογικό του δέντρο.
Τα τρία νούμερα που είναι σε παρένθεση μας δείχνουν: Ο πρώτος τη  χρονολογία γέννησης, ο δεύτερος τον  αριθμό της οικογενειακής μερίδας και ο τρίτος τον αύξοντα αριθμό στο πητρώο αρρένων.
O  Αθανάσιος  Μπακόπουλος είχε χάσει μια κόρη μικρή και είχε και το γιο Στέφανο. Ήταν δασολόγος στην πόλη της Καλαμάτας και πήρε μετάθεση για την Τρίπολη. Το πατρικό του σπίτι ήταν στη Βαλύρα, εκεί που βρίσκεται τώρα του Βασιλείου Τσάμη, κοντά στην εκκλησία του αγίου Δημητρίου. Όταν συνταξιοδοτήθηκε έμεινε στη Άνω Δάφνη, όπου και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Ο γιος του Στέφανος ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός, ο ποίος σκοτώθηκε στον δεύτερο εμφύλιο, 1946-9, στο Χάνι της Γραβιάς. Υπάρχουν εκεί τα παρασημά του και η προτομή του, όπως και το κενοτάφιο, στο κοιμητήριο του Μπραχαμίου. Σπούδαζε στη νομική Αθηνών και ήταν συμφοιτητής  με το βαλυραίο Γιάννη Ξυδόπουλο.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ  ΒΑΛΥΡΑΣ 1935*

1η σειρά: Ντίνος Φερμάνης, Αριστόδημος Μπουζαλάς, Γιώργος Μπουζαλάς, Αριστόδημος Τσαγκάρης, Ρεμπάκος (ο μεγάλος), Κώστας Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Φωτεινός, Τάσης Μακρής, Στέφανος Μπάκας, Λεωνίδας Νιφόρος, Χαράλαμπος Μπάκας, Παιδί Σταθμάρχη,, Νίκος Νανόπουλος, Παντελής Θεοδωρακόπουλος, Παναγιώτης Λιοντήρης (αδελφός Μιχάλη), Δημόπουλος, Νίκος Μπόβης, Βασίλης Μπουρολιάς.
2η σειρά: Στέφανος Μπουζαλάς, Χρύσανθος Σταυριανόπουλος,, Λεωνίδας και Σταύρος Παπαδόπουλος, Πέτρος Ρεμπάκος, Λεωνίδας Φειδάς (πέθανε τυφλός), Γιάννης Ξυδόπουλος, Γρηγόρης Φιλίππου, Παναγιώτης Κοντοπανάγος, Θύμιος Γκομέσης, Μιχάλης Πουλόπουλος, Παιδί κλειδούχου, Νίκος Γεωργακόπουλος (γιος του γιατρού),Γρηγόρης Τζαλαβράς (σκοτώθηκε στο καμίνι), Παναγιώτης Φειδάς, Γιάννης Τσέκος, Δημήτρης Κομποτέας, Γιώρης Μπαρακάρης,  Νίκος Σαρλάς, Σπύρος Μπάκας (παιδονόμος).
3η σειρά: Αστρη Μαρινοπούλου, Παναγιώτα Κοντοπανάγου, Σωτηρία Φειδά, Φωτούλα Νανοπούλου, Ευριδίκη Μπόβη, Μαρία  Μερμηγκα (σύσυγος Παναγιώτη Λιοντήρη), Βάσω Τσαγκάρη, Δάσκαλοι Καρτερολιώτης και κόρη του Κατίνα,, Νιφόρος Νίκος και Χρυσούλα Καρύδη, Μαρία Γεωργακοπούλου (σύζυγος Σινάπη), Ευσταθία Μπάμπαλη, Δέσποινα Τσώνη, Αδελφή κλειδούχου, Σοφία Ρεμπάκου, Νίκη Λιοντήρη (σύσυγος Γιάννη Λύρα), Γιαννούλα Γκομέση, Σμαραγδή Σαρλά, Μαρία Κομποτέα, Αδελφές Σπηλιώτη, Μαρία Γαλανοπούλου ,αγνωστη.
4η σειρά: Γιάννης Μπάκας, Στάθης Μπουρολιάς, Φώτης Κοντοπανάγος, Μήτσος Φωτεινός, Στασινός Μπόβης, Σταθμάρχη παιδί και παιδιά δάσκαλου Νιφόρου, αδελφές Χαραλαμπουπούλου (Νίνα, Τούλα, Φωφώ), Ντίνα Ξυδοπούλου, Μαρίκα Γεωργακοπούλου (κόρη γιατρού), αδελφές Νανοπουλου, αδελφή Θάνου Μπουρολιά, Παπαδοπούλου (σύζυγος Μιχάλη Λάγιου), άγνωστη.
* Είχαμε δημιουργήσει  4 εκθέσεις  ασπρόμαυρης φωτογραφίας: Το 1995 με θέμα : «Η Βαλύρα στο Χρόνο, το Χώρο και τη Ζωή» , το 1996  «Μαθητική  Ζωή 60 Χρόνων, 1907-1967»,  στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος, το 2010 με θέμα» Το Πανηγύρι της Βαλύρας στην εποχή της Αθοώτητας»  και στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας το 2011, έκθεση με τίτλο: «Η συμμετοχή της Βαλύρας στην επανάσταση του 1821».
Ο ΦΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΝΥΦΗ ΣΥΖΥΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
ΠΑΝΩ:ΜΠΑΚΑΣ,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΡΙΒΑΣ,ΚΑΡΥΔΗΣ,ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΤΩ:ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΦΕΙΔΑΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΠΑΚΑ,ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΑΚΡΗ
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ1975
Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΟ 1975
ΝΙΚΑΣ, ΙΩΑΝΝΟΥ,ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ,ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΜΠΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ-ΑΝΗΨΙΑ ΛΥΡΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΤΕΝΥΚΛΑΡΟ.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΑΔΕΛΦΕΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΠΑΚΑ,ΙΩΑΝΝΟΥ,ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΥΡΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ 1935 ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΕ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ.
ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ,Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΑΚΑ
Ο ΑΘΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΜΠΑΚΑ,ΜΠΑΛΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ. ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ, ΠΕΜΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ
ΜΑΓΔΑ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: