Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ 1789- ;;(ΟΚΤΩ ΓΕΝΙΕΣ) ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΤΟ
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ (ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ) ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΥ)

Ψάχνοντας τα γενικά αρχεία του κράτους, στις αιτήσεις αριστείων, βρήκαμε την αίτηση για αριστείο του Βασιλείου Λινάρδου, 7 Αυγούστου 1839, δημάρχου του δήμου Δερρών, ετών 48 (υπάρχει το πρωτότυπο φωτοαντίγραφο).Από πληροφορίες είχε ένα αδελφό με το όνομα Γιάννη και ένα γιό ,με το ίδιο όνομα, του οποίου η ιστορία είναι γραμμένη στην εφημερίδα Βαλύρα. Αυτός απόκτησε τα παιδιά Βασίλη, Δημήτρη  Θοδωρή, Χριστίνα και Ευθυμία.
Βασίλης απόκτησε 6 παιδιά. Τα 2 αγόρια Σταύρο και Ιωάννη  τα κορίτσια: Χρυσοθέμη, Αντιγόνη, Ελένη και Λευκή.
Ο Σταύρος  ήταν αξιωματικός της σχολής ευελπίδων,  και πέθανε από κρυολόγημα στο στρατό. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη και δεν απόκτησαν παιδιά.  
Ο Γιάννης σπούδασε μαθηματικός. Το σπίτι που διαμένει τώρα ο Ξενοφών Καρτερολιώτης που έχει και το αρτοποιείο στη Βαλύρα, το είχε διαμορφώσει έτσι να ιδρύσει φροντιστήριο και ιδιωτικό σχολείο. Πέθανε μετά από ανακοπή, επιστρέφοντας από μια διαδρομή που είχε κάνει με το ποδηλατό του.
Η Χρυσοθέμη παντρεύτηκε στο Γκορτζόγλι  (Αλώνια, μετονομασία μεσσηνιακών χωριών, ΦΕΚ 306Α\1927) το μεγαλονοικοκύρη Γεωργιόπουλο…Είχε δίπατο σπίτι, το οποίο είχε πολλά αλώνια δίπλα του για την αποξήρανση της σταφίδας.
Η Αντιγόνη παντρεύτηκε τον Οικονομίδη, ο οποίος ήταν από το Μελιγαλά. Είχε το μοναδικό εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Αθήνα, στο οποίο δούλευε και ο βαλυραίος Φλώρος Θεοδωρόπουλος του οποίου ο πατέρας, από Άγιο Φλώρο, είχε παντρευτεί του Θωμά Στρατή της αδελφή.
Η Λευκή  ή Λευκοθέα παντρεύτηκε τον Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, από Βαλύρα,  και απόκτησαν τα παιδιά Κωνσταντίνο, Βασιλική, Ιωάννη και  Σταύρο. Ο Ξενοφώντας ξαναπαντρεύτηκε τη Γιαννούλα Αδαμοπούλου.
Ο  γιος Κωνσταντίνος, παντρεύτηκε την Κανέλλα Διαμαντίδη, από Καλαμάτα, και απόκτησαν τα παιδιά Ξενοφώντα και Σταύρο.
Ο Ξενοφών παντρεύτηκε την Βασιλική Θεοδωρακοπούλου και απόκτησαν τα κορίτσια Ευθυμία και Ιωάννα.
Ο Σταύρος είναι ανύπαντρος.
Ο Ιωάννης παντρεύτηκε τη Μαρία Κυβόγλου, από Θεσσαλονίκη, και απόκτησαν τα παιδιά Χρίστο, Λευκή και Γιώργο, τα οποία είναι ανύπαντρα.
Ο Σταύρος πέθανε πολύ νέος και ήταν μετανάστης στη Γερμανία.
Η Βασιλική παντρεύτηκε τον αστυνομικό Σωτήρη Κυριαζή ,από τα Πετράλωνα Μεσσηνίας και δεν απόκτησαν παιδιά και υιοθέτησε τον ανηψιό της Σταύρο, γιό του Κώστα.
Η Ελένη παντρεύτηκε το γείτονα του Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, Γεώργιο Ξυδόπουλο (ιεροψάλτη και γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας για πολλά χρόνια), από Βαλύρα, και απόκτησαν τα παιδιά Ανδρέα, Ιωάννη και  Κωνσταντίνα.
Ο Αναγνώστης Ξυδόπουλος ήταν μαζί με τον Αριστείδη Καρσακίτσο, στον Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο, στο Λαχανά. Η τελευταία σφαίρα σκότωσε τον Αριστείδη Καρακίτσο, και αμέσως μετά ,έγινε η ανακωχή. Τον έθαψαν εκεί, και ο Αναγνώστης έφερε, το σταυρό που φορούσε, γιατί ξεψύχησε στα χέρια του. Τον σκότωσε η σφαίρα ,αφού προηγουμένως διαπέρασε ένα δένδρο, πίσω από το οποίο ήταν για προφύλαξη. Ο Αριστείδης ήταν πατέρας δύο κοριτσιών της Κωνσταντίνας μετέπειτα σύζυγο του Αθανασίου Λιοντήρη ,τον οποίο είχε βαπτίσει ο πατέρας μου Λύρας Δημητριος και της Μελάνης η οποία 14 χρονών έπεσε από τη σκάλα και  είπε αν θα ζήσει θα γίνει μοναχή. Πήγε μοναχή, στην Οσία Πελαγία, στην Τήνο, η οποία είχε οραματιστεί την τοποθεσία, που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της Τήνου.
Ο Αναγνώστης Ξυδόπουλος παντρεύτηκε την Ελένη Λινάρδου και απόκτησαν τυα παιδιά Ανδρέα, Ιωάννη και Κωνσταντίνα .
Ο Ανδρέας παντρεύτηκε την Κούλα Βλάχου  και απόκτησαν τη  Νατάσα και το Γιώργο. Και τα δύο παιδιά είναι παντρεμένα και έχουν από ένα παιδί.
Ο Ιωάννης  παντρεύτηκε τη Μαρία-Ασπασία Στασινοπούλου, από το Βούναργο Ηλείας, και απόκτησαν τα παιδιά Γιώργο και Αθανάσιο.
Ο ΘΑΝΟΣ Ι. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ  ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΗΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ  ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο Γιώργος (καθηγητής πανεπιστημίου Πάτρας) παντρεύτηκε τη Φαίδρα Καπόγιαννη και απόκτησαν τα παιδιά Γιάννο  και Μάριο.
Βιογραφικό Γεωργίου Ξυδόπουλου του Ιωάννη
Από τη Βαλύρα λίγοι διαπρέπουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Παλιά ήταν ο Κωνσταντίνος Μπόβης στη γεωπονική Αθηνών και συνταξιοδοτήθηκε ,το 1995, όταν πέρασαν στην σχολή η κόρη μου Διονυσία-Αγγελική και η κόρη του συνχωριανού μας βιβλιοπώλη-εκδότη Ψύχαλου Γεωργίου.
Στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, με ειδίκευση στη γλωσσολογία διδάσκει ο συνχωριανός μας Γεώργιος Ξυδόπουλος, με το παρακάτω βιογραφικό του.
Ο Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία στο School of Oriental and African Studies (Μάστερ, ΜΑ) και το University College London (Διδακτορικό, PhD) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
           Από το 1990, διδάσκει γλωσσολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αρχικά,  στο School of Oriental and African Studies και το University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στη συνέχεια, σε εξωτερικά προγράμματα του University of Hertfordshire, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 2008, υπηρετεί ως Μέλος ΔΕΠ στην ειδίκευση Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και παράλληλα διδάσκει γλωσσολογία σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
           Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λεξικολογία, στη λεξική σημασιολογία, στη σχέση σύνταξης και σημασιολογίας, στη λεξικογραφία και στην εκπαιδευτική γλωσσολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε συνέδρια γλωσσολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
           Ειδικά στους τομείς της λεξικολογίας και της λεξικογραφίας ασχολείται με τη μελέτη  και την ανάλυση των μηχανισμών δημιουργίας ειδικών λεξιλογίων καθώς και τη λεξικογραφική τους διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει στα ελληνικά το εξειδικευμένο βιβλίο με τίτλο Λεξικολογία: Εισαγωγή στην ανάλυση της λέξης και του λεξικού (Αθήνα 2008, Εκδόσεις Πατάκη), έχει προσαρμόσει στα ελληνικά το Λεξικό Γλωσσολογίας και Φωνητικής του David Crystal (Αθήνα 2003, Εκδόσεις Πατάκη) και έχει αναπτύξει την πρώτη διαδικτυακή βάση ελληνοαγγλικής ορολογίας για τη γλωσσολογία (Ιωάννινα 2007.
Ο Θάνος (δημοσιογράφος) παντρεύτηκε την Αγγελική Βουρδούση, από Καστόρι Λακωνίας.
Η Κωνσταντίνα παντρεύτηκε το Γιάννη Φειδά, από Βαλύρα, και απόκτησαν τα παιδιά Ελένη και Κώστα.
-Παναγιώτης Ξυδόπουλος(Ξύδης):Από την Βαλύρα (Τζεφερεμίνι).Καταταγείς στο σώμα του οπλαρχηγού της Επαρ. Εμπλακίων Παν. Κεφάλα επολέμησε στην Τρίπολι, Βαλτέτσι, Δερβενάκια.  Στα 1825 αναφέρεται και πάλιν υπηρετών στο σώμα του Παν. Κεφάλα (ΓΑΚ, Υπ. Πολ., 30 Αυγ. 1825, κα «Μεσσηνιακά 1868», σελ. 420).

 Ο  ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΣΕ ΓΑΜΟ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ, ΕΒΔΟΜΗ ΓΕΝΙΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ,ΣΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ"

 ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

 Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ
 Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ,ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΟΥ ΒΙΓΚΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΒΑΛΥΡΑΣ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΙΔΑΣ, ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΟΙ ΥΤΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ: ΦΩΤΕΙΝΟΣ,ΤΣΑΜΗΣ,ΙΩΑΝΝΟΥ,ΜΑΝΙΑΤΗΣ,ΒΙΓΚΟΣ ΚΑΙ ΤΖΑΛΑΒΡΑΣ
 Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ
 Ο ΙΑΤΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ  ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
 Ο ΙΕΡΕΑΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟ ΛΙΝΑΡΔΟ, ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ,ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
 ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
 Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ
 Ο ΙΕΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
 Ο ΣΤΑΥΡΟΣ (ΒΟΥΛΗΣ) ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ, ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΠΑΝΩ. Ο ΕΥΕΛΠΙΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ
ΚΑΤΩ. ΤΑ 8 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΤΑ ΠΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΟΒΗ
 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΤΑ ΠΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΟΒΗ
Ο ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΤΟ  1997

Δεν υπάρχουν σχόλια: