Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΔΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 14 Μαρτίου 2014, ανοιξιάτικη ημέρα,  με τον υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Πελοποννήσου Θόδωρο Χαμάκο ξεκινήσαμε πρωί, για την 14η καταγραφή των πέτρινων γεφυριών, του ποταμού Νέδοντα,στην περιοχή του Δυτικου Ταυγέτου. Είχε γίνει εκ των προτέρων συνεννόηση με τον  σμήναρχο εναποστρατία  Ηλία Λάζαρο (ιστοριοδίφη-ερευνητή της περιοχής και ετοιμάζει βιβλίο το οποίο θα εκδοθεί προσεχώς), με καταγωγή από την Αρτεμισία, για να μας δώσει πληροφορίες, για τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής και θα συναντηθούμε στο μοναδικό εξάμαρο γεφύρι του Πολύκαρπου στην Πελοπόννησο. Κάναμε τη διαδρομή Λεοντάρι-Δυρράχι-Νεοχώρι-Εθνική οδό Σπάρτης Καλαμάτας και περιμέναμε τον Ηλία στο δρόμο προς τη Νέδουσα, στο γεφύρι του Πολύκαρπου, που λέγεται έτσι λόγο του μικρού ναίσκου που είναι ανατολικά του γεφυριού.
Ανοιξιάτικος καιρός, η διαδρομή μαγευτική και οι πεντε αισθήσεις δούλευαν στο φούλ. Χρώματα, αρώματα,  ακούσματα, εναλλαγή τοπίου, αποχρώσεις πράσινου, χιόνια στον Ταύγετο, το κελάρισμα των νερών και οι δύο ιερείς στο Δυρράχι και Νέδουσα, ετοιμάζονταν για τους δεύτερους χαιρετισμούς, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία και το μεγαλείο της φύσης. Αφού έγινε η καταγραφή, βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση, σκιτσογράφιση του γεφυριού του Πολύκαρπου,σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου προς τα ανατολικά ,ακολουθώντας δίπλα το ένα ρεύμα του ποταμού Νέδοντα, σε απόσταση 100 μετρων υπάρχουν τα άλλα δύο γεφύρια του Βυρού και της Μαντζίνειας, το ένα μονότοξο και το άλλο δίτοξο. Μαγευτική θα είναι  η διαδρομή στα μονοπάτια αυτά, όταν αρχίζουν να ανθίζουν τα πλατάνια. Επιστρέφοντας πήγαμε στη Νέδουσα, οπου δίπλα απο το πέτρινο γεφύρι υπάρχει νερόμυλος, ο οποίος έχει μέσα όλο τον εξωπλισμό του και με λίγα έξοδα επισκευής, μπορεί να ξαναλειτουργήσει, και ήταν με αρκετά ενδιαφέροντα και ο ιερέας της Νέδουσας. Ήδη έχουν ανακαινιστεί 2 νερόμυλοι  στην Αρτεμισία οι οποίοι λειτουργούν και μπορεί κάποιος να πάει για άλεσμα.
Από εκεί φύγαμε και οι τρείς παρέα, και στο 17ο χιλιόμετρο της διαδρομής προς Λαδά-Καρβέλι και πριν φτάσουμε στα χωριά, στρίψαμε αριστερά σε χωματόδρομο  βλέποντας από το δρόμο ενα μικρό εκκλησακι που ήταν σημάδι  και φτάσαμε   στο δίτοξο γεφύρι στο Λαδοκαρβελιώτικο ρέμα, στη θέση Μάτια.
 Στην επιστροφή προς Καλαμάτα, μας εξήγησε ο Ηλίας για τα 2  αρχαία μονοπάτια, που οδηγούσαν απο την Καλαμάτα στο Μυστρά, για τα γεγονότα του 1821, και για την ιστορία της γέφυρας, στο 13ο χιλιόμετρα Καλαμάτας-Σπάρτης στα Διπόταμα ( τσιμεντένιο, σιδερένιο, τσιμεντένιο).
Αφου χαιρετηθήκαμε και ευχαριστήσαμε τον Ηλία για τις πολύτιμες πληροφορίες του, (ο οποίος έστειλε και αρκετό πληροφοριακό υλικό, για την περιοχή της Πισινών Χωριών, με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Θόδωρο) κατευθυνθήκαμε προς Καλαμάτα, πήραμε την εθνική οδό, έχοντας στις αποσκευές μας τον πλούτο από τα 6  γεφύρια των Πισινοχωρίων του Ταυγέτου, του ποταμού Νέδοντα, τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Ηλίας (για τα γεφύρια, τα μονοπάτια , την τοπική αυτοδιοίκηση, και τα ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι τη νεώτερη ιστορία, γιατί ασχολείται πολλα  χρόνια με το γίγνεσθαι τις περιοχής και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια)  τα 12 διαφορετικά είδη αγριολούλουδων που μάζεψα για την Αθήνα με τα  πλούσια χρώματα και αρώματα, και γεμάτοι συναισθήματα και εμπειρίες , απο τη διαδρομή και τις δραστηριότητες.
Εύχομαι στους υποψηφίους δημάρχους της Μεσσηνίας καλή εκλογή,  και κάνω έκκληση να ενδιαφερθούν στη διάσωση, συντήρηση, σηματοδήτηση, προβολή, και έκδοση υλικού, με την αργαστή συνεργασία των τοπικων εκλεγμένων συμβουλίων,ειδικών επιστημόνων και εφορειών αρχαιοτήτων, για τα Πέτρινα Γεφύρια και τους Νερόμυλους της Μεσσηνίας, τα οποία έχουν γράψει Μύθους, Θρύλους, Ιστορίες και είναι η Πολιτιστική μας-Πολιτισμική μας Κληρονομιά, ο πλούτος μας, και συγκριτικό πλεονέκτημα για τουριστική προβολή πολλαπλής μορφής .
 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ,ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΔΟΝΤΑ
 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΔΟΝΤΑ
 ΤΟ ΔΙΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΤΖΙΝΕΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΔΟΝΤΑ
 ΤΟ ΜΟΝΟΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΝΕΔΟΥΣΑΣ
ΤΟ ΔΙΤΟΞΟ ΛΑΔΟΚΑΡΒΕΛΙΩΤΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ
Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΔΑ
Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΔΑ
Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΔΑ
Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΔΑ
Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΔΑ

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΞΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΝΕΔΟΥΔΑ
Ο ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΣΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ, ΗΛΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΑΠΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,  ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ ( Ε.Α.)  ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΕΓΩ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΟΥ, ΣΤΙΣ 14-3-2014,ΩΡΑ 1Μ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: