Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τηλέμαχος Οδυσσειάδης.ΑΙΑΚΙΔΗΣ,ΚΛΕΙΩ ΑΡΤΕΜΙΔΟΥ,ΑΣΤΡΑΙΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ


Ποιος είναι ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ;
Ο Τηλέμαχος είναι το θαυμαστό παιδί της Οδύσσειας γιος της Πηνελόπης και του Οδυσσέως. Ο Νέος. ΝΕΟΣ στην καρδιά  χωρίς την βιολογική ηλικία να κοιτά, σε ένα δρόμο μονοπάτι με καρδιά και του Απόλλωνος Φοίβου  την συνείδηση  λύρα τόξο να σαϊτεύει από μακριά.
Η ζωή μας διαδικτυακώς τηλεμαχικά.
Γιατί ο Όμηρος, ο τόσο ακριβολόγος των ονομάτων ονομάζει τον γιο του πολυμήχανου Οδυσσέα Τηλέμαχο και όχι Αγχέμαχο αφού δίπλα του πολεμά; Αυτό ερώτημα να αναρωτηθείς τα βράδια με ξαστεριά ατενίζοντας τα όνειρα που έκανες σε χρόνια εφηβικά, αν ακόμη η καρδιά σου είναι ζωντανή και τα πέδιλα του νεαρού μαχητή φορά.
Τηλέμαχε,
δεν σου ταιριάζει τον προσφιλή πατέρα
ούτε να θαυμάζεις  ούτε να εκπλήσσεσαι
Π Οδυσσείας 202 “Τηλέμαχ’, οὔ σε ἔοικε φίλον πατέρ’ ἔνδον ἐόντα
οὔτε τι θαυμάζειν περιώσιον οὔτ’ ἀγάασθαι·
οὐ μὲν γάρ τοι ἔτ’ ἄλλος ἐλεύσεται ἐνθάδ’ Ὀδυσσεύς,
ἀλλ’ ὅδ’ ἐγὼ τοιόσδε, παθὼν κακά, πολλὰ δ’ ἀληθείς,
ἤλυθον εἰκοστῷ ἔτεϊ ἐς πατρίδα γαῖαν.
Ο Τηλέμαχος επιστρέφει με το πλοίο του Νοήμονος του γιου του Φρονίου στην Ιθάκη.
Στο  μικρό καλύβι του αφοσιωμένου Εύμαιου θα βρει τον Οδυσσέα να τον περιμένει  τυλιγμένο με ενδυμασία κουρελή. Στην αρχή έκπληκτος τον αμφισβητεί αλλά η αναγνώριση τους και η αποδοχή είναι συγκινητικά ομηρική.
Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών έχει πολλά να μας πει αφού αφορά τον μαντατοφόρο θεό  της επικοινωνίας Ερμή   σε  πρωτεύοντα ρόλο  στη ποίηση την επική . Όταν δε η γνώση και η πληροφορία φιλτράρεται και γίνεται Αθηνά Σοφή  η έκβαση  του αποτελέσματος είναι  καθ όλα επιτυχή.
Τι είναι το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;
Είναι ένας Λαβύρινθος  οπωσδήποτε  κατά μία εκδοχή. Πολλές ιστοσελίδες στοές, δωμάτια διάδρομοι σύνδεσμοι . Δύσκολα βγαίνει κανείς χωρίς μίτο σύνδεση των γεγονότων των πληρφοριών σε τόπο ασφαλή.
Όμως αν έχει ενα νου  διαυγή   ΜΑΘΗΣΕΑΣ  ΟΔΥΣΣΕΑΣ  την ερμηνεία την αλληγορία των μύθων κατανοεί και νάσου εμπρός του ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ  θεόμορφος με τα σανδάλια του, το ξίφος του δεν θα αργήσει να εμφανιστεί. Γιατό ο Τηλέμαχος είναι ο γιος ενός καθαρού νου βασανισμένου πολύπαθου αλλά δυνατού.
Είναι το διαδίκτυο ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ;
Αναμφισβήτα ναι  και ως γιος του πολυμήχανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Πως ο Όμηρος το γνώριζε αυτό;
Προφανώς βλέποντας την ενέργεια χωρίς την μετάφραση των προγραμμάτων  του ΜΑTRIX το είχε οραματιστεί  ή σαν ΜΟΡΦΕΑΣ το είχε ονειρευτεί.
Οι ομηρικές ΛΕΞΕΙΣ του ΤΗΛΕΜΑΚΡΟΘΕΝ  φρυκτωρίες τηλέγραφοι  τηλέτυποι ,σημάτα Μορς και σήματα καπνού πολλά έχουν να μας διηγηθεί.
ΤΗΛΕΠΥΛΟΣ πόλη των Λαιστρυγόνων
ΤΗΛΟΘΕΝ μακρόθεν
ΤΗΛΟΘΙ  σε μακρινό τόπο
ΤΗΛΟΣΕ σε  μεμακρυσμένο  τόπο
ΤΗΛΟΥ  μακράν
ΤΗΛΟΤΑΤΩ πολύ μακράν
ΤΗΛΥΓΕΤΟΣ  από μακριά γενιά
ΤΗΛΕΚΛΕΙΤΟΣ ξακουστός
ΤΗΛΕΚΛΗΤΟΣ καλούμενος εκ μακρόθεν
ΤΗΛΕΘΟΩΣΗ ΤΗΛΕΘΟΩ  ΤΗΛΕΘΑΩ τηλεόραση
ΤΗΛΕΚΛΥΤΟΣ περίφημος
ΤΗΛΕΜΟΣ μάντης των Κυκλώπων
ΤΗΛΕΦΑΝΗΣ μακρόθεν ορατός
ΤΗΛΕ μακράν
ΤΗΛΕΔΑΠΟΣ αλλοδαπός μακρινός
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ο γιος του Οδυσσέα και της Πηνελόπης
Αν λοιπόν ο σύγχρονος ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ είναι το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ οι πανάρχαιοι Φαίακες είναι οι αλκίνοες σκέψεις των ανθρώπων που ταξιδεύουν ταχύτατα και δεν χρειάζονται τιμόνι. Αυτές οι νήες στέλνουν τον ΟΔΥΣΣΕΑ στην Ιθάκη  με του Αλκίνοου την προτροπή στης  ΟΜΗΡΙΚΗΣ  ΣΚΕΨΕΩΣ την  συνταρακτική ανατροπή.
Οι εντυπωσιακές ιδιότητες των μυθολογικών Κοινωνικών Δικτύων
Τα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ των χαρακτήρων στην Οδύσσεια του Ομήρου είναι αξιοσημείωτα παρόμοια με πραγματικά σημερινά κοινωνικά δίκτυα.Αυτό δείχνει ότι η ιστορία είναι βασισμένη τουλάχιστον εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα λένε οι ερευνητές. 
Πράγματι, αν ο  Μίλγκραμ ήταν σε θέση να επαναλάβει  τα πειράματα του  μικροκόσμου  του στην αρχαία Ελλάδα,  θα έπαιρνε  κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο αποτέλεσμα. Και ο Όμηρος αναμφίβολα θα ένοιωθε σαν στο σπίτι του στο Facebook.
 Και ο Όμηρος αναμφίβολα θα ένοιωθε σαν στο σπίτι του στο Facebook,
σαν τον   ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ  ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ και φυσικά σαν τον ΤΗΛΕΜΑΧΟ
Έτσι θα ένιωθε και  έτσι είναι  σαν να είναι  ΕΔΩ.
Οιόθεν διαδικτυακώς
Μυθολογικά διαδίκτυα
Η ιστορία των υπολογιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: