Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη» – η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά ελληνικά τραγούδια στο Αρχαίο Θέατρο




Tο Αρχαίο Θέατρο της Aρχαίας Mεσσήνης. Oλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα εισιτήρια της εκδήλωσης θα δοθούν υπέρ του αρχαιολογικού χώρου. (Φωτο AΠE / Παντελής Σαΐτας)


Σόνια Θεοδωρίδου: "Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη"

Γράφτηκε από την  
Σόνια Θεοδωρίδου: "Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη"

Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
Μια αγγελική φωνή να τραγουδά… "νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη": Αυτό ακριβώς θα συμβεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου θα δώσει συναυλία υπέρ της συνέχισης του ανασκαφικού έργου στον  αρχαιολογικό αυτό χώρο. 
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Σπανού, Σαββόπουλου, Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με τη συνοδεία της "Orchestra Mobile" σε διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη.
Συνέντευξη στη 
Μαρία Τομαρά
- Η καλλιτεχνική σας δραστηριότητα έχει συνδυαστεί πολλές φορές με αυτό που λέμε «συναυλίες για κάποιον σκοπό».Εν προκειμένω είναι υπέρ της συνέχισης τους ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη. Μιλήστε μας γι’ αυτήν σας την επιλογή.
«Προσπαθώ πάντοτε η Τέχνη μου να είναι χρηστική. Σε εποχές κρίσεως τόσο για τον κόσμο όσο και για την πατρίδα μας, οφείλουμε να πράττουμε το αυτονόητο και να είμαστε αρωγοί τέτοιων αξιέπαινων προσπαθειών».
- Πριν από λίγο καιρό δώσατε συναυλία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ικανοποιημένη από το απότέλεσμα;
«Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής σας, αυτό που κάναμε στο Λονδίνο ήταν χρηστικό και απόλυτα επιτυχημένο. Και αυτό διότι δεν θέλαμε να μείνουμε στην επιφάνεια και να φτιάξουμε ακόμη ένα κοντσέρτο διαμαρτυρίας, παρά να δείξουμε στο εκεί κοινό πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, διαχρονικό και χρήζει άμεσης επίλυσης».
- Με σκοπό την αφύπνιση των συνειδήσεων, έχετε ιδρύσει το «Beautiful Greece». Ποιες είναι οι δράσεις του;
«Δίνει την εντύπωση της όμορφης Ελλάδας στον έξω κόσμο. Μίας Ελλάδας με πολιτιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με μια σειρά εκδηλώσεων μουσικής, εικαστικών, λογοτεχνίας, προσπαθούμε να καταφέρουμε την ανατροπή των άσχημων πραγμάτων που μας έχουν καταλογίσει τα τελευταία έτη. Οι αντιδράσεις του κόσμου δικαιώνουν απόλυτα τις επιλογές μας και μας δίνουν δύναμη για τα νέα μας σχέδια».
- Πόσο μπορεί αλήθεια να αφυπνίσει η τέχνη;
«Στο βαθμό που οι προθέσεις είναι πραγματικά ειλικρινείς, μπορεί να μιλήσει στον κόσμο και να δείξει έναν άλλο δρόμο, μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων. Αρκεί φυσικά αυτοί που ακούν να θέλουν να αλλάξουν και να είναι ανοιχτοί σε μία άλλη ανάγνωση των πραγμάτων».
- Στην εποχή της κρίσης, η τέχνη δεν περνάει την δική της κρίση; Είναι πιο έντονη από πριν; Και σε ποιο επίπεδο επηρεάζεται;
«Εδώ και πολλές δεκαετίες η τέχνη ακολούθησε κατά πόδας την τροχιά της δυτικής κοινωνίας. Απώλεσε τον ανθρωπισμό της, έγινε πιο αυτιστική και επιθετική, με αποτέλεσμα να χάσει επαφή με τον ίδιο τον άνθρωπο που θα έπρεπε να υπηρετεί. Αρα το γεγονός πως ο άνθρωπος έχει παρακμάσει έχει καταλυτική επίπτωση και στην αντανάκλαση της τέχνης επάνω του».
- Τι θα έλεγε, νομίζετε, ο Μάνος Χατζιδάκις για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο του πολιτισμού;
«Θα συνέχιζε να είναι ένας αθεράπευτα αναρχικός αριστοκράτης, ένας αναμορφωτής της αισθητικής μας, μια αυθεντική φωνή της ελληνικότητάς μας. Γι' αυτό και μας απολείπει τόσο φρικτά στις ημέρες μας, όπου ο χώρος του πολιτισμού δεν έχει τις μεγάλες προσωπικότητες του διαμετρήματος ενός Χατζιδάκι».
- Πέραν των εμφανίσεων του καλοκαιριού, το επόμενο διάστημα τι έχει για εσάς καλλιτεχνικά;
«Ηχογραφήσεις στο Βερολίνο με την Ορχήστρα μας, την "Οrchestra Mobile", εμφανίσεις σε Ευρώπη και Ρωσία».

• Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο Δημαρχείο Μεσσήνης. 
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 15 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό, μαθητικό παιδικό, πολύτεκνων και ανέργων.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/43026-sonia-theodoridou
Tο Αρχαίο Θέατρο της Aρχαίας Mεσσήνης. Oλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα εισιτήρια της εκδήλωσης θα δοθούν υπέρ του αρχαιολογικού χώρου. (Φωτο AΠE / Παντελής Σαΐτας)
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣHMEIΩMATAPIO





Μια θαυμάσια ιδέα: λουσμένο στο φως του τελευταίου ολόγιομου φεγγαριού του καλοκαιριού το Αρχαίο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη. Μια εκπληκτική φωνή ερμηνεύει ελληνικά τραγούδια... Ποιοι την υλοποίησαν την ιδέα αυτή και με ποιο σκοπό; Με ένα ευγενικό σημείωμα και με άμεση τηλεφωνική επικοινωνία πληροφόρησε τη στήλη της «Κ» η πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος AIACE κ. Δέσποινα Βαμβακίδου και μας κατατόπισε σχετικά. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση πήρε το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου AIACE, το οποίο αποτελούν πρώην υπάλληλοι και νυν συνταξιούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, οργανώνει για την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 την εκδήλωση αυτή, αφού ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης δήλωσε σύμφωνος και με την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ανοικτή, λοιπόν, στο κοινό θα ’ναι η εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, οι οργανωτές υπολογίζουν στη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Ζήτησαν από την κ. Σόνια Θεοδωρίδου, την Ελληνίδα σοπράνο με τη διεθνή ακτινοβολία, να τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια με τη συνοδεία της Orchestra Mobile. Ολα είναι έτοιμα πλέον για την εκδήλωση που μεταφέρει και ένα μήνυμα στους αλλοδαπούς φίλους μας. Οπως μας εξήγησε η πρόεδρος κ. Βαμβακίδου, θα κοπούν εισιτήρια και όλα τα έσοδα που θα υπάρξουν από τα εισιτήρια θα δοθούν ως δωρεά, είτε για τη συνέχιση των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, είτε για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου.
O AΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ,ΠΟΥ ΣΤΑ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ
Σκοπός της εκδήλωσης της 9ης Σεπτεμβρίου είναι να γίνει γνωστή στο ευρύτατο κοινό, ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα εισιτήρια να αποτελέσουν ένα σοβαρό ποσό για τις ανάγκες του περίφημου αρχαιολογικού χώρου. Μετά μάλιστα τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην περιοχή η προσπάθεια θα πρέπει να ’ναι μεγαλύτερη. Ελληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη Σόνια Θεοδωρίδου να ερμηνεύει ωραία ελληνικά τραγούδια στον όμορφο χώρο, και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο, λουσμένο από το φως της πανσελήνου...

Οπως πληροφόρησε σχετικά ο αρχαιολόγος καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης «ο περιφραγμένος και εν λειτουργία αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης ήταν και παραμένει άθικτος, καθαρός και επισκέψιμος. Δεν σταμάτησε να δέχεται επισκέπτες ούτε μία ημέρα και δέχεται παράλληλα τα εύσημα. Παραμένει μόνο το θέαμα της καμένης νότιας πλαγιάς του όρους Ιθώμη που οι τοπικές αρχές με τη συμβολή και της αρχαιολογικής υπηρεσίας αναζητούν ήδη τρόπους ταχείας αποκατάστασης». Ολα, λοιπόν, καλά και, με τη σειρά μας, συγχαίρουμε την πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού Παραρτήματος του Διεθνούς Συλλόγου AIACE για την πρωτοβουλία που πήραν, και για τον σκοπό που θα δοθούν τα έσοδα από την αξέχαστη βραδιά της εκδήλωσης στον φεγγαρόλουστο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Οσο για το μήνυμα στους ξένους φίλους μας: «αν μας πίστευαν λιγάκι, θα ’ταν όλα αληθινά» Γκάτσος - Χατζιδάκις «Χάρτινο το φεγγαράκι».
Mνήμη Xρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ
Tιμώντας τη μνήμη των Aγίων Εθνο-ιερομαρτύρων Xρυσοστόμου Σμύρνης, Γρηγορίου Kυδωνιών, Aμβροσίου Mοσχονησίων, Προκοπίου Iκονίου και Eυθυμίου Zήλων και των «συν αυτοίς μαρτυρικώς τελειωθέντων» κατά τη Mικρασιατική Kαταστροφή του 1922, το Διοικητικό Συμβούλιο της Eνώσεως Σμυρναίων προσκαλεί να συμπροσευχηθούμε κατά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την Kυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30 π.μ. στον I. Nαό του Aγίου Γεωργίου Kαρύτση, στην ομώνυμη πλατεία της Aθήνας, προεξάρχοντος του σεβ. Mητροπολίτη Kορωνείας κ. Παντελεήμονος, μικρασιατικής καταγωγής.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: