Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Περί καρκίνου.ΦΑΝΗ ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗ


Αγαπητοί γνωστοί και άγνωστοι φίλοι,
Η καρκινογένεση εξελίσσεται σε μάστιγα γι αυτό θα σας παρακαλέσω αφού το διαβάσετε να το προωθήστε. Με αυτό τον τρόπο ίσως συμβάλουμε στο να σωθούν ζωές.
Ήταν καλοκαίρι του 1997 και ήμουν σε κάποιο γερμανικό πανεπιστήμιο όταν η μητέρα μου στο τηλέφωνο μου είπε ότι ένας φίλος μου, που εκείνο το διάστημα ήταν και αυτός στην Γερμανία, είχε προσβληθεί από καρκίνο. Ταξίδεψα τέσσερις ώρες για να τον συναντήσω και όταν συναντηθήκαμε δεν πίστευα σε αυτό που έβλεπα. Δυο-τρία χρόνια αργότερα ένας μακρινός συγγενής έχανε την ζωή του από την επάρετη νόσο. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι απώλειες λόγω καρκίνου έφτασαν στο κόκκινο. Μερικά χρόνια μετά έφυγε από την ζωή η κόρη του παραπάνω φίλου, ένα νέο κορίτσι 22 ετών, και ακολούθησαν ένας θείος, μια θεία, μια πολύ καλή μου φίλη, μια πρώτη εξαδέλφη, η μητέρα ενός καλού φίλου και συνεργάτη, ο πατέρας μου …………………
Κάπου ενδιάμεσα ένας συμμαθητής, ένας ακόμα φίλος, ένας γείτονας, μια ανιψιά, το νέο παιδί ενός συμμαθητή θα εισαχθούν στο νοσοκομείο με κάποιο πρόβλημα υγείας για να μάθουν στην συνέχεια ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και υπόθεση μερικών εβδομάδων ή μερικών μηνών.
Ο κλοιός σφίγγει απελπιστικά γύρω σου προσβάλλοντας φίλους, συγγενείς αλλά και μέλη της οικογένεια σου. Είναι η καυτή ανάσα του θανάτου που αν δεν σε πλησιάσει δεν σου καίγεται καρφί γιατί έτσι είμαστε σαν λαός, αδιαφορούμε εντελώς για το τι συμβαίνει γύρω μας, μέχρι να χτυπήσει η συμφορά και την δική μας πόρτα, αλλά τότε είναι αργά.
Τις τελευταίες εβδομάδες άκουγα με τρόμο την καλύτερη φίλη της μητέρας μου να μιλάει για μαστεκτομή λόγω καρκίνου και σήμερα, Σάββατο πρωί, χτύπησε το κινητό και άκουγα με κομμένη την ανάσα έναν συμφοιτητή και εκλεκτό φίλο, από την μακρινή Ήπειρο, να μου λέει καταρρακωμένος για την αδελφή του.
Είχα παγώσει.
Μερικές από τις αιτίες της καρκινογένεσης
Φυτοφάρμακα, πρόσθετα τροφίμων, μαγνητικά πεδία, ιοί, ιοειδή, χρωμοσομικές ανωμαλίες, μεταλλάξεις, οι δεκάδες χιλιάδες συνθετικές οργανικές αλλά και ανόργανες χημικές ουσίες που κυκλοφορούν, το σεξ (ιός των κονδυλωμάτων), στρες και η διατροφή είναι κυρίως οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκινογένεση. Η ολική μετατόπιση του τρόπου ζωής προς τον καναπέ, την ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά συνδράμει καταλυτικά την καρκινογένεση.
Αυτοί που κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες, έχει πλέον γίνει αντιληπτό ότι νοιάζονται μόνο για την παραμονή τους στην εξουσία και τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Αδιαφορούν για τους ανθρώπους, για την Ελλάδα που αδειάζει από τους κατοίκους της και αδειάζει λόγω μετανάστευσης των νέων, λόγω τροχαίων, λόγω πνιγμών, λόγω υπογεννητικότητας αλλά και λόγω καρδιαγγειακών και καρκίνου. Φυσικά φροντίζουν να αναπληρώνουν τους αριθμούς με μουσουλμάνους.
Από όλους τους παραπάνω παράγοντες ο πιο εύκολος διαχείρισης είναι η διατροφή και είναι αυτός στον οποίο ο καρκίνος οφείλεται μέχρι και 50%. ΝΑΙ, Η ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ. Αντιθέτως, φυτοφάρμακα και μαγνητικά πεδία ευθύνονται για το 10-12% περίπου των καρκίνων.
Μέτρα που πρέπει να πάρουμε
Α. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η έλλειψη ουσιών όπως το φυλλικό οξύ και η μετατόπιση της σχέσης ω3:ω6 προς τα ω6 οδηγούν μαθηματικά σε καρκίνο. Η διατροφή πρέπει οπωσδήποτε να την δούμε σαν μια πυραμίδα οπού στην κορυφή βρίσκονται τα λαχανικά. Στο αμέσως από κάτω επίπεδο είναι τα φρούτα και τα όσπρια, στο αμέσως από κάτω επίπεδο το γάλα, το τυρί, το ψαρί και το κοτόπουλο και όλα τα άλλα έπονται με σοβαρό περιορισμό όμως στην ζάχαρη, τα λιπαρά και το αλάτι.
Πρώτο επίπεδο: λαχανικά
Δεύτερο επίπεδο: φρούτα και όσπρια
Τρίτο επίπεδο: γάλα, τυρί, ψαρί, κοτόπουλο, γαλοπούλα
Τέταρτο επίπεδο: μείωση ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού
Πέμπτο επίπεδο: οτιδήποτε αλλά αυστηρά περιορισμένο
Είναι εξαιρετικά σημαντικό την πρωτιά στην κατανάλωση να κατέχουν τα λαχανικά (σαλάτες, λαδερά, χόρτα) από άποψη μεγέθους κατανάλωσης και να ακολουθούν από απόσταση τα υπόλοιπα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών, όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο καθώς λαμβάνουμε πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών.
Κάποιοι θα πουν: μα έχουν φυτοφάρμακα. Η απάντηση είναι απλή: αν τα φάνε τα λαχανικά έστω με φυτοφάρμακα έχουν 6% πιθανότητα να πάθουν κάποια ζημιά. Αν δεν τα φάνε καθόλου, τότε έχουν 50% πιθανότητες να πάθουν ζημιά. Ας διαλέξουν.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να βάλουμε στην ζωή μας 1-2 κούπες την ημέρα με αφέψημα που όμως θα προέρχεται από μια μικρή ποικιλία βοτάνων όπως τσάι, χαμομήλι, θυμάρι και φασκόμηλο. Και βεβαίως ελληνικά. Βλέπω κάποιους να παραγγέλνουν σε καφετέρια τσάι και να έρχεται το εισαγόμενο. Στην χώρα που έχουμε το καλύτερο τσάι του βουνού (σε ολόκληρο τον κόσμο) κάποιοι πίνουν εισαγόμενο. Με ένα αφέψημα από ποικιλία ελληνικών βοτάνων λαμβάνουμε πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών.
Είναι επίσης καταλυτική η παρουσία των ω3 λιπαρών οξέων. Η μετατόπιση της σχέσης ω3:ω6 προς τα ω3 λιπαρά οξέα έχει δείξει ότι συμβάλλει στην μείωση των όγκων. Ω3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια αλλά ακόμα καλύτερα υπάρχουν άφθονα στον σπασμένο λιναρόσπορο. Δυο κουταλάκια του γλυκού κάθε πρωί στο πρωινό ή οποιαδήποτε ώρα σε ένα γιαουρτάκι με ένα κουταλάκι μελί και βεβαίως ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, είναι σε θέση να αλλάξει τις εξελίξεις.
Επίσης κυκλοφορεί και μια φήμη για το λεμόνι αλλά προσωπικά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω αναφορικά με την καταστολή της καρκινογένεσης, όμως μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 1-2 στημένα λεμόνια την ημέρα σε μερικές κούπες χλιαρό νερό στέλνει το κρύωμα αδιάβαστο.
Β. ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Ολική μετατόπιση του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα:
1. πέντε ποτήρια νερό την ημέρα τον χειμώνα και 8 το καλοκαίρι, τουλάχιστον.
2. άσκηση. Περπάτημα 35 λ τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.
3. μέτρα προφύλαξης από τα φυτοφάρμακα
4. μείωση της έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία
5. μείωση του ετοίμου φαγητού
6. 2-3 διαφορετικά φρούτα την ημέρα (μήλο, πορτοκάλι, ακτινίδιο).
Η άσκηση ενέχει ένα σοβαρό πλεονέκτημα μέσω του μεταβολισμού στον οργανισμό με ανεκτίμητα οφέλη.
Γ. ΛΟΙΠΑ ΜΕΤΡΑ
1. μείωση του καπνίσματος
2. μείωση του αλκοόλ
3. ικανοποιητικός ύπνος
Δ. ΣΤΡΕΣ
Είναι ένας καταστροφικός παράγοντας. Αν δεν έχεις εργασία, αν το παιδί σου έχει προβλήματα, αν η κυρά σου σε κερατώνει, αν ανά πεντάλεπτο περνά μηχανάκι ή μηχανή με αλλαγμένη εξάτμιση βγάζοντας έναν ανυπόφορο θόρυβο τότε το αμυντικό σύστημα καταρρέει και όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο.
Βεβαίως υπάρχει και ένα ισχυρό όπλο κατά της καρκινογένεσης, Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ, αλλά κινδυνεύω να γίνω αντικείμενο χλευασμού από μερικούς που εύκολα θα κάνουν λογο για θρησκευτικό παραλήρημα. Γι αυτό δεν το αναφέρω καθόλου.
Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα θνησιμότητας και συρρίκνωσης στην χώρα μας είναι τα τροχαία, εκεί που χάνονται εκατοντάδες νέα παιδιά κάθε χρόνο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Φάνης Α. Τσαπικούνης
Συγγραφέας
Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: