Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΓΕΥΣΕΙΣ- ΧΡΩΜΑΤΑ-ΑΡΩΜΑΤΑ-ΤΡΟΦΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΠΟ ΤΗN ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ KAI ΜΑΝΑ ΓΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
O Ιπποκράτης έλεγε: Αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, δεν θα υπήρχε η ιατρική γιατί δεν θα υπήρχαν οι αρρώστιες, και ότι τρώμε είμαστε, γιατί αυτά δομούν το σώμα μας και τις λειτουργίες του. Σαθρά  και δηλητηριασμένα υλικά, σαθρό και δηλητηριασμένο σώμα. Έχουμε τον παράδεισο στην Ελλάδα και τον κάνουμε έρημο και αλλού την έρημο την κάνουν παράδεισο. Το παρακάτω φωτορεπορτάζ μας δείχνει ότι γευόμαστε τις εποχές και τα διάφορα προιόντα της μάννας γης , την κάθε εποχή.
Στην Αρκαδιανή, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη μεγαλόπολη μπορεί να απολαύσει τα δύο μουσεία, και τις βιολογικές τοπικές γεύσεις και να αγοράσει προιόντα αγνά χωρίς βελτιωτικά ,συντηρητικά και φυτοφάρμακα.Η ίδια η φύση και η γη μας διδάσκουν την ευγνωμοσύνη, τη σεμνότητα και το σεβασμό.
Ο Παραδοσιακός Θεραπευτής βασίζεται στο σύστημα βοτανικής ιατρικής που ανέπτυξε ο Πέρσης γιατρός Χακίμ Ιμπν Σίνα, γνωστός στη Δύση με το όνομα Αβικέννας, βασιζόμενος στις γνώσεις του Ιπποκράτη, Γαληνού και Πυθαγορείων, γνωστή ως Γιουνάμι Τίμπ.
Η Θεϊκή Άδεια ή Κοσμική Δύναμη, ταξιδεύει μέσο της Ανάσας στην καρδιά και διασκορπίζεται μέσο των αρτηριών σε ολόκληρο το σώμα, ενεργοποιώντας τις Ζωτικές, Φυσικές και Ψυχικές Δυνάμεις. Οι ασθένειες προκύπτουν όταν παρεμποδίζονται οι 3 αυτές δυνάμεις.
Ασθένεια είναι η διακοπή ή διαταραχή των λειτουργιών κάποιου οργάνου, μια νοσηρή αλλαγή σε κάποιον από τους ιστούς, ή μια μη φυσιολογική κατάσταση του σώματος στο σύνολο του που επεκτείνεται για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Το αίτιο της ασθένειας οφείλεται στην υπεραφθονία ποιοτικής ή ποσοτικής αλλαγής , σε κάποιον από τους χυμούς ή στην αλλαγή της ιδιοσυγκρασίας, ή στη ρήξη της αλληλουχίας.
Ο μεταβολισμός (πέψη, αφομοίωση, απέκκριση) όταν λειτουργεί σωστά, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση αρμονίας, ισορροπίας, χαράς, ευτυχίας, εφόσον δέχεται και αφομοιώνει τη σωστή ποιότητα-ποσότητα τροφών και θρεπτικών στοιχείων. Η καλλίτερη συμβολή στην υγεία είναι η καθετοποίηση της παραγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής διατροφής, χωρίς επεξεργασία, συντηρητικά, φυτοφάρμακα, ορμόνες και χημικά. Πρέπει να εφαρμόζουμε το τρώμε για να ζούμε και όχι το αντίθετο. Η μαγειρική να είναι απλή, γευστική, ευκολία προετοιμασίας, και οικονομική. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη της υγείας του και της υγείας των παιδιών του. Τα όρια της υγείας έχουν άμεση σχέση με τα όρια της σωστής διατροφής και το στομάχι είναι ο οίκος των ασθενειών. Η διαδοχή Φώς-Ζωή, Ανάσα-Δύναμη, Πυρετός-Πόνος έχουν τον Ντετερμινισμό τους. Να μην σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε με τις αισθήσεις μας άσχημα πράγματα και η βία, ο φόβος, η ανησυχία, η απληστία είναι αιτιογενείς παράγοντες ασθενειών φυσικών, ζωτικών, ψυχικών. Να σμίγουμε και επικοινωνούμε με ανθρώπους που είναι ελκυστικοί, θετικοί και να μας εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Απλές ασκήσεις σε καθημερινή βάση εξασφαλίζουν την καλή φυσική κατάσταση του Κυκλοφορικού-Αναπνευστικού. Τρέχοντας επιτόπου για 1 λεπτό κάθε μέρα επί μία εβδομάδα, αυξάνουμε κατά ένα λεπτό την επόμενη εβδομάδα, καταλήγοντας στα 5 λεπτά την Πέμπτη εβδομάδα. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ισομετρικές-ισοτονικές κινήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις .Να χρησιμοποιούμε αρωματικά έλαια και μουσική που μας αρέσει, στο χώρο διαμονής μας κάνοντας έτσι αρωματοθεραπεία και μουσικοθεραπεία.
Ο Ιπποκράτης-Γαληνός-Πυθαγόρειοι θεωρούσαν το Θεό ως «Αναγκαία Ύπαρξη». Ζωή γι΄αυτούς σημαίνει σχέση αμοιβαιότητας ανάμεσα στον οργανισμό και το περιβάλλον του φυσικό «ατμόσφαιρα, υδρόσφαιρα και λιθόσφαιρα» και βιολογικό «φυτά, ζώα, άνθρωποι». Συμφωνούσαν ότι η ουσία της ύλης βρίσκεται στα 4 βασικά στοιχεία και στους 4 χυμούς που όταν είναι εναρμονισμένοι στη σύσταση, δύναμη, όγκο, καλά αναμεμιγμένοι, ο οργανισμός απολαμβάνει πλήρως την υγεία. Ο Γαληνός αναγνώρισε το Πνεύμα ή Ζωτικό Αέρα που μεταφέρεται με την ανάσα και έχει τις ρίζες του στους πνεύμονες. Είναι μια δημιουργική δύναμη η οποία ενεργοποιεί και διεγείρει όλες τις άλλες δυνάμεις ανάπτυξης και διατροφής που διαχέονται σε ολόκληρο το σώμα, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η Υγεία και φυσική κατάσταση ενός οργανισμού σχετίζεται άμεσα από την αρμονία-ισορροπία των: Στοιχείων, ιδιοσυγκρασιών, χυμών, οργάνων, δυνάμεων, δράσεων και πνευμάτων.
Τα στοιχεία είναι . Γη, νερό, αέρας, φωτιά. Τα 2 πρώτα είναι βαριά, δυνατά, αρνητικά, παθητικά, θηλυκά, ενώ τα 2 δεύτερα είναι αντίθετα.
Οι Ιδιοσυγκρασίες είναι η Σταθερή-Ισορροπημένη και οι μη σταθερές είναι θερμή-ψυχρή, ξηρή-υγρή. Ο νέος οργανισμός είναι θερμός-υγρός, ο ενήλικας είναι θερμός-ξηρός, ο ώριμος είναι ψυχρός-ξηρός και ο γέροντας είναι ξηρός-ψυχρός.
Οι χυμοί είναι του αίματος, του φλέγματος, της κίτρινης χολής και της μαύρης χολής που αντιστοιχούν στην πρώτη, δεύτερη , τρίτη, τέταρτη πέψη μηχανική και χημική, του μεταβολισμού (στόμα, στομάχι, έντερο λεπτό-παχύ, αφομοίωση, έκκριση, απέκκριση).Τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο εγκέφαλος, καρδιά, συκώτι, μύτη, αυτί, γεννητικά . Ο εγκέφαλος είναι η έδρα των πνευματικών δυνάμεων ,αίσθησης και κίνησης. Η καρδιά είναι η έδρα της ζωτικής δύναμης ενώ του συκωτιού είναι η έδρα της φυσικής δύναμης (βλάστησης-θρέψης). Με τα γεννητικά όργανα διασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους, Το μάτι-αυτί-γλώσσα-μύτη είναι η έδρα της γνώσης , μνήμης , νοημοσύνης και ανώτερων δεξιοτήτων.
Οι δυνάμεις του σώματος είναι η ζωτική (καρδιάς), φυσική (συκωτιού) και ψυχοπνευματική (εγκέφαλος). Η ενεργητική δύναμη και η δύναμη που επενεργεί από ανταγωνισμό, ευχαρίστηση, αναγνώριση, υγιή συναισθήματα, καλή ψυχολογία. Φυσικές είναι οι δυνάμεις που υπηρετούν άλλες λειτουργίες και αυτές που υπηρετούνται από άλλες (γενεσιουργές, ανάπτυξης, θρέψης). Οι δυνάμεις που υπηρετούν άλλες είναι της έλξης, συγκράτησης, πέψης, και προώθησης και μια από τις λειτουργίες που υπηρετούνται από αυτές τις δυνάμεις είναι της θρέψης.
Οι δράσεις-δραστηριότητες του καθενός μας να σχετίζονται με θετική ενέργεια-σκέψη περικλείοντας την έννοια της αγάπης, του καλού και της αλήθειας. Έτσι βρίσκομαι καλά με τον εαυτό μου, επικοινωνώ και συνεργάζομαι μαζί του και με τους άλλους Ανθρώπους, τη Φύση και το Θεό, με τους 3 πυλώνες μας που είναι η Πίστη, το Συναίσθημα και η Λογική.
Τέλος τα πνεύματα καλά και κακά μας κατευθύνουν-καθοδηγούν σε πράξεις που μας ευτελίζουν ή μας εξυψώνουν σε ανώτερες νοητικές σφαίρες, φιλοσοφώντας έτσι για το νόημα και τον σκοπό της ζωής μας. Πρέπει να είμαστε καλοί διαχειριστές των πάντων και θα πρέπει η διαχείριση να γίνει με πίστη-συναίσθημα-λογική και να μας οδηγεί στην ευτυχία, χαρά, δημιουργία, αρμονία, ισορροπία, με τον Εαυτό μας, τη Φύση και το Θεό.
Θα πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε και ενεργοποιήσουμε τον ήλιο που κρύβεται μέσα μας για να μας φωτίζει το μυαλό, να μας ζεσταίνει την ψυχή και με την ακτινοβολία που εκπέμπει να μπορούμε να επικοινωνούμε με τη Φύση, το Θεό και τους Συνανθρώπους μας με δημιουργικές δραστηριότητες, αγάπη, αλήθεια και ειλικρίνεια, πλουτίζοντας συναισθηματικά τη ψυχή μας έτσι ώστε το αγίασμα να εξουδετερώνει πάντοτε τις οποιεσδήποτε μικρότητες και κακίες, αντιμετωπίζοντας έτσι τις καταστάσεις, με ηρεμία, διάλογο και κριτική, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις μεταλλάσσοντας τις ζήλιες σε υγιή συναισθήματα. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον ήλιο να μας τυφλώνει και να μας καίει.
Η απόκτηση γνώσης είναι αναγκαία, προκειμένου να εναρμονιστεί η ζωή του ανθρώπου με τις μεγάλες δυνάμεις του φυσικού κόσμου και με τις υπερβατικές δυνάμεις που όλοι οι πολιτισμοί αισθάνονταν, πίσω από το φυσικό κόσμο. Οι άνθρωποι ήθελαν να γνωρίζουν πως λειτουργεί η φύση, όχι για να την ελέγχουν και εξουσιάζουν, αλλά για να ζουν αρμονικά με τις εναλλαγές της.
OI EΠΟΧΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ



ΖΥΜΩΤΗΡΙΟ,ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ,ΕΠΙΠΛΟ
ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ
ΣΒΑΡΝΑ ,ΨΩΜΙΑ,ΑΛΕΥΡΙ,ΣΙΤΑΡΙ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ
Η ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ
Η ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΟΛ ΑΠΟ ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ.ΟΛΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ
Ο ΜΠΟΣΤΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΗΡΙΟ
ΟΙ ΑΠΟΧΕΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ 1621


ΤΑ 4 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ 1621




ΣΥΚΑ,ΣΤΑΦΥΛΙΑ,ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ,ΑΧΛΑΔΙΑ,ΡΟΔΑΚΙΝΑ, ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΤΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


ΦΥΡΙΚΙΑ-ΑΧΛΑΔΙΑ

ΒΑΝΙΛΙΑ
ΑΠΙΔΙΑ
ΒΑΝΙΛΙΕΣ
ΤΑ 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΝΑΣ ΓΗ
ΚΥΔΩΝΙΑ
ΡΟΔΙΑ
TA ΓΕΥΣΤΙΚΑ  ΓΛΥΚΑ ΡΟΔΙΑ
ΑΓΡΙΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ, ΣΥΚΑ,ΦΥΡΙΚΙΑ,ΑΧΛΑΔΙΑ,ΛΕΜΟΝΙΑ
ΣΥΚΑ ΜΑΥΡΑ  ,ΑΧΛΑΔΙΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙΚΑ
ΣΤΑΦΥΛΙΑ,ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ,ΦΥΣΤΙΚΙΑ,ΤΖΙΤΖΙΦΑ, ΑΧΛΑΔΙ,ΦΥΡΙΚΙ,ΛΕΜΟΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: