Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η ΓΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ 7-12-2014


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΑΡΚΑΔΙΑΝΗ 7-12-2014, 10 Π.Μ.
Εισήγηση του Γιαννη Δ. Λύρα
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Στην συνάντηση αυτή μαζευτήκαμε για να μιλήσουμε για τα τρία βασικά προϊόντα, το λάδι το μέλι και τα γαλακτομικά. Εδώ στον όμορφο χώρο της Αρκαδιανής, αξίζουν τα συγχαρητήρια στο Μάκη Παπούλια και όλους τους συνεργάτες ομιλητές και παρευρισκόμενους. Περίμενα με αγωνία και χαρά τη μέρα αυτή για να συναντήσω τον παλιό αξιόλογο μαθητή μου, και κεντρικό ομιλητή  της σημερινής εκδήλωσης Δημήτρη Κουρέτα, τον οποίο θαυμάζω και καμαρώνω, για την επιστημονική του προσφορά, αξιοποιώντας το τυρόγαλο της Θεσσαλίας, το οποίο χυνόταν και έκανε πολύ κακό στο περιβάλλον. Η εργασία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μου και είναι η δεύτερη σε επισκεψιμότητα.
Για το μέλι και τις μέλισσες οι οποίες συντελούν με την επικονίαση στην αναπαραγωγή και συνέχιση της διαιώνισης της χλωρίδας στον πλανήτη γη, και το περιβάλλοον είναι σε χέρια κανιβάλων με τα φυτοφάρμακα που το καταστρέφουν, πρέπει να το  προστατεύσουμε από τα μεταλλαγμένα της Μοσάντο, η οποία προσπαθεί να κλείσει το ΠΕΛΙΤΙ κι το κέντρο διατήρησης σπόρων στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν έστω και ελάχιστες φωνές αντίστασης.
Μαζευτήκαμε να πληροφορηθούμε, να ακούσουμε από ειδικούς προτάσεις για την πρωτογενή ανάπτυξη, μιας και η μάννα γη μας περιμένει, να αποκτήσουμε καινούργιους φίλους, να γευτούμε τα παραδοσιακά προϊόντα της Αρκαδιανής και να περιηγηθούμε τους μουσειακούς της χώρους.
Η χαρά μου είναι   επίσης διπλή γιατί αφενός βρήκα σπόρο ΖΕΑ, αφετέρου εδώ στην Αρκαδιανή σπείραμε, και θα έχουμε τη φετινή σοδειά ψωμί χωρίς γλουτένη, το οποίο παλιοί εθνάρχες είχαν απαγορεύσει την καλλιεργειά του.
 Τέλος θα αναφερθώ σε μια δυσάρεστη διαπίστωση. Στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου στο Ρίο της Πάτρας ,όπου κάθε χρόνο νοσηλεύονται 22000 στη βραχύβια νοσηλεία, ο κόσμος αρρωσταίνει και ο καρκίνος, εγκεφαλικά και καρδιολογικά θερίζουν και ταλαιπωρούν ανθρώπους.
Ο Ιπποκράτης έλεγε: Εάν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, δεν θα υπήρχε η ιατρική, γιατί δεν θα υπήρχαν οι αρρώστιες και είμαστε ότι τρώμε.
Ο πλανήτης υποφέρει. Λεηλατημένος από πόρους και απογυμνωμένος από την αγνότητα. Το μολυσμένο σπίτι μας άρχισε να στριφογυρίζει προς το χείλος του αφανισμού.
Στην πρόοδο της επιστήμης υπάρχουν στάδια κατανόησης και στάδια εξέλιξης της γνώσης. Με τη γνώση επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τους άλλους και λύνουμε προβλήματα. Καθένα από αυτά φέρει τη δική του κοσμοθεωρία, το δικό του παράδειγμα. Σχηματίζονται κυβερνήσεις, καταρτίζονται συντάγματα, καθιερώνονται θεσμοί και διαμορφώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Από τη γνώση ξεκινάμε να χτίζουμε νέα ολογράμματα και να δημιουργούμε νέες πραγματικότητες. Γινόμαστε δημιουργοί. Προετοιμάζουμε χημικά το σώμα μας, σκέψη προς σκέψη,, για να αποκτήσουμε εμπειρίες και αλλαγές, όχι μόνο σε προσωπικό , αλλά και κοινωνικό επίπεδο και οι εθισμοί καταλύονται με την αλλαγή, με την εξέλιξη, να βρούμε την ευχαρίστηση και να αποφύγουμε τον πόνο και υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για αλλαγή.
Κάθε τρόφιμο που εισάγεται στον οργανισμό έχει 8 μεταβλητές.
1. Θρεπτική αξία. Το ποσό των θρεπτικών ουσιών που περιέχει.
2. Θερμική αξία. Το ποσό των θερμίδων που ελευθερώνει.
3. Αίσθηση κορεσμού. Το ποσό της ουσίας με το οποίο χορταίνει ο οργανισμός.
4. Πεπτικότητα. Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η πέψη της ουσίας.
5. Αφομοιoτικότητα. Το ποσό της ουσίας που αποταμιεύεται στον οργανισμό.
6. Τοξικότητα. Το ποσό των τοξινών που ελευθερώνει η τροφή στον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες δημιουργούν ουδέτερα κατάλοιπα στον οργανισμό και δεν προκαλούν βλάβες, ενώ τα λίπη και πρωτεΐνες παράγουν αρκετές τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.
7. Οξύτητα ή ακλαλικότητα. Οι τροφές όταν πέπτονται δημιουργούν όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον.
8. Συνδυασμός τροφών. Το ανακάτεμα πολλών τροφών μαζί, δυσκολεύει την πέψη και παράγονται περισσότερες βλέννες, τοξίνες, ελεύθερες ρίζες και άχρηστα παραπροϊόντα.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες της διατροφής μας είναι: Κληρονομικές επιρροές, ηλικία, φύλο, εποχή, επαγγελματική δραστηριότητα και τέλος ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του.
Τα χαρακτηριστικά της υγείας και ευτυχίας σύμφωνα με την ιατρική της Άπω Ανατολής είναι:
1. Το υγιές άτομο δεν κουράζεται.
2. Έχει καλή όρεξη
3. Έχει βαθύ ύπνο
4. Έχει καλή μνήμη
5. Έχει καλή διάθεση
6. Είναι ικανό να κρίνει να σκέπτεται να αξιολογεί και να ενεργεί σωστά και με ταχύτητα
7. Δεν λέει ποτέ ψέματα για να προστατέψει τον εαυτό του και μοιράζει το φως και την ευτυχία του με τους ανθρώπους που επικοινωνεί και συνεργάζεται.
Για να συντηρήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία, ισορροπία με τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του, τη φύση και το Θεό.
Η μοριακή βιολογία μελετά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς με τους οποίους επιτυγχάνεται η ρύθμιση και ο έλεγχος των γονιδίων καθώς και οι επιπτώσεις στη βιολογία των οργανισμών. Το κύτταρο διατηρεί σταθερή τη δομή, μορφή και χημική του σύσταση σε ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει συνεχώς. Τα γονίδια του κυττάρου δεν εκφράζονται όλα ταυτόχρονα, αλλά, ρυθμίζονται από τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες, που συνδέονται με μεταβολές του περιβάλλοντος. Η ενεργοποίηση ή αδρανοποίηση υπακούει σε αυτούς τους παράγοντες. Τα γονίδια θεωρούνται ενεργά όταν εκφράζονται και μη ενεργά όταν δεν εκφράζονται. Η διατήρηση όμοιας κατάστασης των φυσικοχημικών και βιοχημικών ιδιοτήτων των κυττάρων λέγεται ομοιόσταση και εξασφαλίζεται με ειδικούς μηχανισμούς ρύθμισης, που διαθέτει το κύτταρο, όταν οι συνθήκες εσωτερικές-εξωτερικές, μεταβάλλονται σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών. Η διαταραχή της ομοιόστασης προκαλεί την ασθένεια ή οποία σε επίπεδο ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να είναι σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική.
Το κύτταρο και κατά συνέπεια ο οργανισμός είναι μια κυβερνητική μηχανή, η οποία ανταποκρίνεται στα σήματα που δέχεται από το εξωτερικό ή εσωτερικό περιβάλλον, προσαρμόζοντας την ενεργοποίηση ή αδρανοποίηση των γονιδίων και την ταχύτητα των αντιδράσεων με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε στιγμή στη διάρκεια της ζωής του κυττάρου και κατ’ επέκταση του οργανισμού.
Η επιστημονική μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση, στο πείραμα, στη μεταβλητή, στην απόδειξη και τέλος στους νόμους της επιστήμης. Η μελέτη της ζωής σχετίζεται με την χημεία της. Χωρίς χημικές αντιδράσεις θα ήταν αδύνατη ( εκτός από τα σπόρια και σπέρματα και κάτω από ειδικές συνθήκες). Ο μεταβολισμός, μια από τις ιδιότητες των έμβιων όντων που διακρίνεται σε αναβολισμό (σύνθεση ουσιών) και καταβολισμό (διάσπαση ουσιών) παράγει ενέργεια για την ανάπτυξη, κίνηση, επούλωση βλαβών και επικοινωνία με το περιβάλλον τους. Οι σπουδαιότερες μεταβολικές διαδικασίες είναι της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής που εξασφαλίζουν αφενός την ομαλή ανακύκλωση ύλης και ενέργειας και αφετέρου την ομαλή ανακύκλωση οξυγόνου-διοξειδίου του άνθρακα, στοιχεία απαραίτητα , για όλους τους οργανισμούς αυτότροφους και ετερότροφους.
Η πολυφαγία και η ασιτία είναι 2 δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία μας. Καθημερινά, θα πρέπει να παίρνουμε τις απαραίτητες θερμίδες και τις βασικές ουσίες για να εφοδιάζεται το σώμα με ενέργεια και να κατασκευάζονται, συντηρούνται και συμπληρώνονται οι ιστοί. Οι ανάγκες της διατροφής μας προσδιορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες και καύσιμα υλικά. Επομένως θα πρέπει καθημερινά να παίρνουμε με την τροφή μας τόσες θερμικές και θρεπτικές ουσίες όσες απαιτούνται για να μας δώσουν το ποσό των θερμίδων και θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε. Αν πάρουμε περισσότερες θερμίδες παχαίνουμε και λιγότερες αδυνατίζουμε. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν φυσικές ακατέργαστες τροφές χωρίς φυτοφάρμακα και συντηρητικά. Τα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί να υπάρχουν στο καθημερινό μας σιτηρέσιο. Πιστεύεται ότι πολλές ασθένειες δημιουργούνται από τον αστικό τρόπο ζωής, γιατί στέρησε στο άτομο τον κήπο του, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στη συνέχεια με τα μαζικά ή ατομικά μέσα μεταφοράς οδηγείται σε ακινησία και στη συνέχεια τρέχει στα κέντρα αισθητικής και αδυνατίσματος, για να διατηρήσει τη φόρμα και την υγεία του. Είναι καθαρά θέμα, ατομικό, κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, να διαφωτιστεί ο λαός, ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση φυτοφαρμάκων και συντηρητικών και η διατροφή του να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλή θρεπτική και υγιεινή.
Στην παρούσα εργασία μελετάται η οξειδωτική σταθερότητα σκευασμάτων ελαιολάδου με σκόρδο, δενδρολίβανο και ρίγανη και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δοκιμών οργανοληπτικής αποδοχής των νέων αυτών προϊόντων από παραδοσιακούς καταναλωτές. Τα συμπεράσματα των μελετών ενισχύονται από έρευνα αγοράς μεταξύ νέων καταναλωτών ελαιολάδου και δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα διακίνησης ορισμένων ποσοτήτων ελαιολάδου με τη μορφή σκευασμάτων σε τιμές υψηλότερες από τις συνήθεις. Η πρόκληση είναι μεγάλη για αγροτικές χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη αύξησης του εισοδήματος των αγροτών και συγκράτηση του πληθυσμού στους τόπους πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων. Η διεθνής συγκυρία δίνει σε εθνικά προϊόντα μας προεξέχουσα θέση στο διαιτολόγιο των Ευρωπαίων, Αμερικανών αλλά και Ιαπώνων καταναλωτών. Θα την αξιοποιήσουμε σε όφελός μας ή θα επιτρέψουμε σε άλλους να διαχειριστούν τη δική μας παράδοση και εθνικό πλούτο;
Σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες υπάρχει πλέον ανταγωνισμός για το ποιος θα παράξει τα πιο φρουτώδη, πικάντικα και πικρούτσικα ελαιόλαδα, επειδή γνωρίζουν ότι το κάψιμο και πικράδα στον λαιμό υποδηλώνουν ακριβώς την ύπαρξη πολυφαινόλων στο ελαιόλαδο;  Είναι πλέον τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι ειδικά μία πολυφαινόλη, που ονομάζεται ολαιοκανθάλη και στην οποία οφείλεται το κάψιμο στο λαιμό, έχει παρόμοια χημική σύσταση και δράση με το γνωστό αντιφλεγμονώδες ibuprofen. Οι επιστήμονες ξέρουν πλέον καλά, ότι οι βλάβες στις καρδιακές αρτηρίες έχουν σαν αιτία την ύπαρξη και ανάπτυξη φλεγμονών τις οποίες οι πολυφαινόλες εμποδίζουν να αναπτυχθούν. Έτσι, με τις πολυφαινόλες στο μυαλό, στους διεθνείς διαγωνισμούς τα βραβεία σαρώνουν τα αρωματικά ελαιόλαδα που είναι πικάντικα, καίνε στον λαιμό και αφήνουν και μια σχετική πικράδα στο στόμα. Αυτές λοιπόν οι περιζήτητες πολύτιμες ουσίες, οι πολυφαινόλες, πέφτουν απότομα, και κατά πολύ, όταν η συλλογή των καρπών ξεκινά καθυστερημένα αρχίζοντας, ας πούμε, από την 15η Νοεμβίου και μετά και συνεχίζοντας μέχρι το Πάσχα. Δηλαδή μαζεύοντας αργά τις ελιές, αφήνουμε να χαθούν μέσα από τον καρπό μια σειρά από εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες, οι οποίες προσφέρουν και προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό, εμποδίζοντας την οξείδωση της κακής χοληστερόλης, αλλά κάνουν και πολύ καλό στο ίδιο το ελαιόλαδο, προφυλάσοντας το από τον μεγάλο του εχθρό, την οξείδωση. Ας πούμε ότι οι πολυφαινόλες είναι το “αντιβιοτικό” του ελαιόλαδου.
Από τα παραπάνω φαίνεται η ανάγκη να προσεγγίσουμε τους παραγωγούς, αλλά και τα ελαιοτριβεία, ώστε να πειστούν σιγά – σιγά να μαζεύουν τις ελιές νωρίτερα και να τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο χωρίς καθυστέρηση, όχι μέσα σε σακιά αλλά σε πλαστικά τελάρα, όπως κάνουμε με τις βρώσιμες ελιές ή και τα σταφύλια
Στον πλανήτη γη παρουσιάζονται διαρκώς πολλά και διάφορα φαινόμενα. Με τη μελέτη και εξήγηση των φαινομένων αυτών ασχολούνται οι διάφορες επιστήμες.






Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στη μνήμη σου, δε σημαίνει ότι είσαι θιασώτης παλιών εποχών. Απλά παίρνεις δύναμη από τα χρόνια της νιότης και αισθάνεσαι πάντα νέος.
 Η Θεϊκή Άδεια ή Κοσμική Δύναμη, ταξιδεύει μέσο της Ανάσας στην καρδιά και διασκορπίζεται μέσο των αρτηριών σε ολόκληρο το σώμα, ενεργοποιώντας τις Ζωτικές, Φυσικές και Ψυχικές Δυνάμεις. Οι ασθένειες προκύπτουν όταν παρεμποδίζονται οι 3 αυτές δυνάμεις.
Ασθένεια είναι η διακοπή ή διαταραχή των λειτουργιών κάποιου οργάνου, μια νοσηρή αλλαγή σε κάποιον από τους ιστούς, ή μια μη φυσιολογική κατάσταση του σώματος στο σύνολο του που επεκτείνεται για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Το αίτιο της ασθένειας οφείλεται στην υπεραφθονία ποιοτικής ή ποσοτικής αλλαγής , σε κάποιον από τους χυμούς ή στην αλλαγή της ιδιοσυγκρασίας, ή στη ρήξη της αλληλουχίας.
Ο μεταβολισμός (πέψη, αφομοίωση, απέκκριση) όταν λειτουργεί σωστά, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση αρμονίας, ισορροπίας, χαράς, ευτυχίας, εφόσον δέχεται και αφομοιώνει τη σωστή ποιότητα-ποσότητα τροφών και θρεπτικών στοιχείων. Η καλλίτερη συμβολή στην υγεία είναι η καθετοποίηση της παραγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής διατροφής, χωρίς επεξεργασία, συντηρητικά, φυτοφάρμακα, ορμόνες και χημικά. Πρέπει να εφαρμόζουμε το τρώμε για να ζούμε και όχι το αντίθετο. Η μαγειρική να είναι απλή, γευστική, ευκολία προετοιμασίας, και οικονομική. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη της υγείας του και της υγείας των παιδιών του. Τα όρια της υγείας έχουν άμεση σχέση με τα όρια της σωστής διατροφής και το στομάχι είναι ο οίκος των ασθενειών. Η διαδοχή Φώς-Ζωή, Ανάσα-Δύναμη, Πυρετός-Πόνος έχουν τον Ντετερμινισμό τους. Να μην σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε με τις αισθήσεις μας άσχημα πράγματα και η βία, ο φόβος, η ανησυχία, η απληστία είναι αιτιογενείς παράγοντες ασθενειών φυσικών, ζωτικών, ψυχικών. Να σμίγουμε και επικοινωνούμε με ανθρώπους που είναι ελκυστικοί, θετικοί και να μας εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Απλές ασκήσεις σε καθημερινή βάση εξασφαλίζουν την καλή φυσική κατάσταση του Κυκλοφορικού-Αναπνευστικού. Τρέχοντας επιτόπου για 1 λεπτό κάθε μέρα επί μία εβδομάδα, αυξάνουμε κατά ένα λεπτό την επόμενη εβδομάδα, καταλήγοντας στα 5 λεπτά την Πέμπτη εβδομάδα. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ισομετρικές-ισοτονικές κινήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις .Να χρησιμοποιούμε αρωματικά έλαια και μουσική που μας αρέσει, στο χώρο διαμονής μας κάνοντας έτσι αρωματοθεραπεία και μουσικοθεραπεία.
Ο Ιπποκράτης-Γαληνός-Πυθαγόρειοι θεωρούσαν το Θεό ως «Αναγκαία Ύπαρξη». Ζωή γι΄αυτούς σημαίνει σχέση αμοιβαιότητας ανάμεσα στον οργανισμό και το περιβάλλον του φυσικό «ατμόσφαιρα, υδρόσφαιρα και λιθόσφαιρα» και βιολογικό «φυτά, ζώα, άνθρωποι». Συμφωνούσαν ότι η ουσία της ύλης βρίσκεται στα 4 βασικά στοιχεία και στους 4 χυμούς που όταν είναι εναρμονισμένοι στη σύσταση, δύναμη, όγκο, καλά αναμεμιγμένοι, ο οργανισμός απολαμβάνει πλήρως την υγεία. Ο Γαληνός αναγνώρισε το Πνεύμα ή Ζωτικό Αέρα που μεταφέρεται με την ανάσα και έχει τις ρίζες του στους πνεύμονες. Είναι μια δημιουργική δύναμη η οποία ενεργοποιεί και διεγείρει όλες τις άλλες δυνάμεις ανάπτυξης και διατροφής που διαχέονται σε ολόκληρο το σώμα, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η Υγεία και φυσική κατάσταση ενός οργανισμού σχετίζεται άμεσα από την αρμονία-ισορροπία των: Στοιχείων, ιδιοσυγκρασιών, χυμών, οργάνων, δυνάμεων, δράσεων και πνευμάτων.
Τα στοιχεία είναι . Γη, νερό, αέρας, φωτιά. Τα 2 πρώτα είναι βαριά, δυνατά, αρνητικά, παθητικά, θηλυκά, ενώ τα 2 δεύτερα είναι αντίθετα.
Οι Ιδιοσυγκρασίες είναι η Σταθερή-Ισορροπημένη και οι μη σταθερές είναι θερμή-ψυχρή, ξηρή-υγρή. Ο νέος οργανισμός είναι θερμός-υγρός, ο ενήλικας είναι θερμός-ξηρός, ο ώριμος είναι ψυχρός-ξηρός και ο γέροντας είναι ξηρός-ψυχρός.
Οι χυμοί είναι του αίματος, του φλέγματος, της κίτρινης χολής και της μαύρης χολής που αντιστοιχούν στην πρώτη, δεύτερη , τρίτη, τέταρτη πέψη μηχανική και χημική, του μεταβολισμού (στόμα, στομάχι, έντερο λεπτό-παχύ, αφομοίωση, έκκριση, απέκκριση).Τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο εγκέφαλος, καρδιά, συκώτι, μύτη, αυτί, γεννητικά . Ο εγκέφαλος είναι η έδρα των πνευματικών δυνάμεων ,αίσθησης και κίνησης. Η καρδιά είναι η έδρα της ζωτικής δύναμης ενώ του συκωτιού είναι η έδρα της φυσικής δύναμης (βλάστησης-θρέψης). Με τα γεννητικά όργανα διασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους, Το μάτι-αυτί-γλώσσα-μύτη είναι η έδρα της γνώσης , μνήμης , νοημοσύνης και ανώτερων δεξιοτήτων.
Οι δυνάμεις του σώματος είναι η ζωτική (καρδιάς), φυσική (συκωτιού) και ψυχοπνευματική (εγκέφαλος). Η ενεργητική δύναμη και η δύναμη που επενεργεί από ανταγωνισμό, ευχαρίστηση, αναγνώριση, υγιή συναισθήματα, καλή ψυχολογία. Φυσικές είναι οι δυνάμεις που υπηρετούν άλλες λειτουργίες και αυτές που υπηρετούνται από άλλες (γενεσιουργές, ανάπτυξης, θρέψης). Οι δυνάμεις που υπηρετούν άλλες είναι της έλξης, συγκράτησης, πέψης, και προώθησης και μια από τις λειτουργίες που υπηρετούνται από αυτές τις δυνάμεις είναι της θρέψης.
Οι δράσεις-δραστηριότητες του καθενός μας να σχετίζονται με θετική ενέργεια-σκέψη περικλείοντας την έννοια της αγάπης, του καλού και της αλήθειας. Έτσι βρίσκομαι καλά με τον εαυτό μου, επικοινωνώ και συνεργάζομαι μαζί του και με τους άλλους Ανθρώπους, τη Φύση και το Θεό, με τους 3 πυλώνες μας που είναι η Πίστη, το Συναίσθημα και η Λογική.
Τέλος τα πνεύματα καλά και κακά μας κατευθύνουν-καθοδηγούν σε πράξεις που μας ευτελίζουν ή μας εξυψώνουν σε ανώτερες νοητικές σφαίρες, φιλοσοφώντας έτσι για το νόημα και τον σκοπό της ζωής μας. Πρέπει να είμαστε καλοί διαχειριστές των πάντων και θα πρέπει η διαχείριση να γίνει με πίστη-συναίσθημα-λογική και να μας οδηγεί στην ευτυχία, χαρά, δημιουργία, αρμονία, ισορροπία, με τον Εαυτό μας, τη Φύση και το Θεό.
Θα πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε και ενεργοποιήσουμε τον ήλιο που κρύβεται μέσα μας για να μας φωτίζει το μυαλό, να μας ζεσταίνει την ψυχή και με την ακτινοβολία που εκπέμπει να μπορούμε να επικοινωνούμε με τη Φύση, το Θεό και τους Συνανθρώπους μας με δημιουργικές δραστηριότητες, αγάπη, αλήθεια και ειλικρίνεια, πλουτίζοντας συναισθηματικά τη ψυχή μας έτσι ώστε το αγίασμα να εξουδετερώνει πάντοτε τις οποιεσδήποτε μικρότητες και κακίες, αντιμετωπίζοντας έτσι τις καταστάσεις, με ηρεμία, διάλογο και κριτική, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις μεταλλάσσοντας τις ζήλιες σε υγιή συναισθήματα. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον ήλιο να μας τυφλώνει και να μας καίει.
Η απόκτηση γνώσης είναι αναγκαία, προκειμένου να εναρμονιστεί η ζωή του ανθρώπου με τις μεγάλες δυνάμεις του φυσικού κόσμου και με τις υπερβατικές δυνάμεις που όλοι οι πολιτισμοί αισθάνονταν, πίσω από το φυσικό κόσμο. Οι άνθρωποι ήθελαν να γνωρίζουν πως λειτουργεί η φύση, όχι για να την ελέγχουν και εξουσιάζουν, αλλά για να ζουν αρμονικά με τις εναλλαγές της.

Η προσευχή προωθεί τη θεραπεία. Μπορείτε να αντιληφθείτε πράγματα εκτός χρόνου - χώρου.
Ποιος υπονόμευσε την αλήθεια. Πρώτα η “εκκλησία” και τώρα το νέο ιερατείο, οι επιστήμονες.
Ο μετωπιαίος λοβός επιτρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας, να συγκεντρωνόμαστε, είναι βασικός στη λήψη απόφασης και στη διατήρηση σταθερής πρόθεσης, αντλούμε πληροφορίες από το περιβάλλον και την αποθήκη των αναμνήσεων, τις επεξεργαζόμαστε, παίρνουμε αποφάσεις, ή κάνουμε διαφορετικές επιλογές ή συμπεριφορές.
Κάθε συναίσθημα που νιώθουμε παράγει ένα ιδιαίτερο χημικό προϊόν, στον υποθάλαμο, οι ενδορφίνες, γνωστές ως συναίσθημα ευφορίας. Το κουμπί ευχαρίστησης - πόνου συνδέεται με στάσεις, ιδέες και μνήμες.
Η ψυχή αποτελεί ένα μητρώο όλων των εμπειριών που κατέχουμε συναισθηματικά. Δεν φτάνουμε όμως στις ανώτερες διαστάσεις, επειδή κολλάμε στις 3 πρώτες σφραγίδες: Σεξ, επιβίωση, δύναμη για εξουσία. Για να βγούμε από τα βαθύτερα υπόγεια ανθρωπότητας, να μετατρέψουμε εφ΄όσον κατακτήσουμε τις 3 σφραγίδες , να τις μετατρέψουμε σε σοφία. Το πάθος, η θεϊκή αγάπη, η αίσθηση της ταυτότητας με όλα, οι απόκοσμες εμπειρίες, παράγουν ενδορφίνες που πλημμυρίζουν το σώμα και αλλάζουν την συνείδηση. Επηρεάζουν το σώμα, το νου, αλλάζουν αυτό που είμαστε και το σώμα μας ζει ολοκαίνουργα συναισθήματα, που όμοια τους δεν έχουμε ξανανιώσει ποτέ.
Ανασφάλεια, άγχος, ανησυχία, επιμονή να είμαι σωστός και τέλειος, υποκρισία, έλεγχος, οργή, αδιαλλαξία, αυταρχικότητα, άγχος, μια σκέψη, ιδέα, φόβος, παράγουν τα κατάλληλα-αντίστοιχα και ανάλογα νευροπεπτίδια.
Οι εθισμοί έχουν σοβαρές συνέπειες. Ο εξηρτημένος παίρνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις, για να πετύχει την ίδια κατάσταση ευφορίας. Ο πολιτικός που επιδιώκει όλο και μεγαλύτερα αξιώματα, όχι λόγο της επιθυμίας του να υπηρετήσει το λαό, αλλά επειδή επιδιώκει περισσότερη δύναμη. Παμε να κάνουμε κάποιον χαζό, για να νιώθουμε εμείς ανώτεροι.
Οι δημιουργίες βασίζονται στο συναίσθημα και την εξάρτηση. Αν δεν μπορούμε να ελέγχουμε την συναισθηματική μας κατάσταση, πρέπει να εθιζόμαστε σε αυτή. Οι άνθρωποι που αγαπάμε πραγματικά είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις συναισθηματικές μας ανάγκες και ευαισθησίες.
Πολλοί άνθρωποι θέλουν την εξουσία, για να καλύψουν μια βαθιά αίσθηση ανασφάλειας και αναξιοσύνης τους.
Επιλογή. Η μια είναι η προσωπικότητα και η άλλη το υπερβατικό εγώ.
Ο νους είναι τα πάντα, μ' αυτά που σκεφτόμαστε και μ' αυτά που γινόμαστε. Ο νους δημιουργεί το σύμπαν το οποίο βλέπουν κατόπιν τα μάτια μας. Ο νους είναι χτισμένος μέσα στα μάτια μας.
Αν θελήσουμε μια ευρύτερη και πλουσιότερη ζωή, περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης, επιτυχιών και ευτυχίας, πρέπει να ταρακουνήσουμε τον εαυτό μας, θέτοντας σημαντικές ερωτήσεις, νιώθοντας νέα συναισθήματα και συσσωρεύοντας περισσότερα δεδομένα, στα νευρωνικά μας δίκτυα.
Όπως η μέλισσα παίρνει το μέλι από το λουλούδι χωρίς να πειράζει την ομορφιά και το αρωμά του, έτσι περιπλανιέται και ο κάθε σοφός άνθρωπος στη ζωή του.










Δεν υπάρχουν σχόλια: