Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ο Καποδιστριας ηταν μια οικουμενικη προσωπικοτητα.

Τραγουδι:  ΔΕΝ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΩ ΞΥΠΝΑΩ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ
-       Ακολουθεί αμέσως  μετα ΟΜΙΛΙΑΗ φωνη του Καποδιστρια (αυθεντικη, βασισμενη μεσα απο τα γραμματα του)
 ======================================================================
Ποσο θα πιστευες αν σου ελεγε καποιος οτι τον 19ον αιωνα υπηρξε καποιος που γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Ελλαδα (Ελληνας) που:
- Πηρε τρια διδακτορικα διπλωματα στην Ιταλια
- Εφτιαξε το Συνταγμα της τοτε Επτανησιακης Πολιτειας (και εγινε κυβερνητης της σε ηλικια 26 χρονων!)
- Εφτιαξε το επιτυχιμενο Ελβετικο Συνταγμα (ισχυει μεχρι σημερα)
- Εσωσε απο διαμελισμο και απο πτωχευση την ηττημενη το 1815 Γαλλια.
- Εγινε Υπουργος Εξωτερικων (1816) της μεγαλυτερης (τοτε) Ευρωπαικης δυναμης (Ρωσια)
- Εσωσε την Ελληνικη επανασταση.

Ομολογω οτι κατα καιρους ακουγα για καποιον Καποδιστρια με τοσα απιθανα κατορθωματα που μου φαινοντουσαν το λιγωτερο… υπερβολες!
Τετοια κατορθωματα ειμαστε συνηθισμενοι μονο στα μυθικα χρονια…  Ποιος να ηταν αυτος ο Ελληνας του 19ου αιωνα που, τουλαχιστον σε πολιτικους αθλους, φανηκε ανταξιος του Ηρακλη; Ειναι ολα αυτα αληθεια; 
Ακουστε αυτη την ομιλια για καποιον με υπερανθρωπα κατορθωματα. Το ονομα του: Ιωαννης Καποδιστριας.
Στη αποκαλυπτική του ομιλία ο κ. Κορνιλάκης παρουσιαζει τον “Άγιο της πολιτικής”, τη σπουδαία βιογραφία του σε όλη την Ευρώπη, τα επιτεύγματά του, τις θυσίες του για την Ελλάδα μέχρι και την ύστατη θυσία του να προσφέρει την ίδια του τη ζωή για την ενότητα της πατρίδας μας.
Ιωαννης Καποδιστριας:
- Γενετικες Ριζες απο Κερκυρα (πατερας) και Κυπρο (μητερα).
- Σπουδες: ΙατρικηΝομικη και Φιλοσοφια (Ιταλια)
- Ιονικη Επτανησιακη Πολιτεια: Δημιουργος του Συνταγματος της και Κυβερνητης (σε ηλικια 26 χρονων)
- Δημιουργος του Εβετικου πολιτειακου συστηματος: Στην Ελβετια (οταν υπαλληλος στην Ρωσσικη πρεσβειαανελαβε και εφτιαξε ενα νεο πολιτειακο ομοσπονδιακο συστημα που ενωσε με επιτυχια τα διαφορα καντονια.  Εφτιαξε το Ελβετικο Συνταγμα πανω στις αρχες της αμεσης Αρχαιο-Ελληνικης Δημοκρατιας (η χρησιμοποιηση δημοψηφισματων για αποδοχη των Νομων). Θεωρειται ακομη ο “πρωτος επιτιμος πολιτης της Ελβετιας”.
- Ελληνικη νεολαια: Με δικα του λεφτα σπουδαζε 300 Ελληνοπουλα στην Ευρωπη (Ο ενας απο τους δυο δολοφονους του ειχε σπουδασει με τα λεφτα του…)
- Σωζει την Γαλλια το 1815: Μετα το Βατερλω, επηρεασε τον Τσαρο για να μην διαμελισθει η Γαλλια (σαν ηττημενη χωρα) και οι πολεμικες αποζημιωσεις μειωθηκαν κατα 99%! (γιατι “ο λαος της δεν ευθυνοταν")
- Υπ. Εξωτερικων της Ρωσιας: Το 1816 ο ρωσσος Τσαρος του ζητησε (λογω ικανοτητας και προσωπικοτητας) να γινει Υπ. Εξωτερικων της Ρωσιας!  Ο Καποδιστριας δεχτηκε, αλλα επειδη ηθελε να μεινει Ελληνας με διακαει Ελληνικη πιστοτηταειπε στον Τσαρο “Μεγαλειοτατε δεχομαι, με τον ορο να μην γινω υπηκοος αλλα να ειμαι υπαλληλος σας”.
-  Ελληνικη επανασταση: Το 1821 παραιτηθηκε απο την Ρωσικη κυβερνηση και πηγε στην Ελβετια (1821- 1827).  Εδωσε τα παντα για την Πατριδα. Η επανασταση δεν θα πετυχεναι χωρις τη συμβολη του Καποδιστρια. Εδωσε πολιτικη μαχη με Ευρωπαιους δικτατορες φιλικα προσκειμενους με την Οθωμανικη Αυτοκρατορια (π.χ. Μεττερνιχ). Ξεσηκωσε το φιλλελληνικο κινημα στην Ευρωπη. Εστελνε λεφτα, οπλισμο και… τονους παξιμαδι στην Ελλαδα. Το 1827, στην συνεδριαση της Τριζινας, ο Κολοκοτρωνης προτεινει τον Καποδιστρια σαν τον “Ηγετη του Εθνους”. 
- Οργανωσε το Πολεμικο ναυτικο και γενικα τη ναυτιλια (οικονομικο θεμα)
Ηθελε να κανει τους Ελληνες νοικοκυραιους: Να δωσει γη και δανεια.
- Ακολουθησε το δρομο της θυσιας για το Εθνος. Δεν δεχτηκε αμοιβη σαν Κυβερνητης: “Οταν βεβαιωθω οτι ουδεν Ελληνοπουλο πεινα, τοτε ισως θα δεχτω εναν οβολον.” 
- Εβαλε υποθηκη τα χτηματα του στην Κερκυρα σε Ελληνα εφοπλιστη προκειμενου να φερει δυο καραβιες τροφη για τον πεινασμενο λαο… 
- Το 1831 δολοφονιθηκε απο “ελληνικα” χερια στα σκαλοπατια του Αγιου Σπυριδωνα (Κυπριακης καταγωγης Αγιος) στο Ναυπλιο. Ο Κολοκοτρωνης τον ονομασε  ατερα του Εθνους (Απο τοτε δεν εχουμε καθορισει στον Κυβερνητη Καποδιστρια αυτην την τιμη). Ο Καναρης σε γραμμα του μιλησε για Πατροκτονια.
 Ο Καποδιστριας ηταν μια οικουμενικη προσωπικοτητα. Ακομη τον τιμουνστην Ρωσια, στην Γαλλια, στην Ελβετια, στην Σλοβενια. Στην Ελλαδα μαλλον τον αγνοουμε…

“Ει ο Θεος μεθ’υμων, τις καθ’υμων”
(Αν ειναι ο Θεος μαζι μας, ας ειναι οποιοσδηποτε εναντιον μας).
Ι. Καποδιστριας

Στις δυσκολες στιγμες οι μονοι μας συμμαχοι ειναι οι προγονοι μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: