Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ξεχωριστό θέαμα στην Αχαΐα – Μια εκκλησία μέσα σε ένα μεγάλο δέντρο!

Η Αχαΐα, γνωστή για το πλούτο της στο πράσινο, προσφέρει ένα ακόμα ξεχωριστό θέαμα στους λάτρεις της φύσης…
Ο ιερός ναός της Παναγιάς Πλατανιώτισσας απέχει 30 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων.

 
Αξίζει να τον επισκεφθείτε γιατί βρίσκεται σε μια υπέροχη καταπράσινη τοποθεσία με πολλά τρεχούμενα νερά.
Το μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς έχει χτιστεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου υπεραιωνόβιου πλατάνου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο των χρόνων ενώθηκαν δημιουργώντας αυτό το ξεχωριστό θέαμα.
Ο πλάτανος αυτός έχει ύψος 25 μ. και περίμετρο περίπου 16 μ. Έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.
Ξεχωριστό θέαμα στην Αχαΐα - Μια εκκλησία μέσα σε ένα μεγάλο δέντρο!
Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μ. από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν οι μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο.
Έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.
Δείτε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες του Ιωσήφ Ιωσιφίδη!
Ξεχωριστό θέαμα στην Αχαΐα - Μια εκκλησία μέσα σε ένα μεγάλο δέντρο!Ξεχωριστό θέαμα στην Αχαΐα - Μια εκκλησία μέσα σε ένα μεγάλο δέντρο!
Πηγή: patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: