Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ποιος χρεωμένος βασιλιάς ξηγήθηκε «ωραία» στους δανειστές του;

Ας πούμε ότι η κατάσταση στο γαλλικό βασίλειο του 1300 –σχετικά πρόσφατα δηλαδή- τα πράγματα ήταν σε μαύρο χάλι, όπως στην Ελλάδα του 2015. Στον θρόνο της Γαλλίας είχε κατσικωθεί ένα καλόπαιδο πρώτης τάξεως.Τον φώναζαν Φίλιππο τον «Ωραίο» όχι επειδή ήταν κανα αρσενικό με δυνατά ζυγωματικά αλλά μάλλον λόγω των αποφασιστικών και «ωραίων» λύσεων που έβρισκε στα προβλήματά του. Τι βασάνιζε όμως αυτόν τον βασιλιά μας;

Στον βορρά είχε θεματάκια με τους ξενέρωτους Εγγλέζους. Ο πόλεμος με τον Άγγλο Βασιλιά είχε στεγνώσει πραγματικά τα κρατικά.
Στο Νότο το μεγάλο επίσης «χαλίκι στο παπούτσι» του Γάλλου Βασιλιά ήταν το παπαδαριό, ο Πάπας Βονιφάτιος Η’ που ήθελε να διατηρήσει την πνευματική και υλική κυριαρχία σε όλη την Χριστιανοσύνη μιας και ήταν διορισμένος από τον Θεό, ένα έργο με απευθείας ανάθεση. Ο Φίλιππος έφτασε στο σημείο να σταμάτησε να στέλνει τα χρήματα από τα παγκάρια των γαλλικών εκκλησιών στον Πάπα και τα κρατούσε για την πάρτη του. Μαζί με όλα αυτά η γαλλική οικονομία βρισκόταν στα χειρότερά της αναγκάζοντας τον βασιλιά να κάνει συνεχώς υποτιμήσεις του γαλλικού νομίσματος για να ανταπεξέλθει. Επιστέγασμα της παλιοκατάστασης ήταν τα δυσαναπλήρωτα χρέη του βασιλιά στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών που είχαν μετατραπεί απο επιδέξιοι ξιφομάχοι σε επιδέξιους τραπεζίτες στην μεσαιωνική Ευρώπη.
Με τέτοιο μπάχαλο ο «Ωραίος» που να βρει λεφτά να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, όπως για παράδειγμα μια καινούργια σταυροφορία στους Αγίους Τόπους. Λοιπόν, αυτό το βασιλικό κωλόπαιδο βρήκε μια λύση χωρίς προηγούμενο, μια λύση που θα έλυνε όλα του τα προβλήματα.
Πρώτα χτύπησε τους Ναϊτες Ιππότες βγάζοντας βρώμες ότι σήκωναν το «μανίκι», ότι άνοιγαν το «συρτάρι», ότι κανελώναν το «ρυζόγαλο»… τέλος πάντων, ότι ήταν ομοφυλόφιλοι. Ήταν μια κατηγορία της εποχής που σε έστελνε κατευθείαν στην πυρά όσο ισχυρός και να ήσουν. Κυκλοφόρησε δηλαδή η φήμη ότι κατά την διάρκεια της μύησης τους αυτοί οι Ιππότες δίνανε άσεμνα φιλάκια στο στόμα, στον αφαλό, στην πλάτη και στο κωλαράκι προσβάλλοντας τον σταυρό ενώ προσκυνούσαν όχι τον Χριστό αλλά τον Μωάμεθ. Οι καημένοι οι μοναχοί-ιππότες αν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου για να ομολογήσουν τις ανωμαλίες τους ωστόσοι οι περισσότεροι παραδέχονταν ότι η μοναδική αμαρτία τους ήταν οι μπουρδελότσαρκες αλλά όχι ότι πηγαίνανε και με αγοράκια, είπαμε. Η κατηγορία είχε στηθεί και οι φωτιές ήταν έτοιμες να ψήσουνε τους άλλοτε πανίσχυρους ιππότες αλλά ο Πάπας Κλήμης, ο διάδοχος του Βονιφάτιου που τα χε κακαρώσει, αισθανόταν ότι ήταν στημένο όλο αυτό. «Μα τι διάολο», σκεφτόταν, «ολόκληρο τάγμα είχε γίνει «γαλάζιο στρείδι» και μεις 200 χρόνια τώρα δεν πήραμε τίποτα χαμπάρι; Κάτι δεν κολλάει εδώ». Όταν ο Φιλιππάκος είδε τον Κλήμη να του κάνει χαλάστρα ξεκίνησε ένα δεύτερο κύμα κατηγοριών για τον μακαρίτη Πάπα Βονιφάτιο ότι δήθεν είχε στοιχεία πως και εκείνος υπήρξε ένας πρώτης τάξεως ομοφυλόφιλος. Άλλο πάλι και τούτο. Οι νεκροί φυσικά δεν μιλάνε για να αναιρέσουν τέτοιες βρωμιές. Ο βρωμόγαλλος απειλούσε την Παπική εξουσία να την κάνει ρόμπα σε όλη την Χριστιανοσύνη. Προκειμένου λοιπόν ο Κλήμης να αποφύγει την καταδίκη του προκατόχου του και τον εξευτελισμό της Παπικής έδρας έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν σε ένα βράδυ ολόκληρο Τάγμα 250 ετών εξολοθρεύτηκε από το Γαλλικό κράτος με τον μέγα μάγιστρο να στριγγλίζει απο τους φρικτούς πόνους της πυράς. Έτσι όχι μόνο διαγράφηκε για πάντα το χρέος του Φίλιππου στους Ναϊτες αλλά εκπλήρωσε ένα μεγάλο του όνειρο: να βάλει στην τσέπη την αμύθητη περιουσία των Ιπποτών που τόσο ζήλευε ο πεινάλας. Πλέον, ο Ωραίος μπορούσε να περιποιηθεί απειρίσπαστος και τους Άγγλους, αλλά για στάσου μήπως να ακολουθούσαμε και εδώ την ίδια συνταγή;
Αυτή η πονηρή σαλαμάδρα κανόνισε και πάντρεψε την κορούλα του Ισαβέλλα με τον γιο του αντιπάλου του, του Άγγλου βασιλιά τo 1308. Δεν ήταν απλά ένας κλασικός γάμος συμφερόντων της εποχής αλλά κάτι πιο έξυπνο. Ο «Ωραίος» γνώριζε ότι ο γαμπρός του ήταν ο πιο κραγμένος ομοφυλόφιλος του Μεσαίωνα και ως εκ τούτου σιγά μην άφηνε απογόνους. Συνεπώς ήλπιζε να κληρονομήσει ο ίδιος τον αγγλικό θρόνο. Η κορούλα του όμως σκέφτηκε και λίγο την πάρτη της η κοπελίτσα. Φρόντισε να εξουδετερώσει τον λαπά άνδρα της εκμεταλλευόμενη την ομοφυλοφιλία του και να κρατήσει τον θρόνο για την ίδια και τον εραστή της. Στο στόμα την έφτυσε ο άτιμος ο μπαμπάκας.
… Οι «πουστιές» της γαλλικής διπλωματίας στις δόξες της

Δεν υπάρχουν σχόλια: