Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ: ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΝΙΑΡΗ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Οι Βαλυραίοι δωρητές στην κοινότητα Βαλύρας είναι:
1.ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ. Δώρισε το οικόπεδο που αντί για πολιτιστικό κέντρο έγινε ναός και δρόμος.
2.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΙΑΤΗ. Δώρισε το ρολόι της εκκλησίας.
3.ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΝΙΑΡΗ. Δώρισαν το οικόπεδο που κτίστηκε το κοινοτικό γραφείο της Βαλύρας.
Ψάχνοντας στο μοναδικό βιβλιόδετο τόμο του αρχείου της εφημερίδας Βαλύρα βρήκα  3 δημοσιεύσεις για το Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο, που επρόκειτο να δημιουργηθεί στη Βαλύρα. Υπήρχε  ο λογαριασμός στο υποκατάστημα της Εθνικής Μελιγαλά 409)5400-53-8.

Τα χρήματα αυτά τελικά ,όσα είχαν μαζευτεί, ποιοι τα διαχειρίστηκαν, και που κατέληξαν, καθώς και τα βιβλία που είχα δωρίσει στον Πολιστικό Σύλλογο ΘΑΜΥΡΗ;

Ο σύλλογος των Βαλυραίων της Αθήνας έχει το όνομα ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. Επαναδραστηροποιήθηκε το 1982 και διατηρείται στα χαρτιά όταν έκλεισε η εφημερίδα ΒΑΛΥΡΑ το 1999.

Στις πρώτες αρχαιρεσίες που έγιναν στο τέλος Μαρτίου του 1982 το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι:

Βασίλης Κόνιαρης ,πρόεδρος

Παναγιώτης Αδαμόπουλος ,αντιπρόεδρος

Αρτεμις Τσάμη ,γραμματέας

Ηλίας Θεοδωρακόπουλος ,ταμίας και

Χρίστος Παπαγεωργίου-Γρηγόρης Μπουρολιάς ,μέλη.

Ο σύλλογος στεγάστηκε δωρεάν στο διαμέρισμα του 5ου ορόφου στην οδό Αισχύλου 27, προσφορά του Ηλία Κόνιαρη. Μαζί με τον αδελφό του Βασίλη έκαναν δωρεάν και το οικόπεδο όπου στεγάστηκε η κοινότητα σε ιδιόκτητο πλέον κτίριο και πρώτος πρόεδρος που το εγκαινίασε ήταν ο πρόεδρος Παναγιώτης Λιοντήρης , μετά τις πρώτες εκλογές από την πτώση της χούντας το 1975. Aπέξω από το κοινοτικό κατάστημα υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που γράφει: Το οικόπεδο τούτο δωρήθηκε από ΒΑΣΙΛΗ και ΗΛΙΑ ΚΟΝΙΑΡΗ.
Το 1982 δημιουργήθηκε και ο φιλοπροοδευτικός σύλλογος Βαλύρας με το όνομα του προομηρικού  μουσικού <ΘΑΜΥΡΙΣ>.
 Ο Ιωάννης Σταματόπουλος του Θεοδώρου, είχε τα παρακάτω 7  αδέλφια:
1) τη Βασιλική
2) την Ειρήνη
3) το Νικόλαο 1897
4) το Γεώργιο1900
5) τον Σταύρο 1901
6) το Θανάση και
7) τον Σταμάτη που πέθαναν μικρά. Συνολικά  ήταν οκτώ αδέλφια.
1) Η Βασιλική  είχε παντρευτεί τον Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο από το Αιδίνι και είχε κάνει 2παιδιά τον Νίκο που πέθανε και τον Γεώργιο. Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος ξαναπαντρεύτηκε και πήρε γυναίκα το γένος Καραμπάγια και έκανε τρεις γιούς: τον Γιάννη, τον Βασίλη, και τον Θανάση.
 2) Η Ειρήνη  είχε παντρευτεί τον ιατρό Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο από τους Κωνσταντίνους που είχε παιδιά από την πρώτη του γυναίκα(προγόνια)την Νότα η οποία δεν άφησε απογόνους, τον Γώγω ο οποίος παντρεύτηκε την Θοδώρα Κόκαλη η οποία είχε δύο παιδιά τον Σπύρο που πέθανε και την Καίτη που είναι παντρεμένη με τον ιατρό μικροβιολόγο Δημήτρη Φλώρο στο Άργος και έχουν δύο κόρες την Θοδώρα και την Σοφία, τον Δημήτρη ο οποίος παντρεύτηκε την Κλειώ από την Μάνδρα Αττικής και απέκτησε τρία παιδιά τον Γιώργο τον Κώστα και την Ευαγγελία. Η Ειρήνη απέκτησε την Κατίνα και τον Σπύρο. Ο Σπύρος πέθανε φοιτητής στην Δοκίμων. Η Κατίνα παντρεύτηκε τον Νίκο Γκόνο και απέκτησε τρία παιδιά: τον Λυκούργο καθηγητή φυσικής, τον Αντώνη, και την Βάσω που έχει παντρευτεί τον ιατρό Χατζησταύρου. Ο Λυκούργος είναι ανύπανδρος. Η Βάσω έχει δυό κορίτσια την Αγγελική και την Αλεξία. Ο Αντώνης έχει δύο κόρες την Κάτια και την Νίκη
 3) Ο Νικόλαος ο οποίος είχε ένα γιό τον Θεόδωρο που είχε τρία αγόρια που τα έλεγαν Νικόλαο, Θεόδωρο και Γκέρυ. Την γυναίκα του την έλεγαν Τσέρυ. Έμεινε στην Αμερική και είχε κάνει το όνομα Stama.
4) Ο Γεώργιος ο οποίος δεν είχε παιδιά και είχε παντρευτεί μια γερμανίδα που την έλεγαν Μαίρη η οποία πέθανε. Ύστερα παντρεύτηκε μια Τσεχοσλοβάκα που την έλεγαν Μάρθα.

5)Τον Σταύρο ο οποίος δεν είχε τέκνα και είχε παντρευτεί την Σοφία το γένος Κοκώνη από τους Γαργαλιάνους.

O ΔΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ







 ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΞΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥΣ, ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑ,ΑΔΕΛΦΗ  ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.
TO ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΩΡΩΝ, ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗ
Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ή ΓΕΡΟΞΕΝΟΣ,ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ,
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ,ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΙΑ ΜΠΛΕΚΟΥ, ΜΕ ΚΑΡΑ, ΚΟΤΑ, ΣΚΥΛΙΑ

ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΑΛΥΡΑΣ,ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΑ ΚΟΝΙΑΡΗ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ 2 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΤΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΟΝΙΑΡΗ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: