Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΑΙΝΗΣ.ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

ΜΕΛΕΤΗ-ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η αγάπη μας,  για τη γενέθλια  πρέπει να μεγαλώνει  και να την μεταλαμπαδεύουμε  στους απογόνους μας, για να αγαπούν και αυτοί την πατρώα γη. Να μην ξεχαστούν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα που έχουν σχέση με την υπαρξή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε.
Η πορεία της εξέλιξης του καθενός μας , ακολουθεί το  δρόμο της,  και ωφέλησε  τους καλούς που είχαν αξίες, οράματα και ιδανικά  και έβλαψε αυτούς  που είχαν στο μυαλό τους, στις σκέψεις, ιδέες  και πράξεις τους την καταστροφή και αδικία.

Το παρελθόν ενός τόπου έχει μεγάλη  ιστορική σημασία για το παρόν και το μέλλον του. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, του χωριού του, της οικογενείας  του, που διακόπτει  τη συνέχεια  με το χθες είναι καταδικασμένος. Είναι λυπηρό που ο τόπος μας έχει ιστορία, κληρονομιά, πλούτο,  δόξα, ομορφιά, δύναμη που   να μην έχει καταλογογραφηθεί τον 21ο αιώνα,  όλο αυτό το υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή   από τους ειδικούς επιστήμονες, για να μπορεί ο καθένας μας να έχει άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση-πληροφόρηση-γνώση-έρευνα.
Είναι ντροπή να λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και να τους  αγνοούμε παντελώς. Θα πρέπει το υπουργείο παιδείας, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να δώσουν κίνητρα σε φοιτητές-μελετητές-ερευνητές, να καταγράψουν την τοπική ιστορία κάθε περιοχής, από τα διάφορα αρχεία, για το καλό της Πατρίδας μας και του Ελληνικού  Έθνους και να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Τέλος η σύνδεση της τοπικής με τη γενική ιστορία,  το τρίπτυχο χώρος- χρόνος-φαινόμενα, τα κείμενα, οι περιγραφές, το φωτογραφικό υλικό, οι χάρτες, θα δώσουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει, κατανοήσει, αγαπήσει, και σεβαστεί τον πλούτο της περιοχής μας.

 Η ερευνητική εργασία πρωτογενούς υλικού  συνιστά αντικείμενο έρευνας από  ειδικούς και με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και εκδηλώσεων, με στόχο τη βιωματική μάθηση-γνώση και ενσωμάτωση της μνημειακής-πολιτιστικής-πολιτισμικής κληρονομιάς, στην καθημερινή μας ζωή.
Με το επίθετο Οικονόμου ή Οικονομόπουλος από Λάμπαινα, υπάρχουν πολλές οικογένειες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ιερέας Δημήτρης Οικονόμου. Αυτός με άλλους Λαμπαινέους συμμετείχε στη μάχη της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, το 1821.
Απόκτησε μεγάλη περιουσία από τα τσιφλίκια του τούρκου Αλέζ Αγά και δούλευαν πολλοί λαμπαινέοι για λογαριασμό του, στα κτηματά του και στα πολλά μελίσσια που είχε. Έκανε και το γιό του ιερέα, παντρεύτηκε και απόκτησε 3 παιδιά.Τα 2 αγόρια πέθαναν μικρά την ίδια μέρα, και έμεινε η μια του κόρη.
Τότε διορίστηκε στο χωριό δάσκαλος ο Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, από κάποιο χωριό της Μάνης, έκανε παρέα με τον ιερέα του χωριού και ο ιερέας του πρότεινε να γίνει γαμπρός του. Ο δάσκαλος Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την κόρη του και απόκτησαν τα τρία παιδιά Θεμιστοκλή, Γιώργο και Ηλία, και  περιγράψαμε στην προηγούμενη ανάρτηση την κοινωνική προσφορά τους..
Έχοντας τότε μεγάλη περιουσία , με δικά του έξοδα  ο Κων\νος Αναστασιάδης έκτισε στη Λάμπαινα το 1875 την εκκλησία Προφήτη Ηλία, που έχει πανοραματική θέα και εκεί έχουν ταφεί, οι 2  ιερείς, πρεσβυτέρες και όλη η οικογένεια Αναστασιάδη.
17-18\8\2015 πήγα και φωτογράφισα  την εκκλησία στη Λάμπαινα τον Προφήτη Ηλία, το κοιμητήριο και όταν ανέβω Αθήνα θα πάω στο Ε,Μ.ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ,για να βρω τον καθηγητή της οικογένειας Αναστασιάδη.
Ψάχνοντας το μητρώο αρρένων Λάμπαινας, ο λαμπαινέος δάσκαλος Κωνσταντίνος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, με καταγωγή κάποιο χωριό της Μάνης
αγνώστου χρονολογίας γέννησης, απόκτησε τα παιδιά:
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ 1869
ΓΕΩΡΓΙΟ 1871 και 
ΗΛΙΑ 1879.
 και oi 2 αδελφές, ΠΟΤΑ που παντρεύτηκε το λαμπαινέο δάσκαλο Δημήτρη Θεοφιλόπουλο και ΠΑΝΤΖΕΧΡΟΥΛΑ 1876 που παντρεύτηκε τον Β. Φιλιόπουλο.
Στον οικογενειακό τάφο είναι γραμμένα κατά σειράν τα 12 ονόματα

  1. ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΙΕΡΕΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  2. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  3. ΚΩΝ\ΝΟΣ Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΩΝ\ΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  5. ΠΑΝΤΖΕΧΡΟΥΛΑ ΣΥΖΥΓΟΣ Β. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
  6. ΕΥΦΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  7. ΚΩΝ\ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  8. ΠΟΤΑ Δ. ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
  9. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  10. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  11. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ 
  12. ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ.
Υπάρχουν και 3 σταυροί με τα ονόματα.
1.ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΙΕΡΕΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1888
2.ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΖΕΧΡΟΥΛΑ ΣΥΖΥΓΟΣ Β. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣΑ ΤΟ 1876 ΚΑΙ ΑΠΟΘΑΝΟΥΣΑ ΤΟ 1907.
3.ΑΓΓΕΛΙΚΗ  Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 1874-1967
Από τον Παπαγιάννη της Λάμπαινας πήρα την πληροφορία ότι εκδόθηκε ένα βιβλίο με τίτλο: Τα μεσσηνιακά νιάτα ή νέα, που είχε πολλά στοιχεία για τη Βαλύρα και η μόνη αναφορά για τη Λάμπαινα ήταν η συμμετοχή του Δημήτρη Οικονόμου με τα παλληκάρια από το Λέζι, στην απελευθέρωση της Καλαμάτας.Το κόστος του βιβλίου είχε 500 δραχμές και ο μισθός του τότε ήταν 650.Γι 'αυτό επέστρεψε το βιβλίο και δεν θυμάται τον εκδότη. Θα το ερευνήσουμε
Διαπιστώνουμε ότι ο δάσκαλος Κων\νος Αναστασιάδης απόκτησε 5 παιδιά.Τα τρία αγόρια Θεμιστοκλή, Γεώργιο, Ηλία και τα 2 κορίτσια Παντζεχρούλα και Πότα. Έχουμε σε αφιέρωμα δασκάλων το λαμπαινέο δάσκαλο Δημήτρη Θεοφιλόπουλο.
Η γυναίκα του βαλυραίου Γεωργίου Στρατή Ευγενία ήταν το γένος Θεοφιλοπούλου, από Λάμπαινα.
Δημ.  Κ.  Θεοφιλόπουλος
Από  το αρχείο  του  σχολείου  εμφανίζεται  να  υπηρετεί  ως  διευθυντής  στο  Πλήρες  Δημοτικό  Σχολείο Αρρένων  από  το  σχολ.  Έτος   1920 – 21  εώς  και  το  1928 – 30 .
 1923-24.ΔΑΣΚΑΛΟΙ  ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
1929.ΔΑΣΚΑΛΟΙ  ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ, ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ
 ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ
ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ  ΚΑΙ ΑΠΟ  ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
(ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ 3 ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΟΙ 2  ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ)
  1. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
  2. ΤΑΣΙΑ ΚΑΠΟΤΗ
  3. ΓΩΓΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  4. ΜΑΡΙΑ ΣΤΡΑΤΗ
  5. ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  6. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
  7. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΙΜΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ.
  8. ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ.
  9. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗ
  10. ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ,ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  11. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ ΚΑΙ
  12. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ
Με τις 2 αναρτήσεις μνημονεύσαμε τις οικογένειες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, για να μην ξεχαστεί η μνήμη τους και η προσφορά τους.
Στο τέλος της ανάρτησης έχουμε τις 14 οικογένειες με το επίθετο ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '90. ΠΕΡΙΟΧΗ  ΜΕΛΙΓΑΛΑ (Μ-Ψ). ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΘΟΞΟΟΥ,
 Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
 ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
 Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ.
 Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ.
Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΕ ΤΑ 12 ΟΝΟΜΑΤΑ
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΖΕΧΡΟΥΛΑΣ ΣΥΖΥΓΟ Β. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΣΚΑΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ, ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
 Η ΒΑΛΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΑΙΝΗΣ
 ΤΑ ΜΑΝΟΥΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 ΤΟ ΚΩΔΟΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ

TA OIKOΓΕΝΕΙΑΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '90. ΠΕΡΙΟΧΗ  ΜΕΛΙΓΑΛΑ (Μ-Ψ). ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΘΟΞΟΟΥ,
  1. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β. ΑΝΩ ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  3. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  4. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β. ΧΑΝΙΑ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ
  5. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  6. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  7. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ. ΧΑΝΙΑ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ
  8. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δ. ΧΑΝΙΑ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ
  9. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ι. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  10. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ι. ΧΑΝΙΑ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ
  11. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Π. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  12. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Σ. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  13. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Σ. ΛΑΜΠΑΙΝΑ
  14. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Χ. ΑΝΩ ΛΑΜΠΑΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: