Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο Δημήτρης Μπουζαλάς και η γυναίκα του Βασιλική,
από Βαλύρα, απόκτησαν τα παιδιά: Δημοσθένη, Γεώργιο και Στεφανή.
Ο Δημοσθένης γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1919 και παντρεύτηκε την Ευγενία Παπαδημητροπούλου, από τα Αλώνια (Γκορτζόγλι)  Μεσσηνίας και γεννήθηκε το 1926.
Απόκτησαν κατά σειρά τα παιδιά:
Βασιλική
Ευσταθία
Δημήτρη και
Παρασκευά.
Ο Δημοσθένης είχε άλλα δύο αδέλφια αστυνομικούς το Γεώργιο και το Στεφανή.
Ο Γεώργιος παντρεύτηκε τη Φανή Παπαδημητροπούλου, από τα Αλώνια Μεσσηνίας  και απόκτησαν τα τρία κορίτσια Δήμητρα, Παρασκευή και Βασιλική, τα οποία γεννήθηκαν στην Αυστραλία.

Ο Στεφανής παντρεύτηκε τη Μαρία , από Αθήνα και απόκτησαν τα παιδιά Νίκο και Αστέρω.
Διαπιστώνουμε ότι τα δύο αδέλφια Δημοσθένης και Γεώργιος παντρεύτηκαν τις δύο αδελφές Ευγενία και Φανή.
 Ο Εμφύλιος μόλις έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι, μέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούσαν να οργανώσουν τη ζωή τους.
Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη.
 Για να βρεθούν όμως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά, για το μεροκάματο.
Τα τεφτέρια των τσαγκάρηδων, των ραφτάδων και πιο πολύ των μπακάληδων, έπαιρναν κάθε μέρα φωτιά.
«Μισή οκά ζάχαρη, μισή ρύζι, ψωμί και … γράφτα!». 
Οι δρόμοι τότε ήταν  χωμάτινοι, νερό από πηγάδια ή   βρύσες στις γωνιές των τετραγώνων, και το  ηλεκτρικό ρεύμα,  ήταν μόνο για το ένα τρίτο των Ελλήνων!
Με το τρένο έφευγαν και οι μετανάστες για Ευρώπη ή  για Πάτρα ή Πειραιά και μετά  με το πλοίο για Αυσταλία, Αμερική Καναδά και Αφρική.
Οι αδελφές Δήμητρα , Παρασκευή και Βασιλική είναι κόρες του Γεωργίου Μπουζαλά και  από Βαλύρα και Φανής Παπαδημητρίου , από Αλώνια Μεσσηνίας. Οι δύο πρώτες είναι παντρεμένες και η τρίτη ανύπαντρη.
Η μάνα έφυγε για Αυστραλία  με πρόσκληση το 1954, και ο πατέρας το 1955. Αρχικά δούλεψαν σε εργοστάσιο και μετά δημιούργησαν φάρμα με φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολα κ.λ.π. Με τους γονείς μας μιλούσαμε, Ελληνικά ,ενώ οι αδελφές μεταξύ μας Αγγλικά. Μιλούσαμε για τη Βαλύρα, τον τρόπο ζωής, τις αξίες του Έλληνα. Μας έλειπε το μεγαλείο της Ελλάδος όπως λείπει το φαγητό από το σώμα και αρρωσταίνει , και η ψυχή μου ήταν άδεια από αυτό που ήθελα..
Έχω χαρά, ικανοποίηση για αυτό που ζητούσα ,το βρήκα και δεν έχω ακόμη μετανιώσει. Βλέπω και ορισμένα που με πικραίνουν. Επαφή με τη φύση και την εξυπνάδα του Έλληνα.
Η Παρασκευή παντρεύτηκε το Νιό και έχει τα παιδιά Αντρέα και Στέφανο. Είναι φοιτητές και  έχουν αντικείμενο μελέτης την κοινωνιολογία, περιβάλλον, φύση, σχεδιασμό πόλεων κ.λ.π. Ο Ανδρέας καταγοητεύτηκε από την Ελλάδα και θα ξανάρθει σύντομα. Επαγγελματικά η Παρασκευή ήταν χορεύτρια και σταμάτησε όταν γέννησε τα παιδιά. Τώρα εργάζεται στο δημαρχείο.
Η τρίτη αδελφή σπούδασε κοινωνιολόγος και δουλεύει σε σχολείο και βοήθεια στο σπίτι.
Ο πατέρας μου απεβίωσε τον Σεπτέμβρη του 2011 και η μητέρα μου θέλει να έλθει στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί και δεν θέλει να αφήσει και τα εγγόνια της
Η Δήμητρα μετά το πανεπιστήμιο δίδαξε σε γυμνάσιο –λύκειο φυσική, βιολογία ,μαθηματικά και στη συνέχεια σε κέντρο προληπτικής ιατρικής , σε συνεργασία με 3 δήμους, για τη χρήση, φαρμάκων, δηλητηρίων, στο σπίτι, καλλιέργειες, περιβάλλον. υγεία . Σε αίθουσα σεμιναρίων δρομολογούσαμε δράσεις-δραστηριότητες για αέρα, νερό, ενέργεια, απορρίμματα.
Ο άνδρας μου Αντώνης σπούδασε προγραμματιστής υπολογιστών και ασχολείται επαγγελματικά με επαναφορά-προστασία περιβάλλοντος  και κυρίως για ρέματα-ποτάμια. Έχει πάρει και βραβείο για την αποκατάσταση τοπίων. 
H συζήτηση έγινε με τη Δήμητρα στην πλατεία της Βαλύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: