Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

το «μνημόνιο των πολυεθνικών»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Κι ενώ ο αγώνας μας ενάντια στην ΤΤΙΡ συνεχίζεται, δώδεκα χώρες μόλις έκλεισαν μια άλλη μυστική συμφωνία που παραδίδει στις πολυεθνικές τον έλεγχο του 40 % της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, αν κινητοποιηθούμε γρήγορα, το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να τη σταματήσει.  
Η TPP είναι μία ληστρική εμπορική συμφωνία που υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και κάνει πραγματικότητα τα όνειρα των μεγάλων φαρμακευτικών και της Monsanto. Όμως, για να γίνει νόμος, πρέπει πρώτα να επικυρωθεί απ’ όλες τις συμβαλλόμενες χώρες. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εναντιώνονται στη συμφωνία. Και αν το Κογκρέσο πει «όχι», αυτό το «μνημόνιο των πολυεθνικών» θα μείνει στο συρτάρι.  

Το Avaaz μπορεί να φέρει τις φωνές των πολιτών των δώδεκα αυτών χωρών και του υπόλοιπου κόσμου στην καρδιά του Κογκρέσου. Ας δώσουμε στους πολιτικούς που αντιστέκονται τη λαϊκή εντολή που χρειάζονται για να σταματήσουν το ξεπούλημα της δημοκρατίας μας στις πολυεθνικές. Λάβε μέρος και διάδωσέ το παντού – οι υπογραφές μας θα παραδοθούν απευθείας στο Κογκρέσο:
https://secure.avaaz.org/el/tpp_2015_loc/?bYJhijb&v=66485
Η συμφωνία TPP θα επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, από τη Βόρεια Αμερική μέχρι τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της συντάχτηκε στα κρυφά από διαπραγματευτές και πολυεθνικές, χωρίς τη γνωμοδότηση των πολιτών. Χάρη στο WikiLeaks που αποκάλυψε μέρος του κειμένου, πήραμε μια μικρή γεύση από το «μνημόνιο των πολυεθνικών»:
  • Όταν ένα κράτος απαγορεύει μια τοξική χημική ουσία, επιβάλλει την αναγραφή γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων ή ψηφίζει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι πολυεθνικές θα νομιμοποιούνται από την TPP να σέρνουν τη χώρα σε μυστικά, διεθνή δικαστήρια που θα διευθύνονται από ιδιωτικούς δικαστές. Αν η κυβέρνηση χάσει τη δίκη, οι φορολογούμενοι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν στις πολυεθνικές δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις.
  • Η TPP θα επιτρέπει στους μεγιστάνες της βιομηχανίας φαρμάκων να επεκτείνουν τα μονοπώλιά τους, εκτοπίζοντας απ΄ την αγορά τα φθηνά φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς με καρκίνο ή AIDS.
  • Η συμφωνία μπορεί επίσης να ποινικοποιήσει τη δράση όσων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρανομίες πολυεθνικών μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος.    
Αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συμφωνίας. Δεν έχουμε ιδέα τι άλλο έγραψαν τα λόμπι των εταιρειών στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του κειμένου, διότι οι συμβαλλόμενες κυβερνήσεις αρνούνται να το δημοσιεύσουν. Παρότι οι εμπορικές συνθήκες μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην ευστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας, οι πολυεθνικές δεν πρέπει να δικαιούνται να επιβάλλουν νόμους χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν το περιεχόμενο τους.  
Έχουμε δώσει αγώνες ενάντια σε αυτού του είδους τις συμφωνίες και τους έχουμε κερδίσει. Αν τώρα ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις μας ενάντια στην TPP, θα αποδείξουμε ότι οι πολίτες όλου του κόσμου θα αντιδρούμε κάθε φορά που οι κυβερνήσεις θα βάζουν τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από το κοινό καλό. Οι πηγές μας στο αμερικανικό Κογκρέσο μας εκμυστηρεύτηκαν ότι «δεν πρόκειται για μια τελειωμένη υπόθεση» και ότι για να την αποτρέψουν χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη από τους πολίτες. Αυτή η μάχη μάς χρειάζεται όλους και όλες. Λάβε μέρος στην έκκληση και διάδωσε την εκστρατεία:
https://secure.avaaz.org/el/tpp_2015_loc/?bYJhijb&v=66485
Μπορεί να νιώθουμε μικροί μπροστά στη μεγάλη δύναμη των εταιρειών που κατευθύνουν τις κυβερνήσεις μας αλλά, όταν προσπάθησαν να επιβάλουν μια εμπορική συμφωνία που απειλούσε την ελευθερία μας στο διαδίκτυο, σχεδόν 3.000.000 αβααζίτες και αβααζίτισσες αναλάβαμε δράση και το κίνημά μας έπαιξε βασικό ρόλο στην οριστική αποτροπή της. Ας κάνουμε το ίδιο και τώρα για να υπενθυμίσουμε στις κυβερνήσεις μας ότι οι άνθρωποι είναι η πραγματική πηγή δύναμης, και όχι τα χρήματα.    
Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
 Dalia, Nataliya, Alice, Mais, Emma, Danny και όλη η ομάδα του Avaaz  

Πηγές:  
Wikileaks: Διέρρευσε η σκοτεινή συμφωνία TPP. Έρχεται η υπερκυβέρνηση των πολυεθνικών (News247)  
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/wikileaks-dierreyse-h-skoteinh-symfwnia-tpp-erxetai-h-yperkyvernhsh-twn-polyethnikwn.3710786.html  

Διεθνές εμπόριο: TTIP στον Ατλαντικό, TPP στον Ειρηνικό — Η Αυγή
http://www.avgi.gr/article/5268971/diethnes-emporio-ttip-ston-atlantiko-tpp-ston-eiriniko  

Πρώτο ρήγμα Χίλαρι με Ομπάμα για την εμπορική συμφωνία TPP (in.gr) http://news.in.gr/world/article/?aid=1500031239  

Πέντε ταινίες μικρού μήκους για την TPP (The Press Project)
http://www.thepressproject.gr/article/82638/Pente-tainies-mikrou-mikous-gia-tin-TPP  

Επεξήγηση της «μυστικής» εμπορικής συμφωνίας του Ομπάμα (στα αγγλικά) — Guardian
http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/12/trans-pacific-partnership-explainer  

Ποιος γράφει την TPP; (στα αγγλικά) — Boston Globe
https://www.bostonglobe.com/opinion/2015/05/11/elizabeth-warren-and-rosa-delauro-who-writing-tpp/2FQ...  

Η Υπερειρηνική Συνεργασία έχει συμφωνηθεί, αλλά αντιμετωπίζει εξονυχιστικό έλεγχο από το Κογκρέσο (στα αγγλικά) — The New York Times
http://www.nytimes.com/2015/10/06/business/trans-pacific-partnership-trade-deal-is-reached.html?_r=2
TPP: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική; (στα αγγλικά) — BBC
http://www.bbc.com/news/business-32498715

Κάντε δεξιό κλικ εδώ, για να κάνετε λήψη των εικόνων. Για να συμβάλει στην προστασία του απορρήτου σας, το Outlook απέτρεψε την αυτόματη λήψη αυτής της εικόνας από το Internet.



Το Avaaz είναι ένα κίνημα 41 εκατ. πολιτών απ’όλο τον κόσμο
το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη ‘Avaaz’ σημαίνει ‘φωνή’ ή ‘τραγούδι’ σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ, ή ακολούθα μας στο Facebook και το Twitter.

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή στις 2015-03-06 υπέγραψες το ψήφισμα "Community Petitions Site" χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email: ilur87@otenet.gr.
Για να βεβαιωθείς ότι τα emails από το Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, παρακαλούμε πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email σου, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου επικοινώνησε μαζί μας ή αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις emails κάνε κλικ εδώ.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact ή κάλεσέ μας στο +1-888-92-28229 (ΗΠΑ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: