Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

21 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝΑΕΡΟΠΑΓΙΤΟΥ,ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

«Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη», φώναξαν χιλιάδες Αθηναίοι

Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας ένωσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των πολιτών σε 2.300 πόλεις από 190 χώρες του κόσμου, προκειμένου να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που θα αρχίσει τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αφού ολοκλήρωσε, μαζί με άλλους συνομηλίκους του, το βάψιμο του κεντρικού πανό της πορείας, στο οποίο αναγραφόταν η φράση: «100% καθαρή ενέργεια», δήλωσε με αποφασιστικό ύφος: «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη». Ο εξάχρονος Μάριος από το Σύνταγμα, κρατώντας τους γονείς του σφιχτά από τα χέρια, έστειλε από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, μαζί με τους συμπολίτες του, ένα ηχηρό μήνυμα στο πλαίσιο της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Φαινόμενο, το οποίο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να κοστίσει στη χώρα μας περί τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα.
Κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησε ενωμένος για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα, βασικά ζητούμενα είναι το αν θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μέχρι το τέλος του αιώνα. Το αν θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση κεφάλαια ύψους 100 δις δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το αν θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασική αιτία εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και η δημιουργία ενός διαφανή μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας.
«Η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου αναμένεται να χτυπηθεί έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Θα επηρεαστεί η γεωργία, ο τουρισμός, όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Θα έχουμε σοβαρή αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Δώσαμε ένα πολύ δυναμικό μήνυμα και από την Αθήνα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου μία δυνατή συμφωνία η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με γενναίες αλλά απαραίτητες αποφάσεις από τους πολιτικούς ηγέτες», επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Δε λείπει η επιστημονική γνώση από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Λείπει η πολιτική βούληση και η συνεννόηση μεταξύ των κρατών». «Μιλάμε για το πώς η χώρα μας και ο πλανήτης θα οδηγηθούν σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σε ευρείας κλίμακας διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εφαρμογή μεγάλων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας» ανέφερε, και επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη δράσεων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Καραβέλλας αναμένει μία δυνατή παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι, καθώς όπως είπε, «χρειάζεται να αλλάξει ρότα στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς έχει ξεχάσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ταυτόχρονα δρομολογεί λιγνιτικούς σταθμούς, ενώ εμμένει στο απαρχαιωμένο μοντέλο των ορυκτών καυσίμων».
«Ήταν μία θετική έκπληξη η κινητοποίηση της Αθήνας. Χιλιάδες κόσμου έστειλαν ένα μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, στο όνομα των συμπολιτών μας στο Παρίσι, όπου για λόγους ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Μετά τη συμφωνία, τα βήματα πρέπει να συνεχιστούν. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει η στροφή στην απανθρακοποίηση της οικονομίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, για μία αποδοτικότερη οικονομία». Όπως δήλωσε, οι Έλληνες, σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, δείχνουν πολύ έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο παρατήρησε σημαντική αδυναμία της κυβέρνησης σε ζητήματα περιβάλλοντος: «Ο λιγνιτικός σταθμός στην Πτολαιμαΐδα, η επιμονή και η ταχύτητα που προχωράει ο πετρελαϊκός σταθμός στη Ρόδο, η δέσμευση για 18 νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά, αποδεικνύουν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι «αν οι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πιέσουν οι πολίτες γι΄ αυτό».
«Καταφέραμε και στην Αθήνα να εμπνεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους να κατεβούν στους δρόμους, σε μία εποχή που οι διαδηλώσεις και οι πορείες έχουν χάσει την δυναμική τους», δήλωσε η Μαρία Χατζησάββα, μέλος του Avaaz. «Σε μία εποχή που οι πολίτες έχουν κουραστεί να κάνουν προσπάθειες, χωρίς αποτέλεσμα, η μαζικότητα της σημερινής δράσης για το κλίμα, μας εξέπληξε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, απευθυνόμενη προς τις πολιτικές ηγεσίες δήλωσε: «Αλλάξτε πορεία. Κινηθείτε, γιατί ο πλανήτης καταστρέφεται. Όλα εξαρτώνται από τους πολίτες, γι΄ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενώνουμε τις δυνάμεις μας γι΄ αυτό τον σκοπό».
Σημειώνεται τέλος, ότι η δράση πλαισιώθηκε από λατινοαμερικάνικα τραγούδια με τη Μεξικανή Martha Moreleon, τον Αργεντινό Roman Gomez και το Περουβιανό συγκρότημα «Son Latinos», ενώ στα κρουστά, καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας ήταν οι Quilombo. Η δράση «περπατάμε για το Kλίμα» ξεκίνησε με ενημερωτικές δράσεις για τα παιδιά, ενώ στην Ελλάδα, αντίστοιχες διαδηλώσεις για το κλίμα πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λαμία.
Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Τα καταφέραμε! Παρόλο που απαγορεύτηκε η τεράστια πορεία στο Παρίσι, η χθεσινή Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα στην Ιστορία! Με μία φωνή, απαιτήσαμε ένα μέλλον με 100 % καθαρή ενέργεια για να προστατεύσουμε όλα όσα αγαπάμε. Από το Σάο Πάολο μέχρι το Σίδνεϊ, 785.000 πολίτες ταρακουνήσαμε 175 χώρες με περισσότερες από 2.300 δράσεις. Οι κινητοποιήσεις έγιναν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ παγκοσμίως και ο αντίκτυπός τους έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητός εδώ στο Παρίσι.

Είναι αδύνατο να περιγράψουμε με λέξεις τη δύναμη και την πανέμορφη πολυχρωμία της ανθρωπότητας, που ξεσηκώθηκε εχθές με έναν μοναδικό τρόπο –μπορούμε όμως με τις παρακάτω φωτογραφίες:
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
Αυτό είναι το κίνημα που περίμενε ο πλανήτης. Σε πολλές χώρες, από το Μπανγκλαντές και την Ελλάδα μέχρι την Ιρλανδία, έγιναν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για το κλίμα στην Ιστορία τους. Στην Αυστραλία, διαδήλωσαν 120.000 πολίτες και, στην Ινδία, πάνω από 100.000. Αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις του κόσμου, τα μέλη του Avaaz βγήκαμε στους δρόμους. Ακόμη και στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, οι διοργανωτές δε δίστασαν να πραγματοποιήσουν τη δράση τους, παρά τις βόμβες που έπεφταν δίπλα τους!
Από επάνω αριστερά: Μελβούρνη, Ελσίνκι, Βερολίνο, Τζακάρτα, Μπογκοτά, Άμστερνταμ

Στη Γαλλία, οι μαζικές πορείες 500.000 διαδηλωτών που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Όμως, τα μέλη του Avaaz τρέξαμε να συγκεντρώσουμε και να τοποθετήσουμε στην Place de la Republique πάνω από 20.000 παπούτσια ανθρώπων που σκόπευαν να διαδηλώσουν, μεταξύ των οποίων και τα παπούτσια του Πάπα και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ!

Οι δράσεις για το κλίμα καλύφθηκαν από εκατοντάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία και έγιναν πρώτο θέμα παγκοσμίως, από το Al Jazeera έως τους New York Times.

Ο απεσταλμένος του πάπα Φραγκίσκου δήλωσε σχετικά με τις δράσεις μας: «Ο Πάπας είναι σήμερα με το μέρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, στο πλευρό των φτωχών και όσων αναζητούν κλιματική δικαιοσύνη».

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους παγκόσμιους ηγέτες: «Και οι λαοί του κόσμου κινητοποιούνται. Έχουν βγει στους δρόμους, σε πόλεις και χωριά ολόκληρου του κόσμου, σε μια μαζική κινητοποίηση για αλλαγή... Και περιμένουν από όλους εσάς να φανείτε ηγέτες αντάξιοι αυτής της πρόκλησης. Η Ιστορία μάς καλεί».

Παράλληλα, η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, μας ευχαρίστησε όλους και δήλωσε: «Συνεργάζομαι με το Avaaz για να στήσουμε μια γιγαντοοθόνη που θα επιτρέψει στις φωνές σας να ακουστούν. Όλοι οι εκπρόσωποι θα μπορούν να δουν τη στήριξή σας για μια ισχυρή συμφωνία ενάντια στην κλιματική αλλαγή που θα προστατέψει το κοινό μας σπίτι».

Κάνε κλικ εδώ για να δεις περισσότερες φωτογραφίες από την κινητοποίηση και μηνύματα πολιτών που συμμετείχαν.

Σήμερα, ξεκίνησε η κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα. Εδώ και χρόνια, οι πολιτικοί μάς λένε: «Δείξτε μας ότι ο κόσμος νοιάζεται και, τότε, θα αναλάβουμε δράση». Εχθές, τους αποδείξαμε ότι όλος ο κόσμος ζητά συμφωνία για 100 % καθαρή ενέργεια. Και αυτή τη στιγμή, το βίντεο με όλους εμάς να απαιτούμε αυτή τη συμφωνία προβάλλεται μπροστά στους αρχηγούς των κρατών μέσα στη διάσκεψη. Δεν μπορούν να μας αποφύγουν. Όπως δεν μπορούν να αποφύγουν και το αίτημά μας. Η ομάδα του Avaaz βρίσκεται μέσα στη διάσκεψη για να γίνεται η φωνή μας κάθε φορά που κάποια χώρα θα προσπαθεί να σαμποτάρει τη συμφωνία.

Το κίνημά μας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Και τις δύο επόμενες εβδομάδες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να επεμβαίνουμε στη διάσκεψη, μέχρι να πετύχουμε τη συμφωνία που θα σώσει το μέλλον μας.

Με απίστευτη ευγνωμοσύνη και αποφασιστικότητα,

Emma, Alice, Luis, Ricken, Ben, Mais, Dan και όλη η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις το άρθρο του ιδρυτή του Avaaz, Ricken Patel, για αυτή τη μεγάλη δοκιμασία της ανθρωπότητας (διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά).

Χιλιάδες αβααζίτες και αβααζίτισσες έχουν στείλει καταπληκτικές φωτογραφίες και βίντεο από δράσεις σε όλο τον κόσμο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, το υλικό αυτό θα προβάλλεται στη γιγαντοοθόνη της διάσκεψης που βλέπουν οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των χωρών μπαίνοντας και βγαίνοντας από την αίθουσα της διάσκεψης.


















































Δεν υπάρχουν σχόλια: