Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η Coffee Island παρουσίασε το βιβλίο του Καθηγητή Δ. Κουρέτα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΑΦΕ

Η Coffee Island παρουσίασε το βιβλίο του Καθηγητή Δ. Κουρέτα
«Ο Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας ντύνει ευγενικά σκληρές κουβέντες και περιγράφει τη δημιουργία στην Ελλάδα της κρίσης. Ένας ερευνητής που δεν είναι αποστειρωμένος στο εργαστήριό του αλλά που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει πραγματικά στον κόσμο που μας περιβάλει» με αυτούς τους χαρακτηρισμούς ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Island Κωσταντίνος Κωνσταντινόπουλος στο πλαίσιο της συνεργασίας της εταιρίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το τμήμα Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στις 21 Δεκεμβρίου.
Ο Κωσταντίνος Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για τους συνεταιρισμούς άλλων χωρών που αναφέρονται ως παραδείγματα στο βιβλίο του κου Κουρέτα και οι οποίοι μεγαλουργούν σε χώρες που και ο ρόλος του Πανεπιστήμιου είναι πολύ πιο ουσιαστικός και δεν παρουσιάζεται αποξενωμένος από την παραγωγική διαδικασία.
Ο κ. Κουρέτας μίλησε με τη σειρά του για το σημαντικό ρόλο της αγροτικής διαδικασίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Coffee Island.
Πιο συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα συνεργάζεται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την εταιρεία Coffee Island. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος μελετήθηκαν μια σειρά από ποικιλίες καφέ. Αναλυτικότερα, μελετήθηκαν τόσο καβουρδισμένοι όσο και ωμοί κόκκοι ως προς την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένες τεχνικές με σκοπό αρχικά την αποτίμηση του ολικού πολυφαινολικού περιεχομένου των κόκκων και εν συνεχεία της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ποικιλιών, καθώς σε κάποιες εξ αυτών οι καβουρδισμένοι κόκκοι εμφάνιζαν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τους πράσινους, ενώ σε ορισμένες άλλες παρατηρήθηκε το αντίθετο. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι κόκκοι καφέ εμφάνισαν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η ικανότητα προστασίας του DNA από οξειδωτική βλάβη που μπορεί να προκύψει από την έκθεση σε UV ακτινοβολία.
Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση που είχε ο χρόνος καβουρδίσματος στην αντιοξειδωτική ικανότητα και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το καβούρδισμα οδήγησε σε αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης.
Οι παρατηρήσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο, για την δημιουργία ροφημάτων με την βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση, καθώς και προϊόντων όπως συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά, τα οποία θα προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές επιδράσεις της ακτινοβολίας UV, και τα οποία θα χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ειδικά στις χώρες που οι άνθρωποι συνηθίζουν να μένουν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. Καθότι είναι γνωστόν ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με γήρανση της επιδερμίδας και αυξημένες πιθανότητες καρκίνου του δέρματος, η δημιουργία τέτοιων προϊόντων αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον. Στελέχη της εταιρείας Coffee Island αλλά και ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας ανακοίνωσαν ότι τέτοια προϊόντα αναμένεται να είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ευχαρίστησε τον κύριο Δημήτρη Κουρέτα για την τιμή που του έκανε με την πρόσκλησή του να προλογίσει το βιβλίο του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του κου Κουρέτα ο οποίος είναι σπουδαίος φίλος και δάσκαλος για τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: