Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΤΟ 2017. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
 Τα Τρίκαλα είναι πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.
Κάνοντας την πρώτη μου ανάρτηση στην ιστοσελίδα μου εύχομαι καλή χρονιά, υγεία με 2017 ευχές και να πραγματωθούν τα όνειρα που έχει επιθυμήσει και δρομολογήσει ο καθένας μας.
Πρωτοχρονιά κάναμε οικογενειακά στη Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σκοπός μου ήταν να συναντήσω το δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου, και να του παραδώσω το βιβλίο του ΙΩΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑ, ο οποίος περιγράφει στη σελίδα 41 την εγκατάσταση του Αιολίδη Περιήρη, ως βασιλιά στη Μεσσηνία, γύρω το 1500 Π.Χ.
Υπάρχουν επίσης πολλά κοινά τοπονύμια Μεσσηνίας-Θεσσαλίας, καθώς και 4 δήμοι;ΤΡΙΚΚΗΣ,ΟΙΧΑΛΙΑΣ, ΙΘΩΜΗΣ, ΠΑΜΙΣΟΥ. Στο τέλος της ανάρτησης αυτής αυτής περιγράφονται τα κοινά ονόματα από παλαιότερη αναρτησή μου στην ιστοσελίδα μου στο διαδίκτυο
Τελικά συνάντησα το δήμαρχο και του παρέδωσα το βιβλίο, τον υπεύθυνο του ΜΥΛΟΥ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ, Οδυσσέα Ράπτη, τον πολιτικό μηχανικό (ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και εργάζεται στο δήμο) ΓΙΩΡΓΟ ΧΗΤΑ με τον οποίο είμασταν στην Πάτρα φοιτητές και είχε συγκάτοικο τον πρώην συγκατοικό μου βαλυραίο επίσης πολιτικό μηχανικό Γεώργιο Λιοντήρη. Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με το Στέφανο Κωτούλα και το μαθητή μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ, καθηγητή βιοχημείας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος ατύχησε γιατί αρρώστησε και είχαμε μόνο τηλεφωνικά ανταλλαγή ευχών.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς της πόλεις των Τρικάλων, γιατί είναι μια πόλη με πλούσια Πολιτιστική-Πολιτισμική κληρονομιά, καθώς και οι γύρω περιοχές των Τρικάλων Μετέωρα,λίμνη Πλαστήρα κ.α.. Μελλοντικά θα γίνει μια κοινή παρουσίαση των 4 κοινών ονομάτων των δήμων, τοπονυμίων και χωριών.
 Ήμουν περαστικός από την πόλη των Τρικάλων   3 φορές, έμεινα για  λίγο και  με είχε γοητεύσει σαν πόλη και τελικα πήραμε την απόφαση να πάμε στα Τρίκαλα πρωτοχρονιά.
Τέλος εύχομαι η πόλη των Τρικάλων, να γίνει παράδειγμα πρός μίμηση για τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδος, αξιοποιώντας ο καθένας τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, συνδυάζοντας τους 3 τομείς της παραγωγής και σε συνδυασμό με όλες τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού,  να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και εσωστρέφεια.
Την ημέρα των Χριστουγέννων οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 80.000, στο μύλο των ξωτικών, ερχόμενοι από πολλά μέρη της Ελλάδος και το εξωτερικό. Ειδικά οι ποταμοί  Ληθαίος και Αγιομονήτης με τα πλατάνια, τις πάπιες, και τα ψάρια τους την άνοιξη θα είναι χάρμα χρωμάτων και ήχων.
 Σε 4 αναρτήσεις θα γίνει το φωτορεπορτάζ στις 5νθήμερες οικογενειακες διακοπές μου σε Τρίκκαλα-Μετέωρα.
2.Ο ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ
3.ΜΕΤΕΩΡΑ
4.ΠΟΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 30-12-2016, 3-1-2017
 
 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ
 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ,ΜΕ ΑΓΡΙΟΜΑΝΙΤΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΑΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΙΕΣ ΤΟΥ



 ΛΑΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 ΟΡΤΥΚΙΑ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ
 ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ
 ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ,ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΟ.ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ-ΖΩΝΤΑΝΗ


 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ








 Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ.




 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΤΡΙΚΑΛΩΝ.








 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


 ΙΣΚΑ (ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ) ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΜΑ ΣΤΟΝ ΞΕΡΟ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ


 ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
 ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ



 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ




 ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ.







 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΑΡΟΥΣΙ


 Ο ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
    ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΛΗΘΑΙΟ ΠΟΤΑΜΟ
 ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΙΑ.
 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 ΑΝΘΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.

 ΚΗΠΟΙ ΜΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΛΗΘΑΙΟΥ.ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΜΟΝΗΤΗ,ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ


 ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 ΜΙΑ ΟΔΟΣ ΜΕ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 Ο ΛΗΘΑΙΟΣ


 ΤΟ ΤΡΑΙΝΑΚΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ  ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΛΟ
 Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ  ΤΟ ΤΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΝΤΥΜΕΝΗ

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΤΩΝ ΤΟΠΟΝΥΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΥΤΗΣ.ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Συνεχίζουμε την καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας, η οποία παραμένει σε πολλούς άγνωστη, μετά τη μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε η ανάρτηση για το ιστορικό του Ανδρομονάστηρου. Θέλω να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητηριά μου στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη που συνεχίζει ακούραστος, την ολοκλήρωση των ανασκαφών, και το Mητροπολίτη Μεσσηνίας  για τα έργα που γίνονται φέτος το καλοκαίρι, στο δρόμο που οδηγεί στα δύο μοναστήρια του Βουλκάνου καθώς και για τα έργα αναστήλωσης που έγιναν στο Ανδρομονάστηρο και Σαμαρίνα.
Η δημοτική αρχή έχει τώρα το λόγο να δημιουργήσει έναν τουριστικό οδηγό με θέμα το θρησκευτικό τουρισμό, περιηγητικά μονοπάτια, προβολή και διάσωση της Πολιτιστικής-Πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Να πείσει την οργανωμένη πολιτεία, να γίνεται έξοδος, από τη νέα εθνική οδό, στην περιοχή Τσουκαλέικα-Αγιο Φλώρο, προς την Αρχαία Μεσσήνη, και να γίνουν έργα υποδομής στο δρόμο απο Μελιγαλά προς Αρχαία Μεσσήνη καθώς και από Λάμπαινα προς Αρχαία Μεσσήνη.
Τέλος να γίνουν διαδημοτικές συνεργασίες σε πολιτιστικά θέματα, για να μάθουμε την τοπική μας ιστορία, γιατί η γνώση αυτής έχει την πιο μεγάλη αξία, καθώς και το Γνώθι Σαυτόν.

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΥΤΗΣ***
1.Πρωτεύουσες.Από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα οι πρωτεύουσες στη Μεσσηνία ήταν:ΑΝΔΑΝΙΑ, ΑΡΗΝΗ, ΠΥΛΟΣ, ΣΤΕΝΥΚΛΗΡΟΣ, ΦΑΡΑΙ, ΙΘΩΜΗ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ , ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΑΝΔΡΟΥΣΑ, ΜΕΘΩΝΗ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
Στη Προδωρική Μεσσήνη οι βασιλείς ΠΟΛΥΚΑΩΝ και ΜΕΣΣΗΝΗ ιδρύουν το ναό του ΙΘΩΜΑΤΑ ΔΙΟΣ  και τη πρωτεύουσα ΑΝΔΑΝΙΑ της Μεσσηνίας. Εδώ τελούνταν τα Μυστήρια της Ανδανίας, τα οποία είναι εντειχισμένα σε δύο μαρμάρινες πλάκες στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου,στο χωριό Κωνσταντίνους, τα οποία και έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου, την εποχή του Μνασίστρατου.Το 2011 έγινε στο Διαβολίτσι, στο θεατράκι, η παρουσίαση των μυστηρίων της Ανδανίας και το 2012 στο στάδιο του  αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης έγινε η εκδήλωση με τον τίτλο:Οι Μεσσήνιοι της Διασποράς από την αρχαιότητα, την οποία παρακολούθησαν δωρεάν χιλιάδες Μεσσήνιοι. Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μου.
Στη Δωρική Μεσσήνη οι βασιλείς ΚΡΕΣΦΟΝΤΗΣ και ΜΕΡΟΠΗ και ο γυιός ΑΙΠΥΤΟΣ , ιδρύουν τη ΣΤΕΝΥΚΛΗΡΟ πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Στα ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ χρόνια ήταν από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδος,
2.Διαίρεση αρχαίας Μεσσηνίας.
1.     ΑΝΘΕΙΑΣ ή ΘΟΥΡΙΑΣ
2.     ΔΕΝΘΕΛΙΑΤΙΔΟΣ ή ΜΕΣΟΑΣ
3.     ΙΘΩΜΗΣ και ΤΡΙΚΚΗΣ
4.     ΥΑΜΕΙΑΣ
5.     ΡΙΟΥ-ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
6.     ΠΥΛΟΥ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
7.     ΑΝΔΑΝΟΪΧΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΝΥΚΛΗΡΟΥ
8.     ΑΥΛΩΝΟΣ-ΔΩΡΙΟΥ
ΑΡΗΝΗΣ ή ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Το 1840  η Μεσσηνία  είχε 5 επαρχίες: ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΠΥΛΙΑ, ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑ με αντίστοιχες έδρες ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΠΥΛΟ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ και ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ. Είχαν αντίστοιχα δήμους :5, 6, 6, 8, 6. Η επαρχία Μεσσήνης είχε τους δήμους ΠΑΜΜΙΣΟΥ με έδρα το ΝΗΣΙ, ΕΥΑΣ με έδρα την ΑΝΔΡΟΥΣΑ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ με εδρα τον ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ με έδρα το ΜΕΛΙΓΑΛΑ, ΙΘΩΜΗΣ με έδρα το ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ και την ΑΝΔΑΝΙΑ με έδρα το ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ. 
  Για την αρχαία Ιθώμη γίνεται λόγος από τον Ομηρο στην Ιλιάδα, με την αναφορά ότι κάποιοι κάτοικοι της με επικεφαλής τον Βασιλιά της Αρχαίας Ιθώμης Ποδαλείριο, έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο  : «Οι δ’ είχον Τρίκκην και Ιθώμην κλωμακόεσσαν, οι τείχον Οιχαλίην, πόλιν Ευρύτου Οιχαλίος, των αυθ’ ηγείσθην Ασκληπιού δύο παίδε, ιητήρ αγαθώ, Ποδαλείριος η δε Μαχάων, τοις δε τριήκοντα γλαφυραί νέες εστιχόωντο». (Ιλ. Β’ 729-733).  
***.Υπάρχει ανάρτησή μου στην ιστοσελίδα μου στο  διαδίκτυο με τίτλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: