Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΠΑΝΑΓΙΟΧΟΡΤΟ.ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΥΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Είμαστε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως , μετά  τη Μαγαδασκάρη σε πλούσια χλωρίδα με αρωματικά-φαρμακευτικά -θεραπευτικά φυτά και δυστυχώς στην αγορά της Ευρώπης το μερίδιο της Ελλάδος  είναι 0,1%.  Οι Γερμανοί και Αμερικανοί πήραν το βάλσαμο (έχουμε 3 είδη) , το έκαναν βιομηχανικό φυτό  και κάνουν αντικαταθλιπτικά χάπια, ενώ στην Ελλάδα  το βάλσαμο και πολλά φυτά παραμένουν στα αζήτητα. Πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη χλωρίδα μας, γιατί είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, που ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δε βλέπουμε.
Περιγράφει η ιστοσελίδα της ΑΡΧΑΙΑΣΘΟΥΡΙΑΣ, το  χόρτο της Παναγίας ή Παναγιόχορτο, που είναι θευματουργό για πολλές θεραπείες ,και φυτρώνει παντού στο χωριό μου Βαλύρα, στην περιοχή της ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑΣ, φυσικα για όσους την γνωρίζουν και γνωρίζουν και το φυτό. Στο ένα κτήμα μου τώρα που είναι η εποχή που ανθίζει είναι γεμάτο καθώς και στους Αγιάννηδες και Ξιφάρες.

Τeucrium polium, Τεύκριο το πόλιο, Αγαποβότανο


Το Teucrium polium L. subsp. capitatum (L.) Arcangeli, ανήκει στην οικογένεια
Lamiaceae και το γένος Teucrium. Είναι ένας αειθαλής, πολυετής, φρυγανώδης θάμνος με ύψος 20-45 cm.. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή–σφηνοειδή, πριονωτά, πολύ χνουδωτά με συστρεφόμενα χείλη. Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά και φύονται σε πυκνά, σχεδόν σφαιρικά κεφάλια επάκρια .
Αυτοφύεται σε άγονα, πετρώδη μέρη και λόφους της ευρύτερης περιοχής της  Αρχαίας Θουρίας – Μυκηναϊκής Άνθειας .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: