Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΦΙΛΙΑ-ΑΓΡΙΛΟΒΟΥΝΟ-ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΤΣΙ-ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Mε το Δημήτρη Σταθόπουλο και τη γυναίκα του Ντίνα, με καταγωγή από το Δυρράχι Αρκαδίας, είχαμε κλείσει ραντεβού από πριν, για να γνωρίσει τους συντοπίτες του αδελφούς Βλαχάκη Αλέκο και Περικλή, που έχουν τα καθαριστήρια στο Φίλια, δίπλα στον ποταμό Τζαμή, και να τους ξεναγήσω στην Άνω Μεσσηνία.
Στις 5-9-2017 κάναμε μια  περιήγηση-ξενάγηση-φωτογράφιση, στη διαδρομή Βαλύρα, Φίλια, Δεσυλλα, Αγριλόβουνο, Μαυροζούμενα, άγιο Γεώργιο Μπέτσι, Ανδρομονάστηρο, Αρχαία Μεσσήνη, Βαλύρα.

Φωτογραφίσαμε την παλιά κατασκευή του νερόμυλου ιδιοκτησίας Βλαχάκη, τον ποταμό Τζαμή, το νερόμυλο στη θέση Τρύφα, και την ελιά στο Αγριλόβουνο.
Ο Δημήτρης συζήτησε με τους παλιούς μαθητές μου αδελφούς Βλαχάκη Αλέκο και Περικλή, και για τη δωρεά του νερόμυλου για να τοποθετηθεί στο Δυρράχι στη συνοικία Κεφαλαίικα.
Επιστρέφοντας φωτογραφίσαμε τα 2 πέτρινα  γεφύρια  Μαυροζούμενας και Σφενδαμού ποταμού, που έχουν καθαριστεί   από το ανάντι και κατάντι  . Στη συνέχεια ανηφορίσαμε και θαυμάσαμε το ναό άγιο Γεώργιο, που είναι έργο του παλιού μαθητή μου Γεωργίου Καλογερόπουλου, ο οποίος μόνος του έχει δημιουργήσει αυτά τα κτίσματα, από δωρεές, και έχω γράψει στο βιβλίο μου με τίτλο:
ΠΡΟΤΑΣΗ  για ένα   "corpus" των βυζαντινών μνημείων του δήμου Ιθώμης και της γύρω περιοχής, το 2004, σελίδα 9. Παλιότερα υπήρχε το χωριό Μπέτσι και από τα ΓΑΚ έχουμε δημοσιεύσει τα αριστεία αγωνιστών του 1821, από το χωριό αυτό ,καθώς και από το χωριό Γκολέμι, που τώρα δεν υπάρχουν.
Στη συνέχεια πήγαμε στο Ανδρομονάστηρο και με ξεναγό το φύλακα Κλεφτόγιαννη θαυμάσαμε το ανακαινισμένο Μοναστήρι που άρχισε το 2011.
Κλείσαμε τη διαδρομή απολάμβάνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, τα μοναστήρια του Βουλκάνου, γεμίζοντας  και φορτίζοντας τις μπαταρίες μας.






 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΖΑΜΗΣ.


 ΠΙΚΡΑΓΓΟΥΡΙΑ.












 ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ,ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΖΑΜΗΣ













 Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ
 ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΔΕΣΥΛΛΑ
 Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΛΟΒΟΥΝΟ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΚΑΛΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ 15 ΑΤΟΜΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



 ΟΙ 2  ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΙΟΧΩΡΙ. ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟ ΠΟΤΑΜΟ



 ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ




 Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
 ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΜΠΕΤΣΙ.ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΝΙΟΧΩΡΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
 ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΣΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΤΗ ΣΧΙΣΜΑΔΑ. ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ












 ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ



 Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
 ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ





 ΤΟ ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΙΟΧΩΡΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
 ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ, ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΣΤΟ ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ, ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ, ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ. ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.













 Η ΑΓΚΟΤΡΣΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΚΟΡΤΣΙΑ
ΛΙΑΣΙΜΟ ΣΥΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ.ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΧΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: