Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Με την αυριανή γιορτή της χριστιανοσύνης, "την ημέρα των Χριστουγέννων" ας κάνει ο καθένας την ανασκοπησή του, μελετώντας τους 7 σοφούς της Ελλάδος, για να γινόμαστε κάθε ημέρα και καλλίτεροι, μελετώντας  του καθενός από ένα φιλοσόφημα-ιδεολήγημα, από τα πολλά που μας άφησαν κληρονομιά.
 Φυσικά στο διαδίκτυο και Βικιπαίδεια, μπορεί ο καθένας να μελετήσει σχολαστικά τον κάθε σοφό που τον ενδιαφέρει.
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και ειρήνη για όλον τον κόσμο
Οι αναφερόμενοι, από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, Επτά σοφοί, ήταν ιστορικά πρόσωπα που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα, που διέπρεψαν ως νομοθέτες, άρχοντες ή πολιτικοί.

1      
ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ=ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ= Η αρετή (ή το μέτρον) βρίσκεται στο κέντρο, είναι μια μεσότητα ανάμεσα σε δύο ακραίες καταστάσεις που η μία είναι η έλλειψη και η άλλη είναι η υπερβολή.
Ο Κλεόβουλος (6ος αιώνας π.Χ. - βρισκόταν στη ζωή τουλάχιστον έως το 560 π.Χ.) ήταν τύραννος της Λίνδου στο νησί της Ρόδου, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Το απόφθεγμά του «μέτρον ἄριστον», συγκαταλέγεται στα γνωστότερα αρχαιοελληνικά ρητά.

         ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ=ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ=ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ.
Ο Σόλων(περ. 639 - 559 π.Χ.) ήταν σημαντικός Αθηναίος νομοθέτηςφιλόσοφοςποιητής .

3   ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ=ΚΤΗΣΑΙ ΕΝ ΜΕΝ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΙ ΕΥΠΡΑΞΙΑΝ, ΕΝ ΔΕ ΤΩ ΓΗΡΑΣ ΣΟΦΙΑΝ= Να αποκτάς στην μεν νεότητά σου την ευτυχία από της σωστές πράξεις, στην γεροντική σου δε τη Σοφία.
Βίας ο Πριηνεύς ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ποιητής[1], από την Πριήνη της Ιωνίας (6ος αι. π.Χ.), γιος του Τευτάμου[2].
Έγινε γνωστός για τη δικαιοσύνη του και τη ρητορική του δεινότητα. Σήμερα σώζονται ηθικά αποφθέγματα του, ως και απόσπασμα λυρικού ποιήματός του. Ο γραμματικός Σάτυρος τον κατανέμει ανάμεσα στους 7 σοφούς.
 Τοῦτον οἱ μὲν πλούσιον, Δοῦρις δὲ πάροικόν φησι γεγονέναι. Φανόδικος δὲ κόρας αἰχμαλώτους λυτρωσάμενον Μεσσηνίας θρέψαι τε ὡς θυγατέρας καὶ προῖκας ἐπιδοῦναι καὶ εἰς τὴν Μεσσήνην ἀποστεῖλαι τοῖς πατράσιν αὐτῶν Διογένης Λαέρτιος Βιβλίο Β΄
4.      ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ=ΟΣΑ ΝΕΜΕΣΑΣ ΤΩ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΑΥΤΟΣ ΜΗ ΠΟΙΕΙ= Όσα μισείς στον διπλανό σου, εσύ ο ίδιος μην τα κάνεις
Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος (περ. 650-570 π.Χ.) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας[1][2] και μνημονεύεται μαζί με τον Θαλή, τον Βία και το Σόλωνα σε όλους τους σχετικούς καταλόγους.
5.       ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ=ΑΙ ΜΕΝ ΗΔΟΝΑΙ ΘΝΗΤΑΙ, ΑΙ ΔΕ ΑΡΕΤΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ= Οι ηδονές είναι εφήμερες, οι αρετές όμως αθάνατες.
Ο Περίανδρος ο Κορίνθιος (668 π.Χ. – 584 π.Χ.) ήταν τύραννος της Κορίνθου που διαδέχθηκε τον πατέρα του Κύψελο που είχε ανατρέψει την δωρική αριστοκρατία. Ήταν περιώνυμος για την κακουργία αλλά και τη μεγαλοπραγμοσύνη και σοφία του. Υπήρξε στην αρχή πολύ ηπιότερος από τον πατέρα του αλλά αργότερα παρασύρθηκε σε αδικοπραγίες και ωμότητες. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι κάποτε ο Περίανδρος ζήτησε συμβουλή από τον τύραννο της Μιλήτου Θρασύβουλο πώς να στερεώσει καλύτερα την Αρχή του και έλαβε με συμβολική πράξη την απάντηση ότι θα πρέπει να εξοντώσει κάθε ισχυρό αντίπαλο ή αντιδρώντα στο έργο του.


6   ΧΙΛΩΝ Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ=ΖΗΜΙΑΝ ΑΙΡΟΥ ΜΑΛΛΟΝ, ή ΚΕΡΔΟΣ ΑΙΣΧΡΟΝ= Να προτιμάς μάλλον την ζημία παρά το αισχρό κέρδος.
Ο Χίλων (ή Χείλων) o Λακεδαιμόνιος (περ. 600 π.Χ. - 520 π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και ελεγειακός ποιητής,
7. ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ=ΜΗ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΚΩΣ, ΜΕΤΡΩ ΧΡΩ= Να μην αποκτάς πλούτη με κακό τρόπο.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος, (640 ή 624 π.Χ. - 546 π.Χ.) είναι ο αρχαιότερος προσωκρατικός φιλόσοφος, ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότηταςμαθηματικόςφυσικόςαστρονόμοςμηχανικόςμετεωρολόγος και ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής της φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο.
Οι σοφία τους επικεντρώνεται και περιλαμβάνει τις πολιτικές,, ηθικές, θρησκευτικές και κοινωνικές αξίες της ζωής. Στην ηθική η αρετή αναδεικνύεται η συνισταμένη όλων των πνευματικών αξιών, με την ισορροπία τους με τις υλικές αξίες, τα υλικά αγαθά.

ΘΕΜΙΣ
ΝΕΜΕΣΙΣ
ΔΙΚΗ
ΕΥΝΟΜΙΑ


Ασκός κλυδωνιζόμενος, μηδεπώποτε βυθιζόμενος!!!»


















Δεν υπάρχουν σχόλια: