Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΠΑΝΤΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Με την Εύα Παντζή μοναχοκόρη του Θανάση και της Πηγής που ήταν κλειδούχος  στο σιδηροδρομικό σταθμό Βαλύρας, επικοινωμούμε τηλεφωνικά -ηλεκτρονικά,εδώ και 3 χρόνια. Διαμένει στην Κοζάνη και έμαθε την τέχνη της αγιογραφίας με την οποία θέλει να κοσμήσει το μικρό εκκλησάκι της Βαλύρας άγιο Νικόλαο, εντελώς δωρεάν.
 Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να εκπληρώσει το όραμα και τάμα της συχωρεμένης μητέρας της.
Το εκκλησάκι άγιος Νικόλαος περιγράφεται από περιηγητές, γιατί παλιά ήταν ο δρόμος του 1821,από την Παναίτσα-Γύρες-αγία Τριάδα.
Ήταν με κεραμοπλαστικό διάκοσμο και αγιογραφίες τοιχογραφίες,και όταν κάηκε σοφατίστηκε και οι αγιογραφίες τοιχογραφίες καλύφτηκαν από ασβέστη.Αυτά έγιναν λόγο μεγάλης άγνοιας,από τους τότε υποτιθέμενους αρμόδιους.
 Δυτικά στα 300 μέτρα μέσα στο ποτάμι, υπάρχει ένα αρχαίο γεφύρι, για το οποίο οι εκλεγμένες τοπικές ηγεσίες μέχρι και σήμερα δεν έχουν δώσει καμιά σημασία καθώς και για τα εκκλησάκια στην περιοχή της Πέρα Μεριάς, το νερόμυλο και  αυλάκι που είναι κοντά στο εκκλησάκι , και τη Δέση που είναι έργο ρωμαϊκής εποχής κατά τον αείμνηστο καθηγητή γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών και αργότερα ακαδημαϊκό Πανάγο Αθανάσιο, που είχε επισκεφτεί και μελετήσει ραδιοχρονολογικά τους θόλους του αυλακιού. Δυστυχώς δεν είχα την προνόηση να πάρω ένα αντίγραφο της εργασία του . 
Δεν έχουν καν τοποθετήσει πινακίδες για να συντηρήσουν, διασώσουν και προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Εύα συγχαρητήρια για το έργο σας εσένα και του δασκάλου σου, και το 2018 να γίνει πραγματικότητα το τάμα και όραμα της μητέρας σου, μνημονεύοντας και τιμώντας τους γονείς σου.























 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 Ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ.ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΓΚΡΑΒΟΥΡΙΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΝΑΚΙΔΗ
ΤΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΛΚΙ, ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΠΕΡΥΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 677 ΣΤΙΣ 7-9-2016
 ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ
 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΠΑΝΑΙΤΣΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ 1821
 Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ.
 Η ΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΥΛΑΚΙΟΥ


Η ΕΥΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ. Η ΤΡΙΤΗ ΕΥΣΩΜΗ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.
Η ΕΥΑ ΠΑΝΤΖΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: